Dodaj do ulubionych

Jak to jest z szyciem sukni?

04.03.07, 12:54
No właśnie jak to jest? Jestem mała, drobna i w ogóle podejrzewam, że będę
mieć problem z kupieniem sukni.
A po za tym, chciałbym, żeby leżała na mnie idealnie, a nie tu odstaje, tam
odstaje.
Chciałabym uszyć suknię na wzór jednej z Pronovias.
I teraz pytanie:

czy krawcowa jest w stanie uszyć taką samą?

Czy może to tylko moje mrzonki i nie da się czegoś takiego wykonać?

PZDR
Obserwuj wątek
    • nefrii Re: Jak to jest z szyciem sukni? 04.03.07, 13:50
      ja suknie zamawialam wlasnie u krawcowej bo doszlam do wniosku ze 3,5 tys to
      stanowczo za duzo jak za sama sukienke kupiona w salonie, znalazlam dobra
      krawcowa (polecilo mi ja kilka dziewczyn) pojechalam do niej ze zdjeciem i
      jestem zachwycona efektem, w prawdzie sukienka nie jest idealnie taka jak ta w
      salonie, ale to tylko dlatego, ze krawcowa konsultowala sie ze mna na kazdym
      etapie jej szycia i pozmienialysmy kilka rzeczy smile Dodam rowniez, ze koszt
      sukni wraz z dodatkami (welon i podwiazke dostalam gratis) - placilam za stroik
      do wlosow, rekawiczki, bielizne, buty, bolerko (wszystko zamowione w jednym
      miejscu) to ok 2200zl, a wiec roznica w cenie jest dosc duza, a sukienke mam
      idelanie dopasowana smile
      • marteczka24 do nefri 04.03.07, 13:57
        ciekawa jestem gdzie szyłas swoja sukienke, ja jestem z okolic wawy jeśli ta
        krawcowa tez to podaj namiar jak możesz, tez własnie chce uszyc suknie, byłam w
        tłuszczu tam gdzie niby szystko szyja ze zdj no i sie rozczarowałam Pan
        naciągacz szyje tylko swoje wzory ewentuanie zmienia coś na zyczenie klientki,
        a biorąc pod uwagę to ze szyje i to ok 50 km od warszawy to ceny ma całkiem
        duż, aczkolwiek nie wykluczam ze bede musiała uszyc u niego

pozdr
        • nefrii Re: do nefri 04.03.07, 14:39
          Niestety nie bede mogla Ci pomoc bo jestem z Sosnowca, do krawcowej mam jakies
          20 km, wiec chyba nie bedzi oplacalo Ci sie dojezdzac, chociaz wiem, ze sporo
          dziewczyn do niej przyjezdzalo z daleko, no coz w koncu to tylko ze 3
          przymiarki, a ona szyje naprawde profesjonalnie no i tanio
    • ppaula80 Re: Jak to jest z szyciem sukni? 04.03.07, 14:16
      Nie wiem skąd pomysł, że suknia kupiona w salonie nie będzie idealnie
      dopasowana? Przecież przed ślubem wszystko jest poprawiane, żeby leżała
      idealnie. I krawcowa nie jest w stanie uszyć takiej samej sukni jakie sa w
      salonach, bo nie ma dostepu do takich samych koronek, materiałów i ozdób. te
      które myśla, że za mniejsze pieniądze będą miały taka samą suknię jak
      oryginalna sa w błędzie. Poza tym za uszycie sukni 2200,00 to bardzo dużo.
      • nefrii Re: Jak to jest z szyciem sukni? 04.03.07, 14:46
        2200zl to jest suknia +bolerko + bielizna+ ozdoby do wlosow+ welon+ podwiazka i
        przede wszystkim buty, wiec w prownaniu z cena salonowa tej sukni to wedlug mnie
        sie oplacalo, wiem, ze zwykle dzieczwyny u tej krawcowej placa ok 1000zl,
        jednak na uszycie mojej potrzebne bylo 36m materialu na sama spodnice, a gorset
        byl recznie wyszywany takimi starsznie malutkimi koralikami.
        Wiem, ze mozna uszyc sukne duzo taniej, ale zdaje sobie sprawe z tego, ze nie kazda
        • ana1604 Re: Jak to jest z szyciem sukni? 04.03.07, 15:10
          witam,

Mam pytanie o namiar do krawcowej u której szyłaś suknię? Jestem z Sosnowca i
          szukam kogoś kto uszyłby mi piękną suknię smile Jeśli to nie problem proszę o kontakt.
          • nefrii Re: Jak to jest z szyciem sukni? 04.03.07, 15:54
            wyslalam Ci namiary na krawcowa na gazetowego smile

Gdybym kupowala suknie w salonie to w raz ze wszystkimi dodatkami wyszlo by mi
            grubo ponad 4tys uncertain suknia jest dosc nietypowa (widzialam kilka ofert sprzedazy
            uzywanej m. in. na allegro) i jakos nie ma na nie za wielu chetnych, poza tym
            chcialam zaoszczedzic, dlatego zdecydowalam sie na szycie, a czy sprzedam, hm
            sama nie wiem smile
        • agnrek Re: Jak to jest z szyciem sukni? 04.03.07, 15:14
          Ok, mnie sama hiszpańska suknia kosztowała 2500 pln, welony 500 pln, rękawiczki
          50 pln, buty 200 pln. Razem mamy 3250 pln. Suknia sprzedała się bardzo szybko,
          welony prawie od ręki. Tak więc można odzyskać 50-60% pierwotnej ceny zakupu,
          czyli ubiór kosztuje nas do 1500 pln.

Teraz trzeba policzyc, co się bardziej opłaca - czy szyć suknię "niemarkową",
          która ciężko będzie sprzedać za dobrą cenę, bo kupujące na "rybku wtórnym"
          raczej szukają zachodniej sukni za pół ceny niż polskiej za niską. Mozna uszyć
          sukienkę za 1000 pln, ale raczej zostaniem nam ona w szafie na pamiątkę, więc
          może jedank czasem opłaca się kupić nową?
          • nefrii Re: Jak to jest z szyciem sukni? 04.03.07, 15:57
            aa i gratuluje kupienia sukienki w przystepnej cenie smile ja jak robilam
            rekonesans cen w salonac to ladne suknie w nie jakis znanych salonach zaczynaly
            sie cenowo dopiero od 2500zl ja ma swoja szyta na wzor jednej z kolekcji
            Demetrios 2006 i jestem starsznie zadowolona z efektu i jej ceny, a to chyba
            najwazniejsze smile
          • maga801 Re: Jak to jest z szyciem sukni? 05.03.07, 14:25
            A ja znalazłam inne rozwiązanie. Też szyłam suknię, bo to, cowisiało w
            salonach, mi nie odpowiadało. Trafiłam w jedno ciekawe miejsce. Jest to salon,
            w którym można suknię uszyć lub wypożyczyć. płaci się za materiał
            i "robociznę", panie z anielską cierpliwością uszyją wszystko, czego dusza
            zapragnie. Umowa jest taka, że po ślubie suknię się im zwraca. Oni ją czyszczą
            i wstawiają do wypożyczalni. Ja zdecydowałam się na szycie, teraz tś może z
            tego skorzystać. Nie musiałam się martwić o czyszczenie i o sprzedaż. Radzę
            popytać w salonach, czy nie da się tak zrobić.
            Naprawdę sporo zaoszczędziłam
    • mysiazuza Re: Jak to jest z szyciem sukni? 05.03.07, 14:43
      Polecam! www.juda-pietkiewicz.com/
      • eveli Re: Jak to jest z szyciem sukni? 05.03.07, 22:03
        hej, szyłaś u tych Pań swoją sukienkę? Masz zdjecia? Wybacz niedyskrecję - ile
        płaciłaś?

mysiazuza napisała:

> Polecam! www.juda-pietkiewicz.com/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka