zkat 02.11.06, 20:43 Mam pytanie czy swiadek musi miec bierzmowanie? Osobiscie wydaje mi sie ze nie ale nie jestem pewna... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia_kar Re: swiadek a bierzmowanie 02.11.06, 21:26 świadek nie musi być nawet chrześcijaninem, może być muzułmaninem, buddystą bądź ateistą to chrzestny powinien być przykładnym katolikiem Odpowiedz Link Zgłoś
lanka_cathar Re: swiadek a bierzmowanie 03.11.06, 08:49 Nie musi, musi mieć tylko dowód osobisty. Do spowiedzi też iść nie musi. Tak było u nas - konkordat jednostronny u św. Floriana na Pradze. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-k Re: swiadek a bierzmowanie 03.11.06, 09:21 ja trafiłam raz na wiejską parafię gdzie ksiądz wymagał od świadków zaświadczenia ze swojej parafii że mogę być świadkiem ślubu. Ksiądz w mojej parafii jak usłyszał o co go proszę to wybałuszył oczy i powiedział że pierwszy raz o czymś takim słyszy. No ale jeżeli inny ksiądz wymaga to pozostało mu wypisać zaświadczenie o możliwości bycia chrzestną i przerobił to na bycie świadkową. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka5661 Re: swiadek a bierzmowanie 03.11.06, 10:25 nie, nie musi mieć. Tylko dowód wymagany, ale zawsze jak byłam świadkiem to i tak nigdy nie sprawdzali tego dowodu... Odpowiedz Link Zgłoś
pucca3 Re: swiadek a bierzmowanie 03.11.06, 11:42 kazda parafia ma swoje prawa. Mojej przyjaciółce ksiądz powiedział ze mam miec: dowód zaświadczenie o bierzmowaniu potwierdzenie spowiedzi! Jak powiedziałam o tym u mnie na parafii ksiądz mało nie zemdlał, ale wszytstko wystawił.Przy podpisywaniu dokumentów nawet o dowód nie poprosił wiec naprawdę sama już nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
zkat Re: swiadek a bierzmowanie 03.11.06, 20:00 Dzieki dziewczyny, chyba bede musiala zadzwnic do parafii. Kurcze poglupieli juz ci ksieza... Odpowiedz Link Zgłoś
martomnata Re: swiadek a bierzmowanie 03.11.06, 20:36 a ja mam jeszcze jedno pytanie czy chrzestna musi miec slub koscielny lub chrzestny bierzmowanie bo maz niema bierzmowania a ja nie mam slubu koscielnego wiec ani ja nie moge byc chrzestna ani moj maz chrzestnym w jednym z kosciolow ale maz jest juz chrzestnym tylko zostal 10lat temu teraz sie ponoc przepisy zmienily odpiszcie prosze Odpowiedz Link Zgłoś