Dodaj do ulubionych

nauki przedmałżeńskie

29.10.06, 22:00
czy Wy też musicie płacić za ten 2 dniowy kurs przedmałańskie i jeśli tak to
ciekawa jestem ile
Obserwuj wątek
    • glupie_kocie Re: nauki przedmałżeńskie 29.10.06, 23:07
      Z tego, co wiem 2-dniowy (tzw. weekendowy) jest wszędzie płatny. W Krakowie 70
      PLN/os.
      W ogóle wątek wyjęłaś mi "spod palców", bo po wczorajszych doświadczeniach
      zaciekawiły mnie kwestie tych opłat. Już Ci się "chwaliłam", że musimy płacić za
      zwykłe cotygodniowe kursy. Jednorazowo 60 PLN/parę. Przeznaczone są na opłaty
      dla świeckich katechetów, prowadzących w połowie te kursy. Koleżanka z
      Inowrocławia zbulwersowała się, gdy o tym usłyszała. Podobno te "zwykłe" kursy
      są za darmo.
      A jakie są Wasze doświadczenia?
      • ivona79 Re: nauki przedmałżeńskie 30.10.06, 12:55
        U mnie było tradycyjnie - "co łaska". Więcej niż 50 zł nikt nie dał, ale byli
        też tacy ( a może i większość) co rzucali drobne - 5-10 zł. Sama wiem że tyle
        jest wydatków związanych ze ślubem, ale dawać 5 zł to już szczyt skąpstwasad
      • ashton Re: nauki przedmałżeńskie 30.10.06, 12:57
        Faktycznie dziwne, że "zwykłe" kursy są płatne... my nie płaciliśmy ani za
        nauki (klasyczne 10 tygodni), ani za poradnię rodzinną.
    • zaba002 Re: nauki przedmałżeńskie 30.10.06, 13:26
      My chodziliśmy na nauki 10 dni pod rząd wink (a nie 10 tygodni jak to jest
      zazwyczaj )w Wawie na ul. Chełmskiej. Polecam !!! Nic nie płaciliśmy. Bardzo
      nam sie podobało.

nasz ślub będzie za…
    • inkageo Re: nauki przedmałżeńskie 30.10.06, 13:34
      My byliśmy na weekedowych naukach w Oławie k/Wrocławia, nie płaciliśmy ani
      grosza. Zajęcia były w godzinach 18-19:30 w sobotę i niedzielę czyli łącznie 3
      godziny w tym dwie półgodzinne msze.
    • kingadpl Re: nauki przedmałżeńskie 30.10.06, 13:36
      A my jestesmy zwolnieni z tych nauk, ale i tak poszlabym z ciekawosci. Ale
      samej tak mo troche glupio.... smirk Kingusia, a ty jak robisz? tzn wy?
      • ashton Re: nauki przedmałżeńskie 30.10.06, 13:38
        Też chodziłam sama (Mąż zaliczył nauki kilkanaście lat temu, był problem z ich
        uznaniem, ale to inna bajka). Sporo osób było na moim kursie bez par smile
        • kingadpl Re: nauki przedmałżeńskie 30.10.06, 13:43
          to dobrze, bo jak tak sobie czytam te posty, i wiem ze nie musze tam chodzic,
          to tak z ciekawosci bym poszla. smile))
          • kingusia1974 Re: nauki przedmałżeńskie 30.10.06, 18:53
            no trza iść samemu bo co zrobić, tylko ja tu po raz pierwszy dowiaduje sie, że
            jeszcze jest cos ponad tym kursem dwudniowym. Ludzie! ile jest w końcu tych
            kursów, religia od nieomalże niemowlęctwa nie starcza?
          • litorija Re: nauki przedmałżeńskie 30.10.06, 18:54
            czy nauki dwudniowe obejmuja tez kurs tzw. pani z poradni? czy tylko nauki
            koscielne?
            • inkageo Re: nauki przedmałżeńskie 30.10.06, 18:56
              Poradnia rodzinna musi być dodatkowo "zaliczona".
              • ozi29 Re: nauki przedmałżeńskie 30.10.06, 19:05
                Pierwsze slysze o placeniu za nauki czy poradnie....
    • ambrozja4 Re: nauki przedmałżeńskie 31.10.06, 11:28
      my nic nie płacimy. raz w tygodniu w niedziele 5 razy z rzedu. Krórka masza a
      potem ksiac mówi mały monolog o przedstawia swoje racje. czekaja nas jesczze 2
      nauki w poradni rodzinej takze bezpłatne i po krzyku smile
    • jaszczurzyca poznań 15 zł/os co łaska 31.10.06, 14:29
      W Poznaniu u Floriana 15 zł/os, ale zbierali co łaska, byli tacy co nić nie
      dali, byli co rzucili więcej, czy też mniej.
      Ogólnie bardzo fajny kurs, babka tak pięknie mówiła o miłości, że czułam się
      jak na wykładzie uniwersyteckim (cudnie). Polecam ten kościół, mój brat był na
      rzeczypospolitej i już nie było tak ładnie.
      • ewcia_851 Re: LUBLIN 01.11.06, 16:19
        My chodzimy w Lublinie na kurs przedmałżeński i płacimy 50 zł/para. Nauki sa co
        tydzień w poniedziałki. pozdrawiam
        • lobo25 Re: LUBLIN - do ewcia 01.11.06, 18:12
          ewcia powiedz mi gdzie dokładnie chodzicie, ile beda te spotkania trawały i jak
          na nich jest.. jestem na etapie szukania jakis nauk bo jestesmy z roznych miast
          i ciezko nam sie zgrac
          • jaszczurzyca Re: LUBLIN - do ewcia 01.11.06, 19:48
            kurcze, a dlaczego nie ma co łaska???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka