Dodaj do ulubionych

Po ślubie- formalności

08.06.07, 14:50
Witam serdecznie!

Czy mogłabym prosić Was o podpowiedź jakie formalności muszę załatwić po
zmianie nazwiska???
jaki mam termin na załatwienie tego? Najgorsze jest to że mieszkam 400km od
miejsca mojego zameldowania i nie mam możliwości pojechać po nowy dowód;-(

Dziekuję za odpowiedzi

Pozdrawiam

Kasik

Obserwuj wątek
    • elza_lui Re: Po ślubie- formalności 08.06.07, 14:53
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=63477117&a=63769887
    • gioseppe Re: Po ślubie- formalności 08.06.07, 14:54
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=63477117&a=63769887
    • nessie1161 Re: Po ślubie- formalności 08.06.07, 14:57
      W pierwszej kolejnosci zmiana dowodu i wszystko co się z tym wiąże, czyli
      zawiadomienie Urzędu Skarbowego o zmianie danych, ZUSu (jeśli prowadzisz
      dzialaność gospodarczą, jeśli nie to zrobi to za ciebie pracodawca), wszelkich
      banków, OFE, innych ubezpieczycieli czy funduszy inwestycyjnych, wymiana
      paszportu, prawa jazdy. Nowy dowód w ręku musisz mieć, może jest możliwość
      wystawienia na kogoś pelnomocnictwa, żeby zlożyl wniosek i odebral go za
      Ciebie. Wniosek o dowód musisz zlożyć ,kiedy dostaniesz akt malżeństwa, z tego
      co wiem to usc wystawia go do 2-3 tygodni po ślubie.
      • gioseppe Re: Po ślubie- formalności 08.06.07, 15:03
        nessie1161 napisała:

. Wniosek o dowód musisz zlożyć ,kiedy dostaniesz akt malżeństwa, z tego
        > co wiem to usc wystawia go do 2-3 tygodni po ślubie.

czyli jesli slub mam w sobote to w poniedzialek nierealne jest zeby juz zlozyc
        wniosek o dowod?
        • nessie1161 Re: Po ślubie- formalności 08.06.07, 15:14
          Z tego co wiem to nie. Tak szybko nie dostaniesz papierka z USC. Koleżanka
          dostala 2 tygodnie po ślubie i wniosek zlożyla, kiedy wrócila z podrózy
          poślubnej.
          • gioseppe Re: Po ślubie- formalności 08.06.07, 15:16
            hmm.. no to trzeba bedzie znowu wycieczke zrobic...

dzieki
            • nessie1161 Re: Po ślubie- formalności 08.06.07, 15:20
              no niestety, ale tak jak pisalam, może można zrobić pelnomcnictwo dla kogoś z
              rodziny. Podejrzewam, że odbiór musi być osobiście, ale nie jestem pewna.
              Ewentualnie może jest możliwosć zalatwienia przeslania wniosku i dowodu między
              urzędami?
              • gioseppe Re: Po ślubie- formalności 08.06.07, 16:22
                jesli chodzi o dowod to zadne pelnomocnictwa nie sa mozliwe

przy dkladaniu wmniosku - tak samo jak przy odbiorze dowodu - skladasz podpis
                ktory jest wzorem w aktach i widnieje na dowodzie.
                wiec nikt tego za nas zrobic nie moze wink
      • len-kaa Re: Po ślubie- formalności 08.06.07, 15:30
        Ale jak mam w ciągu 30 dni zgłosić zmianę nazwiska do Urzedu Skarbowego, skoro
        mam nadal stary dowód- powiedzieli że muszę czekać okło 30 dni na nowy od
        złożenia wniosku?
        • nessie1161 Re: Po ślubie- formalności 08.06.07, 15:44
          Wydaje mi się, że procedura jest taka sama, jak w przypadku wymiany ustawowej
          starych dowodów na nowe. Przy skladaniu wniosku dostajesz formularz NIP-ileś
          tam, wypelniasz go aktualnymi danymi, przy odbiorze dowodu dopisujesz nowy
          numer dowodu i urząd miasta za mnie juz wyslal to do urzędu skarbowego. pewna
          jednak nie jestem. Być może trzeba wcześniej jeszcze, zanim odbierze się nowy
          dowód zglosić to w Urzędzie Skarbowym, ale moim zdaniem to bez sensu, skoro ze
          zmianą nazwiska wiąże się zmiana numeru dowodu. Poza tym byloby dziwne, gdybyś
          nie mając jeszcze nowego dowodu w urzędzie skarbowym przez te parę tygodni
          funkcjonowala pod nowym nazwiskiem, a w ZUS pod starym, bo pracodawca zglasza
          Cię tam kiedy pokażesz nowy dowód. W każdym razie do momentu odebrania nowego
          dowodu poslugujesz się starym nazwiskiem, bo to jest twój dowód tożsamości i
          traci on ważność dopiero w momencie odbioru nowego. Pewna nie jestem jednak
          tego wszystkiego, tak mi się tylko wydaje. Sama muszę zadzwonić do urzędu
          miasta i urządu skarbowego i dokladnie wypytać się co i jak.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka