Dodaj do ulubionych

Formularz nr 5 w protokole

22.01.07, 11:36
Hej! Czy ktos z Was wie, co to takiego ten formularz i co tam jest w srodku -
wypelnia sie go wtedy, kiedy jedno z narzeczonych jest niepraktykujace.
Obserwuj wątek
    • misumi Re: Formularz nr 5 w protokole 22.01.07, 12:03
      Co to takiego nie wiem wink ale podopowiem ci wklejając link do strony gdzie
      jest cały protokół przedślubny więc sobie popatrzysz wink
      pozdrawiam

www.mlodejparze.com/index.php?option=com_content&task=view&id=46&Itemid=72
      • novinka1 Re: Formularz nr 5 w protokole 22.01.07, 12:21
        W tym sek - wszedzie sa protokoly, ale bez tych dodatkowych formularzy sad Tylko
        adnotacja, ze dodatkowo jeszcze formular nr.5.
      • bystra_26 lekko nieaktualny? 22.01.07, 13:18
        Hmmm... chyba na tej stronie jest formularz nieaktualny, bo spisywałam swój w
        grudniu i były jeszcze pytania pt. czy zgadzacie się ze stwierdzeniem, że to na
        mężu spoczywa główny ciężar utrzymania rodziny ORAZ że pierwszym powołaniem
        kobiety jest macierzyństwo...

a może jest kilka wersji, w stylu - co parafia to obyczaj?
        • lamurr Re: lekko nieaktualny? 22.01.07, 13:21
          I co trzeba odpowiedzieć?? Że główny ciężar spoczywa na mężu????
          • bystra_26 Re: lekko nieaktualny? 22.01.07, 13:52
            właśnie nie wiem wink

nie chodzi o stan faktyczny, tylko o przekonanie słuszności stwierdzenia

u nas protokół szedł szybko, więc nawet czasu nie było, by z księdzem
            podyskutować na temat trafności niektórych sformułowań, bo na niektóre pytania
            to ani TAK ani NIE nie było prawdą
            • lamurr Re: lekko nieaktualny? 22.01.07, 13:56
              Dla mnie te pytania są z kosmosu. Nie wiem jak na niektóre odpowiedzieć. Ciekawe czy ksiądz może nie dać slubu jak się odpowie niezgodnie z jego oczekiwaniami.
              • bystra_26 szukamy pionierów 22.01.07, 14:13
                No właśnie, ciekawe co się dzieje, jak z czymś się nie zgadzasz i mówisz
                prawdę. Na logikę, to tylko część dotycząca przeszkód może ważyć na ewentualnym
                nieudzieleniu ślubu.

Poza tym, to Kościół powinien się postarać, by narzeczeni mieli możliwość
                zapoznać się z treścią protokołu odpowiednio wcześniej, by móc w przemyślany
                sposób odpowiedzieć na zawarte w nim pytania. Mogliby np. rozdawać po aktualnym
                egzemplarzu na kursie przedmałżeńskim, bo przecież tajemnicą poliszynela jest,
                że wielu narzeczonych niekoniecznie wychowywano w klimacie wiary i pewnych
                rzeczy we krwi nie mają, więc musza pomyśleć.
                • lamurr Re: szukamy pionierów 22.01.07, 14:14
                  Dokładnie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka