Dodaj do ulubionych

Czy wypada?

09.08.06, 10:26
Mam takie pytanie, czy wypada zapraszac znajomych bez osob towarzyszacych?
Chodzi mi o taka sytuacje, ze mam kilka znajomych singli, ktorzy nie maja
partnerwów na stale, i zastanawiam sie czy mozna ich samych zaprosic bez osob
towarzyszacych? W sumie nie chcialabym zeby na moim weselu byli obcy ludzie,
ktorych nigdy nie widziałam i nie znam.A znajomi CI wzajemnie sie znaja i na
pewno nie beda "samotni". Zreszta w mojej rodzinie i narzeczonego sa tez
mlode samotne osoby, ktorych zapraszamy bez os. towarzyszacych. Co innego
oczywiscie jak ktos ma juz partnera na powaznie, wtedy nie ma mowy zeby nie
zaprosic. Co myslicie? Jak Wy to zorganizowałyscie?
Obserwuj wątek
    • karmela77 Re: Czy wypada? 09.08.06, 10:28
      ja po prostu zapytalam czy chcą przyjść z osobą towarzyszącą, jeśli tak - to ją
      zapraszałam.
    • esmeralda_pl Re: Czy wypada? 09.08.06, 10:28
      jak dla mnie wypada... bo jak zaprosisz z osoba towarzysząca, to może
      zamieszczą na forum ogłoszenie, że szukaja partnera na wesele...
      Ja zawsze jestem zapraszana z osoba towarzyszącą, ale z przyczyn
      organizacyjnych mój facet nie może ze mną na wesele iść... Od razu informuje
      więc młodych, że bez sensu mnie z osobą towarzyszącą zapraszali... ale nie azdy
      tak robi, tylko ściąga obcą osobę
      • happyness3 Re: Czy wypada? 09.08.06, 10:36
        Mimo to że wszyscy będa z osobami towarzyszacymi zorganizowaliśmy juz grilla
        dla znajomych zeby ise poznali iplanujemy jeszcze jedną taką imprezke -
        parapetówkę - a potem jeszcze bedzie kawalerski i panieński - ooswoja sie ze
        sobą
        Stwierdziliśmy że to najlepszy sposób bo jeśli nie beda sie znac to będa się
        bawić raczej tylko ze swoja połówką bo juz widziałam to na jakiś weselach smile
    • bacha1979 Re: Czy wypada? 09.08.06, 10:29
      Zapraszałam wszytkich powyżej 16 roku życia z osobami towarzyszącymi. Część ,z
      własnego wyboru, przyszła sama. I w ten sposób powstała "nadwyżka wolnych
      panien".

Ja bym zapraszała z osobami towarzyszącymi, a niech oni decydują czy kogoś
      zabiorą. smile
    • alicja.lesik Re: Czy wypada? 09.08.06, 10:30
      Myśle że wypada. My część osób zaprosiliśmy z osobami towarzyszącymi, jesli są
      to już w miare stałe związki i znamy tą osobę. nie pisalismy wtedy "z osobą
      towarzyszącą" tylko wymienialismy tą osobe z imienia i nazwiska. Natomiast
      jesli znajomy nie ma stalej partnerki/partnera, to nie zapraszalismy. Mysle że
      jest to w porządku, ta osoba nie musi nikogo sobie szukac a my nie bedziemy
      mieli obcych osób na weselu.
      • kajka10 Re: Czy wypada? 09.08.06, 10:39
        smile Dzieki serdeczne za odpowiedz.Utwierdziłam sie ze nie zrobie nikomu nic
        zlego jak tak uczynie.A jeszcze bardziej sie ciesze bo bede miała wiecej
        znajomych na weselu, bo wybierac byloby mi ciezko. U mnie ze wstepnych wyliczen
        wynika ze młodych ludzi ( rodzina, znajomi,przyjaciele)powyzej 20l.-25l. bedzie
        ok.40 I bedzie nadwyzka 2 facetow, jak znajomych nie zaprosze z os.
        towarzyszacymi. Wiec chyba najgorzej nie bedzie? A koszty beda dla mnie
        mniejsze.
    • nionczka Re: Czy wypada? 09.08.06, 10:32
      Ja pewnie zapraszalabym z osoba towarzyszaca, ale przy ostatnich trzech
      weselach, na ktore szlam zobaczylam, ze single dostaje zaproszenia tylko dla
      siebie. Przychodzi cala paczka razem i wszyscy swietnie sie bawimy. Wiec pewnie
      tez tak zrobie (przynajmniej w tym towarzystwie). Ale to chyba tylko mozna z
      bliskimi osobami, bo sie moze ktos obrazic.
    • stokrottka2 Re: Czy wypada? 09.08.06, 10:36
      My planujemy zrobic dokladnie tak jak napisała alicja, jeżeli ktoś ma parę "na
      poważnie" to zaprosimy obydwoje, imiennie, a jezeli ktoś jest aktualnie sam to
      zaprosimy go bez osoby towarzyszącej, wydaje mi sie że tak wypada.
      • kdejzi Ty ocenisz czy to para na powaznie :) 09.08.06, 12:46
        Ale mozna sie usmiac takimi wypowiedziami smile Ty ocenisz ze ta para jest na
        powaznie a ta nie smile czym bedziesz sie kierowac ? ze Ci trzymaja sie za rece a
        ze tego to nigdy nie widzialas a moze tym ze ta mowi ze nie ma faceta smile ale
        moze bedzie chciala przyjsc z kolega wolno jej - proszenie bez osoby
        towarzyszacej jednych a drugich z osobami towarzyszacymi jest najgorszym
        wyjsciem z mozliwych / jedne kryteria dla wszystkich !!
    • agnrek Re: Czy wypada? 09.08.06, 10:36
      Ja uważam, że to niegrzecznie. Musisz spytać, czy przyjdą z towarzyszącą czy
      bez.
      • justm Re: Czy wypada? 09.08.06, 10:40
        wszystkich oprócz dzieci i mojego ojca zaprosiliśmy z osobami towarzyszącymi.
        jedna osoba od razu powiedziała, że będzie sama.
        dwie na wesele przyszły bez osób towarzyszących, mimo, że wcześniej upewniałam
        się, że będą z kimś.
        • kajka10 Re: Czy wypada? 09.08.06, 10:45
          Mała dygresja:u mnie dzieci beda - 16 smile I bardzo sie ciesze. Pamietam po dzis
          dzien, jak nie zostalam zaproszona na wesele do mojej ciotki. Bardzo to wtedy
          przezywalam ( miałam 8 lat ), nie chce zeby ktores z dzieci z mojej rodziny tez
          sie tak poczulo. Dlatego zapraszam wszystkie smile a potem - jak juz dzieci padna-
          transport do domu zalatwiam i "nianie", zeby rodzice tez mogli poszalec na moim
          weselu. A co do znajomych. To wlasnie myslalam o takich imiennych zaproszeniach
          dla tych, ktorzy sa w powaznym zwiazku. smile
    • monia76 Re: Czy wypada? 09.08.06, 10:42
      zapraszalam wszystkich powyzej 18 roku zycia z osobami towarzyszacymi. dalam
      znajomym wybor czy chca przyjsc sami czy z kims, ale zaproszenie bylo zawsze 'z
      osoba towarzyszaca'. czesc osob przyszla jednak sama i dobrze sie bawila.
    • lanka_cathar Re: Czy wypada? 09.08.06, 11:12
      Kilka koleżanek z grupy nie ma stałych osob towarzyszących, ale wszystkie
      zostaly z takowyumi aproszone i przyszły z nimi. Poznałam te połówki dopiero
      wtedy i nie uważam tego za błąd.
    • riella Re: Czy wypada? 09.08.06, 11:27
      A moze po prostu z nimi pogadac, powiedziec jak jest i zapytac, co o tym sadza?

Przestrzegam przed samodzielnymi decyzjami i zapraszaniem doroslych osob bez
      partnera/partnerki. Moja kolezanka tak zrobila i dwie osoby smiertelnie sie
      obrazily i w ogole nie przyszly. Oczywiscie nieladnie sie zachowaly, ale ludzie
      moga byc drazliwi na tym punkcie - maja prawo.
      • nathkas Re: Czy wypada? 09.08.06, 11:49
        Absolutnie nie mają prawa sięobrazić, co to małe dzieci czy co, widocznie nie
        zależało im na Pańswtu Młodych wcale, gdyby zależało to by albo uszanowały ich
        decyzję (no bo w końcu wesele to impreza rodzinna a nie bal sylwestrowy) albo
        poprosiły ładnei czy mogą przyjść z osobami, myślę, że Pańswto Młodzi w takiej
        sytuacji zgodziliby sie bez wahania. Ale jakieś obrażanie, co to w ogóle ma
        być, przedszkole?? Ja też byłam zparaszana sama jak miałąm 24 lata i jakoś do
        głowy mi nie przyszło, żeby robić cos takiego!!! Nie wszystkich stać na
        nieograniczoną liczbę osób, a w tym wieku większośc naszych znajomych rodziny
        mają już ponad 18 lat. Zawsze z ogromna radościa szłam na każde wesele, na
        które byłą zaporoszona, niezależńie czy sama czy nie, bo to był dla mnie
        zaszczyt, że Młodzi chcą mnie na swoim weselu!!!!
        • ziel_lona Re: Czy wypada? 09.08.06, 12:01
          Osobiscie uwazam ze STANOWCZO zaprasza sie z osoba towarzyszaca.
          I tylko prosi by do jakiegos terminu powiedziec czy dana osoba przyjdzie sama
          czy z kims
          Jak single sie znaja to moze sami sobie z siebie zrobia osoby towaryszace smile
          Ale zaprosic wypada - nei wiesz moze akurat "singielka" poznala kogos i chce z
          nim przyjsc.
          Mi by bylo bardzo ale to bardzo przykro gdyby moja przyjaciolka bioraca slub
          zaprosila mnie sama (a jakis czas temu tez singilelek bylam)
          Mowisz "obce osoby" - czasami rodzina bywa bj "obca" choc ja znamy od lat, a
          skoro singile jest fajny i jest twoim przyjacielem to chyba razcej nie zaprosi
          beznadziejnej "osoby towarzyszacej"
    • kdejzi Nie wypada 09.08.06, 12:38
      Nie wypada osoby pelnoletnie zapraszac same a to czy przyjda same czy nie to
      ich sprawa nie badz taka pazerna na kase ze Ci sie jedno czy dwa miejsca
      przepadna to jest wesele wiec bez przesady, normalni ludzie i tak Cie
      poinformuja czy beda sami czy nie ale tobie nie pasuje meczyc tego tematu bo
      ktos pomysli ze zapraszasz z osoba towarzyszaca a myslisz zeby przyszli sami

I co za glupie pisanie nie chce miec obcych ludzi na weselu cala rodzina meza
      to beda tez obcy ludze wiec zanim cos napiszesz to pomysl smile
      • kajka10 Re: Nie wypada 09.08.06, 12:59
        Widzisz tu nie chodzi o 2 miesja czy 3, ale o jakies 15 miesjc - przeliczyc to
        przez to ile place od osoby to jest duzo.Jakby chodzilo o 2 osoby to nie
        zwracałabym sobie tym glowy. Naprawde.I dlatego nie chcialabym miec dylematu
        czy ktos z kims przyjdzie czy nie. tylko spawa jasna ze przychodzi sam.
        Co do "obcych" ludzi to Cie zdziwie. Znam cala rodzine mojego narzeczonego,
        jeszcze przed zareczynami mowilam do nich "ciociu", "wujku" , "babciu" bo o
        zadnym pan/pani nie chcieli slyszec. Tylko do moich teściów zwracam sie per
        pani/pan. Mysle przy pisaniu, i wiem kogo uwazam za "obecgo".
        • nathkas Re: Nie wypada 09.08.06, 13:07
          Myślę, że nie pwoinnaś się przejmować aż tak bardzo, najlepiej jak normalnie
          porozmawiasz ze znajomymi i poiwesz jak sytuacja wygląa, tzn, że chciałabys
          wszystkich zaprosić ale normalnie nie stac Cię na tyle osób i czy by im nie
          przeszkadzało gdybyś ich samych poprosiła, jeśłi to są normalne osoby to
          uwierz , że nie będą robiły problemu, a jeśłi ktoś będzie chciał kogoś wziąć to
          też Ci po prostu powie, że ma taka wole, i się pewnie zgodzisz. Wystraczy
          pogadać smile nie wszyscy są tacy obrażalscy mam nadzieję wink zrozumieją smile
          pozdrawiam i życzę powodzenia wink
      • nathkas Re: Nie wypada 09.08.06, 13:03
        a czemu nie wypada?? czy na inne uroczystośći tez prosisz z osobami?? dla mnie
        to wszytsko jest jakieś sztuczne, od jakiegos czasu się tak przyjęło, że bez
        osoby to nie wypada, kiedyś nie było czegos takiego wcale, po prostu chore,
        wszyscy się strasznie wrażliwi zrobili na tym punkcie, naprawdę, ja nigdy nie
        miaąłm problemu z powodu tego, że mnei ktoś sama zaprosił!!! a wiele razy byłma
        tak proszona. Normalnie to ludzi sami chodzą wszędzie ale jak juz ich na wesele
        poproszą bez osoby to wielka obraza, cóż jak najmniej takich osób życzę sobie
        wśród swoich znajomych!!!
        • kajka10 Re: Nie wypada 09.08.06, 13:09
          W 100 % sie zgadzam i tak zrobie. smile Pozdrawiam
          • przemkowa.bi oczywiscie ze nie wypada 09.08.06, 13:19
            Zrobisz jak Ci pasuje ale nie wypada jednych prosic z osobami towarzyszacymi a
            drugich nie jesli nie chcesz prosic osob towarzyszacych to stosuj ta zasade
            wobec wszystkich bo tak to faktycznie ktos moze sie obrazic
            • anabia wielkie wymagania... 09.08.06, 13:37
              Ludzie teraz takie mają wymagania i robia problemy że głowa boli...
              Gość ma wymagania jak głowa państwa, więc zastanów sie czy się nie pogniewają?
              • esmeralda_pl Re: wielkie wymagania... 09.08.06, 13:40
                co innego małżeństwo, czy narzeczeństwo, a co innego singiel, który będzie
                łapankę robił, bo przecież z osoba towarzyszącą, a jak przyjdzie sam, to
                wszyscy będą gadać... Nie zapraszaj z osobami towarzyszącymi
    • misia_2309 Re: Czy wypada? 09.08.06, 13:57
      Stałe pary, czyli mieszkające ze sobą lub będące w długoletnich związkach
      zapraszamy wymieniając na zaproszeniach imiennie - żadnych tam dopiskow: z
      osobą towarzyszącą. Pozostałych "singli" zapraszamy po prostu samych.
    • trusia29 Re: Czy wypada? 10.08.06, 22:31
      wydaje mi się, że dorosle osoby zaprasza się z osobami towarzyszacymi, jesli
      zechca, to przyjdą same, ale nie nalezy im tego narzucac
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka