Dodaj do ulubionych

3 druhny i 3 drużbów?

19.09.06, 11:37
Słuchajcie, czy któraś z was była kiedyś na ślubie, gdzie jest więcej druhen i
drużbów niż 1 para. Rozważamy taką możliwość z narzeczonym, bo oboje mamy po
trzy bliskie osoby, które byśmy chcieli w jakiś sposób wyróżnić.
Dowiadywaliśmy się już w kościele, ale ksiądz był średnio przychylnie
nastawiony i powiedział, że nie mają tyle krzeseł, poza tym podpisywałaby
wtedy i tak tylko jedna para. Kościelny zaproponował, że ewentualnie za
krzesłąmi dla pierwszych świadków mógłby postawić ławeczki podłużne dla
reszty, a le to chyba byłoby dość dziwne -wolelibyśmy, żeby jednak cała drużba
siedziałą na jednakowych krzesłach.
Moglibyśmy ewentualnie dowieźć krzesłą załatwione przez siebie (jeśli w
kościele by się zgodzili), ale nie wiem czy to warte takiego zamieszania...
Potem trzeba byłoby te krzesła odebrać, no i trochę dziwnie by wyglądały takie
"domowe krzesła" w kościele, mimo, że ładne. Poza tym nie chciałabym mieć
jakiejś nieprzychylnej atmosfery na ślubie ze strony księży, a przy tym
wszystkim istnieje takie niebezpieczeństwo.... Co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • tequilla78 Re: 3 druhny i 3 drużbów? 19.09.06, 11:49
      Hej dziewczynki, wiem, że to może trochę banalny problem, ale byłabym bardzo
      wdzięczna za wszelki Wasze opinie i doświadczeniasmile

Pozdrawiam
      • aw122 Re: 3 druhny i 3 drużbów? 19.09.06, 11:55
        Hej , bylam dwa razy na takim slubie, gdzie byla wiecej niz jedna para druzbów.
        Z tego co wiem na dokumentach podpisuje sie tylko jedna para swiadkow, reszta
        pelni role "dekoracyjna". Zatem i tak bedziecie musieli wybrac " ta glowna"
        pare, ktora bedzie umieszczona na dokumentach.
    • nicole_lucy Re: 3 druhny i 3 drużbów? 19.09.06, 12:05
      U nas w sumie bedzie tak wlasnie.
      Jedna para świadków, i dwie pary drużby. Z tym, ze swiadkowie nie bede siedziec
      na srodku, bo to moja siostra bedzie i zonaty brat narzeczonego. Nie pytalam
      ksiedza o to, ale mam nadzieje ze problemow nie bedzie.
      • tequilla78 Re: 3 druhny i 3 drużbów? 19.09.06, 12:09
        Jak super, że jest ktoś jeszczsmile To jak będzie u Was, wszyscy z drużby (też
        świadkowie) będą siedzieć z gośćmi w ławkach?
        • nicole_lucy Re: 3 druhny i 3 drużbów? 19.09.06, 15:32
          My myslelismy tak, ze na krzeslach za nami bede siedzieli dróżbowie. A
          swiadkowie normalnie w ławkach, z tym, ze w pierwszym rzedzie, i to wlasnie Oni
          bede skladac swoje podpisy.
    • nionczka Re: 3 druhny i 3 drużbów? 19.09.06, 12:43
      Ja bylam. Druzbów mozna usadzic albo postawic w innym miejscu niz za plecami
      mlodych. Moga np. stac po bokach albo nawet zajmowac pierwsze lawki. Owszem
      podpisuje tylko jedna para. Ba, ja sama nawet bylam druhna na slubie gdzie bylo
      5 par!
    • ania719 Re: 3 druhny i 3 drużbów? 19.09.06, 13:52
      ja była na ślubie gdzie był cały orszak druchen - chyba z 9 i wyglądąlo ślicznie smile
      • adrianna79 Re: 3 druhny i 3 drużbów? 19.09.06, 14:15
        witam. moj przyszly maz jest amerykanieniem i w zwyczaju amerykanskim jest
        zwylke wiecej niz jedna swiadkowy i swiadek. mi bardzo sie podoba jego pomysl
        zeby miec wiecej niz tyko swiadkowa i swiadka; tak wiec on bedzie mial 4
        druzbow (jego najlepszy przyjaciel jako druzba i trzech przyjaciol z
        dziecinstwa) a ja moja kumpele z dziecinstwa jako swiadkowa i trzy kolezanki (w
        tym jego siostre). Jednyny problem mam w znalezieniu takich samych sukienek bo
        2 dziewczyny mieszkaja w stanach a dwie w polsce. oprocz tego druzbowie beda
        mieli takie same garnitury.
        • mysiak_warszawa Re: 3 druhny i 3 drużbów? 19.09.06, 14:20
          wszystko jest możliwe. Może zabrzmi to trochę nie na temat, ale też dotyczy
          niestandardowej liczby w kościele - otóż ja mam czworo chrzestnych. I wielkich
          problemów nie było ^_^
        • tillandsia Re: 3 druhny i 3 drużbów? 19.09.06, 14:23
          fajny pomysł szkoda że już jestem po. A co do krzeseł to można założyć zrobione
          nawet przez siebie z podszewki pokrowce i sprawa krzeseł załatwiona. Są też
          firmy, które robiąc dekorację z kwiatów oferują taką usługę.
      • tequilla78 Re: 3 druhny i 3 drużbów? 19.09.06, 14:18
        a ta para która podpisywała siedziała wtedy za młodymi czy też np. w pierwszej
        ławce?
    • monia76 Re: 3 druhny i 3 drużbów? 19.09.06, 16:35
      ja chcialam miec dwie pary za soba - swiadkow i druzbow, bardzo bliskich nam
      ludzi, ktorych chcielismy wyroznic. niestety, ksiadz nie zgodzil sie na to sad
      wyroznilismy ich wiec inaczej - przyjaciel mojego meza dostal kwiatek do
      butonierki, moja przyjaciolka - maly bukiet, a dodatkowo poprosilismy ja o
      przeczytanie hymnu o milosci. potem, podczas wesela zadedykowalismy im piosenke.
    • olaimikolaj Re: 3 druhny i 3 drużbów? 19.09.06, 16:52
      my co prawda nie mielismy az 3 par, ale mieslismy 2. Tzn. pare swiadkow, ktorzy
      siedzieli za nami w kosciele i pare druzbantow, ktorzy siedzieli w pierwszej
      lawce, ona po mojej stronie a on po drugiej. przy jesciu do kosciola najpierw
      wchodzili druhna z druzba, pozniej swiadkowie. tak to wygladalo:
      www.armiam.com/slub.html poprosilam dziewczyny zeby kupily sobie suknie
      w podobnym kolorze, a dla panow kupilismy takie same krawaty.
    • aska.231 Re: 3 druhny i 3 drużbów? 19.09.06, 17:05
      witam,

uf, ktoś nareszcie zaczął ten wptęk. Zierałam się juz tyle czasu jakoś mi nie
      szło. Ja mam ślub w przyszłym roku (07.07.07) i też mamy plany ( plany bo
      jeszcze nie rozmawialiśmy z ksiedzem i nie wiem co on na to) że oprócz nas i
      pary świadków będą jeszcze trzy pary drużbów (dwie moje siostry i siostra
      mojego męża oraz trzech przyjaciół męża). Zaplanowałam już jak będzie wyglądało
      wejście do kościoła i jak będziemy siedzieć ale mam problem z sukienkami dla
      druhen (bo dla panów to rzeczywiście wystarczy kupić jednakowe krawaty). Wiem
      że mam jeczsze sporo czasu ale ... (jestem bardzo niecierpliwa i już chciałabym
      mieć wszystko jasne). Kościół jest duży więc na pewno nie bedzie problemu z
      krzesłami a jeśli nawet to nic nie stanie się drużbom jak postoją całą mszę hi
      hi.
      Pozdrawiam
      • adrianna79 Re: 3 druhny i 3 drużbów? 19.09.06, 17:27
        aska.231 ja znalazlam sukienke w dwoch kolorach ktora mi sie podoba i
        zaproponuje ja moim druhnom. niestety sukienke znalazlam w ameryce a dwie moje
        druhny mieszkaja w polsce. jakby co to zawsze mozna uszyc taka dla kolozenek w
        polsce, bo kroj jest prosty.
        czy ktoras z was wie gdzie mozna kupic sukienki dla druhen?
        • mala_gonia Re: 3 druhny i 3 drużbów? 21.09.06, 05:55
          Moja siostra wychodzila za maz w maju za Amerykanina, slub byl w USA. Jej przyjaciolka i ja bylysmy jej
          druhnami, z czego ja podczas przygotowan do slubu bylam caly czas w Polsce i przylecialam 2
          tygodnie przed slubem (mimo, ze bylam Maid of Honor i powinnam byc caly czas na zawolaniewink ).
          Dziewczyny (siostra i druga druhna) kupily nam (druhnom) takie same sukienki w David's Bridal
          (polecam www.davidsbridal.com ,maja tez oczywiscie "normalne" salony). Siostra po prostu przyslala mi
          do Polski moja sukienke (gorset i spodnica), zebym sobie spokojnie pomierzyla i zrobila u krawcowej
          ewentualne poprawki. Jak juz przylecialam to kupilysmy jeszcze takie same butysmile Efekt byl swietny,
          jesli chcesz, przysle Ci pare fotek na mailasmile Uwielbiam amerykanskie sluby. To ze mozna jak sie chce i
          gdzie sie chce jest po prostu swietne! I zero uzerania sie z nieprzychylnymi urzednikami czy tez
          ksiezmi. smile Sama jak sobie mysle o moim slubie w Polsce w przyszlosci, to juz sie stresuje, bo tez chce
          miec druhny i najlepiej slub w plenerze i juz wiem, ze bedzie ciezko... Pozdrawiam!
          • adrianna79 Re: 3 druhny i 3 drużbów? 22.09.06, 14:23
            ja wlasnie bede miala moje sukienki dla druhen z david's bridal i sa bardzo
            ladne i na dodatek bede mogly je ubrac kiedy indziej. w stanach jest jednak
            moda ze wszyskie dziewczyny nosza identyczne sukienki; dzieki bogu david's
            bridal ma takie same sukienki ale w innych kolorach.

prosze przeslij mi zdjecia twojej sukienki. dzieki
    • aska.231 Re: 3 druhny i 3 drużbów? 21.09.06, 07:54
      mala-gonia czy mogę prosic o jakieś zdjątka na maila. będę wdzięczna.
      • tequilla78 Re: 3 druhny i 3 drużbów? 21.09.06, 09:27
        I ja też poproszę jeśli możnasmile
        • mala_gonia Re: 3 druhny i 3 drużbów? 22.09.06, 06:13
          ok dziewczyny, wyslalam Wam wlasnie maile, mam nadzieje, ze doszlysmile
    • kartynka Re: 3 druhny i 3 drużbów? 22.09.06, 14:05
      Czesc teguilla!

To wcale nie jest banalny problemsmile Ja wlasnie mam dwie super kolezanki i
      glupio mi zeby tylko jedna byla swiadkowa, a druga niemal jak zwyczajny gosc. I
      chyba wzorem wlasnie amerykanskim/angielskim bede miala dwie (z tym ze tylko
      jedna bedzie podpisywac) ubrane w sukienki w tym samym kolorze, o roznych
      krojach.
      Takie rozwiazanie jest super!!!!!

Powodzenia!
    • golinda Re: 3 druhny i 3 drużbów? 22.09.06, 14:30
      u mnie były 3 "jednakowe" druhny, jeden drużba
      druhna która była świadkową siedziała obok nas na krzesle, podobnie jak świadek
      2 pozostałe druhny siedziały w pierwszej ławce
    • maga801 Re: 3 druhny i 3 drużbów? 22.09.06, 16:22
      Byłam na ślubie z druhnami. Zanim wszyscy weszli do kościoła, minęło sporo
      czasu, ale wyglądało to ciekawie. Najpierw pan młody z mamą. Potem tata pana
      młodego i mama młodej. Potem dziecię w różowej sukience - z obrączkami. Później
      trzy druhny, świadkowie, a na końcu panna młoda z tatą. Mimo teatralności,
      robiło wrażenie...
      Druhny miały sukienki różowe z tego samego materiału, ale każda inny fason, co
      wyglądało rewelacyjnie. tylko młoda para i świadkowie usiedli na krzesłach.
      Rodzice zajęli miejsce w ławkach, a druhny w pierwszej ławce obok panny młodej.
      • malenkajalenka Re: 3 druhny i 3 drużbów? 22.09.06, 16:59
        no dobrze, to ja mam pytanie za 100 punktow... u nas beda swiadkowie-
        przyjaciel mojego narzeczonego ze swoja narzeczona. nie myslalam o zadnych
        druhnach i w ogole nie rozumiem po co sa druhny? czym sie rozni druzba aod
        swiadka?? to nie jest ironiczne pytanie- po prostu chce wiedziec jak to
        zorganizowacsmile
        • maga801 Re: 3 druhny i 3 drużbów? 22.09.06, 19:08
          ta sama koleżanka tłumaczyła mi, że druhny ma po to, żeby jej pomagały np. z
          suknią i bukietem, żeby koło niej skakały. A świadkowie to tylko funkcja - ja
          też tak uważam. Tylko teraz tak się przyjęło, że świadkowa robi to samo, co
          druhny właśnie. Świadkowa ma tylko się podpisać i, jakby co, zeznać, że ślub się
          odbył. Sama zdecyduj, czy Twoja świadkowa połączy te dwie funkcje, czy chcesz
          druhny. ja miałam przy sobie dwóch świadków (nasi bracia)i byłam zadowolonasmile
          • malenkajalenka Re: 3 druhny i 3 drużbów? 22.09.06, 19:10
            aha, to mnie chyba wystarczy 2 swiadkow, zreszta chyba nie bedzie osoby na tym
            slubie, ktora moglaby byc druhnasmile

dziekismile
            • maga801 Re: 3 druhny i 3 drużbów? 22.09.06, 19:11
              bardzo proszęsmile))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka