gioseppe 19.03.07, 21:03 czy w przypadku gdy i ja i mój narzeczony należymy do jednego kościoła licencję otrzymuje każdy osobno czy wspólnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gioseppe Re: licencja 19.03.07, 21:28 nikt nie był w takiej sytuacji? chodzi nam o opłaty związane z wystawieniem licencji - czy płci się podwójnie (każdy osobno) czy lepiej iść razem i zapłacić tylko raz Odpowiedz Link Zgłoś
misumi Re: licencja 19.03.07, 21:35 Licencję uzyskuje się z jednej strony. Czyli musi być wystawiona z którejkolwiek parafi a w waszym wypadku tylko raz. Najlepiej idźcie razem po nią a ksiądz wystawi Wam na jednym papierku hmm trochę nagmatwałam ale mam nadzieje ze zrozumiałas, w każdym razie jak coś to pytaj dalej Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: licencja 19.03.07, 21:40 mhmm a dlaczego tylko z jednej strony? nalezymy do tej samej parafii a slub mamy w innej idac do proboszcza musimy miec metryke chrztu, bierzmowania+ostatnie swiadectwo religii tak? dokumenty z USC mozna pozniej doniesc? Odpowiedz Link Zgłoś
misumi Re: licencja 19.03.07, 21:46 Czemu tylko z jednej nie wiem, ale my załatwialiśmy tylko w mojej parafi, tak nam tłumaczył ksiądz, że licencję lub samo pozwolenie wystarczy mieć z którejkolwiek parafi (jej lub jego) Jeżeli chcecie licencję myślę że msicie mieć ze sobą wszystkie dokumenty jeżeli natomiast samo pozwolenie to nic nie trzeba mieć ( ja załatwiałam pozwolenie) Odpowiedz Link Zgłoś
martyna1985 gioseppe 19.03.07, 22:01 otrzymujecie TYLKO jedna licencje. Jest ona pozwoleniem na wasz wspólny ślub i nie potrzeba dwóch egzlemplarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: gioseppe 20.03.07, 07:53 dzieki to chyba sie przemelduje tymczasowo zeby nalezec do tego kosciola gdzie chcemy brac slub proboszcz cos wydziwia i nie podoba mu sie to ze jestesmy z tej parafii a chcemy brac slub w zupelnie innej Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: gioseppe 20.03.07, 07:54 acha, czyli po licencje idziemy razem? czy po prostu jedno z nas idac prosi o wydanie licencji i niepotrzebna jest obecnosc drugiej osoby? Odpowiedz Link Zgłoś
martyna1985 Re: gioseppe 20.03.07, 09:10 u nas licencje odebral mój tata, bo nie mieszkamy w tej miejscowosci, gdzie bierzemy slub. Narzeczony zadzwonil tylko do proboszcza i poprosil, zeby licencja byla juz dzis (wczesniej chcial nam dac dopiero na poczatku kwietnia), jak zadzwonil po raz drugi i proboszcz powiedzial, ze juz gotowa, moj ojciec odebral. Gioseppe, nam tez robil problemy. Ale ja mu powiedzialam, ze mamy prawo wybrac sobie kazda parafie, jaka nam sie tylko wymarzy. A ksiadz, ktory nam bedzie udzielal slubu, powiedzial, ze proboszcz NIE ma prawa zabronic nam tego. DLatego walcz i się nie poddawaj Pozdrawiam i życzę wytrwałości... Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: gioseppe 20.03.07, 09:19 ja sie nie poddaje tylko ze jestem takim typem ze nie pozwole sobie zeby ksiadz KAZAL mi brac slub w tej parafii w ktorej on chce ja do tej parafii NIGDY nie chodzilam nawet jako dziecko a od ok 6lat mieszkam w innej miejscowosci wiec wogole chodze do innej tez chcemy to zalatwic przez rodzicow - metryke, św. bierzomowania wstepnie pytalismy sie proboszcza o pozwolenie ale zaczał wymyslac cuda na kiju wiec sie wsciekłam i mam ochote sie przemeldowac, a mam gdzie tak zeby nalezec do tej parafii w ktorej chcemy miec slub. co mnie to obchodzi ze mu kasa ucieka??! zarobi na kim innym, ja w tym kosciele po prostu nie chce miec slubu bo nie czuje sie w nim "jak w domu". A to chyba wazne podczas slubu? Odpowiedz Link Zgłoś
misumi Re: gioseppe 20.03.07, 10:23 Nie musisz się przemeldowywać. Parafia jest tam gdzie MIESZKASZ dłużej niż 3 miesiące a nie tam gdzie jestes zameldowana, więc wystarczy że powiesz ze mieszkasz tu ;-0 Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: gioseppe 20.03.07, 10:40 hehe ale ja mieszkam jeszcze gdzieindziej zreszta razem mieszkamy wiec slub bedzie w tzw. 3 parafii no nic, zobaczymy co da sie zrobic, jesli ksiadz bedzie uparty to ja bede jeszcze bardziej uparta Odpowiedz Link Zgłoś