19.03.07, 21:03
czy w przypadku gdy i ja i mój narzeczony należymy do jednego kościoła
licencję otrzymuje każdy osobno czy wspólnie?
Obserwuj wątek
    • gioseppe Re: licencja 19.03.07, 21:28
      nikt nie był w takiej sytuacji?
      chodzi nam o opłaty związane z wystawieniem licencji - czy płci się podwójnie
      (każdy osobno) czy lepiej iść razem i zapłacić tylko raz smile

• misumi Re: licencja 19.03.07, 21:35
        Licencję uzyskuje się z jednej strony. Czyli musi być wystawiona z
        którejkolwiek parafi a w waszym wypadku tylko raz. Najlepiej idźcie razem po
        nią a ksiądz wystawi Wam na jednym papierku wink
        hmm trochę nagmatwałam ale mam nadzieje ze zrozumiałas, w każdym razie jak coś
        to pytaj dalej
        • gioseppe Re: licencja 19.03.07, 21:40
          mhmm

a dlaczego tylko z jednej strony?
          nalezymy do tej samej parafii a slub mamy w innej

idac do proboszcza musimy miec metryke chrztu, bierzmowania+ostatnie swiadectwo
          religii tak?

dokumenty z USC mozna pozniej doniesc?
          • misumi Re: licencja 19.03.07, 21:46
            Czemu tylko z jednej nie wiem, ale my załatwialiśmy tylko w mojej parafi, tak
            nam tłumaczył ksiądz, że licencję lub samo pozwolenie wystarczy mieć z
            którejkolwiek parafi (jej lub jego)
            Jeżeli chcecie licencję myślę że msicie mieć ze sobą wszystkie dokumenty jeżeli
            natomiast samo pozwolenie to nic nie trzeba mieć wink ( ja załatwiałam
            pozwolenie)
            • martyna1985 gioseppe 19.03.07, 22:01
              otrzymujecie TYLKO jedna licencje. Jest ona pozwoleniem na wasz wspólny ślub i
              nie potrzeba dwóch egzlemplarzy.
              • gioseppe Re: gioseppe 20.03.07, 07:53
                dzieki
                to chyba sie przemelduje tymczasowo zeby nalezec do tego kosciola gdzie chcemy
                brac slub
                proboszcz cos wydziwia i nie podoba mu sie to ze jestesmy z tej parafii a chcemy
                brac slub w zupelnie innej
              • gioseppe Re: gioseppe 20.03.07, 07:54
                acha,
                czyli po licencje idziemy razem?
                czy po prostu jedno z nas idac prosi o wydanie licencji i niepotrzebna jest
                obecnosc drugiej osoby?
                • martyna1985 Re: gioseppe 20.03.07, 09:10
                  u nas licencje odebral mój tata, bo nie mieszkamy w tej miejscowosci, gdzie
                  bierzemy slub. Narzeczony zadzwonil tylko do proboszcza i poprosil, zeby
                  licencja byla juz dzis (wczesniej chcial nam dac dopiero na poczatku kwietnia),
                  jak zadzwonil po raz drugi i proboszcz powiedzial, ze juz gotowa, moj ojciec
                  odebral.
                  Gioseppe, nam tez robil problemy. Ale ja mu powiedzialam, ze mamy prawo wybrac
                  sobie kazda parafie, jaka nam sie tylko wymarzy. A ksiadz, ktory nam bedzie
                  udzielal slubu, powiedzial, ze proboszcz NIE ma prawa zabronic nam tego.
                  DLatego walcz i się nie poddawajsmile Pozdrawiam i życzę wytrwałości...
                  • gioseppe Re: gioseppe 20.03.07, 09:19
                    ja sie nie poddaje
                    tylko ze jestem takim typem ze nie pozwole sobie zeby ksiadz KAZAL mi brac slub
                    w tej parafii w ktorej on chce
                    ja do tej parafii NIGDY nie chodzilam
                    nawet jako dziecko
                    a od ok 6lat mieszkam w innej miejscowosci wiec wogole chodze do innej smile

tez chcemy to zalatwic przez rodzicow - metryke, św. bierzomowania
                    wstepnie pytalismy sie proboszcza o pozwolenie ale zaczał wymyslac cuda na kiju
                    wiec sie wsciekłam i mam ochote sie przemeldowac, a mam gdzie tak zeby nalezec
                    do tej parafii w ktorej chcemy miec slub.

co mnie to obchodzi ze mu kasa ucieka??! zarobi na kim innym, ja w tym kosciele
                    po prostu nie chce miec slubu bo nie czuje sie w nim "jak w domu". A to chyba
                    wazne podczas slubu?
                    • misumi Re: gioseppe 20.03.07, 10:23
                      Nie musisz się przemeldowywać. Parafia jest tam gdzie MIESZKASZ dłużej niż 3
                      miesiące a nie tam gdzie jestes zameldowana, więc wystarczy że powiesz ze
                      mieszkasz tu ;-0
                      • gioseppe Re: gioseppe 20.03.07, 10:40
                        hehe
                        ale ja mieszkam jeszcze gdzieindziej smile
                        zreszta razem mieszkamy
                        wiec slub bedzie w tzw. 3 parafii smile

no nic, zobaczymy co da sie zrobic, jesli ksiadz bedzie uparty to ja bede
                        jeszcze bardziej uparta wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka