123ada 14.02.07, 11:08 Witam, Poszukuję cukierni w warszawie, która robi torty weselne, PRZEPYSZNE TORTY TORTY WESELNE!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justyna.e Re: Pyszny tort! 14.02.07, 11:11 przyłączam się, też szukam cukierni, słyszałam, że ta w Sobieskim ma pyszne wypieki ale nigdzie mogę znaleźć linka do nich Odpowiedz Link Zgłoś
abch1 Re: Pyszny tort! 10.04.07, 13:55 Ja co prawda nie jestem z Warszawy, ale bedę zamawiała z Sowy. Torty są przepyszne, lekkie i rozchodzą się w mgnieniu oka Odpowiedz Link Zgłoś
123ada Re: Pyszny tort! 14.02.07, 12:31 andziashea z tęsknoty to ja usycham, ale za kulturalnym tonem wypowiedzi... Byc może na forum są osoby, które już były na degustacjach w cukierniach i mogą powiedziec coś więcej na ten temat niż ty Odpowiedz Link Zgłoś
andziashea Re: Pyszny tort! 14.02.07, 12:34 Moga i nawet powiedziały. No, ale skoro wam się nie chce szukac, wasz problem. > andziashea z tęsknoty to ja usycham, ale za kulturalnym tonem wypowiedzi... No popatrz, nie widać. Odpowiedz Link Zgłoś
mam6lat Re: Pyszny tort! 14.02.07, 12:38 ..ponmieważ Łomianki to już prawie W-wa proponuję zamówić tort u nich - sami kupujemy tam (tez z polecenia) Z NETU: Tiramisu Cukiernia 0 22 751 09 29 Łomianki Warszawska 174 tiramisu@tiramisu.com.pl - godziny otwarcia: poniedziałek - piątek: 10-19 sobota: 9-19 niedziela: 10-19 Odpowiedz Link Zgłoś
dafni Re: Pyszny tort! 14.02.07, 12:38 To ja w takim razie przyjdę z odsieczą i kulturalną odpowiedzią Mogę Ci polecić dwie cukiernie, które robią przepyszne torty. Po pierwsze Batida (np. na Placu Konstytucji), robią niewyobrażalnie dobre torty, z lekkimi kremami. Takie których można zjeść kilka kawałków i nie będziesz się czuła zasłodzona. Po drugie cukiernia na Egipskiej 7 (nie pamiętam niestety nazwy). Nie dość że torty są świetne, to cukiernik ma sporo wyobraźni i talentu i potrafi wyczarować bardzo ładne kształty. A jeśli chodzi o wypowiedzi dziewczyn odsyłające do wyszukiwarki, to podziwiam Wasz zapał. Chce Wam się komentować wątki tylko po to, żeby być uszczypliwym? Składam hołd przed wytrwałością Odpowiedz Link Zgłoś
dottanovia Re: Pyszny tort! 14.02.07, 14:09 O tak . Z Batidy są pyyyyyyszne, lekkie i delikatne )). Są ponadto przy Nowogrodzkiej i w hotelu Europejskim. My mamy zamiar właśnie u nich zamówić, albo przy Żurawiej. Odpowiedz Link Zgłoś
karolin-k ja dziś jadę do cukierni 14.02.07, 12:46 w końcu oni powiedzieli mi że zrobią mi taki tort jak chce (tzn ja mam tylko jego zdjecie), zaraz mam z nimi spotkanie pooglądam sobie jeszcze ich propozycje i posmakuje ciasteczek napisze jak było Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Pyszny tort! 14.02.07, 13:11 Bardzo dobre robi cukiernia Trojanowski-Cieślikowski. cukierniacieslikowski.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
123ada Re: Pyszny tort! 14.02.07, 13:22 agnrek napisała: > Bardzo dobre robi cukiernia Trojanowski-Cieślikowski. > cukierniacieslikowski.pl/ wiem przyjaźnimy się z właścicielami ale co będzie jak mi nie zasmakują?? jak ja im to powiem!!?? ...bardzo ich lubię Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Pyszny tort! 14.02.07, 16:13 Kup sobie jakiś mały na Walentynki i spróbuj Ja od dawna zamawiałam na firmowe przyjęcia i zawsze byłam zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-k Re: Pyszny tort! 14.02.07, 13:34 a ja niezmiennie polecam poznańską cukiernię Kandulski www.kandulski.pl/ mimo iż firma jest z Poanania nie ma problemu z zamówieniem tortu w Warszawie. Wiem że np. Piotry i Pawły prowadzą sprzedaż wyrobów tej cukierni. Mówie wam PYCHA Odpowiedz Link Zgłoś
arni_dj Re: Pyszny tort! 14.02.07, 13:52 Przepraszam, że się wtrącę, ale moje doświadczenie podpowiada mi, że najlepsze torty są z cukierni w hotelu Sheraton w Warszawie. Zawsze znikają w oka mgnieniu, a goście proszą o dokładki. Ja wiem nie są tanie ale warto. Odpowiedz Link Zgłoś
dottanovia Re: Pyszny tort! 14.02.07, 14:10 Tak z ciekawości zapytam. W jakiej cenie jest porcja i jakie torty wykonują? Co jest w nich takiego, że warto wydać na nie większą kwotę? Odpowiedz Link Zgłoś
karolin-k znalazłam :) 14.02.07, 16:10 byliśmy dziś w cukierni, ciacha wyglądały rewelacyjnie, poszliśmy dzis do cukierni ze zdjeciem (wczesniej mailowo z kilkoma rozmawiałam, i zadna nie chciała sie podjąć zrobienia tego tortu, a tort prosty jak drut) dzisiaj tez poszliśmy ze zdjeciem tortu, pani nam powiedziała co i jak mogą zrobić i umówiliśmy się za tydzień na degustacje mas wiec za tydzień opisze czy były dobre (mamy opcje - kokosowa masa z malibu) Odpowiedz Link Zgłoś
daag Re: znalazłam :) 14.02.07, 17:54 nieśmiertelna MISIANKA w Parku Skaryszewskim; kanjpka wygląda może niezachęcająco - ot, prlowska budka - ale torty robią niebiańskie) Odpowiedz Link Zgłoś
karolin-k Re: znalazłam :) 15.02.07, 11:37 podobno bardzo dobre, ale nie próbowałam ja znalazłam w cukierni smakiwarszawy na stronie mają genialne ciacha, w rzeczywistości mam nadzieje tez, za tydzień bede próboować Odpowiedz Link Zgłoś
123ada nowy pomysł!!! 15.02.07, 15:47 Moje drogie a może by tak powołac zespół "komisję" ) do degustacji tortów weselnych i założyc stronkę. ...słodkie zajęcie Odpowiedz Link Zgłoś
dottanovia Re: znalazłam :) 15.02.07, 16:06 Ich pistacjowy jest pyszny . Zresztą, pozostałe również . Odpowiedz Link Zgłoś
karolin-k Re: znalazłam :) 15.02.07, 16:10 nam nie do końca pasuje pistacjowy bo będzie trzypiętrowy, oblany delikatną biała czekoladą z dopiętymi dwiema marcepanowymi brązowymi kokardkami wiec myslimy o ciemnym piszkopcie i jasnym kremie ale dobrze wiedziec ze mają pyszne torty : dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
123ada Re: znalazłam :) 15.02.07, 18:13 W przyszły tygodniu będę próbowac torty. Jak przeżyje to postaram się je opisac. Odpowiedz Link Zgłoś
biedroneczqa A my bierzemy tu :) 16.02.07, 17:27 www.olczak.pl/torty_weselne.htm tylko tu takiego nie mają, jak pojedziecie do cukierni dają zdjęcia z "nowymi" tortami. Ale pyszne robią pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
karolin-k Re: A my bierzemy tu :) 16.02.07, 20:22 nie, nie to my szukamy zupełnie czegoś innego prosty, skromny i pewnie dlatego nikt nie chciał nam go zrobić (niestety nie umiem zdjęcia wkleić) Odpowiedz Link Zgłoś
biedroneczqa karolin_k : 17.02.07, 18:15 w "Olczak" zrobią co chcesz, tak jak pisałam, to sa tylko przykładowe, ja juz tam brałam weselny, wybierasz mase, biszkopt, kształt, deske (na lustrze robili tamten - cudnie wyszło!) , czy chcesz płaski, czy pietrowy, w polewie marcepanowej, czy bez, dekoracje wybierasz sama (kolor rózyczek, napisu, wszystko, jak nie checsz dekoracji to nierobią - tamten nasz miał 3rózyczki tylko, a był wielki płaski). Ja im po prostu narysowałam identyczny zrobili, a to akurat żadko sie zdarza, tym bardziej, że na prawde był pyszny! Odpowiedz Link Zgłoś
karolin-k Re: karolin_k : 17.02.07, 22:12 w moim pojawił się problem bo w nim są bezpośrednio na sobie 3 piętra małe, bo małe ale na sobie i już mi nie chcieli zrobic, chyba ze z ciasta marchewkowego albo keks albo płaski, lub stelarz a ja takiego nie chciałam Odpowiedz Link Zgłoś
gaga25 Re: karolin_k : 26.02.07, 20:43 Witam,jestem na świeżo z "Olczak & syn" niestety nie polecam. Zamówiłam tort na urodziny i tylko był ładny. Smak był tak zwykły że aż cukiernik powinien się wstydzić, a cena pomimo że byliśmy umówieni na 100 to przy odbiorze okazało się 150 zł Całe szczęście że dziecku się podobał, ale to wszystkie jego zalety. gaga Odpowiedz Link Zgłoś
karolin-k Re: karolin_k : 27.02.07, 12:03 czy ta cukiernia jest na Solcu? tak mi się wydaje, ze kiedyś u nich tort zamówiłam, zeczywiście był smaczny, ale taki zwykły śmietankowy Odpowiedz Link Zgłoś
biedroneczqa Re: karolin_k : 09.04.07, 12:44 Gaga 25 ... zrobili Ci taki smak jaki sobie zamówiłaś... mają ich dziesiątki, sama sobie wybierasz przy zamówieniu, i chyba zaszła drobna pomyłka, bo oni jak zamawiasz za 100zł każą zapłacić 100zł, na wesele mojej siostry zrobili zamiast 6kg, 7,5 (powiedzieli, że nie są w stanie przewidziec, jaki im wyjdzie, przeciez nie obetną,,,, ale poniewąz umówili się na 6kg, to ja zapłaciłam za 6. Musiałaś źle trafić my bierzemy tam od kilku dobrych lat torty i ciastka i za każdym razem sa smaczne i świerze pw!!! A to żadkość niestety ja polecam, Karolinqa ja zamawiam zawsze w Piastowie, tam gdzie robią to wszystko, ale na Wiatrcznej tez mają, na Solcu nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
karolin-k jeszcze nie dzwoniłam, ale 20.02.07, 22:07 umawiamy się na piątek ok 14 dam znać Odpowiedz Link Zgłoś
karolin-k byłam i jestem rozczarowana 23.02.07, 16:58 poprzednim razem jak się z panem umówiliśmy (miał mój nr tel) nie pojawił się, tzn pani nam powiedziała, że musiał gdzieś wyjść nagle, ale mógł odwołac spotkanie ale jako że ona nam sporo powiedziała, pomyśleliśmy ok, każdemu się moze zdarzyć i umówiliśmy sie na te degustacje kremów na ten tydzień dziś przyjechaliśmy punktualnie pan się spóźnił 30 min (nie dzwoniąc) dodatkowo nie zrobił tych kremów, na które umówiliśmy się z panią, tylko zaczął opowiadać, że ten nasz tort taki skromny itp po czym dał nam do posmakowania dwa ciastka (bo tam jest kawiarnio-cukiernia), które były w cukierni pieprz i wanilia - koszmar i truskowakowo-czekoladowe - nic porywającego wczesniej zjedliśmy wzki - i były najlepsze z tego trio, ale i tak jedliśmy lepsze po czym pan powiedział, ze jak mu przyślemy zdjecie knajpy, to on znajdzie tortu w internecie!!! zdjecie i przerobi je w programie graficznym!!!! na taki jak jemu sie widzi i prześle strata czasu, te ustalenia mogliśmy podjąć poprzednim razem i tak te ciastka nas rozczarowały i teraz znowu jesteśmy w kropce, bo ja nie chce mieć żadnego z tych smaków Odpowiedz Link Zgłoś
kb155 Re: byłam i jestem rozczarowana 23.02.07, 17:46 a jeśli mogę spytać, to o której cukierni teraz pisałaś? bo trochę się pogubiłam a chyba raczej nie warto korzystać z ich usług Odpowiedz Link Zgłoś
karolin-k Re: byłam i jestem rozczarowana 23.02.07, 22:47 www.smakiwarszawy.pl ale chyba jeszcze sprawdze tą co tu się w wątku wcześniej pojawiła przy saskiej kępie Odpowiedz Link Zgłoś
dottanovia Re: byłam i jestem rozczarowana 24.02.07, 01:02 Na Saskiej Kępie są dwie dobre cukiernie - przy Zakopiańskiej, aczkolwiek nie próbowałam ich tortów oraz przy Egipskiej - tej z kolei jeszcze nie znam, więc nie mogę się wypowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
dottanovia Re: byłam i jestem rozczarowana 24.02.07, 01:08 Karolin-k, zaskoczyłaś mnie... . Nie spodziewałam się takiego podejścia do klienta po tej cukierni. Może mistrz cukierni miał złe dni? Hm, a nie chcesz się zdecydować na Batidę? Mój mąż jest zakochany w Duecie i możliwe, że poprosimy o tort właśnie wedle tej receptury. Ostatnio dowiedziałam się, iż torty ślubne mogą również wykonać w takiej formie jaka Cię interesuje, czyli bezpośrednio nałożone na siebie 2, 3, 4 pietra. Sam tort ozdabiają białą czekoladą i dekoracjami ustalonymi z przyszłą parą młodą. Co prawda osoba odpowiedzialna za zamówienia i torty ślubne powiedziała mi, że w tym kształcie tort wygląda ładnie tylko na początku, ponieważ podczas rozkrajania traci swój urok zewnętrzny, to jednak my się na taki w 100% zdecydujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
nikola.b Re: byłam i jestem rozczarowana 24.02.07, 16:30 a ktos wie ile kosztuja torty z hoteli sheraton i sobieski w wawie?? bo na zdjeciach wygladaja przeslicznie...interesuje mnie tez taki tort 3 pietrowy bezposrednio jedno pietro na drugim. Odpowiedz Link Zgłoś
dottanovia Re: byłam i jestem rozczarowana 24.02.07, 22:43 W Sobieskim 15zł od porcji - tak było w zeszłym roku, nie wiem jak sobie obecnie liczą. Odpowiedz Link Zgłoś
karolin-k batida 25.02.07, 14:36 od niej zaczęliśmy. ubóstwiamy ich tort czekoladowy, ale pani powiedziała nam ze z nigo nie da się zrobić takiego tortu i zaproponowała swoje płaskie, a jak się zaczełam dopytywać, to powiedziała ze tylko na takich piętrowych talerzach robią. Ale może zrobię jeszcze jedno podejście. I od razu zobacze jak wygląda ten Wasz tort. Odpowiedz Link Zgłoś
karolin-k zdjęcie 25.02.07, 14:53 wklejam link www.maisiefantaisie.co.uk/ribbon-wedding-cake.html tort nie wygląda na skomplikowany, a nikt nie chce go zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-k Re: zdjęcie 26.02.07, 10:04 bo jest to prawdopodobnie tort keksowy nasze przekładańce nie trzymają często fasonu po nałożeniu/obciągnięciu marcepanem wiele firm nie robi tortów keksowych bo na polskim rynku takie toorty nie cieszą się uznaniem i ogólnie większość gości prawdopodobnie uznałaby za partaninę. Firmy nie chca robić sobie antyreklamy i odmawiają zrobienia takiego "nietortu" Odpowiedz Link Zgłoś
karolin-k Re: zdjęcie 26.02.07, 11:19 no właśnie też mi mówili że to keks, albo ciasto marchewkowe, ale skoro smaki w-wy powiedziały że wyjdzie taki tort, to chyba są sposoby żeby go zrobić ze zwykłego ciasta ? chyba się osobiście pojawie w batidzie Odpowiedz Link Zgłoś
www.cukierniawerynski.pl Re: zdjęcie 27.02.07, 11:17 Witam Panie. macie rację mówiąc , że tort ten może być zrobiony z ciasta keksowego, natomiast rzeczywiście stopień trudności wykonania tego tortu dla cukiernika-dekoratora nie jest wielki. Jeżeli cukiernia nie chce podjąć się wykonania takiego tortu to widocznie ma swoje powody. Jakie? Nie wiem. Mnie w każdym bądź razie ogromnie cieszą nowe wyzwania a najbardziej nowe pomysły Klientów. Pozdrawiam serdecznie Magdalena Weryńska (Cukiernik-dekorator...z zamiłowania) Odpowiedz Link Zgłoś
karolin-k Re: zdjęcie 04.04.07, 12:02 widzę, ze Państwo byliby w stanie zrobić nam taki tort, ale niestety my jesteśmy z warszawy, wiec nie ma takiej możliwości dziekuję Odpowiedz Link Zgłoś
mikatwa Re: Pyszny tort! 04.04.07, 11:49 podbijam watek rozpoczelam wlasnie poszukiwania tortu weselnego w warszawie. czy ktos juz jest po peirwszych degustacjach i moze cos polecic? jak na razie zrobilam nastepujaca liste cukierni warszawskich wartych odwiedzenia: batida, cukiernia na egipskiej, hotel europejski, cukiernie przy nowogrodzkiej i zurawiej, cieslikowski & trojanowski, smaki warszawy, cukiernia olczak (solec) i na zakopianskiej. cos pominelam albo moze warto cos wykreslic z listy? Odpowiedz Link Zgłoś
iwona147 Re: Pyszny tort! 04.04.07, 12:03 Hej! Ja też poszukuje tortu w Warszawie, narazie znalazłam ładne i podobno dobre w cukierni kozak. Mam zamiar tam się do nich przejechac to dam znac czego sie dowiedzialam. Pani mówiła tylko ze planuja urlop w wakacje ale w sierpniu juz maja czynne. Odpowiedz Link Zgłoś
mikatwa Re: Pyszny tort! 05.04.07, 09:35 bułam wczraj u Grycana (znajomi polecjali ich torty) nie kosztowałam jeszcze ale planuje degustacje na po-świetach - podano mi za to cenę - 36 zł za kg. po degustacji dam znac co sądzę Odpowiedz Link Zgłoś
karolin-k Re: Pyszny tort! 04.04.07, 12:04 a mozesz podac nr tel, a najchetniej www smaki warszawy odradzam - możesz sobie poczytać o naszych przejściach z nimi powyżej w tym wątku ja tez zaczynam poszukiwania na nowo Odpowiedz Link Zgłoś
iwona147 Cukiernia Kozak 10.04.07, 12:29 ta cukiernia www.cukiernia-kozak.pl ale jeszcze tam nie byłam Odpowiedz Link Zgłoś
karolin-k będzie nam łatwiej, jeśli 04.04.07, 12:06 w poście napiszecie jakis namiar, najlepiej www, wtedy bedzie czytelniejsza informacja batida- bardzo polecam, mają pyszne torty (niestety nie chca zrobic takiego jak chcemy) olczak - torty niezłe, delikatne, ale takie bez specjalnego wyrazu Odpowiedz Link Zgłoś
nikola.b Re: będzie nam łatwiej, jeśli 04.04.07, 12:17 kurcze napewno zadam baaardzo glupie pytanie ale co to znaczy ze tort jest keksowy? nie mozna wtedy wybrac ulubionego smaku no nie wiem np czekoladowego? bo keks kojarzy mi sie z takim "smiecowcem" (niezbyt dobrym wedlug mnie) Odpowiedz Link Zgłoś
karolin-k Re: będzie nam łatwiej, jeśli 04.04.07, 12:28 keks to taki rodzaj ciasta, tak samo jak biszkopt, drożdżowe itd ja nie lubie keksowego ciasta, jest zbite i twarde i nie chce mieć z niego tortu Odpowiedz Link Zgłoś
przytulskaster Re: Pyszny tort! 10.04.07, 14:01 ta z zakopiańskiej nie dowozi tortów na miejsce przyjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
miwonka81 Firma cukiernicza w Karczewiu 04.04.07, 12:35 My też jesteśmy z Warszawy ale tort zamówiliśmy w firmie cukierniczej Grasso w Karczewiu. Zajmują się TYLKO produkcją tortów na różne okazje, mają bardzo duży wybór wzorów, smaków, stelaży, figurek itp. Ceny też bardzo fajne - za tort 15 kg zapłacimy chyba 550 zl (dokładnie nie pamiętam) w cenie jest stelaż i transport w wyznaczone miejsce. Zamówiliśmy jeden na babci urodziny, które są w Święta, więc po Świętach dam znać czy rzeczywiście jest taki dobry ; ))) Odpowiedz Link Zgłoś
karolin-k Re: Firma cukiernicza w Karczewiu 04.04.07, 12:38 super a jakiś namiar? www? Odpowiedz Link Zgłoś
miwonka81 Re: Firma cukiernicza w Karczewiu 04.04.07, 13:23 Grasso. Cukiernia tel. 0 22 780 98 03 Karczew, rynek Zygmunta Starego 8 - godziny otwarcia: poniedziałek - piątek: 14-19 sobota: 10-16 Odpowiedz Link Zgłoś
karolin-k Re: Firma cukiernicza w Karczewiu 08.04.07, 17:33 a czy to ten karczew przy otwocku i g.kalwarii? Odpowiedz Link Zgłoś
aniafania pyszne torty Mokotów 08.04.07, 22:58 Dziewczyny, polecam cikiernię Pertyka (lub Petryka) w Al. Lotników na Mokotowie. Mają pyszne wyroby i przemiłą obsługę. Od lat te same twarze. Aż chce sie wracać Ja wracam już 7 lat Odpowiedz Link Zgłoś
miwonka81 Firma cukiernicza Karczew - PO PRÓBIE 10.04.07, 11:35 No i spróbowaliśmy! I był pyszny - taki leciutki i orzeźwiający. Bez zadnych tłustych kremów po ktorych robi sie niedobrze... Zamówiliśmy smak owoców leśnych - w sam raz na deser w , miejmy nadzieję, gorący czerwcowy wieczór - lekko kwaskowy i nie za słodki, nie ociekający cuchnącym nasączeniem, które miało by tylko zwiększyć jego wagę. Tort jest wytrzymały - przejechał z nami samochodem 250 km po różnej jakości drogach i był cały. Do Karolin-k: tak, to ten Karczew : ) Odpowiedz Link Zgłoś
karolin-k Re: Firma cukiernicza Karczew - PO PRÓBIE 10.04.07, 13:52 super, bardzo się cieszę, że był pyszny, i że to ten karczew bo my będziemy mieli wesele w górze kalwarii, wiec to jakies 10-15 km musimy tam pojechać w ciągu najbliższych dwóch tygodni pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
karolin-k skontaktowałam się z nimi 11.04.07, 17:26 mailowo, wysłałam zdjecie, powiedzieli ze bez problemu zrobią nam taki tort 45 zł za kg wiec chyba ok dzieki za namiar Odpowiedz Link Zgłoś
miwonka81 Re: skontaktowałam się z nimi 11.04.07, 18:22 Super! Cieszę się ze moglam pomóc : ) Odpowiedz Link Zgłoś
kunsia Tort Angileski 17.04.07, 14:06 Taki tort jakiego szukala jedna z gronowiczek robi agrafis. Czy ktos z was slyszal moze o tej piekarni? POrzyznam sie iz tez chce zamowic tort od nich ale jak narazie nie znajduja czasu zeby przywiezc mi probke , spotkac sie itp, czy ktoras z was wie cos o nich? Odpowiedz Link Zgłoś
nikola.b Re: skontaktowałam się z nimi 18.04.07, 11:59 czy ten tort pietro na pietrze to moze byc w koncu o dowolnym smaku z jakims kremem czy tylko ten keks?? jak jest tam w tej cukierni w karczewie? Odpowiedz Link Zgłoś
miwonka81 Re: skontaktowałam się z nimi 18.04.07, 13:28 możesz wybrać dowolny z chyba z 10 smaków bez względu na "wzór" samego tortu Odpowiedz Link Zgłoś