bababa1982 17.01.07, 12:13 Jak mieliscie udekorowany kosciol? Macie moze zdjecia z kosciola np. przystrojonego kwiatami? Mi marzy sie kosciol pelen kwiatow, z przystrojonymi lawkami. Mam nadzieje, ze podsuniecie mi jakies pomysly Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lumidee23 Re: Dekorowanie kosciola 17.01.07, 12:26 zaraz ci pokaze cos ladnego tylko musisz sobie powiekszyc te fotki www.slub.tarnow.pl/images/bialy_1.jpg www.slub.tarnow.pl/images/zloty_2.jpg www.slub.tarnow.pl/images/kremowy_v1_3.jpg www.slub.tarnow.pl/images/kremowy_v2_4.jpg www.slub.tarnow.pl/images/kremowy_v3_5.jpg www.slub.tarnow.pl/images/bordowy_v1_6.jpg www.slub.tarnow.pl/images/bordowy_v2_7.jpg www.slub.tarnow.pl/images/wiosenny_8.jpg musialam oddzielac bo sie laczyly my jeszcze nie wybralismy kremowy zestaw 1 mi sie podoba buzka pozdroo Odpowiedz Link Zgłoś
bababa1982 Re: Dekorowanie kosciola 17.01.07, 13:12 Piękny wystroj!!! Ciekawe ile kosztuje takie przystrojenie? Odpowiedz Link Zgłoś
sophijka Re: Dekorowanie kosciola 17.01.07, 22:56 Jak mozna znalezc namiary na firme wykonujaca te dekoracje?Chetnie bym skorzystala z ich uslug!dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
inkageo Re: Dekorowanie kosciola 17.01.07, 12:34 Różne rzeczy mi się marzyły, ale okazało się, że proboszcz nie wyraża zgody na pokrowce na krzesła, a co dopiero na inne "fanaberie"..najpierw się dowiedz co wolno... Odpowiedz Link Zgłoś
lumidee23 Re: Dekorowanie kosciola 17.01.07, 12:38 hahaha no wlasnie zapomnialam o tym dodac kilka zdan..u mnie ogolnie nie mozna bo teraz kazdy kosciol ma swoja kobiete lub siostre zaknna ubierajaca kosciol ;/ ale mysle jakby tej kobiecie dac pieniadze to da sie zalatwic z proboszczem tez ja wybiore kosciol w ktorym pozwola..tylko trzeba sie uzbroic w sensowne argumenty..;/ ba faktycznie czasem jest to problem ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
mam6lat Re: Dekorowanie kosciola 17.01.07, 16:53 wiesz, tak na prawdę chodzi o to, ze księza maja problem, jesli jednego dnia jest kilka slubów i każda para "chce po swojemu" dekorować, kiedy w kościele dzieje sie cyrk, bo wbiega ekipa i wymienia/ustawia/zaviera dekoracje; czesto są to sztuczne kwiaty , które w kosciele (zgodnie z zaleceniami liturgicznymi być nie powiny) a do tego kwiat jest darem...a tu ekipa zabiera; w mojej rodzinnej parafii kwiatu na sluby układają panie wybrane przez młodych; jest niepisana zasada: dekorowanie koscioła zywymi kwiatami, unikanie lilii (proboszcz ma astme) i nie stawianie sztucznych chochołow ani jakiś bramek, łuków ... dekorowałam róznież warszwskie koscioły, gdzie jest zakonnica lub zakrystianka zajmująca sie tym i nigdy (!) prośba młodych o indywidualny wystrój nie spotkała się z odmową; często nawet ksieza dawali do dyspozycji salke do przygotowania kompozycji, albo oferowali czesciowy zwrot kosztów; jesli chodzi o panie z koscioła - one czesto (może nie trendy), ale poprawnie układaja kwiaty; argumentem dla Tojego ksiedza może będzie deklaracja zywych, estetycznych kompozycji i obietnica ich pozostawienia .... Odpowiedz Link Zgłoś
inkageo Do mam6lat:) 17.01.07, 17:29 U nas dozwolony jest tylko taki "wystrój" img110.imageshack.us/my.php?image=dsc00495nn1.jpg Wg mnie tragiczny...myślałam o uszyciu dwóch pokrówców na krzesła i zorganizowaniu normalnego długiego chodnika, ale spotkałam się z odmową. Myślałam jeszcze o rozstawieniu świeczek wzdłuż przejścia.. Odpowiedz Link Zgłoś
mam6lat Re: Do mam6lat:) 17.01.07, 23:55 no to masz pecha....krzesła fatalne i ten chodniczek - "pożal sie boze" w kosciołach , kóre znam, księza bardziej dbaja o wizerunek "firmy", szczegolnie, ze na slub zjezdzaja ludzie z innych parafii; na ślubach na których byłam gosciem, albo dekorowałm kościól zawsze były ładne meble, i dywan; a moze poproś o nie rozwijanie tego króciaszka i tak przyszło mi do głowy.....może warto by zasponsorowac parafii 2 nowe krzesła? dekoracji ołtarza nie widzę dobrze, ale nie wydaję sie zła...... zapytaj ksiedza, czy zgodzi sie na dekoracje ławek - tylko upinaj kokardy/kwiaty tak zeby nie uszkodzić ławek - odpada taśma klejąca, pineski, gwozdziki - tego tez boja sie ksieża - jesli sie zgodzi podpowiem ci w jaki sposób mozna instalowac dekoracje bezpiecznie.....; swieczki wzdluz przejscia wg mnie nie sa dobrym pomysłem - ludzie wchodza do kościoła, ida do komunii nawa głowna, naslubach tez czesto jest dużo dzieci....chodzi o bezpieczenstwo Odpowiedz Link Zgłoś
mam6lat Re: Dekorowanie kosciola 17.01.07, 16:44 jestem wielka przeciwniczka sztucznych kwiatów, które szczególnie dziwnie wyglądaja w okresie, kiedy kwiatów wszelkich jest mnóstwo; koszt żywych kompozycji choc większy, rozkłada sie na kika (zazwyczaj par) do tego - niestety na sztuczne nie godza się księża; (choc uwaga - widziałam przepiękne jedwabne kwiaty, ale nigdy nie spotkałam takich na slubach) dwa z dekorowanych przeze mnie kosciółów możesz zobaczyc na allegro: allegro.pl/item158325118_kawiaty_do_slubu_bukiet.html do tego na ławkach z zalezności od pory roku i zyczenia klienta pojawiaja sie szyfonowe kokardy, wianuszki, albo bukieciki kwiatów; podpowiadam zamiast morza kwiatów - jesli sama chcesz dekorowac kosciól - pojedyńcze lilie, mieczyki itp zawieszone na bokach ławek - tworzą bardzo ładny, elegancki szpaler Odpowiedz Link Zgłoś
gosiksz1 żywe kwiaty-moja dekoracja 17.01.07, 17:24 img171.imageshack.us/my.php?image=dscf0981sf7.jpg img217.imageshack.us/my.php?image=dscf0950oe6.jpg img480.imageshack.us/my.php?image=dscf0947ne3.jpg img440.imageshack.us/my.php?image=dscf0934to3.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
gosiksz1 Re: żywe kwiaty-moja dekoracja 17.01.07, 17:27 kwiaty to głownie tak jak widac: róze, lilie i gladiole do tego bluszcz tego dnia miałam sama slub w tym kosciele i deekoracja z zywych kwiatów nie była bardzo droga(16.09.06) Odpowiedz Link Zgłoś
gosiksz1 do mam6lat 17.01.07, 17:54 hejka kiedys troche dyskutowałysmy o kwiatach, dekoracjach jeszcze przed moim slubem wrzesniowym teraz jestem ciekawa twojej opninii jako specjalistki w tej dziedzinie z góry dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mam6lat Re: do mam6lat 18.01.07, 00:01 osoba dekorująca nie miała łatwego zadanie - taka estetyka kościoła ("wiejska barokowość") kosciół sam w sobie niestety nie ma ładnego wnetrza; wg mnie kompozycje wykonane sa poprawnie - choc zastanawia mnie ten pomarańcz - rózyczki odcinaja się z kompozycji i wyglądają jak rodzynki w cieście uwaga - na stole(ołtarzu) nie powinno sie stawiac kwiatów (przed nim, obok, alenie na stole - liturgika) Odpowiedz Link Zgłoś
gosiksz1 Re: do mam6lat 18.01.07, 18:36 kwiaty - 250 zl tiul na ławki - 50 osoba dekorujaca - 100 zatem całosc 400 zl niestety wiem,ze kosciół nie jest ciekawy, do tego sciany sa "z lekka brudnawe" a pomarancz dlatego,ze miałam bukiet z pomaranczowych calli, no i dekoracje na samochodzie równiez. Odpowiedz Link Zgłoś
lumidee23 Re: Dekorowanie kosciola 17.01.07, 18:59 wszystko ok... tylko nie usmiecha mi sie wydawac 1000 zł na pol h ;] Odpowiedz Link Zgłoś
trik26 Dekorowanie kosciola - do mam6lat 19.01.07, 12:13 Witajcie, Nie jestem florystką, ale dwa razy miałam okazję dekorować koscioł na slub mego brata i mojej przyjaciolki. Pojechalismy na gielde kwiatowa do warszawy i zakupilismy kwiaty.ja tez nie lubei sztucznych kwiatow zwlaszcza stojacych w tych dziwnych "tyczkach". Wykorzystlam margerytki (ze wzgledu na trwalosc i cene),oraz duzo zieleni - lisci bez ktorych ani rusz. Na bokach lawek przyczepilak kwitki na listku i delikatna wstazka z materialu. Czy moglabys mi doradzic jak najlepiej przymocowac do bocznych lawek kwiatki (nie chcialabym ich przywiazywac).Postaram sie zdobyc zdjecie od koelzanki tego kosciola mzoe moglabys cos doradzic Odpowiedz Link Zgłoś