Dodaj do ulubionych

szkła kontaktowe

07.06.07, 12:14
wiem, ze ten watek nie raz juz był ale proszę o podpowiedz dziewczyn,które
noszą szkła kontaktowe. Ja zawsze nosiłam okulary a na ślub postanowiłam
założyc szkła kontaktowe (nosze je od ok. miesiąca a slub 25 sierpnia)bo
chcialam się przyzwyczaic i zobaczyc jak moje oczy bede tolerowac szkla, ale
spedza mi sen z powiek wytrzymanie w szklach caly dzien i cala noc. Lekarz
powiedzial mi, ze musze sobie kupic krople do oczy, które można zakraplac na
szkła. Przepisał mi BLINK i jeszcze jakie ale teraz nie moge ich rozczytac z
kartki.Proszę o rade jakie krople najlepiej kupic. Wydaje mi się tez, że
lepiej bedzie jak na slub otworze nowe opakowanie soczewek bo ja mam
miesięczne.
Prosze was o cenne rady. Dziękuje
Obserwuj wątek
    • agnrek Re: szkła kontaktowe 07.06.07, 12:19
      Polecam szkła z "nawodnieniem", ja używam od dawna Accuvue Advanced with
      Hydraclear Johnson & Johnson. Nie ma żadnego problemu z wytrzymaniem do rana.
      Najlepsze krople to zwykłe "sztuczne łzy", kupisz w aptece. Mają jakąć nazwę,
      ale wystarczy, że powiesz "sztuczne łzy". Oczywiście, w dniu ślubu zakładasz
      nowe soczewki.
      • aagaa1983 Re: szkła kontaktowe 07.06.07, 12:26
        Dziekuje za odpowiedz ja używam soczewek Acuve Adware for Astigma J&J.
      • lifesurfer Re: szkła kontaktowe 07.06.07, 12:28
        ja ostatnio tez chcialam sie przerzucic na advancy bo sobie pomyslalam,ze sa
        lepsze od Accuvue 2, ktore do tej pory stosowalam ale nic z tego. kupilam 6 par
        i ledwo co je donosilam do konca. Mysle,ze kontakty to sprawa indywidualna i
        nie wszystkim pasuje to samosmile
    • lifesurfer Re: szkła kontaktowe 07.06.07, 12:25
      kiedys uzywalam Visine i byly ok. Gdzies czytalam,ze pojawily sie krople w
      postaci zelu,ktory powinno sie stosowac przed zalozeneim soczewek. Kontakty
      nosze od dawna ale niestety dla mnie wytrzymanie w nich calego dnia to masakra,
      nie mowiac juz o nocy... mysle,ze to kwestia wrazliwych oczu. Na Twoim miejscu
      zaczelabym zupelnie nowe opakowanie a jak poczujesz dyskomfort w czasie wesela
      co jakis czas zakrapiaj oczy i powinno byc ok. ja uzywam szkiel dwu
      tygodniowych z johnsona i zastanawiam sie czy nie wybrobowac jednoniowek bo
      one chyba najlepiej przepuszczaja powietrze.
    • mirimar Re: szkła kontaktowe 07.06.07, 12:48
      Ja używam miesięcznych SoftLens Bausch&Lomb. Ostatnio próbowałam się przerzucić
      na PureVision, żeby oszczędzić sobie kłopotu z wyjmowaniem na noc. Wytrzymałam
      tydzień - myślałam, że mi oczy wypadnąsmile Rzeczywiście, dobór soczewek to
      indywidualna sprawa. Chyba najlepiej będzie, jeśli zrobisz tak jak piszą
      dziewczyny - nowa para w dniu ślubu i płyn na wszelki wypadek. Kiedyś używałam
      Lens Lubricant B&L (całkiem nieźle się sprawdzał), ale zwykłe "sztuczne łzy" też
      mogą być. Chociaż kiedyś w optyku, usłyszałam, że płyn powinien być tej samej
      firmy co płyn do przechowywania soczewek.
    • dr_kaczusia Re: szkła kontaktowe 07.06.07, 13:22
      dobre krople sa firmy HyloCommod albo Hybac, kosztuja ok 30zl
    • nessie1161 Re: szkła kontaktowe 07.06.07, 18:02
      Po pierwsze nie sądzę, żeby dobrym pomysłem było trzymanie szkieł na oczach
      dzien i noc zwłaszcza, że musisz miec je założone przed zrobieniem makijażu,
      jeśli oczy nie są do tego przyzwyczajone. Ja mam nadzieję wytrwać do północy, a
      potem przerzucam się na okulary. lepiej nie męczyć sie bez sensu niż mrugać
      zmęczonymi szkłami oczami.
      Polecam Ci krople Hyabak, które można stosowac na soczewki, są mocno
      nawilżające, tylko kosztują ok. 30 zł. ja używam ich często podczas pracy przy
      komputerze.
      wypróbowałam wiele kontaktów i najdłużej jestem w stanie wytrzymać w soczewkach
      Johnsona, nie pamiętam nazwy dokąłdnie, ale to są soczewki do noszenia albo non
      stop 6 dni, łącznie ze spaniem, albo dwa tygodnie ze zdejmowaniem na noc. Mniej
      czuję je na oczach niż miesięczne czy jednodniowe, bardziej oddychają.
      Zamierzam przed slubem kupić nową parę, załozyć u fryzjerki jak najpóźniej się
      da, czyli po zrobieniu fryzury, a przed makijażem.
    • k_linka Re: szkła kontaktowe 08.06.07, 11:22
      Nie znam sie na soczewkach astygmatycznych - to tez sa miekkie soczewki?
      Co moge doradzic to - jak najbardziej uwodnione soczewki do krotkiego noszenia
      (ja mam teraz dwutygodniowe J&J Oasys i jestem zachwycona), masz racje, ze im
      swieższe tym lepsze. Do soczewek musisz byc przezwyczajona ale 2 dni przed
      weselem dobrze jest zregenerowac rogowke i dac sobie spokoj z soczewkami, za to
      mozesz poprosic okuliste o wypisanie Corneregelu lub Keratostillu (to sa krople
      gojaco-regenerujace, nie wolno zakrapiac ich na soczewki), a na samo wesele
      musisz wziac cos nawilzajacego - jak dziewczyny doradzaly Hyabak, Hylo-comod,
      przepisany BLINK albo w ampulkach jednorazowych Biolan, Homeoptic, Visine
      Wrazliwe Zmeczone Oczy (zwyklych Visine nie wolno na soczewki). Bedzie dobrze,
      soczewki zawsze mozna sciagnac i przebrac sie w okulary jak juz sie nie bedzie
      dalo wytzrymac. Po 30 czerwca bede mogla podzielic sie doswiadczeniem w
      calodobowym noszeniu szkiel kontaktowych smile
    • patolini Re: szkła kontaktowe 08.06.07, 11:30
      Ja polecam krople Hyabak - wprawdzie kosztują ponad 30 PLN, ale buteleczka jest
      dość duża i w razie potrzeby możesz nimi również przepłukać szkła. Sama noszę
      Acuvue Oasys i jestem z nich bardzo zadowolona - w Acuvue 2 rzeczywiście nie
      mogłam wytrzymać kilkunastu godzin bez przerwy, a teraz nie mam z tym żadnych
      problemów. Sama natomiast na dwa dni przed slubem nabawiłam sie paskudnego
      zapalenia spojówek i musiałam błagać w aptece, zeby mi sprzedali jakieś sensowne
      krople z antybiotykiem, a nie Visine.
    • lee_a Re: szkła kontaktowe 08.06.07, 11:48
      a ja proponuje jakiekolwiek szkła tzw. jedniodiówki. Są one bardzo miękkie i
      mocno nawodnione. Spróbuj poszukac na Allegro, bo u optyków sprzedają chyba po
      15 albo 30 sztuk. Mozesz tez sprobowac takiej sztuczki u optyka - powiedziec ze
      zastanawiasz sie nad jedniodniowkami i czy nie maja jakichs probek - zawsze
      mają tylko trzeba trafic na panią ktora ci da. Ja kiedys dostalam po 3 sztuki
      na kazde oko. I ze swojej strony polecam raczej J&J, Bausch byl dla mnie troche
      za sztywny.
    • aniako13 Re: szkła kontaktowe 08.06.07, 11:53
      Polecam Ci soczewki jednodniowe. Rano założysz nowiutką parę a gdy zaczniesz
      czuć dyskomfort po paru godzinach to zawsze będziesz mogła zmienić na następną
      nową parę. Weź ze sobą na wszelki wypadek dwie dodatkowe pary. Takie
      jednorazówki uchronią Cię również we wszelkich ekstremalnych przypadkach np.
      zgubienie, rozdarcie soczewki. To są oczywiście bardzo rzadkie przypadki ale
      wiadomo, że czasem dziwne rzeczy potrafią się przytrafić w najmniej odpowiednim
      czasie. W tym szczególnym dniu chciałybyśmy jednak uniknąć niepotrzebnego
      stresu.

Ja na swoim ślubie miałam właśnie jednodniowe soczewki. W torebce z niezbędnymi
      rzeczami miałam drugą zapasową parę, która w sumie się nie przydała -
      wytrzymałam cały dzień i noc o dziwo w jednej parze. Wspomagałam się tylko
      troszkę płynem Blink - polecam, jest ok. Z tą zapasową parą czułam się jednak
      bezpieczniej.
      A jednodniowe soczewki były z firmy Johnson&Jofhnson - Acuvue 1-DAY MOIST
      • nessie1161 Re: szkła kontaktowe 08.06.07, 12:18
        Wszystko pieknie, tylko przecież soczewki zaklada się przed zrobieniem
        makijażu, nigdy po. Wymiana na nową parę nie wchodzi w grę. Ja też myślalam, że
        jednoniowe są najlepsze, ale jednak przekonalam się, ze te skonstruowane do
        noszenia orzez tydzień i spania w nich sa lepsze, bardziej w nich oczy
        oddychają.
        • monia19801 Re: szkła kontaktowe 08.06.07, 12:29
          szkła najlepiej nowe załozyć, a krpole najlepsze, sprawdzone to HYABAK ( BEZ
          KONSERWANTÓW)!!!
          POZDRAWIAM
          • nessie1161 Re: szkła kontaktowe 08.06.07, 12:34
            Zgadza się, Hyabak jest super. A co do moich szkiel to oczywiscie nie zamierzam
            nosić ich przez tydzień non stop, zresztą one są raczej dla facetów z racji
            tego, że przecież nie można zmywac makijażu z soczewkami na oczach. Kupię nową
            parę i zaloże jak najpóźniej się da, dlatego kombinuję, zeby makijażystka
            przyjechala do domu zamiast robić makijaż u fryzjera, bo dojazd od fryzjera do
            domuzajmuje mi ok. 40 min - zawsze to trochę później.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka