Dodaj do ulubionych

ślub cywilny

26.06.07, 13:43
która z was organizuje tylko ślub cywilny?
jak przebiegają przygotowania?
Obserwuj wątek
    • dagps Re: ślub cywilny 26.06.07, 13:50
      my

dosc dobrzesmile jutro moze odbiore suknie, reszta na razie na spokojnie, bo do
      sierpnia duzo czasu
    • sierpniowa_julka Re: ślub cywilny 26.06.07, 13:53
      zapraszamy do istniejącego już wątku:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=59627319&a=59627319
    • kdys Re: ślub cywilny 26.06.07, 17:16
      U mnie w ogóle nie przebiegają smile) poza terminem w Urzędzie (6 października)
      nie mam jeszcze nic smile
      • sajgonetka Re: ślub cywilny 27.06.07, 09:04
        ja mam fotografa wink i obrączki.
        reszta w polu wink

o sukience to nawet wyobrażenia nie mam wink na razie szukam koloru.
        chłop mi się tylko na wzór garnituru i nowe buty zdecydował [bo on anty-
        garniturowy jest. najchętniej to by glany założyłwink]

reszta - będzie chyba spontan wink bo jakoś nic nie idzie..
        a termin 25-08 smile
        • elza_lui Ja też 25.08.2007 :) 27.06.07, 09:21
          Cześć!
          A gdzie ślubujesz? Ja w Warszawie, w Ratuszu na pl.Bankowym.

To u mnie przygotowania o wiele dalej posunięte.
          Mam podpisane umowy z restauracją, DJ i fotografem.
          Obrączki zamówiliśmy w sobotę (przy okazji mogę polecić Jubilera - obrączki
          mają dożywotnią gwarancję; odświerzania, grawer w cenie a ja dostałam jeszcze
          mały brylancik - za darmo). Cena normalna jak na obrączki, a biorąc pod uwagę
          takie "dodatki" to uważam, że bardzo dobra.
          Sukienka się szyje (garnitur dla Pana Młodego jak już będę miała sukienkę),
          zaproszenia w większości rozdane, florystka upatrzona. Umówiona fryzjerka i
          makijażystka.
          Czyli sporo jest i z tego tytułu w przyszłym tygodniu wyjeżdzamy na urlop-już
          nie mogę się doczekać smile

Pozdrawiam
          E.
          • kamelia04.08.2007 u kogo zamowilaś obrączki, bo nam nasze sknocili? 27.06.07, 09:34
            porażka totalna, niezgodnie z zamówieniem, wzieli od nas 700 zł zadatku
            (prawioe 50%), bezczelność...
            • elza_lui Re: u kogo zamowilaś obrączki, bo nam nasze sknoc 27.06.07, 10:40
              My zamawialiśmy obrączki z białego i żółtego złota. Jubiler EXCELSIOR na ul.
              Marszałkowskiej 99A (za budynkiem Cepeli, sklep właściwie na rogu
              Marszałkowskiej i Al.Jerozolimskich w tym samym budynku co Metropol).
              Zapłaciliśmy zaliczkę 200 zł, a obrączki mają kosztować za komplet około 750 zł
              (około, bo w zależności od końcowej wagi cena może się zmienić o jakieś 50 zł).
              Poza dużą ilością wzorów i ceną przekonało nas do wyboru tego sklepu parę
              rzeczy:
              - moja siostra z narzeczonym w 2005 roku kupowała tam swoje obrączki i są z
              nich bardzo zadowoleni,
              - dożywotnia gawrancja (w innych sklepach w których byłam najwyżej roczna),
              darmowy grawer (nie zdecydowaliśmy się jeszcze jaki i nie było problemu -
              zadzwonimy i podamy treść lub nawet już po odbiorze możemy przyjść i nam
              wygrawerują to co chcemy),
              - bezpłatna renowacja i odświeżenie,
              - są bardzo elastyczni - tzn tylko w tym sklepie mieliśmy możliwość zmiany
              wyglądu obrączek, nie trzymali sie sztywno wzoru - w innych sklepach nawet nie
              chceli o tym słyszeć; takie jak wzór i koniec,
              - nawet tego nie wiedziałam i było to dla mnie zaskoczeniem - do zamawianych
              obrączek dodają brylancik jeśli chcesz - ja chciałam smile
              Jeszcze ich nie odebrałam, ale już nie mogę się doczekać. Tak czy inaczej na
              razie same pozytywne wrażenia o tym sklepie.
              Jak odbiorę dam znać czy wszystko OK.

Pozdrawiam
              E.
            • elza_lui Re: u kogo zamowilaś obrączki, bo nam nasze sknoc 27.06.07, 14:15
              kamelia04.08.2007 napisała:

> porażka totalna, niezgodnie z zamówieniem, wzieli od nas 700 zł zadatku
              > (prawioe 50%), bezczelność...

A gdzie zamawialiście swoje obrączki? Bo jak dla mnie taki wysoki zadatek to
              spore przegięcie, że o niezgodnym zamówieniem nie wspomnę. Jubiler raczej
              niezbyt godny polecenia z tego co czytam...
              • kamelia04.08.2007 Re: u kogo zamowilaś obrączki, bo nam nasze sknoc 27.06.07, 14:30
                dla mnie też to przegięcie i dziadostwo, w tej chwili zażądaliśmy zwrotu
                zadatku w podwojnej wysokości, zgodnie z treścią art. 394 kodeksu cywilnego z
                powodu nie wykonania zamówienia.
                Obrączki są/miały być firmy Łazur, zamawialiśmy u Jubilera "Amica-Styl"
                Jarosław Burecki Geant na Ursynowie (Warszawa). Wyszła porażka totalna, miały
                byc z łączonego złota, żółte błyszczace i białe matowe, a wyszły w jednym
                nijakim kolorze. Fuszerka totalna.
          • sajgonetka Re: Ja też 25.08.2007 :) 27.06.07, 10:00
            w Warszawie, USC na Białołęce. jako ostatni wink

foty będzie robił mój kolega z pracy.
            obrączki - aparta nr 215 wink wczoraj zamówiliśmy (komplet z grawerem ok. 800 zł)

sukienki nie chcę białej, tylko jakąś inną, krój też nie "ślubny", tylko
            bardziej koktajlowo-wieczorowy wink
            przyjęcie na max 12 osób - rodzice i rodzeństwo wink ale restauracji jeszcze nie
            zamówiliśmy wink

imprezę dla przyjaciół i znajomych zrobimy we wrześniu wink
            wesela dla "najbliższej rodziny" nie robimy, bo może wyjść ok. 120 osóg - raz,
            że nas nie stać, dwa - wolałabym zamiast ciotek i innych przydatków przyjaciół
            zaprosić, więc konflikt interesów jest (tzn. my kontra rodzice) wink

a podróż poślubna - Praga i Wiedeń smile
            po ślubie już..smile
    • kamelia04.08.2007 ja organizuję ślub "tylko" cywilny, a odnośnie 27.06.07, 09:15
      przygotowań to co masz na myśli?

Złozyliśmy dokumenty w USC, podalismy termin i poprosilismy o godzinę 18.00.
      Jesteśmy juz zapisani i czekamy na 4 sierpnia b.r.
      Pozdr
      • epox123 Re: ja organizuję ślub "tylko" cywilny, a odnośni 27.06.07, 11:08
        zespół jest,dj jest,sala jest,kucharze też,sukienka zamówiona,garnitur
        jest,wódka też,buty,welon jest,fryzjer jest-praktycznie wszystko już
        mamy,jeszcze tylko kilka zaproszeń i czekamy na nasz ślub -18.08
        • epox123 Re: ja organizuję ślub "tylko" cywilny, a odnośni 27.06.07, 23:47
          sukienke mam białą typowo ślubną
    • karolin-k Re: ślub cywilny 27.06.07, 11:15
      ja juz zorganizowałam, wszystko wyszło super smile
    • sajgonetka Re: ślub cywilny 27.06.07, 14:48
      a jakie sukienki wybrałyście? białe, slubne?
      czy jakieś inne, całkiem nietypowe jak na ślub??

mam giga rozterkę.. o kolorze nie wspominam już..
      • uccellino Kupiłam na posylwestrowych wyprzedażach. 27.06.07, 14:53
        Takie wieczorowe, ale skromne. Jedna czerwona, a druga malinowo-czarna. Marzyła
        mi się kiedyś garsonka, ale potem lenistwo wzięło górę - skoro mi sie trafiły
        dwie fajne kiecki, to nie chce mi się robić nic więcej... smile))
        • sajgonetka Re: Kupiłam na posylwestrowych wyprzedażach. 27.06.07, 14:55
          smile ze tez ja na to nie wpadłam.. wink
          po sylwestrze, az do wielkanocy nie mialam ani glowy, ani nastroju chodzic po
          takich sklepach wink
          teraz niejako mus, bo zostalo pare tygodni, a kiecki brak wink

w sklepach i galeriach "wielkoformatowych" nic nie ma..
          • uccellino Ja na to nie wpadałam :-))) 27.06.07, 14:57
            Byłam na zakupach na inny temat, a moja przyjaciółka: "zobacz jaka kiecka! może
            do ślubu?" smile))

Gdzie mieszkasz? W Wawie polecam Klif i Fashion House.
            • agnieszka9912 Mam pytania. 27.06.07, 15:13
              Elza - zdradzisz gdzie "szyje sie" Twoja sunienka ?
              Sajgonetka - nie wiem czego dokładnie oczekujesz od restauracji na przyjęcie
              ale może zobacz Willa Park Wesoła. Wiem, że organizują takie przyjęcia po
              cywilnym, czy przyjęcia komunijne..... No i podobno jedzenie jest pycha i
              obsługa bardzo fajna.
      • sierpniowa_julka Re: ślub cywilny 27.06.07, 15:07
        Ja wybrałam ślubną w kolorze złamanej bieli/jasnego ecry. Za godzinę mam
        pierwszą przymiarkę. big_grin A Tobie podobają się ślubne? Jeżeli tak, to chyba nie
        powinnaś mieć dylematu...
      • iosellin Re: ślub cywilny 27.06.07, 15:32
        ja mam suknie typowo slubna, bardzo jasne ecru (w zimnej bieli fatalnie
        wygladam, bo mam jasna cere), z welonem. Slub w USC Targowek, 11.08.
        • uccellino Ja też Targówek :-))) Pięć tygodni później. 27.06.07, 15:45
          • napolnoc Re: Ja też Targówek :-))) Pięć tygodni później. 27.06.07, 15:51
            A ja wlasnie w sobote mialam slub cywilny big_grinDDDD
            Fajnie bylo, nie padalo, goscie elegancko przyszli, ceremonia bardzo mila, babka
            nie dosc, ze przemowe po angielsku przygotowala, to jeszcze dla mojego Ojca
            specjalnie kilka zdan po niemiecku smile))
            Dostalam piekne kwiaty, zyczenia i komplementy.
            Koscielny mamy za 10 dni, ale obraczki juz nie sciagamy, sa piekne i wogole
            fajnie jest byc mezatka big_grinDDDDD
          • iosellin Re: Ja też Targówek :-))) Pięć tygodni później. 27.06.07, 16:06
            osmile Kurcze, ja szukam kogos, kto mialby wczesniejwink Urzedniczka kazala przyjsc
            w ktoras sobote jakos gora miesiac przed naszym slubem, zobaczyc jak to wyglada
            i porozmawiac z kierownikiem. Ale chyba zadna z forumek nie ma w tym czasie uncertain
            wiec najwyzej sie zglosze po "obcym" slubie wink
            • uccellino Ale o czym Ty chcesz jeszcze rozmawiać? 28.06.07, 11:06
              Nam kazała tylko na tydzien wcześniej przynieśc karteczkę z danymi świadków.
              Zakładam, że w ogóle widzialas tam jakiś ślub zanim sie zapisałaś?
              • iosellin Re: Ale o czym Ty chcesz jeszcze rozmawiać? 29.06.07, 02:05
                nie widzialam smile Zapisalam sie tam bo to moj "rejonowy" urzad i slyszalam
                pozytywne opinie o nim.
                A skonsultowac musze np. utwory, ktore beda grane na naszym slubie (muzyka na
                zywo), bo pani zastrzegla, ze kierownik musi zaaprobowac, musze zobaczyc jak
                wyglada ta sala toastow i czy mi sie 100 gosci pomiesci, zamowic w ogole
                szampana, zastanowic sie nad potencjalna dekoracja... troche tego jestwink
                • uccellino Sala toastów ma chyba na środku taki kamienny... 29.06.07, 08:10
                  ...blat na środku, na którym stawiają kieliszki. 100 osób się raczej nie
                  zmieści, część będzie pewnie stała jeszcze w korytarzyku przy sali ślubów,
                  część na zewnątrz. Ja szampana nie robię, dekoracji też nie. Wg mojej złotej
                  dewizy "jak najmniej komplikacji" smile))
                  • iosellin Re: Sala toastów ma chyba na środku taki kamienny 29.06.07, 15:46
                    to najwyzej bede ich gwalcic o sale konferencyjna tongue_out jak mi sie ludzie nie
                    pomieszcza na tej toastowejwink
                    • uccellino A gdzie ta konferencyjna? Też na dole? 29.06.07, 15:54
                      • iosellin Re: A gdzie ta konferencyjna? Też na dole? 01.07.07, 23:26
                        konferencyjna jest na dole, gralam tam kiedys turniej brydzowy na ponad 60 par,
                        wiec jest na pewno duza wink
                        • uccellino OK. Kiedy idziesz gadać o tej muzyce? 02.07.07, 14:14
                          • iosellin Re: OK. Kiedy idziesz gadać o tej muzyce? 03.07.07, 02:01
                            a to wlasnie jest dobre pytanie suspicious bo w zasadzie to nie mam kiedy ech, kazali 2-
                            3 tygodnie przed, tylko wtedy to ja w Japonii bede;p najwyzej wysle mojego a
                            jak to nie poskutkuje, to bede walczyc tydzien przed slubem wink Ale dam znac co
                            do efektu finalnego wink
      • monia_look Re: ślub cywilny 29.06.07, 08:22
        Ślubna - ecruwink))
      • elza_lui Re: ślub cywilny 29.06.07, 08:38
        sajgonetka napisała:

> a jakie sukienki wybrałyście? białe, slubne?
        > czy jakieś inne, całkiem nietypowe jak na ślub??
        >
        > mam giga rozterkę.. o kolorze nie wspominam już..
        >

Ja będę miała typowo ślubną - kolor ecru i do tego będę miała welon
        (kategorycznie nie chciałam mieć welonu, dopóki w jednym z salonów
        sprzedawczyni mnie namówiła no i stwierdziłam, że to "kropka nad i" i musi być).
        Trochę się dziwię, gdy dziewczyny biorące ślub cywilny, bez kościelnego
        zakładają np. garsonki. Ja żakiety i garsonki noszę w pracy. Oczywiście to ich
        wybór i mi nic do tego, kwestia gustu. Wkurza mnie tylko, gdy ktoś się dziwi,
        że "do urzędu w sukience i welonie?" To w końcu mój ślub a sukienka jak sama
        nazwa wskazuje jest ślubna a nie "kościelna".

Ależ się rozpisałam; przepraszam za mój wywód, ale jak po raz 15641421561923
        słyszę że welon i suknia do ślubu cywilnego nie pasują, bo to tylko cywilny to
        mnie coś trafia (ostatnio usłyszane od koleżanki).
        Pozdrawiam
        E.
    • rusma1 8 wrzesnia mazury :) 27.06.07, 16:01
      z grubsza juz wszystko mamy, jeszcze noclegi dla gosci i catering...
      nasz slub i wesele nie beda typowe
      slub mamy poza urzedem w miejscu wesela, imprzka w namiocie, wokol ogniska...od
      przyszlego weekendu rozdajemy zaproszenia.
    • kongool Re: ślub cywilny_30.06 27.06.07, 16:38
      Ja biorę tylko cywilny - w najbliższą sobotę w Górze Kalwarii (w W-wie nie
      znalazałam dogodnego terminu, bo organizujemy wszystko od 3 m-cy!!). A potem
      imprezka w Dworze Macieja w Konstancinie.
      Wszystko już prawie dopięte na ostatni guzik wink

Kieckę szyję - ściągnęłam pomysł z sukienki zupełnie nie ślubnej projektanta
      Jesusa Del Pozo ale zmieniłam trochę krój i układ kolorów (połączenie ecru i
      brązów).

Pewnie po weekendzie wrzucę jakieś zdjęcia.
      • dagps Re: ślub cywilny_30.06 28.06.07, 08:59
        moja calkiem slubna, welonu nie, bo sie sobie w nim nie podobamsmile
    • sajgonetka Re: ślub cywilny 14.07.07, 17:37
      a czy jest możliwe dołożenie do "oświadczenia" składanego przed urzędnikiem
      USC swoich własnych słów, tylko dla męża?
      tak, zeby można było połączyć "oświadczenie" cywilne z tekstem przysięgi
      kościelnej?

spotkałyście się z czymś takim?
      ja właśnie kombinuję.. czy trzeba mieć zgodę kierownika USC ?
      • dagps Re: ślub cywilny 14.07.07, 17:41
        nic nie pomoge, bo mi sie wlasnie tylko ta cywilna przysiega podoba.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka