Dodaj do ulubionych

Trzaskanie szkła:)

09.04.07, 09:17
Czym poczęstujecie gości przychodzących do was trzaskać szkło (wiem, wiem, ma
to być porcelana), ale wiecie jak to jest. Mam nadzieję, że nikomu się nie
naraziła i że nikt nie wpadnie na pomysł zbicia muszli (a raczej mam nadzieję,
że nikomu nie została po remoncie staratongue_out, bo naraziłam się, oj naraziłam) No
to czym? Alkoholem, ciastem...?
Obserwuj wątek
    • anetina Re: Trzaskanie szkła:) 09.04.07, 09:22
      o co chodzi?
      • kroolik_wielkanocny Re: Trzaskanie szkła:) 09.04.07, 09:30
        heh? Naprawdę nie wiesz? Otóż jest u nas zwyczaj, że w wieczór przedślubny
        przynosi się (najczęściej przywozi całymi taczkami!!-mam nadzieję, że wiesz co
        to) szkło - butelki, szyby itd. i "trzaska" przed wejściem do domu/ mieszkania
        panny młodej - To ma być na szczęscie. Trzaskających obdarowuje się np.
        alkoholem itdsmile))
        • anetina Re: Trzaskanie szkła:) 09.04.07, 09:31
          to nie mogą ci potrzaskać wszystkich okien ?
          bedzie lepiej i więcej szczęścia big_grin
          • kroolik_wielkanocny Re: Trzaskanie szkła:) 09.04.07, 09:32
            hehehehehehetongue_outtongue_outtongue_outtongue_out Podejrzewam, że nie byłoby to takie proste (ze względu na
            wzmacniane czymśtam szyby). Ale szkło przywozi się swoje - najczęsciej jest to
            "sprzątanie piwnicy"smile
            • anetina Re: Trzaskanie szkła:) 09.04.07, 09:34
              to nie możesz im dać tego, co masz w domu?
              ciasto
              jakieś kanapeczki czy coś tego typu
              alkohol

jaki tu jest znowu problem?
              chciałabym mieć takie problemy big_grin
              • kroolik_wielkanocny Re: Trzaskanie szkła:) 09.04.07, 09:35
                big_grin a masz większe?smile))))) To może trochę szkła na szczęście by ci się przydałosmile
                • anetina Re: Trzaskanie szkła:) 09.04.07, 09:37
                  szczęścia to mam nad to

a jedno z zagadnień na jutro - kto przyprowadzi mojego syna z angielskiego?
                  i kto posiedzi z małą jutro w domu, jesli ja musze iść do pracy big_grin
                  • natalia178 Re: Trzaskanie szkła:) 09.04.07, 09:45
                    smile O trzaskaniu szkła pamiętał u mnie mój kuzyn, który zwołał kolegów i było
                    "wesoło". Ślub miałam zimą, więc zamo zamiatanie szkła było mało przyjemne.
                    Dostali od nas po butelce dobrego alkoholu. U nas trzaska się czasem całymi
                    godzinami; moja kolezanka miała chyba z 15 ekip, które opóżniały nawet miejscowe
                    kontenery ze szkłem smile Ogólnie zamiatała od 19 do 24 w nocy
                    • anetina Re: Trzaskanie szkła:) 09.04.07, 09:47
                      a jak nie zmiecie sie wszystkiego - to szczęście ucieknie ??? smile
                      • natalia178 Re: Trzaskanie szkła:) 09.04.07, 09:48
                        Nie wiemsmile Ale zamiata się też ze względów praktycznych - mało przyjemne jest
                        wychodzenie do kościoła następnego dnia "po szkle"
    • ala-81 Re: Trzaskanie szkła:) 09.04.07, 09:48
      czytałam kiedyś ze nieraz ludzie specjalnie zbierają stare umywalki, sedesy itp
      na właśnie takie okazje smile
      chyba to jednak lepszy pomysł niż smoła i pierze smile
      • natalia178 Re: Trzaskanie szkła:) 09.04.07, 09:52
        Smoła i pierze??????????????????? A z tymi sedesami to właśnie uważałabymsmile
        Podobno trzaska się komuś nielubianemu, bo wróży us... (przepraszam) życie
        • ala-81 Re: Trzaskanie szkła:) 09.04.07, 09:54
          tak smoła i pierze smile
          malują smołą schodki/werandę itp i posypują pierzem!! młodzi musza się uporać z
          tym do rana smile wow
          • natalia178 Re: Trzaskanie szkła:) 09.04.07, 09:55
            A gdzie takie zwyczaje, bo naprawdę pierwszy raz słyszęsmile
            • ala-81 Re: Trzaskanie szkła:) 09.04.07, 09:59
              ten z trzaskaniem szkła jest z Niemiec, a ten ze smołą to już nie pamiętam,
              czytałam kiedyś artykuł w tym temacie
    • madnessa Re: Trzaskanie szkła:) 09.04.07, 13:44
      Jakieś dziwne zwyczaje, hihi. Ja jestem z Dolnego Śląska i pierwszy raz o czymś
      takim słyszę...
      • dagps Re: Trzaskanie szkła:) 09.04.07, 18:35
        no ale na gornym slasku to pamietam z dziecinstwa mnostwo szkla przed kazdym slubem
        • kolia555 Re: Trzaskanie szkła:) 09.04.07, 20:54
          dokladnie smile jestem z gornego slaska i u mnie trzaska się przed slubami mnostwo
          szkla. wsrod moich znajomych nastal czas slubow i zaczynam zbierac w piwnicy
          szklo na ten sezon tongue_out
          a w zamian? symboliczne ciastko, dla blizszych znajomych jakis alkohol smile
    • bozena.dp Re: Trzaskanie szkła:) 10.04.07, 22:04
      u nas n górnym śląsku jest to bardzo znany zwyczaj, a już na pewno tu gdzie ja
      mieszkam :o) my "robimy" trzaskanie w czwartek, bo w piątek to za duży stres...
      my czestujemy gości wódką, kawą i ciastem
      • magda_ok Re: Trzaskanie szkła:) 11.04.07, 08:32
        To jest rowniez typowo kaszubski zwyczaj, tak zwany "poltrabend"!
        • miwusia1977 Re: Trzaskanie szkła:) 11.04.07, 22:44
          i u mnie jest ten zwyczaj. Az sie boje. U nas niektorzy zamawianja nawet
          zespol, wynajmuja namioty czy stawiaja beczke z piwem, czasem stawia sie
          grila...Ja chce tego uniknac i pewnie bedzie ciasto, alkohol i jakies kanapki.
          Cale szczescie ze przyjelo sie robiebie trzaskania w czwartek a nie jak kiedys
          w piatek przed weselem.
    • agata781 Re: Małam"pulter"... 11.04.07, 23:11
      8 miesięcy temu.Gości częstowałam ciastem i "wódeczką)a dla tych co wódeczki nie
      lubią to do wyboru:kawa,herbata,soki.W wielkopolsce tłucze się szkło porcelanę
      na śląsku(z tego co wiem)Ja mieszkam w wielkopolscesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka