agrafka781 26.04.07, 09:43 witam ile płaciliście za zapowiedzi, bo chcę się przygotować pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lee_a Re: zapowiedzi przedślubne 26.04.07, 09:46 90 zl, tak powiedzial ksiadz, generalnie chyba wszedzie daje sie po ok. 100 Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa.pl Re: zapowiedzi przedślubne 26.04.07, 09:52 moj narzeczony dał 20 zł u siebie w parafii wiec i ja dam tyle samo u siebie! jak ksiadz mi powie jakas konkretna cene to powiem ze nie mam wiecej i dam tylko tyle ile mam! juz i tak na wejsciu w progu jak przyszlismy spisac protokół powiedzial nam ksiadz z gory ze TO kosztuje 100 zł i niestety tyle zaplacilismy... zenada.... Odpowiedz Link Zgłoś
niunia2828 Re: zapowiedzi przedślubne 26.04.07, 10:02 za spisanie protokołu??!! rozbój w biały dzień.. Myśmy nic nie płacili.. juz chyba wystarczająco dużo zachodu jest przy gromadzeniu wszystkich potrzebnych świstków...świadectwo chrztu - 10 zł; Urząd stanu cuwilnego - 80 zł; moja licencja - 50 zł; że o poradniach nie wspomne choć są bezpłatne Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa.pl Re: zapowiedzi przedślubne 26.04.07, 10:09 no ale ja mowie o protokole czyli o licencji - za spisanie 100 zł ( a Ty chyba 50) i przy odbiorze juz nic nie zaplacimy u nas tez swiadectwo chrztu 10 zł, USC 84 zł, nauki u pallotynów 150 zł i jeszcze zapowiedzi ....masakra! Odpowiedz Link Zgłoś
niunia2828 Re: zapowiedzi przedślubne 26.04.07, 10:15 protokół - to spisany z księdzem coś a'la wywiad odnosnie naszej duchowości,planów itd... czy przypadkiem czegoś przed sobą nie taimy.. a licencja to- to pisemko od mojego proboszcza do proboszcza parafii gdzie bedzie ślub. W stylu: Wyrażam zgode na zawarcie związku małżeńskiego przez parafiankę mojej parafii tam i tam... - tak w skrócie.. tak to rozumię Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa.pl Re: zapowiedzi przedślubne 26.04.07, 10:19 a ja rozumiem to na zasadzie ze ksiadz spisuje z nami protokół (czyli ten wywiad wlasnie) i na jego podstawie wystawia nam licencje po 2 tyg ktora wedruje juz pozniej do parafi w ktorej bedzie slub i wlasnie ja to tak zrozumialam ze protokół staje sie pozniej licensją czyli taka zgodą ale wystawiona na podstawie tego wywiadu czyli protokołu Odpowiedz Link Zgłoś
niunia2828 Re: zapowiedzi przedślubne 26.04.07, 10:27 to widocznie jakiegos innego słownika sie uzywa u nas ) ...tak czy siek nie zamierzam płacić za dostarczenie tego świstka do parafii.. bez przesady...a jak powie cos o opłatachw stylu " co łaska"- to powiem ze nie mam.. Odpowiedz Link Zgłoś
niunia2828 Re: zapowiedzi przedślubne 26.04.07, 10:16 co do nauk to nic nie płacilismy.. Odpowiedz Link Zgłoś
doda123451 Re: zapowiedzi przedślubne 29.04.07, 15:06 a ja jak spisywałam u siebie protokół nic nie płaciłam ta pni w kancelarii powiedział ze wszystko razem zapłcic mamy .moj n.tylkow swojej parafii placił za zapowiedzi i wrzucaał w skarbonke co łaska. Odpowiedz Link Zgłoś
mapi9 Re: zapowiedzi przedślubne 30.04.07, 01:33 my dalismy po 10 zł na głowę czyli 20 Odpowiedz Link Zgłoś
niunia2828 Re: zapowiedzi przedślubne 26.04.07, 09:54 a ja pierwsze słysze że się za zapowiedzi płaci chyba żartujecie... poprostu zaniose i tyle... u mnie jest taka sytuacja że nie bierzemy slubu w mojej parafii ani w parafii pana Młodego ...zaniesiemy tylko do swoich papiery... ja tylko zapłaciłam 50 zł za tzw licencję- pozwolenie od swojego proboszcza na ślub w innej parafii. a teraz mu doniosę świstek z prośbo o wywieszenie zapowiedzi... i Wsio Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa.pl Re: zapowiedzi przedślubne 26.04.07, 10:00 no u mojego faceta ksiadz mowi "co łaska" za zapowiedzi wiec dał 20 zł ja u siebie tez dam 20 zł ale jak powie ze wiecej to nie dam napewno z koleii za protokół powiedzial od razu ze 100zł kosztuje i juz nie chcialam sie kłocic bo zalezalo mi zeby szybko to zakonczyc wg mnie takie żadanie kasy w kosciele to chamówa! Odpowiedz Link Zgłoś
lena063 Re: zapowiedzi przedślubne 26.04.07, 10:09 A ja i mój N jak na razie nie płaciliśmy w Kościele za nicProtokół, akty urodzenia i pozwolenie - za darmo. Teraz właśnie dajemy na zapowiedzi i jestem ciekawa, czy Ksiądz będzie chciał pieniądze i ile. Ślub bierzemy w trzeciej parafii i opłata jest już wystarczająco wysoka (600PLN) ale poczekamy zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa.pl Re: zapowiedzi przedślubne 26.04.07, 10:12 no to fajnie ze trafiliscie na ok ksiedzy u nas w parafiach sa nie OK i rzucali kwotami za kazdy papier Odpowiedz Link Zgłoś
lena063 Re: zapowiedzi przedślubne 26.04.07, 10:28 widzisz... ja w ogóle nie pytałam, ile mam zapłacić, po prostu z uroczym uśmiechem mówiłam czego potrzebujemy i udawałam, że nie zauważam spojrzeń, na koniec. Braliśmy dokumenty i mówiłam "dziękuję bardzo", i wychodziłam Dla nas te wszystkie wydatki tu 50PLN tam 100PLN to dużo a sama opłata za ślub też wysoka, więc... A Ksiądz spisywał protokół w parafii w której bierzemy ślub, więc to chyba w ramach opłaty za sam ślubno i był super miły. Naprawdę jestem pozytywnie zaskoczona na koniec nas pobłogosławił, pomodliliśmy się i ... teraz czekamy na ślub, bo w sumie już niedługo1 miesiąc Odpowiedz Link Zgłoś
mmmm76 Re: zapowiedzi przedślubne 26.04.07, 10:11 nic... za zaświadczenia z parafi chrztu, za licencje, za protokoł i za zapowiedzi tez nic. Jak zapytałam czy wnoszę jakąś opłatę to jeden ksiądz powiedział żebym się tylko za niego pomodliła z drugi powiedział, ze nie ma potrzeby wnoszenia żadnych opłat. Narzeczony w swojej parafi za zapowiedzi zapłacił 50zł. Odpowiedz Link Zgłoś
zaba002 Re: zapowiedzi przedślubne 26.04.07, 10:15 My za zapowiedzi zapłaciliśmy 100 zł a za licencję 150 zł. Ceny z góry powiedziane przez siostrę, która z nami załatwiała sprawy. Chciała za licencję 200 zł ale my daliśmy mniej. nasz ślub będzie za… Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa.pl Re: zapowiedzi przedślubne 26.04.07, 10:20 niezle... powiedz mi czy jak spisywaliscie protokół to placiliscie 150 zł a jak odbieraliscie licencje to tez cos sie placi czy to jednorazowa zapłata? Odpowiedz Link Zgłoś
sub69 Re: zapowiedzi przedślubne 26.04.07, 10:28 u nas za zapowiedzi,protokół,licencję,nauki a także poradnię nic się nie płaciło,no ale nasza parafia jak widzę jest chyba wyjątkiem Odpowiedz Link Zgłoś
jasminkaa4 Re: zapowiedzi przedślubne 27.04.07, 12:07 Nie rozumiem, dlaczego każdy wątek dotyczący opłat kościelnych, kończy się zarzutami pod adresem Kościoła, że bierze pieniądze. Dlaczego nie macie pretensji do restauracji, które na Was zarabiają. Kościół, to też ludzie, którzy z czegoś muszą żyć. Tego dnia Kościół jest otwarty specjalnie dla Was, korzystacie z prądu, brudzicie podłogi, korzystacie z posługi księdza, ministrantów.... Kościół z tego co wiem bierze przeważnie od 200 do 500 zł. Nawet, jeśli przyjąć, że ze wszystkimi opłatami zapłacicie 1000 zł to i tak w porównaniu z kosztem całej uroczystości (sala, ubiór, fotograf, kwiaty...itd) jest to śmieszna suma. Dlaczego za sukienkę bez zastanowienia jesteście gotowe zapłacić 3000 zł, a korzystanie z kościoła chcielibyście mieć za darmo??? O co Wam tak naprawdę chodzi? O piękne sukienki czy o złączenie się z ukochanym przed Bogiem? Zdaję sobie sprawę z tego, że większość ma ślub kościelny, ponieważ taka jest tradycja i z wiarą nie ma to nic wspólnego (nie neguję), ale wtedy tym bardziej nie rozumiem, dlaczego tak się oburzacie??? Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 CELE Kościoła 27.04.07, 12:25 Może dlatego, że nie patrzymy na Kościół jak cielę na malowane wrota, tylko wymagamy, by był w praktyce taki, jakim głosi się w teorii? Kościół, a zwłaszcza polska praktyla duszpasterska w zdecydowanej większości parafi ma swe wady i może jak ludzie będą wiedzieć, że nie tylko oni sami je zauważają, i nie będą w kancelarii zachowywać się jak zahukane owieczki, to coś się w podejściu polskich księży zmieni. Zasadniczo Kościół nie jest firmą, a jego celem nie jest zarabianie pieniędzy (to jest cel restauracji czy salonów sukien) tylko służba ludziom i troska o ich duchowy rozwój. Utrzymanie księży i kościołów to taca, którą korzystający z danej świątymi składają co niedziela. Osobićie jestem w stanie dawać na tacę dużo więcej w takiej parafi, gdzie księża się starają, ich rozwój intelektualny nie zatrzymał się w momencie opuszczenia seminarium, gdzie nie traktuje się parafian masowo, ale różnicuje się np. Msze, żeby ludzie o różnym poziomie potrzev duchowych mogli je zaspokoić, a nie tylko tacy letni niedzielni katolicy, którzy chcą jedynie spełnić swój obowiązek. Należe więc do tej sporej rzeszy wiernych, którzy mają dość administracyjnego przypisania do parafi, co było dobre w średniowieczu, kiedy to taką terytorialną przynależność wymyślono. Jak taca niedzielno-świąteczna nie wystarcza na zaspokojenie potzreb parafii, to proboszcz powinien zastosować prosty rachunek ekonomiczny, taki jak każde gospodarstwo domowe, czyli albo ograniczyć wydatki i żyć skromniej, albo przyciągnąc więcej wiernych do kościoła przez podwyższenie, że tak nazwę poziomu usług religijnych, a nie łupiąc młodych rozpoczynających nową drogę życia (wielu płaci za ślub i wesele z własnej kieszeni, a nie z portfela rodziców). Odpowiedz Link Zgłoś
lena063 Re: zapowiedzi przedślubne 27.04.07, 14:15 Może dlatego, że być Księdzem to powołanie? Wiem, Ksiądz też człowiek i jeść musi ale może gdyby ustalili jakiś cennik, taki sam w całym kraju to nie byłoby nieporozumień. Nie rozumiem dlaczego, wydanie dokumentu kosztuje od 50PLN w zwyż, dlaczego wydaje mi go naburmuszony Ksiądz, dlaczego nie jest uprzejmy i kulturalny? Księdza bardziej niż nas obowiązują, pewne normy zachowania. Ksiądz jest przedstawicielem Boga na ziemi. Więc swój zły nastrój i fochy powinien sobie zostawić na później w przyszłym życiu może sobie pozwolić. A jeśli chodzi o inne koszty związane ze ślubem, to oszczędzałam maksymalnie. Więc nie stać mnie żeby zapłacić, Księdzu dodatkowe pieniądze za cokolwiek!!! Za ślub 600PLN i koniec więcej nie mam Odpowiedz Link Zgłoś
sisigma Re: zapowiedzi przedślubne 27.04.07, 15:01 Jest też trochę tak, że ci których stać robią wielki raban o płacenie księżom, a ci którzy nie mają - pokornie bulą, bo nie zawsze potrafią być w tej sytuacji asertywni. Faktem jest, że księża nie mają prawa ustanawiać cenników i w niektórych diecezjach (poznańska) jest osobny dekret biskupa w tej sprawie. Niestety tam gdzie takiego nie ma - free style. Osoby, które poczuwają się do obowiązku wspierania kościoła jeśli byłoby je stać i tak dawałyby większe ofiary. Ja osobiście z niechęcią myślę o wizycie w parafii w której od co najmniej dziesięciu lat nie mieszkam i nie poczuwam się do żadnej więzi - będę musiała gęsto tłumaczyć się z tego, że nie zapłacę "stawki". Dla mnie nie jest to ok - bo z mojego stanu finanowego nie mam ochoty lustrować się przed obcym proboszczem. Nie zapłacę tyle ile on by chciał bo po prostu tyle nie mam - 1000 złotych to naprawdę dla nas za dużo. Oszczędzamy na wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
kenzoania Re: zapowiedzi przedślubne 27.04.07, 15:04 my daliśmy 2 x po 50zł (mamy ślub w innym kościele więc zapowiedzi były w dwóch kościołach) Odpowiedz Link Zgłoś
zosia2007 Re: zapowiedzi przedślubne 27.04.07, 15:09 W mojej parafii to koszt 80 zł a u mojego R. chyba 50 Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 ratunku! 27.04.07, 15:16 Tyle pieniędzy za co? Za dodanie jednego punktu do ogłoszeń w niedzielę, wywieszenie na tablicy i wypisanie papierka? Chciałbym tyle zarabiać za maksymalnie 10 minut pracy! Odpowiedz Link Zgłoś
hanwar nic.. 28.04.07, 08:01 u nas się nie płaci, a zapowiedzi wywieszają na tablicy Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejkakubusia Re: zapowiedzi przedślubne 28.04.07, 14:17 A u nas nic nie chcieli,więc odbierając zapowiedzi damy pewnie po 10-20 zł.I nie polecam więcej,bo to śmieszne by było. Odpowiedz Link Zgłoś
strzygula Re: zapowiedzi przedślubne 28.04.07, 14:23 u nas ksiadz nie chcial wziac pieniedzy za same zapowiedzi, powiedzial ze placimy za caly slub no i dalismy 400zl a ksiadz powiedzial ze za duzo i oddal 100zł Odpowiedz Link Zgłoś
glupie_kocie Re: zapowiedzi przedślubne 29.04.07, 14:58 Nic. Dopiero po zakończenie formalności, po odebraniu licencji (bierzemy ślub w innej parafii) daliśmy po 20 PLN/os. Ale księża, z którymi wszystko załatwialiśmy, byli super. Gdybyśmy nic nie dali, też nie byłoby problemu, ale tylko pod warunkiem, że nie wpadlibyśmy w macki naszego proboszcza. Ten niestety ma inne podejście do ślubów i opłat za nie. Odpowiedz Link Zgłoś