Dodaj do ulubionych

Przyjęcie tylko z winem-kto robił?

29.03.07, 11:54
W zamyśle chcemy mieć przyjęcie (nie wesele) bez wódki, z racji tego, że
goście będą siedzieć i nie chcemy żeby zbyt szybko się nam "zmarnowali" wink
Chcemy podać tylko wino (czerwone, białe) oraz piwo. Zupełnie nie wiem jak
tego liczyć na głowę, czy mi się zaraz nei poobrażają, itd.
Jak ktoś ma podobne doświadczenia, to niech napisze. Czy to się sprawdza, czy
też lepiej kupić tę wodkę.
Obserwuj wątek
    • agnrek Re: Przyjęcie tylko z winem-kto robił? 29.03.07, 12:01
      My w 2005 roku byliśmy na takim przyjęciu. Bardzo nam się nie podobało, bo sam
      pomysł był beznadziejny - kolega męża zaprosił najbliższą rodzinę i masę
      przyjaciół do drogiej włoskiej restauracji. Nie wiedzieli się lata całe, a
      każdy siadł posłusznie przy okrągłych stołach z winietkami. Menu było po
      włosku, trzeba było pytać kelnera "a co to? ". Po chwili każdy czuł się takim
      sztywnym przyjęciem zmęczony, przy naszym stoliku niejeden zażartował, że
      to "nasiadówa z winem". Kolega spytał kelnera, czy cos mocniejszego można
      zamówić. Jak się to skończyło? Obiad trwał 3-4 godziny, potem się spotkaliśmy w
      domu państwa młodych na imprezie - chyba się zorientowali, że zły pomysł mieli,
      bo nikt się nie bawił, więc kupiliśmy wódkę i chipsy i pojechalismy dokończyć
      imprezę w domu smile
      W zeszłym roku było nasze wesele i pamiętając o tym niewypale, zrobiliśmy
      normalne wesele na 55 osób (3/4 to młodzi ludzie ) - była wódka i wino, a
      wesele było super fajne.
      • bajsarka Re: Przyjęcie tylko z winem-kto robił? 29.03.07, 14:28
        No tak, ale my robimy raczej luźne przyjęcie, bez włoskiego menu wink
        Trochę się boimy, że bez muzyki oraz tanców, przy wódce wszyscy szybko "padną".
        A chcemy posiedzieć dłużej. No i trochę mamy obawy co do paru gości, że zaczną
        wariować po dużej ilości wódki. A na przyjęciu na 17 osób, to bedzie drażnić
        wszsytkich.
    • nionczka Re: Przyjęcie tylko z winem-kto robił? 29.03.07, 12:07
      Ja bylam na wielu takich przyjeciach i zawsze byly super, ale nie bylo to w
      Polsce. Nasze tez takie bedzie.
      • mayagaramond Re: Przyjęcie tylko z winem-kto robił? 29.03.07, 12:17
        U nas bedzie tylko wino i piwo. Ewentualnie w ramach promowania polskiej kultury
        zubrowkawink

Ale tak jak u nionczki to nie w Polsce. Krewni mojego chlopaka pija tylko wino.
    • kamelia04.08.2007 Re: Przyjęcie tylko z winem-kto robił? 29.03.07, 12:21
      ja bym kupiła tylko troche tej wódki, na wszelki wypadek, żeby ci obrażalscy
      dziobami nie kłapali.
      Nie mam tez ochoty na wódke, mam jeszcze do tego cykora, że mi sie Francuzi
      spiją, bo nieprzyzwyczajeni do wysokich procentów.
      • nionczka Re: Przyjęcie tylko z winem-kto robił? 29.03.07, 12:39
        Francuzom przynajmniej wodka przypada do gustu jak juz sprobuja. Znam wielu,
        ktorzy polubili Zubrówke.
        • kamelia04.08.2007 Re: Przyjęcie tylko z winem-kto robił? 29.03.07, 12:47
          ja też, fanem żubrówki jest miedzy innymi mój piękny i jego kumpla.
          Także jego rodzinę uszczęsliwiamy od czasu do czasu żubrówką. pozdrawiam.
          Odnosnie wódki na weselu- kumple mojego narzeczonego zapowiedzieli, że jakby
          nie było wódki, to nie ma sprawy, oni przywiozą ze sobą.
    • kotek.filemon Re: Przyjęcie tylko z winem-kto robił? 29.03.07, 12:25
      Też mam szczery zamiar zrobić obiad weselny tylko z winem. Co prawda moje
      kochane szczęście jest wciąż na etapie "a co rodzina powie", ale już Jej kilka
      razy wyjaśniłem, jak bardzo mnie to obchodzi...
    • lee_a Re: Przyjęcie tylko z winem-kto robił? 29.03.07, 12:31
      moj chlop bylby zalamany gdybysmy trafili na wesele z winem, bo toleruje lampke
      w tygodniu a i to jezeli jest specjalna okazja. A poza tym ja sie kiedys upilam
      winem i potem strrrrasznie boli glowa wink a dobra wodeczka nie jest zla... byle
      byla zimna..
      • agnrek Re: Przyjęcie tylko z winem-kto robił? 29.03.07, 12:42
        Ano właśnie - trzeba się zastanowić, jakich ma sie gości. Nie każy chce pić
        wódkę, ale i nie każdy wino. My wino pijemy do obiadu czy podczas spotkań z
        przyjaciółmi, ale na imprezech już mocniejsze alkohole czy drinki. Mnie nawet
        jeden kieliszek wina usypia, a drugi "muli" smile
        • paola_23 Re: Przyjęcie tylko z winem-kto robił? 29.03.07, 12:59
          Agnrek u mnie jest tak samo! Uwielbiam wino do obiadu czy kolacji ale tak na
          imprezie wolę wypić coś innego, bo przy większej ilości wina rozsadza mi
          głowę... no i spać mi się chce! U nas na weselu była wódka i było wino (białe i
          czerwone) bo nie chciałam decydować za gości. Wesele jest robione dla nich i oni
          sami mają prawo podjąć decyzję co będą pić! Nie wiem kto co pił ale raczej 90%
          osób skupiła się na wódce (widać to było już po pustych butelkach). W razie
          czego był bar i każdy miał możliwość domówienia innych trunków, ale nikt nie
          skorzystał z takiej możliwości. Lubią piwko pić ale przy innych okazjach. Ja
          piwo też lubię w upalny dzień do jedzenia, ale wesele to nie grill z
          przyjaciółmi czy mecz. Wina zostało dużo ale z czasem je wypiliśmy...
    • ashton Re: Przyjęcie tylko z winem-kto robił? 29.03.07, 12:47
      Wiadomo że na klasycznym weselu 'na sto par" nie pyta się każdego gościa jaki
      alkohol preferuje, ale na małym przyjęciu lepiej rozeznanie zrobić...
      • bajsarka Re: Przyjęcie tylko z winem-kto robił? 29.03.07, 14:33
        Jak zacznę robic rozeznanie, to zaraz będzie 10 rodzaji alkoholu sad
        Kurczę, trochę się tym wszystkim denerwuję. Rodzice też mi mówią, że bez wódki,
        bo się spiją wszyscy. Jakby było wesele, to bym się nie martwiła tylko wódkę
        dałą, ale jak przyjęcie raczej siedzące, to boję się tej wódy.
        • ashton Re: Przyjęcie tylko z winem-kto robił? 29.03.07, 14:36
          Rozeznanie w sensie pytania "czy chcecie wódkę".
          U nas wódki miało nie być - w końcu była i miała szalone powodzenie, aż
          zabrakło wink Wiedziałam że rodzina jest wódeczkowa, zresztą liczyłam na to że
          przy wódeczce się zintegrują, hyhy. Do tego wino - wermut i wytrawne.
          • bajsarka Re: Przyjęcie tylko z winem-kto robił? 29.03.07, 14:39
            Sorki, że molestuję smile
            Ile tej wódki liczyć, a ile wina i piwa?
    • emka_waw Re: Przyjęcie tylko z winem-kto robił? 29.03.07, 12:51
      Zależy, jakich będziesz mieć gości, jaką salę, czy będzie tam ogródek...

Zgodnie z zasadą, że starych drzew się nie przesadza, nie zmuszałam swoich
      starych wujków do zmiany zwyczajów weselnych i zapewniłam im tę wódeczkę, do
      tego było białe i czerwone wino w karafkach (zwłaszcza panie chętnie piły) - do
      dań obiadowych jak znalazł; a w barze (bo to była restauracja) kelner serwował
      piwo - o dziwo, poszło go najwięcej, piła młodzież (no, taka do trzydziestki
      włącznie wink), popijali je chętnie tancerze jako napój chłodzący (nie musieli
      latać na salę po coś do picia i o wiele łatwiej było im wyjść z piwem, niż z
      kieliszkiem wina na ogródek przy restauracji).
    • tishka Re: Przyjęcie tylko z winem-kto robił? 29.03.07, 14:36
      powinien chyba byc wybor co do alkoholu,
      osobiscie nie pije wodki w ogole, i gdyby na weselu bylby tylko taki alkohol
      siedzialabym o suchym ......
      wiem ze kazdemu trudno dogodzic, ale jakis wybor powinien byc,
    • aqua-27 Re: Przyjęcie tylko z winem-kto robił? 29.03.07, 14:54
      My zamiast wesela mieliśmy tylko uroczysty obiad z deserem.
      Ustaliliśmy, że do obiadu będzie podawane tylko wino. Wszystko się udało.
      Jeżeli ktoś miał pretensje (a nie słyszałam) - to moim zdaniem jego problem.
      Byłam na wielu ślubach i weselach i zupełnie nie wyobrażam sobie, że jako gość
      miałabym mieć jakieś wymagania czy żądania!
      Samo zaproszenie na tak ważną uroczystość jest dla mnie wyróżnieniem.
      • bajsarka Re: Przyjęcie tylko z winem-kto robił? 29.03.07, 14:59
        Możesz powiedzieć coś więcej? Na ile osób było przyjęcie, w jakich godzinach,
        czy były tańce, itp. Ile wina liczyłas na osobę, czy były dwa rodzaje, jakie
        (wytrawne, słodkie?) czy było piwo?
        Bardzo proszę o odpowiedź.
    • martamey Re: Przyjęcie tylko z winem-kto robił? 29.03.07, 20:25
      bajsarka napisała:

> W zamyśle chcemy mieć przyjęcie (nie wesele) bez wódki, z racji tego, że
      > goście będą siedzieć i nie chcemy żeby zbyt szybko się nam "zmarnowali" wink
      > Chcemy podać tylko wino (czerwone, białe) oraz piwo. Zupełnie nie wiem jak
      > tego liczyć na głowę, czy mi się zaraz nei poobrażają, itd.
      > Jak ktoś ma podobne doświadczenia, to niech napisze. Czy to się sprawdza, czy
      > też lepiej kupić tę wodkę.

wydaje mi sie ze wódka musi być, nie kazdy jest smakoszem wina. Mozna zrobic
      "kącik" z innymi alkoholamami ale wodka to podstawo. Chyba, ze w waszej rodzinie
      nikt nie lubi wódki smile))

organizacja wesel warszawa

• dagps Re: Przyjęcie tylko z winem-kto robił? 29.03.07, 21:37
        zero wodki u mnie. tylko dwa rozne rodzaje wina. jak ktos wina nie lubi niech
        nie pije. jak ktos ma sie na nas obrazic albo uznac nasze swieto za beznadziejne
        z powodu braku wodki, to niech rzeczywiscie lepiej szybko sie zorientuje ze na
        stole tylko wino i niech czym predzej idzie obrazony do domu. mozna powiedziec
        tak: bylismy tylko 3 godziny, bo nie bylo wodki i nkt sie nie bawil, ale mozna
        tez tak: niestety, nie potrafimy sie bawic bez zalania lba, wiec wytrzymalismy
        tylko 3 godziny.
    • czarnooka25 przyjęcie z winem 29.03.07, 21:38
      będe organizowała. Z racji tego ze nie będzie tańców, a tylko obiad, deser,
      przystawki i kolacja i wszystko " na siedząco", a także z racji tego że kilka
      osób w rodzinie mojego lubego "wariuje" po wódce, tejże na imprezie nie będzie.
      nie robie imprezy w celu upijania gości tylko świętuje ważny dla mnie dzień. A
      schlane towarzystwo na imprezie to nieszczególna przyjemność.
      • bajsarka Re: przyjęcie z winem 29.03.07, 22:09
        Popieram z tych samych powodów. Powiedz ile tego wina kupić i jakie zamierzasz
        mieć? Czy wytrawne, czy słodkie?
        • ashton Re: przyjęcie z winem 30.03.07, 16:57
          U mnie była jednak wódka (ale zabijcie mnie, nie pamiętam ile, muszę Męża
          spytać) plus dwie butelki Martini Bianco (miało powodzenie - dokupiliśmy w
          trakcie trzecią) plus dwa czerwone półwytrawne (została jedna cała butelka).
    • ravyn Ja robilam, zero wodki :) 30.03.07, 16:55
      Bralam slub we wrzesniu - po uroczystosci mielismy obiad na 30 osob (rodzina) w
      restauracji w Warszawie - zero sztywnosci wink bylo bardzo kameralnie i
      przytulanie + wyjscie do ogrodka, na stole zimny bufet + menu i kazdy mial do
      wyboru 2 zupy i dwa drugie - do tego zimnie napoje i biale i czerwone wino...
      wszyscy sie swietnie bawili i gadali i gadali... zaczelo sie ok 13.30 o 18
      mielismy druga impreze (dla mlodych - z piwem w pubie wink i ledwo zesmy zdazyli,
      nawet przy winku tak sie wszyscy rozgadali, ze nikt nie chcial isc do domu smile
      Co do ilosci - robilismy to w restauracja i nie kupowalismy sami wina, za
      jedzenie zaplacilismy wczesniej - w dniu slubu, po obiedzie uregulowalismy tylko
      pozostala czesc, ktora stanowil wlasnie glownie alkohol i wyszlo jakies 600zl za
      biale, czerwone i musujace na 30 osob.
    • siog Re: Przyjęcie tylko z winem-kto robił? 30.03.07, 23:04
      U mnie na przyjeciu (kolacja) bedzie tylko wino. Potem bedzie bar i kazdy moze
      wybrac co chce.Ale wesele tez nie w Polsce.
      no i przed przyjeciem bedzie szampan,kawa/herbata i zimne napoje.
      • news21 Re: Przyjęcie tylko z winem-kto robił? 31.03.07, 09:26
        Przyjęcie tylko z winem jest pomysłem bardzo eleganckim. Natomiast na
        przyjęciach tego rodzaju piwo jest dysonansem. Piwa w ogóle na przyjeciach
        zasiadanych nie podaje się.
        • pelka-ka Re: Przyjęcie tylko z winem-kto robił? 31.03.07, 13:05
          U nas było wini i piwo - bez wódki, bo akurat wśród gości raczej byli
          zwolennicy właśnie wina i piwa.
          Przyjęcie nie było zasiadane, tylko coś w rodzaju "garden- party" - stoły
          szwedzkie, grill, trochę w knajpie, trochę na dworze.

Goście bawili się raczej nieźle - nie wydaje mi się, żeby komuś tej wódeczki
          bardzo brakowało!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka