Dodaj do ulubionych

obrączki - pytanie

25.02.07, 15:44
Dokształcam się właśnie w temacie obrączek ślubnych. Wiem, że chcemy proste,
z białego zlota, bez żadnych kamyków. Przejrzałam wiele stron na ten temat i
dowiedziałam się, że optymalne są 14 karatowe, że nie powinny byc rodowane
ani satynowe bo się ścierają. Czy ktoś ma może doświadczenie w tej sprawie i
mógłby mi doradzić na co jeszcze warto zwróciś uwagę?
Szukam też dobrego, sprawdzonego jubilera w Krakowie, który robi obrączki na
zamówienie według dostarczonego wzoru. znacie kogoś takiego?
Obserwuj wątek
    • andziashea Re: obrączki - pytanie 25.02.07, 15:45
      Ekhem, wyszukiwarka...
      • nessie1161 Re: obrączki - pytanie 25.02.07, 16:01
        Owszem, mam mnóstwo namiarów z wyszukiwarki na jubilerów w Krakowie, ale nigdy
        u nich niczego nie zamawialiśmy. Chcemy kogoś poleconego, dlatego poszukuję
        dziewczyn, które zamawiały już obrączki według własnego wzoru w Krakowie i
        chętnie poznam ich opinie na ten temat. Czy wyraziłam się jasno?
        Wyszukiwarka to jedno, opinie klientówm drugie. Dlatego istnieją fora
        dyskusyjne.
        • andziashea Re: obrączki - pytanie 25.02.07, 16:04
          i
          > chętnie poznam ich opinie na ten temat.
          A myślisz, ze co się znajduje w wyszukiwarce?!!!
          • nessie1161 Re: obrączki - pytanie 25.02.07, 22:58
            Ależ Ty jestes nudna. Jeśli masz na myśli tzw. księgi gości na stronach
            jubilerów to wiadomo, że usuwane są z nich negatywne opinie.
            • a1ma Re: obrączki - pytanie 26.02.07, 11:52
              Koleżanka miała chyba na myśli wyszukiewarkę tego forum, bo temat juz się
              pojawiał wink
              • nessie1161 Re: obrączki - pytanie 26.02.07, 12:07
                Owszem, przejrzalam cala archiwum tego forum na temat obrączek i dowiedzialam
                się wielu rzeczy. Teraz poszukuję poleconego jubilera, bo wyjdzie taniej niż
                zakup w Kobe , Kruku czy Aparcie wink
    • agnrek Re: obrączki - pytanie 25.02.07, 15:52
      Rzeczywiście, matowione złoto sie wyciera. My mamy pasek takiego w środku
      obrączki i już po pół roku zrobiło się błyszczące w całości.
    • malinakalina Re: obrączki - pytanie 25.02.07, 16:28
      Mam pierścionek z takiego złota i rzeczywiscie szybcutko się ściera
      czyli jako ozdoba na całe życie nie za bardzo.
    • lifesurfer Re: obrączki - pytanie 25.02.07, 16:41
      Mat bardzo szybko sie sciera, my juz po kilku dniach na obraczkach mielismy
      sporo 'kresek'. Jezeli chodzi o samo zloto, to wyzsza proba jest 750 (18
      karatow) i jak szukalismy obraczek w Niemczech to ta proba byla standardowa. W
      Polsce w standarcie sprzedaje sie zloto z proba 585 (wlasnie 14 karatow). Nie
      znam sie na tym specjalnie ale wydaje mi sie, ze im wyzsza proba zlota tym
      zawartosc zlota w stopie jest wyzsza.

Jezeli robicie obraczki na zamowienie to polecam Ci zrobienie obraczek o profilu
      owalnym, sa bardzo wygodne. Malo kto je wykonuje, w Kruku w ogole nie mozna bylo
      ich kupic a w Aparcie widzialam pare, w wersji Exclusive za 3500zl... (fakt,
      mialy probe 750 i to pewnie podwyzszalo cene)
      • mayagaramond Re: obrączki - pytanie 25.02.07, 18:17
        Nie
        > znam sie na tym specjalnie ale wydaje mi sie, ze im wyzsza proba zlota tym
        > zawartosc zlota w stopie jest wyzsza.

Tak, przy czym im wiecj zlota tym bardziej miekki produkt. Dlazego obraczki nie
        powinny miec wiecej niz 18 karatow, jesli to zloto. Jak ktos chce miec naprawde
        wytrzymale obraczki i ma pieniadze, to wybiera platyne.
        • lifesurfer Re: obrączki - pytanie 25.02.07, 18:39
          o tym nie pomyslalam, nie ma sie co dziwic, ze z chemii na swiadectwie zawsze
          bylo 3smile my mamy obraczki z palladu, zastanawialismy sie nad platyna ale cena
          ladnie wykonanych obraczek nas skutecznie odstraszalasmile Z tego co pamietam to
          wlasnie pallad dodaje sie do zlota, zeby go utwardzic.
          • a1ma Re: obrączki - pytanie 26.02.07, 11:57
            Palladowe?
            A takie są gdzieś dostępne w normalnej sprzedaży?
        • a1ma Re: obrączki - pytanie 26.02.07, 11:55
          Platyna jest jeszcze bardziej podatna na uszkodzenia niż złoto!
          A przynajmniej niż złoto 14 czy 18 karatowe.
          Więc niestety - to żadne rozwiazanie.

Najtrwalszy jest podobno tytan, ale jaki brzydki... uncertain
        • maga801 Re: obrączki - pytanie 26.02.07, 12:04
          moi znajomi mają z platyny i płakać im się chce, bo wydali majątek, a obrączki
          po dwóch latach wyglądają fatalnie. platyna jest niestety miękka
          • nionczka Re: obrączki - pytanie 26.02.07, 12:08
            Moi tez. Na dodatek mieli kaprys i kupili od Tiffany´ego i juz po powrocie z
            podrozy poslubnej byly zarysowane sad
            • maga801 Re: obrączki - pytanie 26.02.07, 12:11
              dlatego lepiej sprawę przemyśleć i odpowiedzieć sobie na pytanie, na jak długo
              kupuje się obrączki. My woleliśmy te twardsze, ale zawierające "mniej złota w
              złocie". Mój mąż powiedział, że będzie jeszcze wiele okazji, by kupić bardziej
              wartościową (materialnie) biżuterię
      • a1ma Re: obrączki - pytanie 26.02.07, 11:54

> Jezeli chodzi o samo zloto, to wyzsza proba jest 750 (18
        > karatow) i jak szukalismy obraczek w Niemczech to ta proba byla standardowa. W
        > Polsce w standarcie sprzedaje sie zloto z proba 585 (wlasnie 14 karatow). Nie
        > znam sie na tym specjalnie ale wydaje mi sie, ze im wyzsza proba zlota tym
        > zawartosc zlota w stopie jest wyzsza.

To prawda, ale trzeba pamiętać, że samo złoto jest materiałem dość miękkim i
        łatwo się niszczy. Własnie domieszka innych metali sprawia, że obrączki są
        wytrzymalsze, podobno 14 karatów (próba 585) jest pod tym względem optymalna.
    • retinol Re: obrączki - pytanie 25.02.07, 20:54
      ja tez szukałam w krakowie. w końcu trafilismy do Węca na ul.Kurczaba. efekt-
      zamówilismy juz obrączki,a po wizytach we wszystkich salonach jakoś nie byłam
      na nic zdecydowana. a tam,sympatyczna obsługa,mozna wybierac i mierzyc ile sie
      chce,a miła pani jest ciągle do pomocy. wszystko wytłumaczyła,dlaczego lepiej
      bez kamienia dla mnie,jaki fason nie odparza palca,jak to jest z matowymi itp.
      polecam. aha,jesli masz własne złoto,to mozna je wykorzystać.
      pozdrawiam
    • nessie1161 Re: obrączki - pytanie 26.02.07, 12:17
      Dzięki za opinie. Ja też jestem zdania, że obrączki mają być przede wszystkim
      trwale. Tylko mnie martwi kwestia bialego zlota. Normalne odpada, bo po prostu
      bardzo mi się nie podoba. Napisalam do kilku jubilerów z pytaniem czy ich
      obrączki z bielago zlota są rodowane i odpisali, że tak. Wiem, że to kicha bo
      się szybko zetrze. Dlatego szukam sprawdzonego jubilera, który zrobi obrączki z
      bialego zlota na zasadzie dodatku pallatu czy jak to się tam fachowo nazywa a
      nie rodowania, nie jestem fachowcem, wiec nie rozpoznam sama czy mnie oszukuje
      czy nie.
      • a1ma Re: obrączki - pytanie 26.02.07, 12:22
        Ja miała pierśionek rodowany, po trzech czyszczeniach jest już nierodowany wink
        Więc to chyba nie aż taki problem.

Obrączki najprawdopodobniej kupimy już z nierodowanego złota, wstępnie
        wybraliśmy w Red Rubin, naprostszy, klasyczny kształt.
      • maga801 Re: obrączki - pytanie 26.02.07, 12:25
        rodowane obrączki to nie jest kicha, jak piszesz. Ja swoje noszę już drugi rok
        i nic się z nimi nie dzieje. Poza tym, jeśli w przyszłości się to zetrze, a to
        nieuniknione, to będą w naturalnym odcieniu białego złota, które ma delikatny,
        słomkowy odcień. Jeśli natomiast będziemy chcieli, by jednak pozastały białe,
        to damy je do ponownego rodowania, które jest bezpłatne w miejscu, gdzie
        kupujesz obrączki. To naprawdę żaden kłopot.
        Nigdy białe złoto nie bedzie idealnie białe, nawed gdy zostanie do niego dodany
        ten rozjaśniający składnik, którego nazwy nie pamiętam. Zawsze zostanie
        słomkowy blask. Ale i tak jest piękny!
        • memphis90 Re: obrączki - pytanie 26.02.07, 14:44
          Ja mam pierścionek zaręczynowy z rodowanego złota- przez ponad rok nic złego z
          nim sie nie stało, nic się nie starło. Ale bardziej podoba mi sę nierodowane i
          takie będą nasze obrączkismile
    • bajsarka Re: obrączki - pytanie 26.02.07, 13:56
      Ciekawe obrączki są w salonie Schubert. W Krakowie jest na ul. Floriańskiej 13.
      Białe złoto nie jest rodowane.
      • marta.j Re: obrączki - pytanie 02.03.07, 11:59
        Polecam Red Rubin, ale nie wiem czy jest sklep w Krakowie. W Warszawie maja
        przemiłą obsługę, wszystko robią na zamówienie. Ja mam z diamentem z białego,
        rodowanego i matowionego złota. Owszem, trochę się rysuje, ale zawsze możesz ją
        za darmo ponownie zmatowićsmile) Od spodu jest lekko owalna, co bardzo ułatwia
        zdejmowanie i zakładanie - szczególnie polecane dla facetow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka