freshbratek 01.03.07, 17:43 jak wyglada???? mam juz zaswiadczenie o odbytym przygotowaniu do bierzmowania. co mam dalej z tym robic i czego sie spodziewac??? trzeba cos placic???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misumi Re: bierzmowanie na PLACU 3 KRZYZY 01.03.07, 17:49 A gdzie załatwiałas "papierek" ze masz odbyte przygotowania? Potrzebuje to załatwić dla narzeczonego tylko nie wiem gdzie się udać Odpowiedz Link Zgłoś
zanahorka Re: bierzmowanie na PLACU 3 KRZYZY 01.03.07, 23:13 Misumi jutro nauki będzie prowadził proboszcz, pogadajcie z nim po naukach, jest bardzo w porządku byłam u niego w tej samej sprawie i nie było problemu. Nie wiem czy ma znaczenie z jakiej jesteś parafii, ja od niedawna należę do jego parafii i dostałam zaświadczenie "od ręki" z przykazem, że w ramach przygotowania mam przeczytać fragment Biblii. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
misumi Re: bierzmowanie na PLACU 3 KRZYZY 02.03.07, 12:40 Naprawdę??? Spytam może da się to jakoś załatwić. Podawałas jakiś powód? dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
zanahorka Re: bierzmowanie na PLACU 3 KRZYZY 06.03.07, 10:28 O nic nie pytał Jak rezerwowaliśmy termin w kościele to zostawiliśmy swoje numery telefonu i ksiądz powiedział, że proboszcz się ze mną skontaktuje w sprawie bieżmowania. Po kilku dniach zadzwonił proboszcz i powiedział, żebym przyszła do niego do kancelarii. Nie pytał dla czego nie mam bierzmowania tylko wypisał mi świstek i kazał przeczytać fragment Biblii. Pytałaś? Udało się? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zaba002 Re: bierzmowanie na PLACU 3 KRZYZY 02.03.07, 14:01 Bierzmowanie na placu odbywa się w każdy piątek oprócz pierwszego piatku miesiąca. Idziesz ze świadkiem do dolnego kościoła. Musicie tam być na godzine 18:00. Ksiądź bedzie Wam tłumaczył jak bierzmowanie się odbywa, rozda Wam kartkę do wypełnienia. Wczesniej muszisz iść do spowiedzi. O godzinie 19:00 odbywa sie msza na której jest właściwe bierzmowanie. Jeśli nie wyspowiadasz się wcześniej bedziesz miała czas podczas mszy. Na kartce zezwalającej na bierzmowanie jest miejsce na wpis o spowiedzi. Po mszy otrzymacie kartkę ze steplem o odbytym bierzmowaniu. jak ja byłam dwa tygodnie temu to było dużo ludzi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
misumi zaba002 02.03.07, 14:43 A "świstek" że nauki do bierzmowania się odbyło kiedy się pokazuje? Odpowiedz Link Zgłoś
zaba002 Re: zaba002 02.03.07, 14:47 Papierek pokazujesz pod koniec spotkania. Ustawiacie się w kolejce ) Odpowiedz Link Zgłoś
misumi Re: zaba002 02.03.07, 14:51 dzięki Niestety najpierw gdzieś ten "papierek" trzeba uzyskać hmm Odpowiedz Link Zgłoś
zaba002 Re: zaba002 02.03.07, 14:54 O ile sie orientuje kursy na bierzmowanie organizowane sa w czterech kościołach w warszawie. Jednym z nich jest kościół na ul. Chełmskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
misumi Re: zaba002 02.03.07, 14:58 Wiem juz się dowiadywałam, niestey wszędzie to aż 10 spotkań a mój narzeczony niestety ma taką pracę że wątpię aby udało mu się być na wszystkich i juz sama nie wiem co robić... Odpowiedz Link Zgłoś
eleonorka2 Re: zaba002 05.03.07, 14:44 Bierzmowanie Cześc czytałam Twojego posta, mam podobny problem z uzyskaniem zaswiadczenia, udało Ci się jakośc rozwiązać problem Odpowiedz Link Zgłoś
anna_pietrzak1 Re: bierzmowanie na PLACU 3 KRZYZY-uczestniczyłam! 06.03.07, 10:44 byłam świadkiem u mojego chłopaka na bierzmowaniu na Pl. Trzech Krzyży. Odbywa się to w każdy piątek oprócz chyba ost. piatków miesiąca. Trzeba przyjść chyba godzinę przed ceremonią która jest o 19. Spotyka się wtedy ksiądz ze wszystkimi chętnymi w sali na dole kościoła(a są naprawdę tłumy) i mówi jak to wszystko wygląda i co trzeba mówić. Oczywiście potem zbiera od wszystkich przed mszą te zaświadczenia o odbytym kursiei podaje się wtedy też nazwisko świadka którego się wybrało. Mój narzeczony potrzebował ode mnie żaswiadczenia że mogę być świadkiem u niego na bierzmowaniu. Takie zaśw. brałam od siebie z parafii. Trzeba być po spowiedzi. Potem jest msza, na końcu mszy sakrament bierzmowania , mówisz jakie imię wybierasz, dostajesz od ręki już wypisane zaśw. o bierzmowaniu i idziesz do domu. Ot i cała ceremonia.Nic się nie płaci! Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaf88 Re: bierzmowanie na PLACU 3 KRZYZY-uczestniczyłam 21.03.07, 14:01 witam, tez będę świadkiem bierzmowania mojego narzeczonego i mam pytanie, na które nikt do tej pory nie jest w stanie udzielić mi odpowiedzi, a mianowicie czy oprócz zaświadczenia, że mogę być świadkiem muszę mieć też zaświadczenie, że byłam u spowiedzi? bardzo proszę o odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś