kunsia 09.10.06, 00:19 Hej na ktorej rece nosi sie obraczke w polsce prawej czy lewej? Bo zauwazylam iz w roznych krajach jest roznie........ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
epox123 Re: Obraczki 09.10.06, 00:45 W Polsce na prawej zazwyczaj noszą,ale my będziemy nosić na lewej Odpowiedz Link Zgłoś
kunsia Re: Obraczki 09.10.06, 00:51 Moja kumpela estonka na lewej wlasnie tez nosi Odpowiedz Link Zgłoś
istota Re: Obraczki 09.10.06, 01:23 w Anglii tez sie nosi na lewej, ale jakos mi sie to nie widzi, wiec ja chyba bede nosic na prawej i my mamy tez problem - na ktora reke zalozyc w kosciele podczas ceremonii Odpowiedz Link Zgłoś
ozi29 Re: Obraczki 09.10.06, 16:37 Przyjęlo sie, że mężatki nosza na prawej a wdowy na lewej! Odpowiedz Link Zgłoś
sweet_angel Re: Obraczki 09.10.06, 11:22 Generalnie jest tak, że na prawej ręce - tak przynajmniej zaczyna się nosić. Według tradycji, noszenie obrączni w lewej ręce oznacza, że małżonek zmarł Ale w tej chwili niewiele osób przywiązuje wagę do takich rzeczy i bardzo często jakaś głupota skłania ich to zamiany ręki. W Polsce jednak obrączkę powinno nosić się na prawej. Odpowiedz Link Zgłoś
wilvo Historia obrączki 09.10.06, 16:36 Nie wiem czy dobrze pamiętam i ile w tym prawdy, ale gdzies czytałam czemu w Polsce nosi sie obrączki na prawej ręce. Podobno do powstania styczniowego kobiety zamężne nosiły obrączki na lewej dłoni, wdowy na prawej. Jednak po zakończeniu powstania, tak wiele kobiet straciło mężów, że pozostałe na znak żałoby przełożyły obrączki na prawe dłonie i tak zostało do dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
glupie_kocie Re: Historia obrączki 09.10.06, 18:33 Tak, tak, też o tym słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś