sajgonetka 26.06.07, 13:43 która z was organizuje tylko ślub cywilny? jak przebiegają przygotowania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dagps Re: ślub cywilny 26.06.07, 13:50 my dosc dobrze jutro moze odbiore suknie, reszta na razie na spokojnie, bo do sierpnia duzo czasu Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowa_julka Re: ślub cywilny 26.06.07, 13:53 zapraszamy do istniejącego już wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=59627319&a=59627319 Odpowiedz Link Zgłoś
kdys Re: ślub cywilny 26.06.07, 17:16 U mnie w ogóle nie przebiegają ) poza terminem w Urzędzie (6 października) nie mam jeszcze nic Odpowiedz Link Zgłoś
sajgonetka Re: ślub cywilny 27.06.07, 09:04 ja mam fotografa i obrączki. reszta w polu o sukience to nawet wyobrażenia nie mam na razie szukam koloru. chłop mi się tylko na wzór garnituru i nowe buty zdecydował [bo on anty- garniturowy jest. najchętniej to by glany założył] reszta - będzie chyba spontan bo jakoś nic nie idzie.. a termin 25-08 Odpowiedz Link Zgłoś
elza_lui Ja też 25.08.2007 :) 27.06.07, 09:21 Cześć! A gdzie ślubujesz? Ja w Warszawie, w Ratuszu na pl.Bankowym. To u mnie przygotowania o wiele dalej posunięte. Mam podpisane umowy z restauracją, DJ i fotografem. Obrączki zamówiliśmy w sobotę (przy okazji mogę polecić Jubilera - obrączki mają dożywotnią gwarancję; odświerzania, grawer w cenie a ja dostałam jeszcze mały brylancik - za darmo). Cena normalna jak na obrączki, a biorąc pod uwagę takie "dodatki" to uważam, że bardzo dobra. Sukienka się szyje (garnitur dla Pana Młodego jak już będę miała sukienkę), zaproszenia w większości rozdane, florystka upatrzona. Umówiona fryzjerka i makijażystka. Czyli sporo jest i z tego tytułu w przyszłym tygodniu wyjeżdzamy na urlop-już nie mogę się doczekać Pozdrawiam E. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 u kogo zamowilaś obrączki, bo nam nasze sknocili? 27.06.07, 09:34 porażka totalna, niezgodnie z zamówieniem, wzieli od nas 700 zł zadatku (prawioe 50%), bezczelność... Odpowiedz Link Zgłoś
elza_lui Re: u kogo zamowilaś obrączki, bo nam nasze sknoc 27.06.07, 10:40 My zamawialiśmy obrączki z białego i żółtego złota. Jubiler EXCELSIOR na ul. Marszałkowskiej 99A (za budynkiem Cepeli, sklep właściwie na rogu Marszałkowskiej i Al.Jerozolimskich w tym samym budynku co Metropol). Zapłaciliśmy zaliczkę 200 zł, a obrączki mają kosztować za komplet około 750 zł (około, bo w zależności od końcowej wagi cena może się zmienić o jakieś 50 zł). Poza dużą ilością wzorów i ceną przekonało nas do wyboru tego sklepu parę rzeczy: - moja siostra z narzeczonym w 2005 roku kupowała tam swoje obrączki i są z nich bardzo zadowoleni, - dożywotnia gawrancja (w innych sklepach w których byłam najwyżej roczna), darmowy grawer (nie zdecydowaliśmy się jeszcze jaki i nie było problemu - zadzwonimy i podamy treść lub nawet już po odbiorze możemy przyjść i nam wygrawerują to co chcemy), - bezpłatna renowacja i odświeżenie, - są bardzo elastyczni - tzn tylko w tym sklepie mieliśmy możliwość zmiany wyglądu obrączek, nie trzymali sie sztywno wzoru - w innych sklepach nawet nie chceli o tym słyszeć; takie jak wzór i koniec, - nawet tego nie wiedziałam i było to dla mnie zaskoczeniem - do zamawianych obrączek dodają brylancik jeśli chcesz - ja chciałam Jeszcze ich nie odebrałam, ale już nie mogę się doczekać. Tak czy inaczej na razie same pozytywne wrażenia o tym sklepie. Jak odbiorę dam znać czy wszystko OK. Pozdrawiam E. Odpowiedz Link Zgłoś
elza_lui Re: u kogo zamowilaś obrączki, bo nam nasze sknoc 27.06.07, 14:15 kamelia04.08.2007 napisała: > porażka totalna, niezgodnie z zamówieniem, wzieli od nas 700 zł zadatku > (prawioe 50%), bezczelność... A gdzie zamawialiście swoje obrączki? Bo jak dla mnie taki wysoki zadatek to spore przegięcie, że o niezgodnym zamówieniem nie wspomnę. Jubiler raczej niezbyt godny polecenia z tego co czytam... Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: u kogo zamowilaś obrączki, bo nam nasze sknoc 27.06.07, 14:30 dla mnie też to przegięcie i dziadostwo, w tej chwili zażądaliśmy zwrotu zadatku w podwojnej wysokości, zgodnie z treścią art. 394 kodeksu cywilnego z powodu nie wykonania zamówienia. Obrączki są/miały być firmy Łazur, zamawialiśmy u Jubilera "Amica-Styl" Jarosław Burecki Geant na Ursynowie (Warszawa). Wyszła porażka totalna, miały byc z łączonego złota, żółte błyszczace i białe matowe, a wyszły w jednym nijakim kolorze. Fuszerka totalna. Odpowiedz Link Zgłoś
sajgonetka Re: Ja też 25.08.2007 :) 27.06.07, 10:00 w Warszawie, USC na Białołęce. jako ostatni foty będzie robił mój kolega z pracy. obrączki - aparta nr 215 wczoraj zamówiliśmy (komplet z grawerem ok. 800 zł) sukienki nie chcę białej, tylko jakąś inną, krój też nie "ślubny", tylko bardziej koktajlowo-wieczorowy przyjęcie na max 12 osób - rodzice i rodzeństwo ale restauracji jeszcze nie zamówiliśmy imprezę dla przyjaciół i znajomych zrobimy we wrześniu wesela dla "najbliższej rodziny" nie robimy, bo może wyjść ok. 120 osóg - raz, że nas nie stać, dwa - wolałabym zamiast ciotek i innych przydatków przyjaciół zaprosić, więc konflikt interesów jest (tzn. my kontra rodzice) a podróż poślubna - Praga i Wiedeń po ślubie już.. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 ja organizuję ślub "tylko" cywilny, a odnośnie 27.06.07, 09:15 przygotowań to co masz na myśli? Złozyliśmy dokumenty w USC, podalismy termin i poprosilismy o godzinę 18.00. Jesteśmy juz zapisani i czekamy na 4 sierpnia b.r. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
epox123 Re: ja organizuję ślub "tylko" cywilny, a odnośni 27.06.07, 11:08 zespół jest,dj jest,sala jest,kucharze też,sukienka zamówiona,garnitur jest,wódka też,buty,welon jest,fryzjer jest-praktycznie wszystko już mamy,jeszcze tylko kilka zaproszeń i czekamy na nasz ślub -18.08 Odpowiedz Link Zgłoś
epox123 Re: ja organizuję ślub "tylko" cywilny, a odnośni 27.06.07, 23:47 sukienke mam białą typowo ślubną Odpowiedz Link Zgłoś
karolin-k Re: ślub cywilny 27.06.07, 11:15 ja juz zorganizowałam, wszystko wyszło super Odpowiedz Link Zgłoś
sajgonetka Re: ślub cywilny 27.06.07, 14:48 a jakie sukienki wybrałyście? białe, slubne? czy jakieś inne, całkiem nietypowe jak na ślub?? mam giga rozterkę.. o kolorze nie wspominam już.. Odpowiedz Link Zgłoś
uccellino Kupiłam na posylwestrowych wyprzedażach. 27.06.07, 14:53 Takie wieczorowe, ale skromne. Jedna czerwona, a druga malinowo-czarna. Marzyła mi się kiedyś garsonka, ale potem lenistwo wzięło górę - skoro mi sie trafiły dwie fajne kiecki, to nie chce mi się robić nic więcej... )) Odpowiedz Link Zgłoś
sajgonetka Re: Kupiłam na posylwestrowych wyprzedażach. 27.06.07, 14:55 ze tez ja na to nie wpadłam.. po sylwestrze, az do wielkanocy nie mialam ani glowy, ani nastroju chodzic po takich sklepach teraz niejako mus, bo zostalo pare tygodni, a kiecki brak w sklepach i galeriach "wielkoformatowych" nic nie ma.. Odpowiedz Link Zgłoś
uccellino Ja na to nie wpadałam :-))) 27.06.07, 14:57 Byłam na zakupach na inny temat, a moja przyjaciółka: "zobacz jaka kiecka! może do ślubu?" )) Gdzie mieszkasz? W Wawie polecam Klif i Fashion House. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka9912 Mam pytania. 27.06.07, 15:13 Elza - zdradzisz gdzie "szyje sie" Twoja sunienka ? Sajgonetka - nie wiem czego dokładnie oczekujesz od restauracji na przyjęcie ale może zobacz Willa Park Wesoła. Wiem, że organizują takie przyjęcia po cywilnym, czy przyjęcia komunijne..... No i podobno jedzenie jest pycha i obsługa bardzo fajna. Odpowiedz Link Zgłoś
sierpniowa_julka Re: ślub cywilny 27.06.07, 15:07 Ja wybrałam ślubną w kolorze złamanej bieli/jasnego ecry. Za godzinę mam pierwszą przymiarkę. A Tobie podobają się ślubne? Jeżeli tak, to chyba nie powinnaś mieć dylematu... Odpowiedz Link Zgłoś
iosellin Re: ślub cywilny 27.06.07, 15:32 ja mam suknie typowo slubna, bardzo jasne ecru (w zimnej bieli fatalnie wygladam, bo mam jasna cere), z welonem. Slub w USC Targowek, 11.08. Odpowiedz Link Zgłoś
napolnoc Re: Ja też Targówek :-))) Pięć tygodni później. 27.06.07, 15:51 A ja wlasnie w sobote mialam slub cywilny DDDD Fajnie bylo, nie padalo, goscie elegancko przyszli, ceremonia bardzo mila, babka nie dosc, ze przemowe po angielsku przygotowala, to jeszcze dla mojego Ojca specjalnie kilka zdan po niemiecku )) Dostalam piekne kwiaty, zyczenia i komplementy. Koscielny mamy za 10 dni, ale obraczki juz nie sciagamy, sa piekne i wogole fajnie jest byc mezatka DDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
iosellin Re: Ja też Targówek :-))) Pięć tygodni później. 27.06.07, 16:06 o Kurcze, ja szukam kogos, kto mialby wczesniej Urzedniczka kazala przyjsc w ktoras sobote jakos gora miesiac przed naszym slubem, zobaczyc jak to wyglada i porozmawiac z kierownikiem. Ale chyba zadna z forumek nie ma w tym czasie wiec najwyzej sie zglosze po "obcym" slubie Odpowiedz Link Zgłoś
uccellino Ale o czym Ty chcesz jeszcze rozmawiać? 28.06.07, 11:06 Nam kazała tylko na tydzien wcześniej przynieśc karteczkę z danymi świadków. Zakładam, że w ogóle widzialas tam jakiś ślub zanim sie zapisałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
iosellin Re: Ale o czym Ty chcesz jeszcze rozmawiać? 29.06.07, 02:05 nie widzialam Zapisalam sie tam bo to moj "rejonowy" urzad i slyszalam pozytywne opinie o nim. A skonsultowac musze np. utwory, ktore beda grane na naszym slubie (muzyka na zywo), bo pani zastrzegla, ze kierownik musi zaaprobowac, musze zobaczyc jak wyglada ta sala toastow i czy mi sie 100 gosci pomiesci, zamowic w ogole szampana, zastanowic sie nad potencjalna dekoracja... troche tego jest Odpowiedz Link Zgłoś
uccellino Sala toastów ma chyba na środku taki kamienny... 29.06.07, 08:10 ...blat na środku, na którym stawiają kieliszki. 100 osób się raczej nie zmieści, część będzie pewnie stała jeszcze w korytarzyku przy sali ślubów, część na zewnątrz. Ja szampana nie robię, dekoracji też nie. Wg mojej złotej dewizy "jak najmniej komplikacji" )) Odpowiedz Link Zgłoś
iosellin Re: Sala toastów ma chyba na środku taki kamienny 29.06.07, 15:46 to najwyzej bede ich gwalcic o sale konferencyjna jak mi sie ludzie nie pomieszcza na tej toastowej Odpowiedz Link Zgłoś
iosellin Re: A gdzie ta konferencyjna? Też na dole? 01.07.07, 23:26 konferencyjna jest na dole, gralam tam kiedys turniej brydzowy na ponad 60 par, wiec jest na pewno duza Odpowiedz Link Zgłoś
iosellin Re: OK. Kiedy idziesz gadać o tej muzyce? 03.07.07, 02:01 a to wlasnie jest dobre pytanie bo w zasadzie to nie mam kiedy ech, kazali 2- 3 tygodnie przed, tylko wtedy to ja w Japonii bede;p najwyzej wysle mojego a jak to nie poskutkuje, to bede walczyc tydzien przed slubem Ale dam znac co do efektu finalnego Odpowiedz Link Zgłoś
elza_lui Re: ślub cywilny 29.06.07, 08:38 sajgonetka napisała: > a jakie sukienki wybrałyście? białe, slubne? > czy jakieś inne, całkiem nietypowe jak na ślub?? > > mam giga rozterkę.. o kolorze nie wspominam już.. > Ja będę miała typowo ślubną - kolor ecru i do tego będę miała welon (kategorycznie nie chciałam mieć welonu, dopóki w jednym z salonów sprzedawczyni mnie namówiła no i stwierdziłam, że to "kropka nad i" i musi być). Trochę się dziwię, gdy dziewczyny biorące ślub cywilny, bez kościelnego zakładają np. garsonki. Ja żakiety i garsonki noszę w pracy. Oczywiście to ich wybór i mi nic do tego, kwestia gustu. Wkurza mnie tylko, gdy ktoś się dziwi, że "do urzędu w sukience i welonie?" To w końcu mój ślub a sukienka jak sama nazwa wskazuje jest ślubna a nie "kościelna". Ależ się rozpisałam; przepraszam za mój wywód, ale jak po raz 15641421561923 słyszę że welon i suknia do ślubu cywilnego nie pasują, bo to tylko cywilny to mnie coś trafia (ostatnio usłyszane od koleżanki). Pozdrawiam E. Odpowiedz Link Zgłoś
rusma1 8 wrzesnia mazury :) 27.06.07, 16:01 z grubsza juz wszystko mamy, jeszcze noclegi dla gosci i catering... nasz slub i wesele nie beda typowe slub mamy poza urzedem w miejscu wesela, imprzka w namiocie, wokol ogniska...od przyszlego weekendu rozdajemy zaproszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kongool Re: ślub cywilny_30.06 27.06.07, 16:38 Ja biorę tylko cywilny - w najbliższą sobotę w Górze Kalwarii (w W-wie nie znalazałam dogodnego terminu, bo organizujemy wszystko od 3 m-cy!!). A potem imprezka w Dworze Macieja w Konstancinie. Wszystko już prawie dopięte na ostatni guzik Kieckę szyję - ściągnęłam pomysł z sukienki zupełnie nie ślubnej projektanta Jesusa Del Pozo ale zmieniłam trochę krój i układ kolorów (połączenie ecru i brązów). Pewnie po weekendzie wrzucę jakieś zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
dagps Re: ślub cywilny_30.06 28.06.07, 08:59 moja calkiem slubna, welonu nie, bo sie sobie w nim nie podobam Odpowiedz Link Zgłoś
sajgonetka Re: ślub cywilny 14.07.07, 17:37 a czy jest możliwe dołożenie do "oświadczenia" składanego przed urzędnikiem USC swoich własnych słów, tylko dla męża? tak, zeby można było połączyć "oświadczenie" cywilne z tekstem przysięgi kościelnej? spotkałyście się z czymś takim? ja właśnie kombinuję.. czy trzeba mieć zgodę kierownika USC ? Odpowiedz Link Zgłoś
dagps Re: ślub cywilny 14.07.07, 17:41 nic nie pomoge, bo mi sie wlasnie tylko ta cywilna przysiega podoba. Odpowiedz Link Zgłoś