Dodaj do ulubionych

mamo i tato do tesciów

29.06.07, 15:22
na tą chwile nie wyobrazam sobie mowienia do Jego rodziców mamo i tato.
lubie ich oni mnie ale zadko sie widujemy - mysle ze nawet jakbym z nimi
widziala sie czesciej to nie zmienia to wcale sytuacji- sa mili pomocni ale
sa tez specyficzni, tacy "chlodni" i niedostepni jakby...nie to ze sa zle itp
ale sa tacy ...sztywni?
mowienie do nich mamo tato nie przejdzie mi przez gardło a to juz za tydzien!
chyba bede mowila bezosobowo przez jakis czas...
sorry ale naprawde mam oporycryingnie chce robic przykrosi mojemu N ale szybko mi
to nie przejdzie...
Obserwuj wątek
    • monitchka26 Re: mamo i tato do tesciów 29.06.07, 15:26
      Rodzice mojego K kazali mi mówić po imieniu, więc po ślubie nic się nie zmieni.
      I dobrze, bo nie chciałabym mówić do nich mamo i tato.
    • malutenka5 Re: mamo i tato do tesciów 29.06.07, 15:30
      Na razie teść zaproponował mi mówienie do siebie po imieniu, z teściową jeszcze tematu nie było, ale raczej nie chcę mówić jej 'mamo'
      • mmadzia2 Re: mamo i tato do tesciów 29.06.07, 15:32
        ja bym bardzo chiala mówic do tesciowej po imieniu ale jak to usłyszala to
        malosię nie przekreciłasmile w gre wchodzi tylko mamo a ja już wiem że mi to
        napewno przez gardło nie przejdzie...bede mówić bezosobowo i juzsmile
        • monalisa.pl Re: mamo i tato do tesciów 29.06.07, 15:37
          ja nie wyobrazam sobie mowienia do nich po imieniu!
          tez bede mowila bezosobowo
    • monalisa.pl mowienie do nich po imieniu?nie pozwolilaby na to 29.06.07, 15:35
      moja kultura osobista nawet jakby mi to zapropnowali(a napewno tego nie zrobia
      bo nie sa na tyle luzni)
      po za tym zostalam wychowana tak ze ludzi starszych sie szanuje no i jego
      rodzice sa w wieku moich wiec nie wypada mi do nich mowic na TY...

bede mowila bezosobowo, moze kiedys sie przełamię.
      • mmadzia2 Re: mowienie do nich po imieniu?nie pozwolilaby n 29.06.07, 15:38
        moi rodzice powiedzieli że mój N może do nich mowic jak chce-albo mo imieniu
        albo mamo tato..tylko że on sobie nie wyobraza inaczej niż mamosmile a ja na
        odwrótsmile
        • monalisa.pl Re: mowienie do nich po imieniu?nie pozwolilaby n 29.06.07, 15:39
          a moj N nie ma oporów przed mowieniem mamo i tato do moich rodziców - ba! nawet
          tak mowi do nich od paru miesiecy juzwink))

ja do jego niestety bede mowila bezosobowo!

• ashton Re: mowienie do nich po imieniu?nie pozwolilaby n 29.06.07, 15:42
        W trakcie obiadu weselnego teściowa wzięła mnie na bok i poprosiła (!!!), żebym
        mówiła im "mamo" i "tato", no to mówię wink nie sprawia mi to problemu, widujemy
        się rzadko.
        Większy problem miał Mąż z moimi rodzicami, nie akceptowali go nigdy i obawiał
        się, że będą mieli jakieś obiekcje co do mamowania i tatowania przez niego...
        za pierwszym razem mama się skrzywiła, ale jakoś to poszło.
    • lacitadelle Re: mamo i tato do tesciów 29.06.07, 15:38
      uuu, no to życzę powodzenia.

Ja mam z tym spory problem niestety: jakoś się migam na razie, dwa razy udało
      się powiedzieć "mamo", no i cóż... ponoć najtrudniejszy pierwszy krok, więc mam
      nadzieję, że z czasem będzie łatwiej.

Niestety, taka jest wola teściowej, a ja nie chcę rozpoczynać wojny o słowa.

Nie wiem też, czy poza tym mam mówić na "ty", czy w 3 osobie, więc bezosobowo
      lawiruję - czasem się nie da i wtedy po prostu milknę (ślub 12 maja, za nami 2
      dłuższe wizyty w domu męża).

Życzę więc powodzenia i niech Cię pocieszy myśl, że nie jesteś sama.

Pozdrawiam,
      lacitadelle.
      • monalisa.pl Re: mamo i tato do tesciów 29.06.07, 15:42
        bezosobowo mialam na mysli np"czy mozesz mi to podac" a nie"czy mama moze mi to
        podac" smile))

bede mowila na razie bezosobowo a jak trzeba bedzie jakos sie zwrocic to powiem
        mamo a jak poprosze o cos albo zapytam np "czy bylas dzis w sklepie?" to tak
        zapytam czyli pol na pol - mamo i na ty...
        • lacitadelle Re: mamo i tato do tesciów 29.06.07, 17:07
          mówienie na ty nie jest bezosobowe, w podanym przykładzie ja bym powiedziała:
          "czy mogę prosić o podanie mi..." albo coś równie karkołomnego.

Niestety, tykanie, po tylu miesiącach zwracania się na Pani, nie może mi w ogóle
          przejść przez usta, a też i nie wiem, jaka byłaby reakcja.
    • dr_kaczusia Re: mamo i tato do tesciów 29.06.07, 15:40
      oj, tysiac razy juz to bylo maglowane tu i na mlodych mezatkach, odwieczny
      problem nowozencow smile duzo zalezy od reakcji tesciow i tego jak sobie zycza by
      sie do nich zwracac, a takze od wzajemnych stosunkow. Moi chca, zeby maz mowil
      do nich mamo/tato, a tesciowie nic mi nie proponowali, ale tesciowa bardzo nie
      chce byc tesciowa wink Poki co obojgu jest nam sie ciezko przelamac i stosujemy
      formy bezosobowe wink ale czasem brakuje slowa i pomalu sie przekonujemy, ze chyba
      trzeba sie przemoc. Mozna tez poczekac na potomstwo i przeskoczyc etap mamowania
      na dziadkowanie wink
      • monalisa.pl Re: mamo i tato do tesciów 29.06.07, 15:42
        Mozna tez poczekac na potomstwo i przeskoczyc etap mamowani
        > a
        > na dziadkowanie wink
        spoko!!! tak wlasnie zrobiewink
        • pomidorekk Re: mamo i tato do tesciów 29.06.07, 15:49
          powiem wam że ciężko jest mówić bezosobowo. Ja się starałam, ale i tak w pewnym
          momencie musiałam powiedziec "mamo". Ale mi to nie przeszkadza, bo teśció mam
          bardzo fajnychsmile
          • dr_kaczusia Re: mamo i tato do tesciów 29.06.07, 15:56
            oj wiem cos o tym, u nas nawet wychodzily czasem komiczne scenki z tego powodu wink
    • malutenka5 Re: mamo i tato do tesciów 29.06.07, 15:50
      Mam nadzieję, że teściowa pójdzie za mężem i każe mi mówić po imieniu, bo mamo i tato po prostu mi przez gardło nie przejdzie. No po prostu nie pasujewink
    • nives1 Re: mamo i tato do tesciów 29.06.07, 15:58
      oo tak rozumiem to
      z Tesciem poszło gładko bo to fajny i sympatyczny człowiek - chociaż i tak jak
      zrobiłam to pierwszy raz to mi gula w gardle stanęła
      Co do Teściowej - jest zdecydowanie mniej kontakatowa i trudniej mi to
      przyjddzie - na razie staram się nie doprowadzać do sytuacji kiedy musiałabym
      powiedzieć do niej mamo - pewnie z czasem
      Mój mąż tez się jeszcze nie przemógł
      Uzywamy do naszych mam form bezosobowych wink
      • malutenka5 Re: mamo i tato do tesciów 29.06.07, 16:01
        Moi Rodzice powiedzieli narzeczonemu, żeby mówił jak chce i mówi do nich po imieniu. A to, jak mam się zwracac do teściowej pewnie wyjdzie w praniuwink
    • jo-asiunka Re: mamo i tato do tesciów 29.06.07, 16:23
      mówię na pan/pani. To są obcy ludzie, którzy nie zrobili nic dobrego dla mnie, a
      złego sporo. Mąż do moich mówi po imieniu, przyjaźnią się po prostu.
    • strzygula Re: mamo i tato do tesciów 29.06.07, 16:32
      moze jestem dziwna ale juz sie nie moge doczekac jak bede mowic do
      tesciowej "mamo" po imieniu mi nie przejdzie a na pani tez jakos glupio smile ona
      i tak mi powtarza caly czas ze w koncu bedzie miala corke (ma 2 synow)i ze
      kocha mnie jak corke big_grin
    • nikola.b Re: mamo i tato do tesciów 29.06.07, 16:44
      ja narazie mowie pan/pani a po slubie mam zamiar mowic bezosobowo bo po imieniu
      to mi glupio a mama i tata ich nigdy nie nazwe... zreszta tak zadko sie
      bedziemy widywac (inne miejscowowsci) ze jeden dzien w bezosobowej formie jakos
      przezyje i nie bedzie to chyba az tak trudne.
    • siumot Re: mamo i tato do tesciów 29.06.07, 17:27
      ja mowie poprostu tesciu i tesciowa
      • malina2006 Re: mamo i tato do tesciów 29.06.07, 17:56
        Ja nie mówię do teściowej (teścia nie ma...) "mamo". Na bycie "mamą" trzeba
        sobie zasłużyć, a ta kobieta to zły człowiek. Wysłuchałam, co ma do powiedzenia
        na ten temat, i zamknęłam kwestię. Pominąwszy to, jak zatruwała nam życie przed
        ślubem, sama rozwiodła się dawno temu, wpoiła swoim synom (w tym mojemu mężowi)
        nienawiść do ojca (po pozbieraniu różnych faktów do kupy wydaje mi się, że grubo
        przesadzoną) - no i co - w jej przypadku - z tym "mamowaniem" do JEJ teściowej?
        smile W tej chwili jej "mama" (a więc matka męża, z którym się rozwiodła) dla niej
        nie istnieje. To można zostać "mamą", a potem już nią przestać być? To słowo o
        wielkiej wadze...

Jakoś nie jest dla mnie w związku z tym autorytetem w wyznaczaniu, kto jest
        rodziną i jak do kogo się zwracać.

Odwagi w wytyczaniu swoich granic!
        • siumot Re: mamo i tato do tesciów 29.06.07, 19:37
          ale mama to nie musi oznaczac traktowanie jak wlasnej lecz jak rodzicielke swej
          2-polowy
    • malinakalina Re: mamo i tato do tesciów 29.06.07, 19:47
      No z tym to bedzie klopot.......Do tescia z przyjemnoscia bede i chcialabym
      mowic tato, ale wynika to tylko z tego ze mam beznadziejne relacje (a wlasciwie
      ich brak ) z moim rodzonym tata wiec chyba chce sobie to odbic no a poza
      wszystkim tesc jest super!!!!
      No ale mowic mamo do tesciowej to nie pozwala mi jaks glupia lojalnosc w
      stosunku do wlasnej rodzicielki........Jakos no nie wiem mame mam tylko
      jedna..........i nawet najlepsza tesciowa ostatecznie jest tylko tesciowa.

Wiec ustalilismy wersje posrednia : prosze mamy, prosze taty.
      Wiem ze brzmi troche glupio ale inaczej nie dam rady.
      • dzidzia101 Re: mamo i tato do tesciów 29.06.07, 20:09
        Moj P nie ma juz ojca wiec ten problem odpada. Ale jego mama ma przyjaciela do ktorego moj P mowi
        po imieniu wiec ja chyba tez tak bede mowic. A co do naszych Rodzicow to szczerze mowiac nie
        zastanawialismy sie jeszcze nad tym ale wydaje mi sie ze jednak bedzie wersja "mamo-tato". I chyba
        nie bedzie z tym jakos bardzo ciezko smile
    • basia1125 Re: mamo i tato do tesciów 29.06.07, 20:00
      Mnie też chyba będzie ciężko. Bo przecież już mam moją kochaną Mamę i to jest
      zarezerwowane tylko dla jednej osoby. Nie wiem jak będę się zwracala do teściów
      po ślubie, zwlaszcza, że nie mieszkamy w Pl, więc rzadko się widujemy.
      Ale...do cioć i wójków już mówię na ciociu i wujku, więc nie wiem jak wybrnę z
      tego... smile
    • aganioq Re: mamo i tato do tesciów 29.06.07, 20:53
      ...też sobie tego nie wyobrażam, po imieniu też bym nie potrafiła...
      (nawet do sporo starszej od siebie koleżanki z pracy, która zaproponowała mi
      przejście na mówienie po imieniu nie potrafię, zwracam się do niej np "czy
      możesz mi coś tam podać?" czyli na ty ale jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło:
      "Basiu, możesz mi cośtam podać?")
      ...pewnie długo będzie forma bezosobowa, dodatkowy problem to to, że rodzice
      mojego S. są rozwiedzeni i każde z nich ma drugą żonę/męża i jak do nich się
      zwracać to już zupełnie nie wiem...
      • dzidzia101 Re: mamo i tato do tesciów 29.06.07, 22:02
        Ja mialam kolezanke w pracy ktora ma syna w miom wieku i bez problemu mowie do niej po imienu a
        nawet nie wyobrazalabym sobie mowic inaczej-jast tak kochana osoba. Ale do tesciowej nie
        potrafilabym zwracac sie na Ty.

>rodzice
        > mojego S. są rozwiedzeni i każde z nich ma drugą żonę/męża i jak do nich się
        > zwracać to już zupełnie nie wiem...

A jak Twoj N sie do nich zwraca? Mowi po imieniu? Mysle ze powinnas zwracac sie tak jak jak on, chyba
        ze oni zapraponuja inna opcje.
        Moj P nie ma juz ojca a jego mama ma przyjaciela. Moj P zwraca sie do niego po imieniu i ja pewnie tez
        tak bede..
        Mój suwaczek w portalu Ślub-Wesele.pl
        • aganioq Re: mamo i tato do tesciów 01.07.07, 07:09
          ...zawsze miałam opory przed mówieniem do osób starszych od siebie po imieniu
          (tak mnie jakoś wychowano)...moja mama wspominała, że na ich (moich rodziców)
          weselu podeszła do niej teściowa i powiedziała "ale teraz to już chyba wreszcie
          będziesz mówić do mnie mamo"...mam nadzieję, że moi teściowie (cała czwórka smile)
          też się jasno określą i ten problem zniknie o tyle, że nie będę musiała sama
          wymyślać formy, w jakiej się do nich zwracać, pozostanie mi już tylko
          przełamanie się...
    • aniak1211 Re: mamo i tato do tesciów 29.06.07, 22:31
      Dwa dni po slubie zwrocilam sie do tescia PAN,na to tesciowa zwrocila mi uwage
      jak to tak,ale nie zaproponowala mi mowienie mama,tata,glupio mi wtedy bylo!
      Zadko sie widujemy i nie wiem jak bedzie nastepnym razem,musze porozmawiac z
      mezem o tym smile
    • golinda Re: mamo i tato do tesciów 29.06.07, 22:36
      ja mam super teściów, więc nie miałam z tym żadnego problemu
      mówię do nich "mama, tata" i nie w 3 os. (niech mama poda), tylko w 2 os.
      (mama, siadaj i nie gadaj! wink))
    • molle Re: mamo i tato do tesciów 30.06.07, 15:55
      niestety dla mnie to teraz jest duży problem, jakoś nie potrafię złapać
      wspólnego języka z Mamą mojego przyszłego Męża i obawiam że ślub nic tu nie
      zmieni, zresztą ciężko byłoby mi mówić to Niej Mamo(bo ja już Mamę mam)wolałabym
      po imieniu, są młodzi jak na rodziców, do przyszłego Teścia też Tato chyba nigdy
      nie powiem choć Go bardzo lubię. Natomiast przeskoczenie na dziadków na razie
      nie wchodzi w grę, zresztą sama nie lubię jak mój Szwagier tak mówi do moich
      Rodziców, dziadku to mogą mówić wnuki a nie synowa i zięć. Nie wiem jeszcze jak
      będzie wyglądała sytuacja w drugą stronę, Szwagier mówi od prawie samego
      początku do Rodziców Mamo i Tato, (przed dziadkami), ale nie wiem czy mój p.M.
      to zaakceptuje, nie wiem jak z tego wybrniemy, może samo się to rozwiąże... OBY :o)
      • anusiaczek87 Re: mamo i tato do tesciów 30.06.07, 21:01

Juz prawie dwa miesiace po slubie ale jeszcze nie mówiłam do tesciow mamo, tato świadomie- do teściowej chyba mi sie wymksnelo wink .. brakuje mi jasnego sygnału z ich strony.. choc w sumie mama mowila ze zyskała córkę.. latwiej mi mowic o niej mamo jak nie słyszy smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka