Dodaj do ulubionych

Załatwianie spaw

17.04.07, 11:14
Witam
Napiszcie mi proszę jak to jest z tymi wszystkimi formalnościami do ślubu
konkordatowego. Napewno najpierw do urzedu stanu cywilnego, czy trzeba iść do
dwóch, ja do swojego i młody do swojego, czy można załatwić wszystko w jednym?
Później z tymi dokumentami do kościoła.
Czy tak?
Obserwuj wątek
    • vobi Re: Załatwianie spaw 17.04.07, 11:25
      Dokumenty z USC mozesz doniesc do kancelarii nawet tuz przed slubem, chyba
      lepiej najpierw zalatwic sprawy w kosciele. Ten dokument z USC jest wazny tylko
      3 miesiace. Rejonizacji USC juz nie ma, wiec chyba mozna wszystko zalatwic w
      jednym. Minus jest tylko taki, ze jesli idziesz do USC w ktorym bylas zgloszona
      w momencie urodzenia, to nie musisz zalatwiac odpisu aktu urodzenia. W kazdym
      innym wypadku musisz miec tenze odpis.
    • monalisa.pl Re: Załatwianie spaw 17.04.07, 11:28
      najpierw idziecie do wszystko jakiego USC najlepiej tam gdzie macie najblizej
      wyciagacie stamtad (o ile nie macie w domach) odpisy aktu urodzenia a jak macie
      to bierzecie ze sobą i idziecie po dok. do USC spisujecie tam oswiadczenie
      jakie bedziesz nosic nazwisko twoj N i dzieci podpisujecie ze nie jestescie
      spokrewnieni etc. i pani z urzedu daje wam w 3 egzemplarzach zaswiadczenie o
      braku przeciwskazania do slubu - zanosicie te zaswiadczenie tam gdzie macie
      slub - 2 egzemplarze a trzeci jest dla was na pamietke. aha w USC placicie 84
      zł (w wawie)
      nastepnie idziecie do parafi twojej lub nareczonego z nastepujacymi dok.
      - swidectwo chrztu
      - swiadecto bierzmowania
      - dok o skonczonych naukach i poradnia
      - dok. z USC i to chyba tyle.
      spisujecie protokoł skladajacy sie z 80 pytan chyba kazde z osobna odp chyba po
      2 tyg dostajecie licencie i od razu najlepiej zaplacic co łaska (kolo 50 zł) za
      zapowiedzi i u ciebie w parafii i u niego i szczesc Boze.
      na 2 tyg przed slubem idziecie do kosciola w ktorym macie slub z dok z USC i z
      licencja i chyba z karteczkami od spowiedzi i jeszcze zaswiadczeniem z twojej
      parafi i jego o zapowiedziach czy jakos tak, placicie wtedy za slub grajka i
      przystrojenie kosciola i wsio!
      • monalisa.pl aha dok z USC i parafi sa wazne 3 mies 17.04.07, 11:29
      • a1ma Re: Załatwianie spaw 17.04.07, 11:36
        Bardzo precyzyjny opis wink
        My to wszystko załatwiliśmy w godzinę smile
        • monalisa.pl Re: Załatwianie spaw 17.04.07, 11:39
          My to wszystko załatwiliśmy w godzinę smile
          ale co w godz? USC i parafie wasze???
          • a1ma Re: Załatwianie spaw 17.04.07, 12:05
            Dokładnie tak, pół godziny w USC, a później pół godziny w parafii smile
            W jednej tylko - w tej, której bierzemy ślub. Do drugiej muszę tylko donieść
            kartkę na zapowiedzi, ale to już przy okazji.

Bardzo jestem zadowolona z takiego obrotu sprawy, bo załatwialismy to w innym
            mieście niż mieszkamy i jedna godzinna wizyta była dla nas zbawieniem smile
            • monalisa.pl Re: Załatwianie spaw 17.04.07, 12:10
              30 min? tyle trwa spisanie protokołu?
              a mi mowiono ze kazde z osobna jest pytane a pyt jest 80 - tyle nam pokazywal
              ksiadz na naukach...
              • a1ma Re: Załatwianie spaw 17.04.07, 12:24
                My mieliśmy jakąś skróconą wersję, w sumie chyba z 8 pytań, głównie o to, czy
                chcemy i czy wiemy, na co się dscydujemy wink

A najlepsze - ksiądz nie wymaga nauk ani poradni!!! smile))
                • monalisa.pl Re: Załatwianie spaw 17.04.07, 12:28
                  no to fajniewink ciekawe czy ten od nas bedzie wymagal papierków z nauk i
                  poradni wink przyznam ze mam nadzieje ze nie bo brakuje nam 2 godz w poradni mam
                  nadzieje ze nie zauwazywink))
                  • a1ma Re: Załatwianie spaw 17.04.07, 12:29
                    To powodzenia! smile
                    • monalisa.pl Re: Załatwianie spaw 17.04.07, 12:36
                      nie dziekuje
                      dzis sie okazewink
                      jak dzis wszystko pieknie załatwimy to mamy juz z czachy cale formalnosci i
                      pozostaje nam juz tylko czekac na komplet dok do zaniesienie do slubnej parafi
                      na 2 tyg przedwink
                      • a1ma Re: Załatwianie spaw 17.04.07, 12:41
                        Dlaczego na dwa tygodnie przed?
                        My pojechaliśmyh prosto z USC, na prawie dwa miesiace wcześniej. Załatwiliśmy
                        wszystko, mamy się stawić dzień przed ślubem ze świadkami, podpisanymi kartkami
                        od spowiedzi i zapowiedziami z mojej parafi. I finito wink
                        • monalisa.pl Re: Załatwianie spaw 17.04.07, 13:22
                          nam mowil ze na 2 tyg przes lubem z dokumentami i swiadkami wiec trzymam sie
                          tej wersjiwink
      • liste_k Re: Załatwianie spaw 17.04.07, 11:41
        Bardzo cennych uwag udzieliłaś. Własnie przede mną są te wszystkie sprawy, i aż
        mi ciarki chodzą po plecach, bo mój luby urodził się 120 km. od Warszawy sad.
        I zanim załatwi te wszystkie paierki to minie troszeczkę czasu sad
        Ale chciałam się zapytać - jeżeli będę załatwiać sprawy w USC tam gdzie jest
        mój akt urodzenia, to czy musze go "wyciagać"?
        To jest mój dylemat.
        Jak długo się czeka na papirek z USC aby zanieść do Kościoła?
        Od ręki dają, czy trzeba się pofatygować do nich jeszcze raz?
        • monalisa.pl Re: Załatwianie spaw 17.04.07, 12:00
          nie martw sie - tez miala schizy przed załatwianiem tych papierów i w usc i w
          kosciołach naszych ale jak sie czlowiek jakos w sobie zbierze to szybko idzie i
          jak po masle - grunt to dobre nastawieniewink

co do aktu urodz. nie wiem bo ja mialam w domu swoj akt urodzenia (mama
          trzymala w papierach moich) ale za to moj N. nie mial w domu i jego mama
          załatwiala w USC w dzielnicy tej w ktorej sie urodzil i na ten akt sie czeka
          pare dni spokojnie ale wiem ze napewno wyciaga sie tam gdzie sie mniej wiecej
          urodzilas (w tej samej dzielnicy co szpital chyba)

jak juz bedziecie szli do USC z aktami urodzenia to od reki wypisuja wam
          zaswiadczenie no moze jakies gora 20 min to trwa.
        • a1ma Re: Załatwianie spaw 17.04.07, 12:43
          Poradzę Ci jeszcze, że akt urodzenia możesz załatwić korespondencyjnie, ja tak
          zrobiłam. Zadzwoń do USC i dowiedz się na jakie konto wpłacić, a potem list +
          dowód wpłaty wyślij do nich, odeslą Ci akt urodzenia.
          Co do Twojego - żaden urząd nie może żądać dokumentu, który posiada, więc
          teoretycznie nie musisz nic przedstawiać.

Mnie się nawet udało korespondencyjnie załatwić akty chrztu, bez cołaski wink
    • pumeczka Re: Załatwianie spaw 17.04.07, 11:30
      najpierw do księdza, a do urzędu raczej blisko ślubu, bo zaświadczenie ważne 3
      m-ce, urząd jeden - może być Twój, ale potrzebne przy tej wizycie akty urodzenia
      muszę być z rodzimego miejsca urodzenia nowożeńców
      ale na wstępie to raczej salę zaklepaćsmile
    • banika2 Re: Załatwianie spaw 17.04.07, 13:21
      Ja mam jeszcze problem z licencją, ślub bierzemy w mojej parafiini z tego co
      zrozumiałam potrzebujemy licencje z parafii narzeczonego, tylko musimy ją mieć
      przed spiasnie protokołu czy po?
      • a1ma Re: Załatwianie spaw 17.04.07, 13:23
        Nie. Licencja potrzebna jest wyłącznie w przypadku, kiedy ślub jest w trzeciej
        parafii. Jeśli bierzecie w Twojej, wszystkie formalności załatwiacie tam, a do
        kościoła narzeczonego dacie tylko zapowiedzi (z karteczką wypisaną w kościele
        ślubu).
        • banika2 Re: Załatwianie spaw 17.04.07, 13:38
          Dzięki smile To w takim wypadku trochę nam ułatwia sprawę smile
    • frodo100 Re: Załatwianie spaw 17.04.07, 14:01
      Czy mam rozumieć, że jesli jestem związana z parafią trzecia (w ktorej bedzie
      slub)bo miałam tam chrzest, często chodzę tam na msze, jest to parafia mojej
      babci i bez mszy w tym kosciele nie wyobrazam sobie zadnych swiat, to nie musze
      załatwiac substytucji w parafii mojej i Narzeczonego?Czy mam przez to rozumieć
      ze w naszych parafiach musimy TYLKO poprosic o wygłoszenie zapowiedzi i nic
      więcej.
      Czy tak może być?
      • monalisa.pl wg. mnie ---> dokładnie tak! 17.04.07, 14:11
      • a1ma Re: Załatwianie spaw 17.04.07, 14:21
        Nie do końca.

Jeśli bierzecie ślub w trzeciej parafii to musicie uzyskać zgodę z jednej z
        Waszych dwóch parafii - w formie pozwolenia lub licencji.
        • karhar Re: Załatwianie spaw 17.04.07, 16:07
          Dokładnie tak! My bierzemy ślub w zupełnie innym mieście i już mamy załatwioną
          licencjesmile Powyciągaliśmy już akty chrztu i akty urodzenia teraz muszę przelać
          pieniądze na konto USC w mieście, w którym bierzemy ślub. Z potwierdzeniem
          wpłaty musimy sie udać do USC w moim mieście lub mojego Ł i tam spisać ten
          ostatni dokument. Resztę spraw załatwiamy w parafii, w której bierzemy ślubsmile
          Powinniśmy dostać karteczki na zapowiedzi, z którymi idziemy na naszych parafii.
          • mloda822 Re: Załatwianie spaw 17.04.07, 21:48
            A czy odpis aktu urodzenia może być taki stary, czy trzeba pobrać nowy z irzędu?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka