Dodaj do ulubionych

Psia demencja

14.03.26, 16:24
Mój pies ma ok.11-12 lat.
Od jakiegoś czasu widzimy u niego drobne zmiany w zachowaniu- zrobił się szczekliwy, potrafi warknąć na syna, zdarzają się dni, że nie chce jeść. Raz w nocy zgubił się za fotelem. Poza tym normalnie się bawi, chodzi na spacery, nie załatwia w domu, śpi ile spał.
Czy to mogą być początki demencji?
Weterynarz w poniedziałek.
Macie jakieś doświadczenie w tym temacie?
Obserwuj wątek
    • homohominilupus Re: Psia demencja 14.03.26, 16:38
      Moja suka 12-13 lat od jakiegoś czasu jest nocami niespokojna, lazi i sie kręci.
      Przebadana i fizycznie jej nic nie dolega.
      Podejrzewamy coś demencyjnego.
    • default Re: Psia demencja 14.03.26, 17:26
      11 lat to dość wcześnie na demencję - przynajmniej z mojego doświadczenia. Moje staruszki demenciały w wieku ok. 14-15 lat. Teraz mamy 17-latkę, od mniej więcej roku- półtora ma objawy demencji - dezorientacja, gubienie się w znanym otoczeniu, zero refleksu. Także "zawieszanie się" - np. zatrzymuje się pośrodku ścieżki (na spacerze) albo pokoju (w domu) - i tak stoi nieruchomo dłuższy czas. Dużo śpi i trudno ją obudzić. Ona jest dodatkowo prawie ślepa, więc to na pewno zwiększa dezorientację.
      Nie ma na szczęście "szwendacza" (nocne tuptanie po całym domu), ale miały to poprzednie moje psy i ma także 16-letnia suka mojej córki. Ona ma jeszcze coś takiego, że zawsze jak się do niej wyciąga rękę żeby pogłaskać, to chce złapać zębami - ale nie w celu ugryzienia, tylko jakby myślała, że coś do jedzenia jej się podaje.
      I wszystkie staruszki, które miałam/ znałam robią się "niedotykalskie" - unikają przytulania, brania na kolana, na ręce, w domu szukają ustronnego miejsca, nie lubią być w "centrum wydarzeń".
      Poza lekami na istniejące fizyczne dolegliwości (jeśli są, no. serce, wątroba, nerki itd ) nie podaję specyfików na demencję. Jakiś czas dawałam (z rekomendacji weterynarza) BrainActive, ale przestałam, bo suka była po tym jakoś nienaturalnie pobudzona, niespokojna, miała problemy ze snem.
      • default Re: Psia demencja 14.03.26, 17:28
        A, i jeszcze jeśli są problemy z chodzeniem, że stawami - to warto podawać glukozaminę.
        • brenda_bee Re: Psia demencja 14.03.26, 20:49
          Akurat stawy wspomagamy stale od roku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka