Dodaj do ulubionych

7/7/7 i zaproszenia

10.11.06, 15:36
k
ja nie wiem jak u was ale u mnie trwa dyskusja kiedy wysłać zaproszenia.

jedni mówią że już teraz na święta, to sobie każdy już coś zaplanuje na
następny rok (wakacje itp).

drudzy że to za szybko - bo jak im się da czas do namysłu np. do marca to
potem mogę zacząć wszystko odwracać do góry nogami.

no to jak u was, kiedy wysyłacie??? i i le dajecie czasu na potwierdzenie?
Obserwuj wątek
    • mada.d.n Re: 7/7/7 i zaproszenia 10.11.06, 15:42
      my na 23 czerwca będziemy wręczać zaproszenia na wesele podczas Wielkanocy
      (początek kwietnia)- zresztą ci, co będą na weselu już od dawna wiedzą o dacie.
      potwierdzenie do początku czerwca
      a zawiadomienia - czyli powiadomienie o samej mszy ślubenj (bez zaproszenia na
      wesele) będziemy wysyłać jakoś na początku maja
      zwyczajowo wysyła się ok. 1- 2 miesiące przed ślubem

jeszcze dużo czasu... bardzo dużo...
      • mimi78 Re: 7/7/7 i zaproszenia 10.11.06, 15:46
        ok ale jak ma się rodzinę z różnych kątów nie tylko Polski ale i świata?
    • monalisa.pl Re: 7/7/7 i zaproszenia 10.11.06, 15:51
      ja tez 070707 i zaproszenia wysylamy i dajemy w maju tak zeby w miesiac nam
      kazdy potwierdził
      wcziesniej nie ma sensu
    • ashton ciocia dobra rada, hłe hłe 10.11.06, 15:54
      Podzieliłabym na dwie świąteczne tury - zagramanicznym gościom wysłałabym
      zaproszenia około Bożego Narodzenia, żeby mieli faktycznie czas na zaplanowanie
      sobie ewentualnego wyjazdu na ślub. Krajówce wystarczy około Wielkanocy.
      Ale znając życie i tak ktoś się przyczepi, że za wcześnie albo za późno wink
      • mada.d.n Re: ciocia dobra rada, hłe hłe 10.11.06, 16:05
        Ashton ma rację - ci zagraniczni muszą wiedzieć wcześniej, żeby zarezerwować
        bilety itd, a krajowym - 2 miesiące powinny wystarczyć smile

a że się przyczepi - powinien się cieszyć, że go zaproszono tongue_out

jeszcze dużo czasu... bardzo dużo...
        • panna_na_wydaniu Re: ciocia dobra rada, hłe hłe 10.11.06, 16:12
          Ja 21.04.07 zaproszenia chcemy wysłać i poroznosić na poczatku marca. Zawsze
          dostawałam zaproszenia około 1,5 miesiąca wcześniej. Rodzinie spoza Polski
          możesz wysłać wcześniej.
        • ashton Czepianie się ;-) 10.11.06, 16:12
          Dostało się nam lekko od jednego z gości za wygląd zaproszenia na ślub -
          konkretnie że był to "gotowiec", gdzie tylko ręcznie wpisaliśmy nasze nazwiska,
          datę i miejsce ślubu oraz przyjęcia. Teraz to musztarda po obiedzie, ale może
          faktycznie takie zaproszenia są - używając kultowego dziś słowa - "wsiurskie"?
          Mieliśmy tych zaproszeń dosłownie sześć-siedem, więc stwierdziłam że nie ma
          sensu angażować drukarnię do robienia oryginalnych zaproszeń, zresztą czas nas
          naglił...
          • robilka Re: Czepianie się ;-) 10.11.06, 19:06
            ashton Ty chyba zartujesz?Naprawde doczepili sie? Jejq a ja zamierzam meic
            wlasnie takie zaproszenia, bo uwazamy, ze drukowanie i przejmowanie sie tym czy
            drukarnia wszystko zrobi tak jak chcemy jest zbyteczne. Kiedys zyczenia
            wypisywalo sie tylko recznie i bylo dobrze a teraz co? goscie sie burza jak
            dostaja recznie wypisane? Wy mnie dziewczyny uswiadomcie bo moze polegne juz
            podczas samego zapraszania.... ;-P
    • ursus_arctos Re: 7/7/7 i zaproszenia 10.11.06, 16:43
      zalezy. my na 28.07 bedziemy rozsylac i rozdawac juz na Swieta Bozego
      Narodzenia. Z powodow dwoch- polskim gosciom chcemy dac osobiscie a nastepnym
      razem bedziemy w Pl tak z tydzien przed weselem, wiec ciut za pozno. Gosciom
      zagranicznym rozsylamy w grudniu, zeby mieli czas sie przygotowac (urlopy,
      bilety i inne takie). Na pewno zdarza sie komentarze w stylu "a wczesniej sie
      nie dalo?", ale malo mnie to interesuje szczerze mowiac. Wole za wczesnie niz za
      pozno.
      Potwierdzenia chcemy tez szybko (mysle wstepnie o polowie maja) bo musimy
      zarezerwowac noclegi itd. a poniewaz organizujemy wszystko z zagranicy to licze
      na wyrozumialosc gosci. ale pewnie tez sie zdarza malkontenci.
      nie wiem jaki jest normalnie czas na odpowiedz, wiem ze ja potrzebuje tyle.
    • kartynka Re: 7/7/7 i zaproszenia 10.11.06, 18:23
      No ja slub mam 02/06.06 i zaproszenia bedziemy wysylac przed Bozym Narodzeniem
      do wszystkich i prosic o odpowiedz do konca Marca. Tyle czasu mji potrzeba na
      ustalenie wszytskiego z hotelem (noclegi itd) to tez daje szanse gosciom na
      rezerwacje tanich biletow lotniczychj i naprawde jesli ktos powie ze za
      wczesnie to mnie to nie interesuje, Ja lubie wszystko miec zaplanowane i
      pozostali tez powinni docenic, ze dajemy im szanse na uwzglednienie naszego
      slubu w ich planach z duzym wyprzedzeniem.
    • lubna Re: 7/7/7 i zaproszenia 10.11.06, 18:39
      ślub w maju
      i krajowym i zagranicznym - w grudniu (bo chcemy wręczać osobiście, a grudzień to jedyny czas na spotkanie każdego w cztery oczy smile gdybym wiedziała, że uda się później, to może i bym czekała, ale chcemy mieć na początek marca wszelkie potwierdzenia, żeby spokojnie poszukać noclegów, restaurację zarezerwować odpowiednio "małą" wink
      • mimi78 Re: 7/7/7 i zaproszenia 11.11.06, 20:22
        No chyba właśnie tak zrobię.
        Zagraniczne wyślę na święta a reszta później.
        TYmbardziej że rodzina faceta ma focha ze do nich do domu mam iść i prosić
        każdego osobno.
        • joasia84 Re: 7/7/7 i zaproszenia 12.11.06, 16:46
          To nie jest foch.
          My zaczniemy od Świąt Wielkanocnych zapraszać /też na 07,07,07/ - a to dlatego,
          że u nas w tradycji jest, że każdego zaprasza się osobiście, jeśli mieszka
          oczywiście blisko - do tych którzy mieszkają daleko zaproszenia wyślę w połowie
          maja.
          • mimi78 Re: 7/7/7 i zaproszenia 12.11.06, 16:51
            to jest foch. I chyba na wsi tylko jest teraz taki zwyczaj, nie to że mam coś
            przeciwko wsi.

Ale jego rodziny jest bardzo wiele, nie mieszkamy tam gdzie oni, i spodziewać
            się że do każdego pójdziemy osobiście i bedziemy prosić to dla mnie jakiś
            przerost formy nad treścią. I weź teraz staraj się każdego w ten sam dzien iść
            prosić! A jak do kogoś pójdziesz później to będzie 2gi foch że do nich później
            niż do tamtych.
            Nie mówiąc o 40 herbatach które trzeba wypić.

Jest 21szy wiek, wysyła się pocztą i tyle...
            • cautious Re: 7/7/7 i zaproszenia 16.11.06, 15:16
              hmmm....ja tez 7.7, ale w sumie nie myslelismy jeszcze o zaproszeniach.Wszyscy
              ktorzy maja byc juz wiedza. Ale pewnie kolo wielkanocy faktycznie trzeba sprawe
              przeprowadzic formalnie smile
              pozdrowki
            • joasia84 Re: 7/7/7 i zaproszenia 16.11.06, 20:20
              mimi to Twoje zdanie
              Na temat wsi się nie wypowiadaj bo wy tutaj wszystkie nie macie zielonego
              pojęcia o nie których sprawach a głośno krzyczycie
              Ty wysyłaj pocztą i uznaj, że zapraszanie osobiście to foch - a może do wujka
              po sąsiedzku też mam wysłać pocztą??
              A i mamy rodzinę która rozumie że nie da się rozwieść 70 zaproszeń w jeden
              dzień smile
              • mimi78 Re: 7/7/7 i zaproszenia 17.11.06, 01:36
                > mimi to Twoje zdanie

dokładnie.

> Na temat wsi się nie wypowiadaj bo wy tutaj wszystkie nie macie zielonego
                > pojęcia o nie których sprawach a głośno krzyczycie

Przepraszam Cię dziewcze drogie, kto dał ci uprawnienia na to by mówić kto na
                jaki temat może a na jaki nie może się wypowiadać?

> Ty wysyłaj pocztą i uznaj, że zapraszanie osobiście to foch - a może do wujka
                > po sąsiedzku też mam wysłać pocztą??

Nie każdy ma rodzinę która mieszka przez płot.

> A i mamy rodzinę która rozumie że nie da się rozwieść 70 zaproszeń w jeden
                > dzień smile

No to gratuluję.
                • joasia84 Re: 7/7/7 i zaproszenia 17.11.06, 21:33
                  mimi: Przepraszam Cię dziewcze drogie, kto dał ci uprawnienia na to by mówić
                  kto na jaki temat może a na jaki nie może się wypowiadać?

Najlepiej wypowiadać się na tematy o których cokolwiek się wie i oto mi
                  chodziło. A na temat wsi wiele z was ma pojęcie zgoła sprzed 50 lat albo i
                  później więc po co krzyczeć w takim temacie??

mimi: "No to gratuluję."
                  A dziękuję smile) Tylko pamiętaj żeby wysłać zaproszenia jednego dnia do
                  wszystkich bo się obrażą tongue_out
                  • mimi78 Re: 7/7/7 i zaproszenia 18.11.06, 02:32
                    A na temat wsi wiele z was ma pojęcie zgoła sprzed 50 lat albo i
                    > później więc po co krzyczeć w takim temacie??

myślę że to z twojej strony baaaaaaaaaaaaaaardzo daleko wysunięty wniosek
                    i błędny zresztą..
                • joasia84 Re: 7/7/7 i zaproszenia 17.11.06, 23:19
                  z myślą o Tobie wklejam tekst z jednej ze stron poświęconej organizacji ślubu i
                  wesela:
                  "W dobrym tonie jest osobiste zaproszenie wszystkich gości. Jednak często
                  graniczy to z cudem. Dlatego przynajmniej tych z najbliższej rodziny i
                  przyjaciół zaproście osobiście, pozostałym wyślijcie zaproszenia pocztą.
                  Zaproszeń nie powinno się wręczać później niż miesiąc przed ceremonią ślubną. I
                  pamiętajcie, że na zaproszeniu powinna znaleźć się prośba o potwierdzenie
                  przybycia. Ułatwi wam planowanie liczby gości na przyjęciu weselnym."
                  Czyli osobiste zapraszanie to nie taka "wiocha" jak myślisz smile))
    • mkepa2 Re: 7/7/7 i zaproszenia 17.11.06, 13:25
      witam wszystkich!Czytam WAs kobietki od dluzszego czasu ale nigdy nie bralam
      udzialu w dyskusjach. Moj Wielki Dzien to 07.07.2007, sa to tez urodziny mojego
      przyszlego mezasmile Wychodze za maz za Irlandczyka. Hotel, w ktorym odbedzie sie
      wesele to Warszawianka w Jachrance k. W-wy. Dowiedzialam sie jakis czas temu,
      iz tego samego dnia odbeda sie jeszcze inne 2 wesela, drugie polsko -
      irlandzkie oraz polsko- kanadyjskie. Jestem ta wiescia zachwycona! Czy sa na
      tym forum Panny Mlode, ktorych wesele odbywa sie w Jachrance dnia 07.07.2007?
      Chcialabym Was poznac!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka