maya48 22.05.07, 21:18 Mam pytanie, czy jeżeli udając się po zaświadczenie do USC mam przy sobie odpis aktu urodzenia, który nie zawiera adnotacji o opłacie skarbowej w wysokości 22zł to dostanę to zaświadczenie, czy to nie ma żadnego znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamelia04.08.2007 Re: odpis aktu urodzenia 22.05.07, 21:59 nie za bardzo wiem co co ci chodzi, moze o to czy mając juz odpis aktu urodzenia, dostaniesz zaswiadczenie o braku przeszkód... odpis aktu urodzenia jest wazny (chyba, że go sfałszowałaś), nie ma znaczenia, ze nie ma adnoracji o pobranej opłacie skarbowej. jeśli pieczęć okragła z orłem jest, jest podpis kierownika usc, to nie widze problemu. Zeby zawrzec ślub konkordatowy musisz w usc przedstawić odpis aktu urodzenia i dostajesz zaswiadczenie...Odpis aktu urodzenia nie musisz wyrabiac 5 minut przed otrzymaniem zaswiadczenia, może byc starszy Odpowiedz Link Zgłoś
maya48 Re: odpis aktu urodzenia 23.05.07, 08:11 nie chodzi mi o ważność odpisu aktu urodzenia ale o to, czy jak będę miała odpis nie opłacony to czy to ma jakieś znaczenia, a pytam się dla tego, ponieważ w moim urzędzie usc powiedzieli mi że muszę mieć taki opłacony i jestem ciekawa czy w innych urzędach też tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
olajk Re: odpis aktu urodzenia 23.05.07, 09:43 MUSISZ mieć na nim znaczek opłaty skarbowej. Mój Tomek nie miał i Pani w Urzędzie nie chciała go przyjąć, stwierdzjąc, że trzeba będzie pobrać nowy w miejscu urodzenia narzeczonego. Całe szczęście udało się ją przekonać, żeby zadzwoniła do jego Urzędu, gdzie podali swoj nr konta, na który musieliśmy wpłacić te nieszczęsne 22 zł. Potem Pani podpina do aktu urodzenia dowód wpłaty i to wystarcza, ale tego odpisu już nie dostajesz spowrotem w przeciwieństwie do tego opłaconego. Ach, ta biurokracja i wszędzie muszą z ludzi zdzierać ile wlezie. Odpowiedz Link Zgłoś
maya48 Re: odpis aktu urodzenia 23.05.07, 10:20 I właśnie o taką odpowiedz mi chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
librea Re: odpis aktu urodzenia 23.05.07, 10:51 ja nie miałam opłaty, więc taką opłatę pobrała mi pani z USC, w którym spisywaliśmy zapewnieni.doliczyła do opłaty za zaśwaidczenie. nie wiem czy tak jeszcze można, to było pół roku temu. Odpowiedz Link Zgłoś
gatta26 Re: odpis aktu urodzenia 23.05.07, 10:10 A ja się "podczepię" pod wątek i zapytam jak to jest z waznościa odpisu aktu urodzenia. Mam jeden w domu, ale ma on chyba ze 20 lat. Czy wystarczy że mam ten który mam, czy muszę mieć nowy? Odpowiedz Link Zgłoś
olajk Re: odpis aktu urodzenia 23.05.07, 10:18 Nie musi być nowy - ważne, żeby był opłacony. Ja też dałam mój 24-letni i był ok. Odpowiedz Link Zgłoś
rp.babler Re: odpis aktu urodzenia 23.05.07, 11:20 Mi Pani W USC powiedziała że mogę załatwiać dopiero wszystko 3 m-ce wcześniej, akt moze być stary ale musi być opłata 22 zł. na nim, natomiast Akt chrztu jest ważny 3 m-ce, tak powiedział mi ksiądz Odpowiedz Link Zgłoś
gatta26 Re: odpis aktu urodzenia 23.05.07, 12:07 To jak mam ten stary akt urodzenia, to mam teraz płacić USC gdzie się urodziłam za jego wydanie dwadziescia parę lat temu??? Nosz też mają przepisy, byleby tylko kasę zgarnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
olajk Re: odpis aktu urodzenia 23.05.07, 18:53 Dokładnie tak masz zrobic. My już przez to wszystko całe szczęście przebrnęliśmy. Uff! Odpowiedz Link Zgłoś
myszoorka Re: odpis aktu urodzenia 23.05.07, 21:33 jeżeli chodzi o odpisy to powinny byc nie starsze niż 3 miesiące z pobraną opłatą w wysokości 22 zł. jeżeli jest odpis starszy to tez przejdzie, ale dziwię się, że ktoś od was wziął akt 20 letni czy starszy i pobrał do niego opłatę. dokumenty te są przechowywane w usc 100 lat, a później idą do archiwum państwowego. Ze też kobietki sie kontroli nie boją. Zawsze w razie czego można o taki akt napisac do właściwego usc i mieć problem z głowy.Urzędnikom ta biurokracja tez się nie podoba, ale ktoś to musi robić, a że u nas ustawy robi sie po pijaku i w hotelu to już biedne urzędasy za toodpowiadać nie mogą ! Odpowiedz Link Zgłoś
funkykitek Re: odpis aktu urodzenia 23.05.07, 23:50 A nam pani w USC powiedziała, że trzeba przedłożyć akt sporządzony po 2000 roku. Próbowałam wcześniej z miom starym, 31 - letnim (aktems, nie dało się. Jako że mój mąż urodził się na drugim końcu Polski, napisalismy do tamtejszego USC o przesłanie odpisu i załączylismy znaczki opłaty skarbowej. Na odpisie ich nie ma, ale jest pieczątka: opłata skarbowa uiszczona. Odpowiedz Link Zgłoś