Dodaj do ulubionych

Ślub cywilny przed kościelnym

26.04.07, 16:42
Wczoraj rozmawialiśmy z moim Narzeczonym i doszliśmy do wniosku, ze nie chcemy
czekać 3,5 miesiąca do ślubu, a że zaproszenia już po części rozesłane nie
chcemy wszystkiego odwoływać. Postanowiliśmy wziąść wcześniej ślub cywilny
tylko we dwoje + świadkowie. Problem polega na tym, ze nie chcemy mówić
rodzicom (mieszkamy w innym mieście) , mogłoby im być przykro, ze ich nie
zawiadomiliśmy. Chodzi o to, ze chcemy przystanąć w tych przygotowaniach i
zrobić coś dla siebie.
Czy od razu po ślubie muszę wymienić dokumenty? Jaki mam czas na wymianę
dowodu, prawa jazdy, zawiadomienia urzędów, banków i pracodawcy?
Wolałabym zrobić po ślubie kościelnym, żeby nie namieszać za bardzo.
Czy jest jakaś różnica w ceremonii ślubnej przy kościelnym i konkordatowym?
Obserwuj wątek
    • jola.pedagogspoleczny Re: Ślub cywilny przed kościelnym 26.04.07, 16:51
      Po ślubie masz miesiąc czasu, żeby zmienić dowód, paszport, prawko itd... W
      urzedzie jednak nie załatwicie tego (ślubu) od razu (np. że chcecie za
      tydzień), bo z tego, co pamiętam, to od pójścia do USC ślub może być dopiero po
      miesiącu i jednym dniu.
      To tyle- z tego, co pamiętam i jeśli dobrze kojaze wink

PS Zważywszy, że w Uzedzie Stanu Cywilnego mielibyście ślub za ponad miesiąc a
      w kościele za ponad trzy miesiące, to zastanów się, czy te dwa miesiące między
      ślubami tak wiele zmienią. Weź też pod uwagę, że prędzej czy później sprawa się
      wyda i Wasi rodzice będą wtedy nie tylko źli na Was, ale i bardzo zawiedzeni
      faktem, ze tak ważnej chwili nie chcieliście z nimi dzielić...
    • ashton Re: Ślub cywilny przed kościelnym 26.04.07, 16:58
      Hmmm, "zrobić coś dla siebie", rozumiem doskonale, w szaleństwie przedślubnych
      przygotowań można się zatracić - ale właśnie zrobić coś co nie ma nic wspólnego
      ze ślubem, a nie odstawiać "sztukę dla sztuki" z wcześniejszym ślubem cywilnym -
      przepraszam za określenie "sztuka dla sztuki". Po kiego grzyba?
      • banika2 Re: Ślub cywilny przed kościelnym 26.04.07, 17:04
        Może i sztuka dla sztuki. Po prostu taki impuls.
    • bystra_26 Re: Ślub cywilny przed kościelnym 26.04.07, 17:42
      1. rodzina będzie miała za złe, nawet jakbyście mieli mniej subiektywny motyw,
      zawsze się wyda

dla siebie to weźcie wolne i gdzieś spędźcie kilka dni tylko we dwoje,
      wyłączając telefony

2. zastanów się dobrze czy chcesz zmieniać nazwisko - najgorzej jest z wymiana
      dowodu, trzeba bowiem się stawić osobiście i składając wniosek i po odbiór;

wniosek o zmianę dowodu składa się PO 30 DNIACH od ślubu - zmieniły się przepisy

w ciągu 30 dni od zmiany nazwiska, czyli slubu ze skutkiem cywilnym, trzeba
      natomiast zawiadomić US, czyli wysłać NIP-3, potem jak masz nowy dowód, robisz
      to drugi raz znów w ciągu 30 dni

bank, prawo jazdy itd. jak najszybciej
      • lacitadelle Re: Ślub cywilny przed kościelnym 27.04.07, 11:58
        > w ciągu 30 dni od zmiany nazwiska, czyli slubu ze skutkiem cywilnym, trzeba
        > natomiast zawiadomić US, czyli wysłać NIP-3, potem jak masz nowy dowód, robisz
        > to drugi raz znów w ciągu 30 dni

hmm, ciekawe po co i co mi zrobią, jak wyślę od razu tylko jeden NIP-3...

ja mam zamiar zacząć się przejmować dokumentami dopiero po podróży, czyli ponad
        miesiąc po ślubie i jeszcze się przy okazji przemeldować smile
        • bystra_26 US i NIP-3 27.04.07, 12:10
          Wypełnienie i wysłanie NIP-3 nie zajmuje dużo czasu, a za przekroczenie terminu
          30 dni w kwestii zmiany danych osobowych jest jakaś sankcja karna, choć
          prawdodpodobnie w 90% wypadków nieegzekowawana.
          • lacitadelle Re: US i NIP-3 27.04.07, 12:21
            > Wypełnienie i wysłanie NIP-3 nie zajmuje dużo czasu, a za przekroczenie terminu
            >
            > 30 dni w kwestii zmiany danych osobowych jest jakaś sankcja karna, choć
            > prawdodpodobnie w 90% wypadków nieegzekowawana.

cóż, na pewno nieegzekwowana, bo ja ją już przekroczyłam w kwestii innych
            danych, a biorąc pod uwagę fakt, że się o tym nigdzie nie inforumuje (w ogóle
            skąd znasz takie szczegóły - jestem pełna podziwu smile, to pewnie tym bardziej.
            Zresztą, chętnie bym wysłała, tylko niestety, jak poprzednio wysyłałam, to
            ściemniałam w kwestii daty zameldowania (to był 20 lat temu i nie wiem, po
            cholerę takie pytanie - to pewnie jeszcze pozostałość po starych dowodach,
            szkoda, że im się nie chce tego zmienić) i teraz boję się, co będzie, jak wpiszę
            inną. A tak będę już miała nowy dowód, nowe miejsce zameldowania i będę znała
            jego datę (tylko potem muszę ją sobie gdzieś zapisać) i nowe nazwisko.

I przy okazji naszła mnie refleksja: czy oni nie mogliby dawać w USC takiej
            karteczki z rozpiską, gdzie i do kiedy trzeba załatwić różne kwestie, bo niby
            skąd my mamy to wiedzieć?
            • kamelia04.08.2007 ignorantia iuris nocet 27.04.07, 12:27
              nasz to wiedzieć z ustawy, która jest powszechnie dostepna i opublikowana w
              dzienniku ustaw, poza tym jest źródłem powszecvhnie obowiazujacego prawa.

ponosisz konsekwencje z wynikajace z nieznajomości prawa.
              jak nie chce ci sie szukac w ustawach, to wynajmij adwokata, który takie rzeczy
              za ciebie pozałatwia (za pieniądze oczywiście).
              pytasz o tzw. sprawy zycia codziennego i zaden urzędnik nie będzie wyrozumiały
              na taka ignorancję.
            • bystra_26 karteczka z rozpiską 27.04.07, 12:32
              Mogliby. Może złóż oficjalne pismo do kierownika USC w tej sprawie?

Wiedzę mam z Internetu potwierdzoną przez księgową w firmie. A o dowodzie po 30
              dniach od ślubu (a nie w ciągu 30 dni) boleśnie dowiedziałam się w prakryce,
              gdy tydzień po ślubie chciałam złośyć wniosek i mi nie przyjęli (mam tylko
              500Km do miejsca zameldowania, brr - ZLIKWIDOWAĆ GŁUPOTĘ MELDUNKU!!!)

20 lat temu to chyba jeszcze NIPa nie miałaś?

Teraz wpisujesz w formularz stan faktyczny i koniec. Jak coś się zmienia, to
              znowu im wysyłasz NIP-3 w ciągu 30 dni. Dla US to ważne, żeby wiedzieć jak Cię
              znaleźć, a że co 15 dni będziesz im wysyłać list - może lubią je dostawać wink
    • bystra_26 ceremonia 26.04.07, 17:45
      róznicy nie ma, tylko podpisuje się z księdzem więcej papierów i zaświadczenie
      z USC odbiera po jakims czasie w USC

różnica jest w protokole - mówicie, że będzie ślub kościelny i zamiast
      zaświadczenia o braku przeszków do zawarcia małżeństwa z USC, dostarczacie
      jedną sztuke skróconego aktu małżeństwa

niektórzy księża krzywym okiem patrzą na takie niekonkordatowe pary ;/
    • kamelia04.08.2007 po jakiego grzyba? 27.04.07, 12:09
      slubu cywilnego nie zawrzesz z dnia na dzień, minimalny termin to jest miesiąc
      i jeden dzień.
      jeśli twój slub kościelny mam wywołać skutki prawne (czyli ma to byc slub
      konkordatowy) to po co ci oddzielnie jeden i drugi.

a jak sie rodzice dowiedzą to jak im to wytłumaczysz, że miałas taki pęd do
      małżeństwa, że te 3,5 miesiąca zrobiło tak kolosalna różnicę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka