kingusia1974 29.10.06, 22:00 czy Wy też musicie płacić za ten 2 dniowy kurs przedmałańskie i jeśli tak to ciekawa jestem ile Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
glupie_kocie Re: nauki przedmałżeńskie 29.10.06, 23:07 Z tego, co wiem 2-dniowy (tzw. weekendowy) jest wszędzie płatny. W Krakowie 70 PLN/os. W ogóle wątek wyjęłaś mi "spod palców", bo po wczorajszych doświadczeniach zaciekawiły mnie kwestie tych opłat. Już Ci się "chwaliłam", że musimy płacić za zwykłe cotygodniowe kursy. Jednorazowo 60 PLN/parę. Przeznaczone są na opłaty dla świeckich katechetów, prowadzących w połowie te kursy. Koleżanka z Inowrocławia zbulwersowała się, gdy o tym usłyszała. Podobno te "zwykłe" kursy są za darmo. A jakie są Wasze doświadczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
ivona79 Re: nauki przedmałżeńskie 30.10.06, 12:55 U mnie było tradycyjnie - "co łaska". Więcej niż 50 zł nikt nie dał, ale byli też tacy ( a może i większość) co rzucali drobne - 5-10 zł. Sama wiem że tyle jest wydatków związanych ze ślubem, ale dawać 5 zł to już szczyt skąpstwa Odpowiedz Link Zgłoś
ashton Re: nauki przedmałżeńskie 30.10.06, 12:57 Faktycznie dziwne, że "zwykłe" kursy są płatne... my nie płaciliśmy ani za nauki (klasyczne 10 tygodni), ani za poradnię rodzinną. Odpowiedz Link Zgłoś
zaba002 Re: nauki przedmałżeńskie 30.10.06, 13:26 My chodziliśmy na nauki 10 dni pod rząd (a nie 10 tygodni jak to jest zazwyczaj )w Wawie na ul. Chełmskiej. Polecam !!! Nic nie płaciliśmy. Bardzo nam sie podobało. nasz ślub będzie za… Odpowiedz Link Zgłoś
inkageo Re: nauki przedmałżeńskie 30.10.06, 13:34 My byliśmy na weekedowych naukach w Oławie k/Wrocławia, nie płaciliśmy ani grosza. Zajęcia były w godzinach 18-19:30 w sobotę i niedzielę czyli łącznie 3 godziny w tym dwie półgodzinne msze. Odpowiedz Link Zgłoś
kingadpl Re: nauki przedmałżeńskie 30.10.06, 13:36 A my jestesmy zwolnieni z tych nauk, ale i tak poszlabym z ciekawosci. Ale samej tak mo troche glupio.... Kingusia, a ty jak robisz? tzn wy? Odpowiedz Link Zgłoś
ashton Re: nauki przedmałżeńskie 30.10.06, 13:38 Też chodziłam sama (Mąż zaliczył nauki kilkanaście lat temu, był problem z ich uznaniem, ale to inna bajka). Sporo osób było na moim kursie bez par Odpowiedz Link Zgłoś
kingadpl Re: nauki przedmałżeńskie 30.10.06, 13:43 to dobrze, bo jak tak sobie czytam te posty, i wiem ze nie musze tam chodzic, to tak z ciekawosci bym poszla. )) Odpowiedz Link Zgłoś
kingusia1974 Re: nauki przedmałżeńskie 30.10.06, 18:53 no trza iść samemu bo co zrobić, tylko ja tu po raz pierwszy dowiaduje sie, że jeszcze jest cos ponad tym kursem dwudniowym. Ludzie! ile jest w końcu tych kursów, religia od nieomalże niemowlęctwa nie starcza? Odpowiedz Link Zgłoś
litorija Re: nauki przedmałżeńskie 30.10.06, 18:54 czy nauki dwudniowe obejmuja tez kurs tzw. pani z poradni? czy tylko nauki koscielne? Odpowiedz Link Zgłoś
inkageo Re: nauki przedmałżeńskie 30.10.06, 18:56 Poradnia rodzinna musi być dodatkowo "zaliczona". Odpowiedz Link Zgłoś
ozi29 Re: nauki przedmałżeńskie 30.10.06, 19:05 Pierwsze slysze o placeniu za nauki czy poradnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
ambrozja4 Re: nauki przedmałżeńskie 31.10.06, 11:28 my nic nie płacimy. raz w tygodniu w niedziele 5 razy z rzedu. Krórka masza a potem ksiac mówi mały monolog o przedstawia swoje racje. czekaja nas jesczze 2 nauki w poradni rodzinej takze bezpłatne i po krzyku Odpowiedz Link Zgłoś
jaszczurzyca poznań 15 zł/os co łaska 31.10.06, 14:29 W Poznaniu u Floriana 15 zł/os, ale zbierali co łaska, byli tacy co nić nie dali, byli co rzucili więcej, czy też mniej. Ogólnie bardzo fajny kurs, babka tak pięknie mówiła o miłości, że czułam się jak na wykładzie uniwersyteckim (cudnie). Polecam ten kościół, mój brat był na rzeczypospolitej i już nie było tak ładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia_851 Re: LUBLIN 01.11.06, 16:19 My chodzimy w Lublinie na kurs przedmałżeński i płacimy 50 zł/para. Nauki sa co tydzień w poniedziałki. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lobo25 Re: LUBLIN - do ewcia 01.11.06, 18:12 ewcia powiedz mi gdzie dokładnie chodzicie, ile beda te spotkania trawały i jak na nich jest.. jestem na etapie szukania jakis nauk bo jestesmy z roznych miast i ciezko nam sie zgrac Odpowiedz Link Zgłoś
jaszczurzyca Re: LUBLIN - do ewcia 01.11.06, 19:48 kurcze, a dlaczego nie ma co łaska??? Odpowiedz Link Zgłoś