Dodaj do ulubionych

Kościół-rozczarowanie

11.09.06, 09:45
Cześć dziewczyny,
w sobotę podjechaliśmy z narzeczonym do Wilanowa, żeby zobaczyć jak wygląda
dekoracja kościoła do ślubu przygotowana przez tamtejszą siostrę. Okazało
się, że cała frontowa fasada kościoła jest zakryta rusztowaniami. Wygląda to
fatalnie. Proboszcz poinformował nas, że skończą może przed zimą. Tak się
cieszyłam kiedy na jesieni rezerwowaliśmy tam termin, kościół wyglądał
pięknie. A teraz szkoda gadać, efekt jakby się brało ślub w baraku.
Nasz błąd, że nie zapytaliśmy rezerwując termin, czy przypadkiem nie planują
remontu, z drugiej strony myślę, że ksiądz już wtedy wiedział o tych pracach
i mógł nas poinformować.
Do tych co dopiero zaklepują termin w kościele - nie dajcie się zaskoczyć i
wypytujcie o takie rzeczy przed wyborem miejsca na ślub.
Obserwuj wątek
    • bagiettka Sala-rozczarowanie podobnie 11.09.06, 10:04
      My mamy podobna sytuacje, z tym ze z hotelem, w ktorym organizujemy przyjecie
      weselne.Sale rezerwowalismy w pazdzierniku zeszlego roku, hotel piekny polozony
      w parku, ladnie podswietlony. (wyglad hotelu z zewnatrz tez zadecydowal o tym,
      ze go wybralismy). W miedzyczasie kilka razy kontaktowalismy sie z "hotelem" w
      sprawie przyjecia, kierowniczka miala nasz nr tel.Po czy przyjezdzamy tam pod
      koniec sierpnia, nieclay miesiac przed slubem i hotel caly oblozony
      rusztowaniami, park zupelnie zaniedbany przed hotelem... okazalo sie ze
      remontuja elewacje. Nikt w przeciagu prawie roku nie raczyl nas o tym
      poinformowac. Jak zobaczyismy to miesiac przed sklubem, to juz bylo oczywiste,
      ze nie znajdziemy w tym moemncie zadnej innej sali na nasze wesele. No a
      kierowniczka raczyla nas przeprosic i tyle, w sumie nie widziala w tym jakis
      duzych uchybien z ich strony. Po rpsotu masakra....chyba warto takie sprawy
      ujmowac w umowach dotyczacych oragnizacji przyjecia.Zeby potem nie miec
      niespodzianek...
    • a1ma Re: Kościół-rozczarowanie 11.09.06, 10:05
      Tak to jest jeśli wybieramy kościół tylko z uwagi na wrażenia estetyczne, łatwo
      się rozczarować... Zastanowiłaś się, że Twój problem jest trochę śmieszny, bo
      chyba nie tło jest najważaniejsze? uncertain
      • fuczka Re: Kościół-rozczarowanie 11.09.06, 10:23
        Dla mnie wygląd kościoła ma znaczenie.
        Myślę, że gdyby dotyczyło Cię to osobiście, miałabyś inne podejście.
        • a1ma Re: Kościół-rozczarowanie 11.09.06, 10:26
          Dla mnie wygląd kościoła ma znaczenie doprawdy drugorzędne. Biorę ślub w jednej
          z naszych parafii, gdzie ani wielkich schodów, ani pięknych witraży... Za to
          ksiądz znajomy i życzliwy i miejsce, z którym nasza rodzina związana jest od
          lat.
          Naprawdę nie tło jest najważniejsze. Jeśli poprosisz fotografa, żeby unikał go
          na zdjęciach, to nawet nie będziesz pamiętała tego rusztowania po latach.
        • mycha0211 Re: Kościół-rozczarowanie 11.09.06, 22:34
          Gdybym ja przejmowała się wygladem parafii w której zamierzamy wziąść ślub
          nigdy byśmy się na niego nie zdecydowali,ponieważ on ciągle jest w budowie od
          niepamiętnych czasów.
          Jednak mimo wszystko zdecydowaliśmy się na ten Kościół ponieważ jesteśmy oboje
          z S. do niego przywiązani i nie wyobrażamy sobie innego Kościoła niż ten a poza
          tym myślimy o tym aby poprosić brata mojej koleżanki,który jest księdzem aby
          udzielił nam ślubu,myślę że będzie mu bardzo miło.
      • stokrottka2 Re: Kościół-rozczarowanie 11.09.06, 15:56
        Zgadzam się z przedmówczynią. Jeżeli wybraliście właśnie ten kościół tylko ze
        względu na jego wygląd to nie dziwię się że jesteście rozczarowani tym
        remontem. Dla mnie nie miałoby to takiego znaczenia bo na ślub wybieram
        konkretną parafię dlatego że jestem do niej "przywiązana" a nie tylko sam
        budynek kościoła ze względu na wygląd. Z drugiej strony ksiądz rzeczywiście
        mógł was poinformować wcześniej, może wtedy wybralibyście inny kościół. Mimo
        wszystko uważam że jest to szczegół, który nie powinien wam zepsuć
        uroczystości. Pozdrawiam!
    • mysza_klapsiara Re: Kościół-rozczarowanie 11.09.06, 10:08
      Rozumiem Twoje rozczarowanie. Widziałam ostatnio katedrę w naszym mieście całą
      poobstawianą rusztowaniami i pomyślałam sobie, że szkoda tych młodych par, które
      ze względu na urok tego miejsca chciały tu ślubować. My mamy szczęście, bo
      kościół gdzie ślubujemy, został generalnie odnowiony pół roku temu. Mimo
      wszystko, powodzenia! Pozdrawiam.
      • agapp78 Re: Kościół-rozczarowanie 11.09.06, 15:45
        bralam slub w Wilanowie w sierpniu. na dwa tygodnie przed slubem instruowalam
        fotografa jak ma sie ustawic zeby zdobic nam zdjecia na tle kosciola bo tylko
        polowa fasady byla w rusztowaniach. na tydzien przed slubem zarusztowali druga
        polowe sad ale i tak mamy fajne zdjecia z portalem w tle! na usprawiedliwienie
        proboszcza moge jedynie dodac ze na naukach w listopadzie bylismy informowani o
        pracach, ktore mialy byc prowadzone i zakonczone wczesna wiosna. chcieli jak
        nigdy a wyszlo jak zawszewink
        • nataluk Re: Kościół-rozczarowanie 11.09.06, 17:34
          nie jest najważniejszy wygląd kościoła, ale szczerze Wam polecam kościół
          św.Stanisława Kostki na żoliborzu!
    • karmielkowa o Boże!! tragedia 11.09.06, 18:12
      koniecznie pojedź do tego kościoła i wybierz sobie młodego przystojnego księdza,
      który wam udzieli ślubu, bo może zdarzyć się kolejna tragedia. Jeszcze do mszy
      wyjdzie jakiś stary łysy a co gorsza kulawy i garbaty. I co jak się go nie da
      wyciąć? Trzea będzie tak robić zdjęcia, żeby księdza nie było widać! A i
      ministrantów jakiś fajnych dobierzcie, bo jeszcze będzie dwóch - jeden gruby a
      drugi łysy... Sorki, ale dawno się tak nie uśmiałam, a laski ci jeszcze
      współczują SZOK
      • szara82 Re: o Boże!! tragedia 11.09.06, 20:29
        Karmielkowa, mocno a prawdziwie napisałaś. Jeszce mocniej - niech na ślub i wesele przyjdą tylko młodzi, piękni i bogacibig_grin
    • dr_kaczusia Re: Kościół-rozczarowanie 11.09.06, 18:18
      Fuczka!
      W ta sobote mialam slub w Katedrze sw.Floriana na Pradze, kopnij sie tam i
      zobacz co sie przed nia dzieje... rusztowania pojawily sie juz jakis czas
      temu... i wiesz co... i tak bylo pieknie smile)) przeciez slub odbywa sie W
      kosciele, a NIE PRZED nim... potem juz wszyscy patrza sie na Was i skladaja
      zyczenia... remonty sila wyzsza i nie ma sie co nad tym roztrzasac wink wybierzcie
      jakis fragment gdzie za plecami bedzie jakies mile tlo, a nie rusztowanie i
      czesc, a na zdjeciach jak sie fotograf uprze to wytnie wszystko i zostanie
      fasada bez rusztowan... tylko po co? czy to bedzie jeszcze oddawalo tamta chwile
      ???
      • patina3 Ślub w kopalni :) 11.09.06, 20:03
        He he jak czytam takie historie ......

to mi się przypomina jak rodzice opisują swój slub (mnie jeszcze nie było ale
        znam to ze zdjęć....). Im też postawili rusztowania tongue_outtongue_outtongue_outtongue_out ale dowiedzieli
        się o tym.... 2 dni przed ślubem smile)

Jak się ogląda zdjęcia jak wychodzą z koscioła
        a nad głową mają belki i dechy
        to wygląda jak by w kopalni brali ślub he he smile))))

Wtedy mama mówiła że byli w szoku, ale teraz się z tego wszyscy śmieją, że
        rodzina ma korzenie górnicze tongue_out
    • julkaka2 Re: Kościół-rozczarowanie 12.09.06, 00:34
      eh wszystkie takie madre jestescie bo macie koscioly bez rusztowan, nagle
      wsyztskie takie uduchowione....a co te kilometry gadek o kwiatkach dekoracjach
      keickach???jakbyscie naprawde chciay miec tylko przezycie duchowe to by byla
      prosta sukienka rodzice swiadkowie i zwykla msza a nie wielkie sluby i weseliska
      z keckami za tysiae. dajcie spokoj dziwczynie .kazda normalna osoba ja zrozumie.
      boshe a kto by chcial miec opcje ze mu an glowe belka spadnie???jka sie przyg do
      tego nie wieadomo ile i marzy ze to najpiekniesyz dzien w zyciu???eh baby
      • caricare Re: Kościół-rozczarowanie 12.09.06, 08:05
        Moj kosciol ma w remoncie dzwonnice i wieze! I jest rusztowanie juz od kilku
        tygodni! I przed wejsciem do kosciola jest tunel z desek (nie pamietam jak to
        sie fachowo nazywa smile ). Na poczatku sie tym strasznie zmartwilam! Ale potem
        wszyscy zaczeli mowic, ze to sila wyzsza, ze przeciez nic na to nie poradze!
        Wiec przestalam sie martwic! Na zdjeciach pod kosciolem i tak bedzie widac ten
        tunel! Ale przeciez bedzie wiele innych! A kosciola nie zamienilabym na zaden
        inny bo to moja parafia od wielu lat! Teraz tylko sobie pomyslalam, ze bede
        musiala sie pilnowac przechodzac pod tym tunelem, zeby nie zahaczyc o jakies
        deski sukienka! smile) A goscie mam nadzieje obsypia nas pieniazkami jak juz
        wyjdziemy z tunelu a nie jak bedziemy w srodku smile A slub mam juz w ta sobote!!
        Pozdrawiam cieplo!
      • yoku Re: Kościół-rozczarowanie 12.09.06, 19:03
        Dziewczyno! Na moim ślubie w ładnym zabytkowym kościele w Warszawie, którego
        nazwy nie wymienię, ksiądz przywitał nas i naszych gości na ceremonii
        POGRZEBOWEJ zamiast ślubnej bo mu się coś popierniczyło... Połowa kościoła
        ryknęła śmiechem a połowa zawyła z przerażenia.. I co? I nic! Ten dzień i tak
        będę wspominać jak najpiękniejszy w moim życiu bo to nie miejsce i okolicznosci
        doprowadziły mnie do ołtarza...
        • bogini_w_bikini zażądaj odszkodowania!!! 14.09.06, 12:40
          a to się czarnuchy rozpanoszyły!pewnie specjalnie ci nic nie powiedzieli. bo
          zmieniłabyś miejsce ślubu a oni straciliby kasę! Postaw ultimatum - albo
          ściągają rusztowania ( mało prawdopodobne), albo dają ci okrągłą sumkę
          odszkodowania. Pewnie dużo nie wyciśniesz z nich, ale oni nie zubożeją a tobie
          albo zwróci się suknia ślubna albo będziesz miała na modną sesję na dworcu
          głównym albo w innym fascynującym miejscu. Po co ci jakiś stary kościół na zdjęciach
    • lanka_cathar Re: Kościół-rozczarowanie 12.09.06, 07:45
      My też mieliśmy kościół w rusztowaniach, ale jakos nam to nie przeszkadzało.
      Zdjęcia raczej robi się w środku, a nie na zewnątrz.
    • lena_lodz Re: Kościół-rozczarowanie 12.09.06, 07:57
      nie uważasz że ślub to coś więcej niż piękna dekoracja kościoła ?? ślub to
      przeżycie duchowe którego nie da się opisać, młode mężatki więdzą o czym
      mówię smile stoisz przed ołtarzem z tą jedyną osobą, którą kochasz i wiesz że za
      moment Bóg połączy Was na zawsze...to jest pękne !
      podczas naszego ślubu był remont głównego ołtarza, całe prezbiterium było
      remontowane. Nie przeszkodziło nam to w żaden sposób w ślubie, ślub był piękny,
      siostry zakonne ustawiły stojaki z kwiatami a goście nawet nie zorientowali się
      że był remont.

pozdrawiam
      • justynam24 Re: Kościół-rozczarowanie 12.09.06, 08:18
        ja biore slub w mojej parafi, duzej bazylice, ktora jest remontowana od ok pol
        roku, zamawiajac date slubu juz o tym wiedzialam i mimo wszystko nie szukalam
        innego kosciola!! Nieczynne jest glowne wejscie....wchodzi sie bocznym po
        piachu...smile a rusztowania sa na dodatek przykryte jakas brzydka niebieska
        folia smileMimo wszystko nawet przez mysl mi nie przeszlo aby zrezygnowac z tego
        kosciola...moze idealne to nie bedzie ale ja sie tym nie przejmuje...chociaz
        licze sie z tym ze jak przyjedzie rodzina mojego R z Warszawy, ktora raczej z
        chodzeniem do Kosciola ma nie wiele wspolnego i na swoje sluby wybierali
        koscioly kierujac sie jedynie estetyka to beda zniesmaczeni i beda kometarze...

mnie to jednak ani troszke nie przejmuje!!!!!!!
    • zaba002 Re: Kościół-rozczarowanie 12.09.06, 08:53
      Zgadzam się z autorką tego wątku. Ja równiez będe miała ślub w Wilanowie. Dla
      mnie również ważne jest jak wyglada kościół. Mam nadzieję, że w maju nie będzie
      rusztowań sad((
    • bogini_w_bikini zażądaj odszkodowania!! 14.09.06, 12:41
      Dziewczyno! Na moim ślubie w ładnym zabytkowym kościele w Warszawie, którego
      nazwy nie wymienię, ksiądz przywitał nas i naszych gości na ceremonii
      POGRZEBOWEJ zamiast ślubnej bo mu się coś popierniczyło... Połowa kościoła
      ryknęła śmiechem a połowa zawyła z przerażenia.. I co? I nic! Ten dzień i tak
      będę wspominać jak najpiękniejszy w moim życiu bo to nie miejsce i okolicznosci
      doprowadziły mnie do ołtarza...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka