Dodaj do ulubionych

blagam o pomoc!!!!

02.08.06, 14:38
niech mi ktos napisze, blagam, mamy slub w innej parafii niz nasze i teraz
czy musimy miec zaswiadzczenie ze mozemy wziasc slub w innej parafii oboje?
czy wystarczy tyklo jednego z malzonkow?? bo 1 mamy.ale tylko 1.i jak ksiadz
z mojej parafii wyda mi zasw.o zapowiedziach w zwiazku z tym?? i czy za kazde
zapowiedzi w kosciele sie placi?? bo wyjda 3 parafie do zapowiedzi...
Boze jakie to skomplikowane. jestem bliska zawalu!
dzieki.
Obserwuj wątek
    • szymonosz Re: blagam o pomoc!!!! 02.08.06, 14:50
      Hej,

spokojnie nie denerwuj sie.Ja wiem ze wystarczy jak ma jedna osoba zaswiatczenie
      ze swojej parafi.
      My tez sie pobieramy w innej parafi i nie dajemy tam na zapowiedzi tylko w naszej.

pozdrawiem, aniolek

przepraszam za blendy nie mieszkam dlugo w polsce
      • mayaosa Re: blagam o pomoc!!!! 02.08.06, 14:54
        a widzisz ksiadz gdzie bierzemy slub zazyczyl sobie zaswiadczen o zapowiedzaich
        rowniez z naszych parafii.i tego sie obawiam ze jak pojde do swojej to moga mi
        powiedziec, zaraz pani nigdy sie nie pytala o zgode na slub w innej parafii. co
        prawda ten "nasz" ksiadz ma dac nam na pismie potwierdzenie, ze u niego juz
        byly zapowiedzi i to ma nam ulatwic sprawe w naszych parafiach, ale do slubu
        zostal...tydzien!!a ja dopiero jutro rano w Polsce bede. bo mieszkamy zagranica
        dodam...
        • szymonosz Re: blagam o pomoc!!!! 02.08.06, 15:07
          niestety no to nie wiem jak ci pomuc.ja narazie nalerze jeszcze do swojej starej
          parafi w niemczech bo tam mieszkalam od urodzenia i wiem ze niemieckich parafich
          nie ma zapowiedzi moze dlatego ja nie mialam asz takich porblemow.mimoto
          powodzenia daj znac czy ci sie udalo.

pozdrawiam, aniolek
    • kcz78 Re: blagam o pomoc!!!! 02.08.06, 15:02
      z tego co wiem(znajomi tak mieli) to trzeba mieć z każdej parafii pozwolenie i
      w każdej dać na zapowiedzi (bo ksiądz musi wyrazić zgodę)no a kasa to swoją
      drogąsmile
      My np. mielismy fajnie bo kazde z nas pochodziło z innej miejscowości a co za
      tym idzie z innej parafii a mieszkalismy przed ślubem juz w innej miejscowości
      i jeszcze w innej bralismy ślub. Ksiądz z naszej obecnej parafii wyraził zgodę
      bez żadnych sprzeciwów (bo ślub na Jasnej Górze)a musiał nam dać licencję no i
      z uwagi na to ze mieszkalismy juz w obecnej miejscowości przed ślubem 8 lat
      proboszcz stwierdził ze na zapowiedzi da u siebie zeby nie kombinować w swoich
      rodzinnych parafiach, bo z rodzinnych parafii bralismy tylko akty chrztu z
      adnotacją o bierzmowaniu a potem po ślubie na JAsnej Górze kustosz jasnogórski
      przesyła do naszych rodzinnych parafii adnotację o ślubie a do obecnej my sami
      dajemy.
      Takze kochana spokojnie nie przejmuj sie kwestia dogadania się z księdzem.
      POzdrawiam i powodzenia
    • mala124 Re: blagam o pomoc!!!! 02.08.06, 15:12
      zezwolenie na ślub w innej parafi musicie mieć jedno albo z Twojej, albo z
      narzeczonego i to wystarczy. U nas przy spisywaniu protokołu ksiądz wydał na
      zapowiedzi 2 kartki, do mojej parafi i do parafi przyszłego męża, nie muszą już
      wtedy zapowiedzi wychodzić w kościele w którym ślub bierzecie, czyli wystarczy
      w dwóch kościołach
      • mayaosa Re: blagam o pomoc!!!! 02.08.06, 15:19
        serdeczne dzieki!!
        widze, ze to wszystko zalezy od podejscia ksiedza. generalnie powiedzial nam,
        zeby sie nie martwic i na wesele szykowac, ale ja sie martwie tym z mojej
        parafii, bo ja juz tam nie mieszkam, ho ho, ale ciagle jestem tam zameldowana..
        a wlasnie czy ktos z was wie jak to jest z ta "moja parafia"? to zalezy od
        miejsca urodzenia , komunii, bierzmowania czy zamieszkania (zameldowania)? bo
        zeby bylo ciekawie, podobnie jak przedmowcy; chrzest byl gdzie indziej, komunia
        gdzie indziej, bierzmowanie gdzie indziej,a slub w tej samej miejscowosci gdzie
        chrzest tylko ze w innej parafii. Jezu sama sie zamotalam...
        jak to jest?
        • szymonosz Re: blagam o pomoc!!!! 02.08.06, 15:31
          ja mialam chrzest w polsce, komunie tez w polsce ale w innej miejscowosci,
          bierzmowanie w niemczech a slub bedzie w polsce ale tez w niej parafi nisz
          mialam chrzest i komunie.Ja mieszkam obecnie w szczecinie a 4 miesiece temu
          jeszcze w niemczech.I dopuki sie nie wymelduje ze starego miejsca zamieszkania
          jest to moja parafia.
          • mayaosa Re: blagam o pomoc!!!! 02.08.06, 15:40
            dzieki szymonosz!
            • szymonosz Re: blagam o pomoc!!!! 02.08.06, 15:45
              nie ma za co jestem w podobnej sytuaci bo jestem niby w polsce ale meldunek mam
              w niemczech i musze z tamtant papiery zalatwiac.
              nie przejmuj sie wszystko bedzie dobze.

powodzenia jakos bedzie

pozdrawiam, aniolek
      • wegierka111 Re: blagam o pomoc!!!! 02.08.06, 15:21
        O jezu. Jaka histeria i rozpocza połączona z paniką! Otwierając ten watek
        myślałam, że przeczytam jakąś mrożącą krew w zyłach historię np. o tym, że
        przyszła teściowa zamyka synalka w piwnicy i nie pozwala mu widywać się z
        przyszłą synową swą! A tu co! Paniczny wrzask rozhisteryzowanej panienki, która
        nie wie jakie zaświadczenie gdzie od kogo... jakby się nie można bylo w parafii
        o to dowiedzizeć. Zal mi Twojego narzeczonego smile)
        • mayaosa Re: blagam o pomoc!!!! 02.08.06, 15:29
          nie potrzeba mi takich komentarzy, a jesli chcesz uslyszec jakas mrozaca krew w
          zylach historie wypozycz sobie film albo zmien forum.
        • mayaosa Re: blagam o pomoc!!!! 02.08.06, 15:39
          poza tym jesli chcesz naprawde wiedziec, to jeszcze pare godzin temu stanelam
          przed faktem ze moze nie byc slubu, gdyz dowiedzialam sie ze potrzebuje
          zaswiadczen ktorych nie mam. Wlasnie narzeczony zchrzanil sprawe i nigdy nie
          powiedzial mi,ze cos takiego jest potrzebne- a on rozmawial z ksiedzem i
          zapewnial ze wszystko sie dowiedzial. myslalam juz ze bede musiala isc do
          biskupa po pozwolenie na slub, bo gdybys nie wiedziala, na zapowiedzi daje sie
          ze 2-3 tyg.wczesniej, a nie tydzien przed. gdybym wiedziala, ze potrzebuje tych
          zasw.z mojej parafii, to bym je wczesniej zalatwila, nie sadzisz?a poza tym ja
          jestem tu, a wszystko toczy sie tam i nie mam mozliwosci porozmawiania z nikim
          nawet przez tel.bo jeszcze dodatkowo w pracy jestem ;-( i krzywo sie na mnie
          patrza. sa niedociegniecia, bo nie my zajmujemy sie slubem bezposrednio tylko
          moja ciocia. Troche zrozumienia dla innych! mam prawo sie martwic.
          • kcz78 Re: blagam o pomoc!!!! 03.08.06, 08:48
            mayaosa pisałaś ze chrzest w innym miejscu komunia tez i bierzmowanie też...w
            sumie po zaświadczenie to idziesz tam gdzie byłaś chrzczona (my tez tak
            mielismy) bo ksiądz dostaje wszelkie informacje o tym ze miałas komunię
            bierzmowanie w innej parafii i ten gdzie byłaś chrzczona daje taką adnotacje na
            wypisie o chrzcieże masz bierzmowanie i w jakiej to było parafii. A ta parafia
            gdzie teraz należysz (ale nie byłaś tam chrzona) zostanie poinfomaowana juz po
            ślubie że się odbył... ot poprostu.
            Zresztą księza raczej nie robią problemu no chyba ze sa bardzo "łasi" na kasę
            to nie odpuszczą ale nie ma się czym martwić tylko po prostu o wszystko pytać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka