Dodaj do ulubionych

Siedlce czy Warszawa

11.01.07, 08:42
Witam wszystkie forumowiczki i forumowiczów.

Z moim narzeczonym mamy problem gdzie zorganizować nasz ślub. Tak jak można
się domysleć z tematu obydwoje pochodzimy z dwóch różnych miast. Ja z
Warszawy on z Siedlec. W zasadzie to juz podjeliśmy wstępną decyzje że ślub
ma odbyć się w Siedlcach ze względu na koszty które raczej tam właśnie będą
niższe. Ale ja cały czas mam wątpliwości. Czy któraś z par miała taki
dylemat. I jaką decyzję podjeliście.
Obserwuj wątek
    • aasiaasienka Re: Siedlce czy Warszawa 11.01.07, 10:28

Owszam, ale my akurat w odwrotną stronę.
      Ja jestem z Siedlec, natomiast mój narzeczony z Warszawy. Wesele robimy w
      Siedlcach.
      Nie zastanawialiśmy się nawet nad kwestią, aby bylo inczej. Szczerze mówiąc nie
      wyobrażam sobie, aby moje wesele mialo odbyć się gdzie indziej.
      Jestem tradycjonalistką, uważam że wesele powinno się odbyć w mieście panny
      mlodej.Oczywiście są wyjątki od reguly i czasem lepiej jak jest odwrotnie.
      To tylko wasza decyzja

Pozdrawiam
      Asia
    • agnrek Re: Siedlce czy Warszawa 11.01.07, 11:58
      W tym roku był nasz ślub w Warszawie (150 pln za talerz i 120 pln za pokój).
      Kilka miesięcy później był slub kuzyna w Siedlcach - ceny o 50% niższe. Owszem,
      standard nie ten sam, gorsze jedzenie, ina obsługa, ale jeśli musisz dabć o
      koszty, to rób w Siedlcach.
      • anek45 [...] 11.01.07, 16:23
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • bystra_26 racjonalnie myśląc 11.01.07, 13:30
      Witaj!

Byliśmy w podobnej sytuacji i podeszliśmy do tego racjonalnie - kartka,
      argumenty za i przeciw. Kierowaliśmy się głównie gośćmi i kosztami.

Dawniej ślub brało się w parafii panny młodej, ale i ona mieszkała właśnie na
      jej terenie z rodzicami aż do ślubu, co dziś nie jest normą. U mnie to by było
      całkiem bez sensu, bo tam obecnie mieszka tylko moja mama, a ja od wielu lat
      zupełnie gdzie indziej. Zwiezienie wszystkich gości wiązałoby się z kosztem
      noclegu dla prawie wszystkich, bo mama ma małe mieszkanie.

Wybraliśmy więc miasto rodzinne narzeczonego głównie dlatego, że stamtąd i
      okolic pochodzi cała jego rodzina, mieszkają nasi znajomi ze studiów -
      zwłaszcza Ci, których zapraszamy tylko na ślub. Chociaż koszty lokalu są nieco
      wyższe, to i tak więcej zaoszczędzimy na noclegach.

Na marginesie - jak coś jest w Warszawie, to wcale nie musi znaczyć, że gdzie
      indziej jest gorsze. Poza stolicą jest wiele ładnych lokali z wyśmienitym
      jedzeniem i profesjonalną obsługą, trzeba tylko poszukać np. na tym forum.

• grett Re: Siedlce czy Warszawa 11.01.07, 15:51
      W Siedlcach będzie zawsze taniej. Topowe miejsca w Siedlcach to: Zajazd Europa,
      Zajazd Podkowa i Panderoza, bynajmniej o tych się mówi.
    • lilly78 Re: Siedlce czy Warszawa 11.01.07, 17:49
      ześć,
      my mieliśmy podobny dylemat, tylko w kwestii Siedlce czy Łódź. Uważam, że naprawdę są lokale w Siedlcach, które wcale nie odchodzą od standardów, z dobrą obsługą, jedzeniem i warunkami, a cena całości przedsięwzięcia jest niższa niż w Warszawie czy nawet Łodzi. Może tu mnie dziewczyny ochrzanią, ale również księża biorąc "co łaska" za ślub oczekują mniejszej kwoty. Myśmy wybrali Siedlce, ja tam się wychowałam, część znajomych będzie stamtąd, odejdzie część noclegów, no i moja babcia będzie wtedy na ślubie i weselu
      • kfiatuszek1903 Re: Siedlce czy Warszawa 11.01.07, 22:32
        witaj lillysmile dawno cie nie bylo smile
        • lilly78 Re: Siedlce czy Warszawa 12.01.07, 11:00
          mały offtopik: cześć kfiatuszku smile no, ja tak pojawiam się i znikam, więcej czytam niż sama się udzielam, miło Cię znów widzieć smile
          • kfiatuszek1903 Re: Siedlce czy Warszawa 12.01.07, 12:20
            smile a jak przygotowania? w duchu slub? i gdzie wesele robicie? no i kiedy w koncu
            ten wazny dzien? smile
            • lilly78 Re: Siedlce czy Warszawa 28.01.07, 15:44
              przygotowania właściwie przez ostatnie miesiące utknęły, ale za tydzień jedziemy do ducha do księdza załatwiac formalności. trochę się boję, ale to u mnie normalne wink parę umów przedwstępnych też już mamy podpisanych, między innymi z Panderosą, tam zdecydowaliśmy się robić imprezę. teraz kombinujemy fotografa i zastanawiam się nad siedleckimi kwiaciarniami... może polecicie dziewczyny jakąś?
              kfiatuszku, a jak u Was?
    • niezdecydowana3 Re: Siedlce czy Warszawa 11.01.07, 19:12
      Dzięki zawasze odpowiedzi. Widzę że każdy ma swoje zdnie ale i tak dużo mi wasze
      odpowiedzi dały. A jeśli chodzi o Siedlce to mamy do wyboru Zajazd podkowa albo
      Dom biesiadny Państwa Rafalskich. Który byście bardzie polecały ? Może ktoś tam
      urządzała wesele albo bawił się u kogoś na weselu .

Pozdrawiam niezdecydowana wink
      • aasiaasienka Re: Siedlce czy Warszawa 11.01.07, 20:24
        To wsystko zależy od ilości gośći. Mnie osobiście Podkowa nie przypadla do
        gustu, ponieważ lubię, gdy sala do jedzenia i tanczenia są razem. W podkowie
        niestety oddzielnie, poza tym jes to sala dośc mala.\
        Co do Rafalskich slyszalam że jest bardzo fajnie, dobre jedzenie itp. I sala
        duża.

A co do Angrek naprawdę sądzisz że w Siedlcach jest takie straszne zadupie i
        gdziekolwiek znajdziesz cenę 75zl od talerzyka? Jeśli tak - podziwiam. Ja nie
        spotkalam się z ceną niższa niż 90zl - a standart to 120-130 zl os osoby.

Przykro jak ktoś uważa, że poza Warszawą wszystko jest gorsze: standart gorszy,
        jedzenie gorsze, obsluga gorsza... Bo Siedlce to nie Warszawa!! Tyko przykro
        sluchać jak ktoś mówi coś takiego...
        • laetitia111 Re: Siedlce czy Warszawa 11.01.07, 23:04
          Witajcie,

Wobec tego chyba tylko ja wybieram W-wę zamiast Siedlec... Powód jest prosty-
          mamy dużo więcej gości (głównie znajomych) z W-wy niż z Siedlec i bardziej
          opłaca nam się zapłacić nieco wyższą cenę w W-wie niż nieco niższą cenę + mocleg
          w Siedlcach. A zatem - wszystko zależy smile
          • blackcofffeee Re: Siedlce czy Warszawa 12.01.07, 12:39
            Czesc Dziewczyny,
            strasznie sie ciesze, ze pojawil sie tutaj taki watek!
            Ja jestem z siedlec, moj narzeczony z pruszkowa i mamy dokladnie aki sam
            problem. Ja mam juz za soba ogladanie wszytskich lokali w siedlcach i to co moge
            podpowiedziec to nastepujace kwestie:

Po pierwsze lokale w siedlcach odbiegaja standardem od tych warszawkich. Ja
            niestety nie bylam w stanie znalezc super eleganckiego lokalu, z mozliwoscia
            jedzenia i tanczenia na jednej sali, w siedlcach... sad

Po drugie, jezeli bierzecie pod uwage wyglad zewnetrzny budynku, tzn,. nie
            szukacie tylko sali, to podkowa odpada...

Zajazd Europa, bardzo przestronny, widzialam filmy i zdjecia z wesel, ktore sie
            tam odbywaly, takich na 150 osob, i niestety sala zawsze sprawiala wrazenie
            pustawej. Wedlug mnie to nie wplywa pozytywnie na atmosfere zabawy...

Rafalscy, maja swoje zalety (dobre jedzenie,profesionalizm), ale jednak klimat
            ktory oferuja jest wiejski (zwlaszcza w paszczowce, czy jak to sie tam
            nazywa...), ale w pozytywnym tego slowa znaczeniu. Ja jednak wymazylam sobie
            slub i wesele w bardziej eleganckim wnetrzu np. wellness delfin w jozefowie.
            Jakkolwiek obawiam sie czy moja rodzina z okolic siedlec nie bedzie sie czula
            tym zanadto speszona...

Na wszleki wypadek podysylam jeszcze kilka kontaktow

Debowy Dworek 605 557 666 Kolonia Żelków 78 16:00 os. 110
            Mościbrody 52 tel 600 032 208. 14 - 15
            Gabryś Pruszyn 50 tel. 602 157 651

Jeszcze raz, bardzo sie ciesze, ze pojawil sie tutaj taki watek smile
            A mozna wiedziec na kiedy planujecie slub?

• niezdecydowana3 Re: Siedlce czy Warszawa 12.01.07, 13:48
      My mamy termin ślubu wyznaczony na 29.09.07 roku.
      • kfiatuszek1903 Re: Siedlce czy Warszawa 12.01.07, 14:07
        to wszystko zalezy od tego czego oczekujesz po sali.ile gosci czy sala laczona z
        jadalna,mozliwosc wyjscia na dwor itd. jesli chodzi o noclegi to jest hotel
        nazywa sie Janusz gdzie masz resturacje razem z hotelem,nie wiem jakie koszty
        niestety tu masz link www.janusz.pl/swf/PL/indexFlashHotel.htm
        • blackcofffeee Re: Siedlce czy Warszawa 12.01.07, 18:12
          Janusz, to rzeczywiscie elegencki lokal na wesele. Ja z niego zrezygnowalam
          poniewaz nie odpowiadal mi jego wyglad zewnetrzny. To jest hotel praktycznie w
          centrum miasta, o nowoczesnej architekturze, a ja wymarzylam sobie dworek...
          Kolejneym minusem byl dla mnie brak parkingu i jakos nie moglam wyobrazic sobie
          tam witania mlodej pary przez gosci i rodzicow...
      • fowl Re: Siedlce czy Warszawa 12.01.07, 16:01
        hej,

chciałam dodać, że w tym oto hotelu/restauracji 'Janusz' w Siedlcach również
        odbywają sie wesela i z tego co wiem, lokal cieszy sie duzym powodzeniem. nie
        jestem na biezaco z cenami od os., ale miejsce na pewno nie nalezy do
        najtanszyh.. bylam na weselach w Januszu 2 razy i dla mnie lokal plasuje się w
        czołówce okolicznych domów weselnych. na pewno brałabym go pod uwage przy
        organizowaniu swojego weselasmile

pozdrawiam
        • lilly78 Re: Siedlce czy Warszawa 28.01.07, 15:41
          dokładnie, Janusz wygląda na bardzo elegancki lokal (właściwie to restauracja z hotelem) i wewnątrz nam się podobało bardzo, ale właśnie przez to, że nie ma tam parkingu dla gości, że nie ma jako takiego wejścia w którym mogłoby nastąpić tradycyjne przywitanie nowożeńców szukaliśmy innego lokalu, no i jeszcze moja siostra zauważyła jeden mankament, zaraz obok jest całodobowy sklep monopolowy i szemrane towarzystwo tam niestety bywa.
          A naprawdę w samych Siedlcach i w okolicy jest sporo bardzo ładnych dworków, które są właśnie przystosowane do obsługi wesel i czasami taki dworek wydaje się być ciekawszym i bardziej klimatycznym pomysłem niż zwykła sala weselna
          • kfiatuszek1903 Re: Siedlce czy Warszawa 29.01.07, 12:02
            witaj lilly. u nas wszystkie najwazniejsze rzecy juz zalatwione zostaly tylko
            takie "drobiazgi".do ksiedza dopiero w kwietniu sie wybieramy.daj znac po
            wizycie jak bylo big_grin a tak wogole zapraszam na www.podziemie.fora.pl tam sie
            wiecej udzielam smile
            • lilly78 Re: Siedlce czy Warszawa 29.01.07, 14:13
              na pewno dam znać po wizycie u księdza smile
              zajrzałam na to forum, strasznie sympatyczne, później jak będę miała ciut więcej spokoju w pracy, to się zarejestruję smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka