Dodaj do ulubionych

Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem

06.11.06, 15:40
Witam!!!
Moze mialyscie podobne problemy,dlatego prosze o rade.
Wczoraj poszlismy do ksiedza zapisac sie na nauki przedmalzenskie.Ksiadz
zapytal sie o mieszkanie razem,a my mieszkamy razem od 2 lat i bardzo
powaznym tonem stwierdzil,ze to zycie w grzechu trzeba naprawic.Nagle mamy
zamieszkac oddzielnie(wspomne,ze mieszkamy za granica).
Ja nie widze nic zlego w mieszkaniu razem,skoro chcemy byc razem i planujemy
slub,ale jak to wytlumaczyc ksiedzu.Moze macie jakies rady...
Obserwuj wątek
    • ashton Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 06.11.06, 15:41
      Zmienić księdza. Coś mi się nie widzi, żeby miał zmienić swoje skostniałe
      poglądy...
      • mimi78 Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 06.11.06, 15:43
        u niego bedziecie miec slu? w tym kosciele???
        to moze zmienic ksiedza...ale i koscil?

omamo...to co mnie czeka.
        chociaz na nas nikt zle nie zaregowal narazie jk sie zapisywlismy.
    • nives1 Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 06.11.06, 15:43
      No przecież naprawiacie wlaśnie - przecież zamierzacie się pobrać...
      ehh chyba rzeczywiście lepiej zmienic księdza smile
      • karolcia0807 Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 06.11.06, 15:46
        Problem jest taki,ze mieszkamy w Irlandii i to jest tu jedyny ksiadz,ale na
        szczescie slub bierzemy w Polsce.Ale nauki musimy zrobic tutaj.
        • mimi78 Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 06.11.06, 15:47
          ksiądz irlandczyk czy polak???
          • karolcia0807 Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 06.11.06, 15:55
            Ksiadz-Polak i to mlody,sympatyczny.Myslalam,ze bedzie w porzadku.
            • wrobelek0403 Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 06.11.06, 22:24
              to popros ksiedza, zeby Ci zaplacil za dodatkowe mieszkanie. Moze troche mu
              przejdzie.
              • zakochana_24 Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 09.11.06, 22:31
                jesteście tam jedyną polską para w parafii która zamierza sie pobrać???nie
                wierzę.Ja mieszkam z chłopakiem(narzeczonym sorry) w anglii i choć nie jest
                lekko z tymi naukami(15 tygodni raz w tyg = ok 3 miesięcy nauksmileradziłabym
                wyjasnić sprawe z tym ksiedzem jeszcze raz.Nasz nawet o to nie spytał...Po co
                skoro zamierzamy sie pobrac i to jest najwazniejsze...A poza tym nie wiem jak
                długo czasu będziesz miała w polsce przed ślubem, ale jest takie miejsce gdzie
                płacisz 80 zł i masz nauki w jeden weekend.
                So don't worry, no problem!
                Powodzenia!
                Anglia pozdrawia Irlandię!!!
        • nives1 Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 06.11.06, 15:52
          musiałabym poradzić cos bezczelnego i nieetycznego więc lepiej nic nie
          powiem ...
    • ewik_75 Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 06.11.06, 16:01
      Zapisać się na nauki weekendowe...
      Najlepiej u Pallotynów - robią w całej Polsce.
    • beksa.lala Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 06.11.06, 16:36
      Może się zdecydujcie na zachowanie czystości do ślubu? Był tu kiedys taki
      wątek, duzo dziewczyn się wpisało: że księża prosili o życie jak brat z siostrą
      (to był własnie tytuł wątku) i ludzie się decydowali i starali, nawet im
      wychodziło. Gdybyście chcieli tak zrobic, powiedzcie o tym księdzu i nie sądzę,
      by byly problemy ze wspólnym mieszkaniem. Jeszcze będzie za was sie modlił,
      żeby sie udało smile
      • malina2006 Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 06.11.06, 18:16
        U nas było tak, że zamieszkaliśmy razem 2 miesiące przed ślubem. Ksiądz, który
        miał nam go udzielić, nie zapytał, czy mieszkamy razem, a my dyplomatycznie to
        przemilczeliśmy. I tak nikt nie skłamał i jakoś się udało dobujać do ślubu smile
        • zlosliwa_forumka Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 06.11.06, 21:25
          heh - bujać można jeszcze w sprawie wykresów do poradni przedmałżeńskiej np.
          Fajnie, że fotograf też Was bujnął. Zaczynam wierzyć w sprawiedliwość na tym świecie
          • kroplla Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 14.01.07, 14:42
            założyć konto na gazecie specjalnie do rozsyłania złośliwości? no, no! czyżby
            pewien post, w którym czuć było tęsknotę za tym, "by coś się na forum działo",
            tak natchnął?wink
    • babunowa Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 06.11.06, 19:31
      gdyby sytuacja sie dziala w Polsce,to jeszcze by mnie to tak nie
      zdziwilo.....ale w Irlandii? W dodatku Polski ksiadz...Facet chyba nie zna
      realiow.Zwyczajnie mu powiedzcie,ze bardzo chetnie zamieszkacie osobno,jesli wam
      zapewni na to fundusze,bo inaczej was na to zwyczajnie nie stac.
    • inkageo Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 06.11.06, 19:48
      Przyjedźcie na weekend do Polski. W Oławie pod Wrocławiem nauki trwają 3
      godziny, 1.5 godziny w sobotę (18-19:30) i tyle samo w niedzielę. Nic się nie
      płacismile
      • zlosliwa_forumka Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 06.11.06, 21:26
        taki bar szybkiej obsługi. I za darmo w dodatku. No cóż. Może od razu wykupić w
        promocji ślub z rowodem...
        • malgoszac Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 06.11.06, 22:31
          a Ty na pewno zywcem do nieba pojdziesz big_grinDDD
    • magdam26 Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 07.11.06, 10:25
      wiadomo, jak cieżka sytuacja jest z mieszkaniami... Z czystej oszczędności
      można mieskzać / wynajmować mieszkanie we 2 osoby.
      Nie trzeba przy tym wcale uprawiać seksu.
      Księża niepotrzebnie stawiają znak równości pomiędzy wspólnym mieszkaniem a
      seksem.
      Wiele razy byłam na różnych wyjazdach z moim narzeczonym (min. 2 tyg. wakacje,
      wycieczki w góry 5 dniowe itp.), mieszkaliśmy we dwójkę a seksu nie
      uprawailiśmy. Jesteśmy ludźmi wierzącymi i "wytrzymaliśmy" do ślubu tj. 6 lat.
      A wiele osób teżmyśłało ,ze my niewiadomo co na tych wycieczkach robimy.
      • antonina7 Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 07.11.06, 11:00
        Cieszę się że nie jestem sama! My też mieszkamy razem od 0,5 roku (razem
        jesteśmy 6 lat) i też seksu nie uprawiamy, choć wiele osób z pewnośćią sądzi
        inaczej, choć na myśl im do głowy nie przyjdzie żeby po prostu zapytać! Też nie
        rozumiem czemu mieszkanie razem automatycznie kojarzy się z seksem!I to
        księżom, którzy powinni przede wszystkim dostrzegać to co dobrze w człowieku i
        nie zakładać, że wszyscy wokół grzeszą!
        • beksa.lala Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 07.11.06, 18:28
          Nie stawiają znaku równości, tylko tak się eufemistycznie pytają smile Gratuluję,
          dziewczyny, wytrwałości i siły ducha! My też z tych.
          • kasan1512 Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 08.11.06, 21:41
            a my niestety nie z tych...
            • kasan1512 Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 08.11.06, 21:42
              Ale oczywiście szanuję Wasz wybór... i cierpliwośćsmile)
              To dobrze Wam wróży na przyszłość.
              • beksa.lala Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 08.11.06, 22:40
                Dzięki smile
                • 82aga Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 08.11.06, 23:50
                  Gratuluję forumkom, którym sie udało wytrzymać do ślubu.Naprawdę Wa podziwiam.My sie staraliśmy ale nie wytrzymaliśmy.Co do mieszkania razem to własnie też denerwuje mnie to,ze wszyscy myślą,że mieszkamy razem i odrazu uprawiamy seks.A z nami to jest tak, że jak mieszkaliśmy osobno to częściej to robiliśmy niż teraz. A niedługo wprowadzamy przedślubny celibat hehe
                  • a.moineau Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 09.11.06, 10:23
                    My prawie dwa lata razem - mieszkamy osobno, ale często nawzajem u siebie
                    śpimy. Udało się dotąd wytrwać w czystości. Ślub najpewniej w przyszłym roku
                    (wrzesień ?).
                    Cieszę się, że nie jesteśmy sami.
                    Pozdrawiam.
                    ><>
                    • beksa.lala Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 09.11.06, 16:43
                      A nas dzieli 70 km. Mieszkam sama, M. przyjeżdża do mnie na weekendy. Spimy w
                      różnych pokojach nawet, choć było parę wyjątków. Z upływem czasu oczywiscie
                      pozwalalismy sobie na coraz większą bliskość, ale nie przekraczamy ustalonych
                      na początku granic. Chciałabym wytrwać do konca, chyba sie uda smile
                      • misiak7337 Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 14.01.07, 11:54
                        beksa.lala napisała:

> A nas dzieli 70 km. Mieszkam sama, M. przyjeżdża do mnie na weekendy. Spimy w
                        > różnych pokojach nawet, choć było parę wyjątków. Z upływem czasu oczywiscie
                        > pozwalalismy sobie na coraz większą bliskość, ale nie przekraczamy ustalonych
                        > na początku granic. Chciałabym wytrwać do konca, chyba sie uda smile

Chciałabym wytrwać do konca

po co??
                        po co tracic najlepsze lata seksu??????????????
                        • beksa.lala Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 14.01.07, 23:01
                          Wiedzieć "po co" jest słodką tajemnicą tych, którzy wiedzą "dlaczego". My wiemy
                          dlaczego.
                          • misiak7337 Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 15.01.07, 10:56
                            beksa.lala napisała:

> Wiedzieć "po co" jest słodką tajemnicą tych, którzy wiedzą "dlaczego". My
                            wiemy
                            >
                            > dlaczego.

No cóż...różni ludzie , różne gusta... Ja sobie tego nie wyobrażam [mieszkać
                            razem- sypiać oddzielnie!!!]... W końcu to nie średniowiecze!!!!
                  • beksa.lala Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 09.11.06, 16:46
                    Uważam, że przedślubny celibat jest super! smile
                  • beksa.lala 82 aga 09.11.06, 16:52
                    Mialo być pod Twoim, ze uważam, że przedslubny celibat jest super smile I jeszcze
                    chciałam Wam napisać, żebyście się nie smucili i dręczyli, że się Wam nie
                    udało - choć w sumie nie wiem, jak siez tym czujecie. Ale ja bym chyba właśnie
                    tak. Co było, to odetnijcie grubą krechą i powalczcie.Wprowadźcie ułatwienia,
                    np. nie spijcie w jednym łóżku, kąpiele w pojedynkę za zamkniętymi drzwiami
                    i ... wszystko, co sami najlepiej wiecie.
                    • 82aga Re: 82 aga 09.11.06, 18:01
                      Dziękuję za ciepłe słowa.Dobrze mnie "yczułaś" bo mi niestety nie jest z tym do końca super no ale cóż nie bede się o takich sprawach rozpisywać na forum. Mam nadzieje,że uda nam sie teraz wytrzymać do ślubu.Choć czasem od rozumu natura silniejsza.Naprawdę podziwiam takie pary jak Wy.
                      • beksa.lala Re: 82 aga 09.11.06, 22:16
                        Hej! Nie ma co podziwiać. Serio. DZięki, że sie odezwałaś. Trzymam kciuki smile
            • linfan Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 14.01.07, 22:32
              kasan1512 napisał:

> a my niestety nie z tych...

my tez nie :] ale oczywiscie szanujemy 'tych innych' smile

PS. sorry, ale po cholere czekac? jak klekalem to wiedzialem co bedzie dalej. co
              komu da 'przedslubny celibat'? ...
              • beksa.lala Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 14.01.07, 23:06
                No, dobra, skoro pytacie: taka jest nasza wiara. Szóste "nie cudzołóż". To
                bardzo proste. Ale nie chcę tu nikogo nawracać. I nikogo nie potępiam. Decyzję
                podjęliśmy w całkowitej wolności. Jesteśmy szczęśliwi.
    • kobietka22 Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 08.11.06, 23:41
      My jesteśmy w Dublinie, od paru miesięcy mieszkamy razem, za tydzień kończymy
      już nauki przedmałżeńskiesmile nie było żadnych pytań odnośnie naszego
      związku,mieszkania razem itp,ksiądz tylko powiedział,że trzeba żyć zgodnie z
      religią itp, chodziło o seks przedślubny i o antykoncepcję itp. Ale to była
      tylko sugestia jakby,nic bezpośrednio.Wiem,że uczestniczą w kursie też inne
      pary(wszystkie mieszkają razem) i również nie mieli żadnych problemów.Zmień
      ksiądza. Mam pytanko, w jakim mieście jesteście,że trafiliście na takiego
      księdza.Pozdrawiam.
      • karolcia0807 Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 09.11.06, 09:33
        Mieszkamy w Limericku. A nauki dopiero zaczynamy. A jak to u was wygladalo. Bo
        u nas co 2 tygodniu jedno spotkanie(razem 6 spotkan). I dawaliscie cos ksiedzu
        za te nauki.Bo w Polsce chyba sie placi.
      • kogiel_mogiel Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 09.11.06, 20:12
        my tez mieszkamy razem w Dublinie. Na nauki wybieramy sie w styczniu do
        Dominikanow. Bylam tutaj wpolskim kosciele u spowiedzi ale ze wzgledu na fakt
        ze mieszkam z przyszlym mezem nie dostalam rozgrzeszenia. Nie pomoglo nawet to,
        ze powiedzialam, ze zachowujemy czystosc przedslubna. Teraz boje sie
        jakichkolwiek rozmow z ksiezmi. Prosze powiedz mi gdzie byliscie na nakach i
        jesli to nie jest problem dla Ciebie czy przystepujesz tutaj do spowiedzi.
        Bardzo prosze o te informacje. Jesli chcesz to mozesz odpowiedziec na poczte.
        Dzieki
        • kasan1512 Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 09.11.06, 21:14
          Ale głupota. gdzie jest napisane, że mieszkanie razem to grzech???
        • lifesurfer Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 09.11.06, 21:39
          powaznie nie dostalas rozgrzeszenia pomimo, ze nie "sypiacie" ze saoba???
          przeciez to jakas paranoja... a gdybys mieszkala z 4ema facetami-kolegami np. ze
          studiow to tez niby zylabys w grzechu??? sama sie zastanawiam jak to bedzie u
          nas wygladalo. My tez mieszkamay zagranica, od dwoch lat mieszkamy razem. W
          grudniu wybieram sie do proboszcza w kosciele, w ktorym ma sie odbyc slub,
          zobaczymy co nam powie. Zreszta i tak chcemy,zeby ktos inny udzielal nam slubu.
          Tez troche boje sie tych nauk, bo nie wiem jak to zorganizowac. Do Polski
          napewno na nie nie pojedziemy a nie wiem czy taie nauki sa organizowane przy
          polskim kosciele. No a jak zalatwic wizyte w poradni??? moze ma ktos juz cos
          takiego za soba w DE?
        • kobietka22 Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 10.11.06, 20:25
          Kosciól znajduje sie w Dublinie na High street.Jest tu jedyny polski kościół,w
          innych są tylko polskie msze.Nauki odbywają się zawsze we wtorki i czwartki po
          mszy która jest o godz 19.00,nauki są ok godz 19.45.Pozdrawiam serdecznie.
          • ar.pl Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 11.11.06, 18:21
            hej, my tez mieszkamy w Dublinie i chyba zapiszemy sie na nauki w nowym roku.
            Czy spotkania sa 2 razy w tygodniu czy sa to 2 terminy do wyboru? Czasem siedze
            w pracy do 19....

Pozdrawiam.
    • szpilorek Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 09.11.06, 22:27
      Ja tez mieszkam z narzeczonym za granica i tu wlasnie zrobilismy nauki
      przedmalzenskie.Byl to naprawde swietny pomysl.Nauki trwaly miesiac i byly
      ciekawe.
    • zakochana_24 Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 09.11.06, 22:32

• misiak7337 Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 14.01.07, 11:41
        Chrzanic księdza!!!!!!!!! My bierzemy ślub w tym roku na jesieni - a za 2-3
        tyg. przeprowadzamy sie do wspolnego meiszkania. Patrząc na to co wyprawiają
        księża- choćby zeszłotygodniowe wypadki - no to sorry!!! Zresztą każdy wie -
        dasz koperte, to jeszcze Ci na śłubie ochrzci Twoje dziecko!!! Pozdrawiam
        mieszkających razem przed ślubem!! Tak 3mać dziewczyny!!
    • narzeczona12 Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 14.01.07, 13:07
      o kurcze..ale masz pecha..
      wspolczuje...
      a moze pojdziecie do innego ksiedza
      a href= "http://www.skrypty.bizneswesele.pl/Pamietniki/pamietniki.php?mod=show&id=160" target="_blank" rel="nofollow"> stres przedslubny

• anetina Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 14.01.07, 14:09
      my jeszcze nawet nie zaczęliśmy nauk
      nie dosyć, że mieszkamy razem, to mamy jeszcze synka

ciekawe, czy dostaniemy rozgrzeszenie

ps. na jesień zostałam chrzestną
      czyli jednak zostałam rozgrzeszona big_grin
    • kar0la80 Re: Nauki przedmalzenskie a mieszkanie razem 14.01.07, 16:09
      Ja tez sie boje takiego pytania bo mieszkamy razem od 7 lat i nie ma mowy o
      jakimkolwiek przeprowadzaniu, a nauki chcialabym miec wczesniej z glowy, i
      zrobic teraz, slub dopiero za 1,5 roku, i co jakby nam ksiadz powiedzial zeby
      przez te 1,5 "wytrzymali"...jeszcze by doszlo do rozstania wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka