gioseppe 22.05.07, 08:31 podania do sciagniecia: dowód osobisty www.wom.warszawa.pl/index_karta.php?adres=204 prawo jazdy www.wom.warszawa.pl/index_karta.php?adres=211&kat=30 paszport www.plembassy.gov.ae/Dokumenty/kwespasz.doc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gioseppe pytanko do tych które wymienily juz dokumenty 22.05.07, 08:36 oczywiscie domyslam sie ze wszedzie trzeba wpisywac nowe nazwisko? a stare tylko tam gdzie ewentualnie jest rubryka RODOWE?) Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: tak - panieńskie nazwisko w rubryce RODOWE 22.05.07, 09:11 a jesli chodzi o kolejnosc zalatwiania tych dokumentow - paszport chyba na razie zostawie i pojade w podroz na starym (mozna, nie?) a jesli chodzi o dowod i prawko - trzeba najpierw zalatwic dowod i miec w rece nowy zeby zalatwiac prawko? czy mozna zlozyc dwa wnioski jednoczesnie? kurcze, jak ja dawno takich rzweczy nie zalatwialam ) Odpowiedz Link Zgłoś
mika9983 Re: tak - panieńskie nazwisko w rubryce RODOWE 22.05.07, 09:13 no właśnie ja też jestem ciekawa czy można ze starymi dokumentami w podróż poślubną pojechać?? Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 można 22.05.07, 09:42 tylko po ślubie nosisz razem ze starym dowodem skrócony akt małżeństwa no i zasadniczo nikt nie sprawdzi, że 2 tygodnie temu wzięłaś ślub - zwłaszcza przy konkordatowym trwają formalności dłużej, a nasze urzędy nie są zbyt szybkie Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 KoLeJnOśĆ 22.05.07, 09:48 1. w ciągu 30 dni po ślubie (niektórzy twierdzą, że 14) złożyć NIP-3 w skarbówce (można pocztą) w związku ze zmianą nazwiska 2. poinformować bank, zanim podasz nowe nazwisko kadrowej, żeby przelewów pensji na obce nazwisko nie odrzucali 3. jak się chcesz przemeldować, to zanim złożysz wniosek o nowy dowód 4. wniosek o wymianę dowodu można złożyć dopiero PO 30 dniach w miejscu stałego zameldowania 5. jak masz juz nowy dowód, to znowu wypełniasz i wysyłasz NIP-3 ze zmianą numeru dowodu 6. nie mam prawa jazdy, ale jak na nim jest adres zameldowania, który chcesz zmienić albo numer dowodu, a będziesz mieć nowy, to najlepiej załatwiać wymianę prawa jazdy, jak już będziesz mieć w ręku nowy dowód Odpowiedz Link Zgłoś
anusiaczek87 Re: KoLeJnOśĆ 22.05.07, 09:53 hmm.. a ja zlozylam wniosek o dowod w trzy dni po slubie.. czy nazwisko w pracy mam zmienic dopiero po otrzymaniu dowodu? Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 Re: KoLeJnOśĆ 22.05.07, 10:11 I ci przyjęli, w tym roku? Bo jak poszłam tydzień po ślubie cywilnym w styczniu to mnie oanai odesłąła z kwitkiem, i na nic zdały sie tłumaczenia, że mam do miejsca zmeldowania poand 500km. Nazwisko w pracy możesz zmienić od razu, ważne by wczesniej wiedział bank. Poza tym kadrowa musi Ci w ZUSie dane pozmieniać, dobrze żeby wiedziała. II filar jest informowany przez ZUS i sami Ci przysla druczek do wypełnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: KoLeJnOśĆ 22.05.07, 10:13 > 3. jak się chcesz przemeldować, to zanim złożysz wniosek o nowy dowód dobra uwaga, trzeba bedzie przemyslec czy od razu ie przemeldowac czy nie, czyli jesli pobyt staly sie zmieni to znowu musze dowod zmienic...ajajaj... > 6. nie mam prawa jazdy, ale jak na nim jest adres zameldowania, który chcesz > zmienić albo numer dowodu, a będziesz mieć nowy, to najlepiej załatwiać wymianę adres zameldowania jest nr dowodu nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
heather4 Re: KoLeJnOśĆ 22.05.07, 10:20 czyli jadąc w podróż poślubną należy się nie przyznawać do zmiany nazwiska? w sumie wtedy nie będę jeszcze posiadać skróconego aktu małżeństwa, bo dostaje się go dopiero 2 tygodnie po fakcie. Jest tego trochę, u mnie dochodzi jeszcze dowód rejestracyjny... Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: KoLeJnOśĆ 22.05.07, 10:58 > 2. poinformować bank, zanim podasz nowe nazwisko kadrowej, żeby przelewów > pensji na obce nazwisko nie odrzucali Banki na szczęści/niesetety nie odrzucają rpzelewów tylko dlatego, że się nie zgadza nazwisko. Nazwisko dopisujemy do numeru konta, żeby ewentualnie móc reklamować transakcję, odkręcać jakieś błędy itp. Zdarzyło mi się, że pieniądze dla mnie, "opatrzone" moim nazwiskiem, przelano na konto kolegi (ktoś skopiował niewłaściwy numer konta). Bank nie zauważył. Odpowiedz Link Zgłoś
mada.d.n Re: KoLeJnOśĆ 09.07.07, 22:15 > 4. wniosek o wymianę dowodu można złożyć dopiero PO 30 dniach w miejscu stałego > zameldowania wniosek o wymianę dowodu złożyłam jakieś 20 min po zmianie miejsca zameldowania (wymeldowanie i zameldowanie na stałe w innym miejscu) - za jedną wizytą w Urzędzie Miasta, pani w Ewidencji Ludności (zmiana meldunku) od razu wbiła w komputer i za chwilę w systemie już było, więc zarówno ja, jak i mój mąż od razu będziemy mieć nowy adres w dowodzie. pamiętajcie tylko, że do zameldowania jest potrzebna zgoda właściciela lokalu (podpisy na druczkach) i akt własności lokalu (my o tym nie wiedzieliśmy, choć jest to dość logiczne, i odwiedziliśmy UM 2 razy ) już po... Przestrzeń sugeruje, by się przemieszczać, jednak jedynym celem podróży mędrców jest ich dom. Odpowiedz Link Zgłoś
alicjawu Re: wymiana dokumentów 22.05.07, 10:50 z tą całą wymianą będę czekać od sierpnia do listopada, żeby zameldować się we własnym mieszkaniu )) a w międzyczasie będę udawać, że nic się nie stało )) Odpowiedz Link Zgłoś
trinity84 Re: wymiana dokumentów 22.05.07, 11:44 oj, ale chociaz US z NIPem-3 zawiadom, bo po 30 dniach od zmiany danych jest nakladana kara... za zlozenie tego papierka sie nie placi, po zmianie meldunku mozesz wyslac/zlozyc nowy NIP-3 Odpowiedz Link Zgłoś
owieczka.k Re: wymiana dokumentów 29.10.07, 10:53 Ja mam taki problem że będę zmieniać adres zameldowania za 4 miesiące i nie bardzo chce mi się teraz zmieniać wszystkie dokumenty a potem od nowa to samo nie wiem co z tym robić doradzcie moze wymienie tylko dowód ?a z resztą poczekam. Odpowiedz Link Zgłoś
magdaksp Re: wymiana dokumentów 22.05.07, 11:56 jestem 2 miesiace po slubie i paszportu nie zamierzam wymieniac.nikt sie nie przyczepial. Odpowiedz Link Zgłoś
1kasia2007 Re: wymiana dokumentów 23.05.07, 01:21 mam pytanie w regulaminie wymiany dowodu osobistego jest napisane że wniosek o dowód należy złożyć osobiście i odebrać dowód osobiście ale czy jest jakiś wyjątek który pozwala na odbiór dowodu przez osobę upoważnioną jeśli niemogę odebrać go sama Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: wymiana dokumentów 23.05.07, 08:10 chociaz chyba nie bo wydaje mi sie ze tam trzeba zlozyc podpis - zarowno przy skladaniu papierow o dowod jak odbieraniu samego dowodu i tego nawet upowazniony nie moze za Ciebie zrobic Odpowiedz Link Zgłoś
1kasia2007 Re: wymiana dokumentów 23.05.07, 11:09 wszystko idzie z duchem techniki itp.tylko nasze urzędy pozostają takie jak były niemiłe panie,obchodzenie się z petentem jak z intruzem,brak jakiejkolwiek pomocy i wyrozumiałości a powinny być jakieś odstepstwa od przepisów w wyjątkowych sytuacjach aby choć trochę umilić i ułatwić nam życie Odpowiedz Link Zgłoś
ginny22 Re: wymiana dokumentów 10.06.07, 00:04 Tylko że od tych pań zza biurka, które tak ochoczo krytykujesz, niewiele zalezy, one nie stanowią przepisów, a tylko muszą ich przestrzegać - nie mogą np. umilić ci życia przez wydanie zgody na odbiór dowodu przez kogos innego, bo przepisy nie dają i w razie wykrycia ich naruszenia to te panie będą miały problemy, a nie ty. Weź to pod uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: wymiana dokumentów 02.06.07, 11:12 www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=140395 Odpowiedz Link Zgłoś
magdaksp Re: wymiana dokumentów 09.06.07, 19:25 no dobra.to po kolei bo ja nie do konca rozumiem.jestem zameldowana na Pradze południe ale chce sie przemeldować na ursynow.co mam najpierw zrobić?iść do urzędu na pradze i wymeldować sie ?no i kiedy wymienic dowod.zrozumialam ze jak juz sie zamleduje na ursynowie.pomozcie bo musze to wkoncu ogarnac Odpowiedz Link Zgłoś
mada.d.n Re: wymiana dokumentów 09.07.07, 22:18 najlepiej zadzwoń na Ursynów do urzędu i się dowiedz. już po... Przestrzeń sugeruje, by się przemieszczać, jednak jedynym celem podróży mędrców jest ich dom. Odpowiedz Link Zgłoś
felidaex Re: wymiana dokumentów 10.06.07, 11:37 Ile czasu mozna zwlekac z wymiana dowodu? Moge posługiwac sie starym prawem jazdy? Jesli np wymienie tylko dowód osobisty a prawo jazdy nie to bede miala jakies problemy z tego powodu? Bede miala sporo do zalatwiania formalnosci po slubie (pieczatki, prawo wyk. zawodu) czy chociaz z prawem jazdy mogę zaczekać? Odpowiedz Link Zgłoś
salvia_divinorum Re: wymiana dokumentów 28.06.07, 17:46 Hej, czy któraś z Was wie, czy na pewno można wyjechać do stanów na starym paszporcie? Ja jestem już 2 lata po ślubie i nie wymieniłam, bo mam tam wizę, z reszta pani w ambasadzie też mi tak poleciła, że lepiej nie wymieniać, bo będę musiała od nowa płacić, ale teraz przeczytałam na którymś forum, że na granicach mają bazę i sprawdzają jak się ktoś nazywa, a obywatele polscy mają obowiązek paszport po zmianie nazwiska wymienić.... i trochę spanikowałam. Szukam 'żywego' przykładu osoby, która wyjeżdżała za ocean na starym paszporcie. Czy któraś z Was wyjeżdżała, bądź słyszała??? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
gina100 Re: wymiana dokumentów 29.06.07, 09:05 Moja byla Szefowa ktor b. duzo podrozuje przez 8 lat jezdzila na paszporcie na starym nazwisku. Zmienila jak sie skonczyl i wtedy wyrobila na nowe nazwisko. Podobnie moja dobra kolezanka, ale ona nie lata az tak czesto. Ja tez, przynajmniej na razie nie wymieniam paszportu. Wymienie dowod, prawo jazdy a paszport na razie zostawie stary. Wogole to mieszkam za granica, czesto podrozuje i nie moge sobie pozwolic na przestoj wiec nie mam kiedy wymienic tego paszportu. Poprostu trzeba pamietac zeby zamawiac bilety na takie nazwisko jak w pasporcie. Ja jestem miesiac po slubie i na stare nazwisko bylam w dwoch panstwach w Azji i dwoch w Europie w tym czasie. Jakos nie wierze w te specjalne bazy danych. Odpowiedz Link Zgłoś
albero333 Re: wymiana dokumentów 29.06.07, 11:20 Jestem już rok po ślubie i na razie wymieniłam jedynie dowód, nie zamierzam wymieniać prawa jazdy w najblizszej przyszłości, dopiero po zmianie meldunku a to pewnie nastapi za kolejny rok ) Straż miejska ostatnio sprawdzała moje prawo jazdy i uznali, że jest ok. Co do paszportu to ciągle się zastanawiam kiedy znajdę na to czas, bo nie jestem pewna czy w tym roku to na wakacje uda mi się wyjechać ze starym nazwiskiem, ale z tego co piszą tu dziewczyny to chyba tak Odpowiedz Link Zgłoś
postka odnosnie paszportu 05.07.07, 21:18 Kolezanka, z ktora bylam za granica miala dowod na nowe nazwisko, a paszport na stare. Dokumenty nam skradziono i wracalysmy do Polski na piekne oczy. Na lotnisku zatrzymano nas do wyjasnienia kto my wlasciwie jestesmy i wtedy wyszlo, ze miala dokumenty na rozne nazwiska. No i pan ze strazy granicznej wlepil jej kare i to spora, chociaz nie pamietam kwot i jeszcze jej sie kazal cieszyc, ze sprawy do sadu nie skierowal. Jezdzenie na paszporcie ze starym nazwiskiem jes NIELEGALNE i naprawde mozna miec problemy... Radze wymieniac. Odpowiedz Link Zgłoś
czupakabra27 Re: odnosnie paszportu 06.07.07, 07:42 No to co? Wychodzi na to, że jako kobiety jesteśmy dyskryminowane - w czasach współczesnych już na własne życzenie. Ja żałuję, że zmieniłam nazwisko. Co prawda dokumenty z USC będę mieć dopiero w nadchodzącym tygodniu, ale już widzę że ze względu na formalności popełniłam błąd Dowód wymieniałam we wrześniu zeszłego roku, a i paszport mam całkiem swieżutki. Wybieram się w podróż poślubną we wrześniu i nie wiem co będzie. Czy niewymienianie dowodu osobistego przez 2 msc po ślubie to zbrodnia? Wlepią jakąś karę? Do US mogę tego NIP-a wysłać. Niech se mają Odpowiedz Link Zgłoś
gina100 Re: odnosnie paszportu 10.07.07, 08:57 Ale to jest sytuacja wyjatkowa - zaginiecie dokumentow. I w takim przypadku nie idzie sie na lotnisko i wraca na piekne oczy ale najpierw sie zglasza kradziez policji i w ambasadzie. Pewnie legalne to nie jest zeby nie wymienic paszportu ale nikt nie jest w stanie tego spr. jesli bilety sa na to samo nazwisko co w paszporcie. No chyba ze wlasnie az do jakiejs wpadki. Zreszta tu chyba jest jakas luka w prawie jesli chodzi o te wymiany paszportow. No ale ja nie wymieniam jak juz napisalam. Za pare lat i tak ten paszport straci waznosci i wtedy zrobie nowy. Chociaz ja to juz wogole powinnam bo mieszkam za granica i pobyt czasowy tez mam na stare nazwisko.... Odpowiedz Link Zgłoś
dagps Re: odnosnie paszportu 10.07.07, 09:31 czyli musze jechac dwa razy do stalego miejsca zamieszkania oddalonego o 750km z powodu wymiany dowodu? Odpowiedz Link Zgłoś
mloda0242 Re: odnosnie paszportu 29.10.07, 11:44 jeżeli jesteś zameldowana czasowo w miejscu w którym teraz mieszkasz to jechać nie musisz - składasz wniosek w UM miasta w którym jesteś zameldowana czasowo i oni załatwiają to między urzędami; Odpowiedz Link Zgłoś
mada.d.n zmiana meldunku - NIP-3 10.07.07, 12:14 przemeldowałam się z jednej dzielnicy na drugą, zmienił się również Urząd Skarbowy, pod który podlegam. dzwoniłam właśnie do Urzędu Skarbowego z pytaniem gdzie muszę złożyć NIP-3. pani powiedziała, że wysyłam/przynoszę tylko do "nowego" urzędu, pod który podlegam po zmianie, a oni załatwiają wszystko ze "starym" US już po... Przestrzeń sugeruje, by się przemieszczać, jednak jedynym celem podróży mędrców jest ich dom. Odpowiedz Link Zgłoś
mala_an Re: wymiana dokumentów 06.03.08, 12:21 Ja mam takie pytanie - czy można zmienić tylko NIP-3 a resztę sobie na parę miesięcy podarować? Jestem w o tyle nieciekawej sytuacji że moje stałe zameldowanie jest ponad 300km od mieszkania w którym teraz mieszkam. To mieszkanie w którym teraz mieszkam jest wynajmowane i nie mogę się w nim zameldować. Więc musiałabym jechać ok 3-4 razy do miejsca w którym tez jestem zameldowana a to już pomijając koszty wymiany dość spory dla mnie wydatek (zwłaszcza że ślub nas nieźle wykończy finansowo). Po ślubie planujemy kupić/wybudować coś swojego ale to na pewno nie będzie 2 tygodnie po ślubie - więc wolałabym dowód wymienić dopiero po wprowadzenia się do własnego mieszkania. Można tak? Będę wdzięczna za pomoc Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mloda0242 Re: wymiana dokumentów 06.03.08, 16:21 hm, no chyba niespecjalnie bo w NIP wpisujesz też m. in. nr dowodu, nie można wpisać w NIP nowego nazwiska jeśli nie masz dokumentu, na którym ono widnieje; z tym zameldowaniem to jest problem faktycznie, wiem bo sama miałam podobnie - zmieniałam dowód po ślubie choć wiedziałam że i tak po pół roku pójdę wymieniać znowu bo zmienię zameldowanie, no ale tak to już jest; jednym słowem - dopóki nie zmienisz dowodu nikt Ci NIPa nawet nie przyjmie; Odpowiedz Link Zgłoś
mala_an Re: wymiana dokumentów 07.03.08, 14:25 I w tym co piszesz widzę jeden mały problem. Otóż - NIP-3 musisz złożyć 14-30 dni (a kadrowa mówi max 3 tygodnie) od zmiany nazwiska. Natomiast z tego co wiem na dowód można czekać i miesiąc/dwa. Jeśli nie zmieni się NIP to dostaje się karę - i to nie taką malutką (znam parę przypadków osób które zapomniały o ty tydzień-miesiąc i miały do zapłacenia parę tysięcy) więc z tego co mówisz sama biurokracja zmuszałaby mnie do płacenia kar. Odpowiedz Link Zgłoś
mloda0242 Re: wymiana dokumentów 07.03.08, 14:53 masz rację; w takim razie najprawdopodobniej jest tak, że jeśli bezpośrednio po ślubie pojedziesz złożyć wniosek o zmianę dowodu masz potwierdzenie tego faktu w postaci kwitku z UM, który, zakładam, chroni od ewentualnej kary za zwłokę z NIP; z resztą teraz w ogóle możesz złożyć NIP w UM przy odbiorze nowego dowodu, przynajmniej w Sz-nie funkcjonuje takie rozwiązanie; Odpowiedz Link Zgłoś
mala_an Re: wymiana dokumentów 07.03.08, 15:02 Ciekawa jestem ileż to dziewczyn pierwszą czynność którą wykonują dzień po ślubie jest składanie podań o zmianę dokumentów (co w naszym kochanym biurokratycznym państwie jest dniem zmarnowanym na sterczenie w kolejkach) Odpowiedz Link Zgłoś
mloda0242 Re: wymiana dokumentów 07.03.08, 18:24 na złożenie wniosku też jest pewnie coś około miesiąca ale no, niestety tak to już jest co do kolejek to mogę poradzić żebyś poorientowała się w BOI Twojego UM (nie wiem skąd jesteś) czy nie istnieje możliwość zarezerwowania sobie on-line konkretnej daty i godziny wizyty 'przy okienku', w Sz-nie jest to możliwe; pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś