polabb 21.07.07, 17:33 Dziewczyny co kupujecie oprócz wódki? Wino, piwo? W jakiej ilosci? Mam 80 osób na weselu i kupilam 70 butelek. Nie bedzie to za malo? Mam wesele jednodniowe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martinez027 Re: Co oprócz wódki? 21.07.07, 17:46 dziewczyny???A to alkoholem nie zajmuje sie menszczyzna ??????To co i w jakich ilosciach zalezy od towarzystwa!!Jak bedzie wiekszosc pochodzenia chlopsko-robotniczego to kupic trzeba duzo wodki,ewentualnie skrzynke piwka dla chetnych.Jak natomiast jest sporo om,em(niemam polskich znakow),pardon,madam itd..to jest problem wiekszy bo te wybredne"pseudo francuzy"moga marudzic,wiec trzeba zroznicowac i kupic jakies wina (biale,czerwone),piwa(ze3 rodzaje po skrzynce),po kilka butelek innych alkoholi typu:whisky,burbon,i jakies wynalazki typu"malibu"-dla kobiet i ewentualnych gejow...Czyli jak masz"normalnych"gosci to dokup ze2-3skrzynki jakiegos piwka (moze tyskie bo najpopularniejsze)i powinno starczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaaaa24 Re: Co oprócz wódki? 21.07.07, 17:47 U nas jeszcze będzie wino. Czerwone, różowe i białe, ze znaczną przewagą czerwonego Za piwem na weseleu absolutnie nie jestem, a dla spokoju dokupiłabym jeszcze 10 butelek wódki, bo tak się średnio liczy - 0,5 na osobę, a lepiej żeby zostało niż zabrakło Odpowiedz Link Zgłoś
inkageo Re: Co oprócz wódki? 21.07.07, 17:50 Wódki powinno wystarczyć, ale weź pod uwagę, że może komuś będziesz chciała dać butelkę w prezencie. My będziemy mieć jeszcze wino (białe, różowe, czerwone) i piwo w małych buteleczkach - 0,33 l (goście z zagranicy raczej wódki nie będą pić). Odpowiedz Link Zgłoś
polabb Re: Co oprócz wódki? 21.07.07, 19:14 Ja myslalam kupic czerwone i biale wino, tylko teraz pytanie ile butelek po 5, 10 sztuk? Odpowiedz Link Zgłoś
inkageo Re: Co oprócz wódki? 21.07.07, 19:17 Policz ile osób lubi wino, tak mniej więcej i może butelkę na osobę? Odpowiedz Link Zgłoś
polabb Re: Co oprócz wódki? 21.07.07, 19:21 Tylko jest właśnie problem bo nie wiem kto lubi wino i w dodatku jakie Chcialam poprostu kupic bo moze ktos zechce się napić. Odpowiedz Link Zgłoś
callaa Re: Co oprócz wódki? 21.07.07, 23:28 Musisz sie sama zorientowac kto co bedzie pil. Generalnie butelka na glowe (na cala noc) dla osob pijacych samo wino moze byc malo. Wiem sama po sobie Najlepiej jakbys kupila kilka butelek roznych gatunkow win. Kazdy cos dla siebie znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
olajk Re: Co oprócz wódki? 21.07.07, 19:37 Oczywiście wszystko zależy od gości. Menagerka restauracji, w której mamy weselicho mówiła, że raczej nigdy nie schodzi u niech więcej wódki niż ćwiartka na osobę, bo podają jeszcze wino. My więc mamy na 77 osób 50 flaszek półlitrowych i 24 butelki wina. Też wesele 1-dniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
mada82 Re: Co oprócz wódki? 21.07.07, 22:14 My mamy ten sam problem z trunkami. Sama nie wiem . Rodzice mówią, ze powinno się kupić pół litra i ćwiartkę na osobę. Piwa nie kupujemy. A wino owszem do obiadu Nie podjęłam jeszcze decyzji cyz oprócz obiadu wion tez wynosić . Jak Wy to robicie? Odpowiedz Link Zgłoś
k_linka Re: Co oprócz wódki? 21.07.07, 22:46 Szef sali twierdzil ze wino "nie idzie". Na 120 osob doradzil maxymalnie 12 butelek wina. Ja sie upieralam ze 2 razy wiecej i tyle kupil obecny maz (ale nie dlatego ze myslal ze znam sie najlepiej ale przez pomylke - nie wiedzial ile wina jest w kartonie jak bral). Wino poszlo cale, wodki zeszlo 0,5 na osobe (mielismy wiecej) - duzo ale wesele bardzo dlugie 17-5. Co do wina: Carlo rossi rozowe polslodkie aly uniknac dylematubiale czy czerwone Smakowalo wszystkim pijacym Odpowiedz Link Zgłoś
napolnoc Re: Co oprócz wódki? 22.07.07, 00:03 Na 65 osob mielismy 10 l wodki (trzy flaszki zostaly), 20 l szampana, 90 l wina (biale i czerwone, zostalo 20 l), kilka butelek campari, martini, j.danielsa i koniaku. Ale mysmy nie w PL mieli wesele, tylko w kraju wina Odpowiedz Link Zgłoś
martaba2 Re: Co oprócz wódki? 25.07.07, 11:51 No wlasnie, w kraju wina Czyli braliscie srednio 1,5 l wina na osobe? I jeszcze pytanko, wino miejcowe? Czy domowe? Odpowiedz Link Zgłoś
martaba2 Re: Co oprócz wódki? 25.07.07, 12:00 i jeszcze jedno: Jaki mieliście % udzial osob preferujacych wino. Bo u nas to wychodzi 60% Polaków i 40% reszta Odpowiedz Link Zgłoś
jusgoz Re: Co oprócz wódki? 27.07.07, 13:30 my mieliśmy na 90 osób tyle samo butelek 0,5 l wódki i sporo zostało. Ale były inne trunki - po parę butelek - wino białe, czerwone, martini extra dry i bianco, malibu, johny walker, żubrówka, gin, piwo. I te trunki prawie się rozeszły. Pzdr. Justyna. Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe piwo, wino, mozna drinkbar 25.07.07, 11:25 polecam wino SHUTTER HOME wytrawne, czerw. i biale PYCHA! Odpowiedz Link Zgłoś
butterfly80 zrób jakąs imprezę 25.07.07, 11:55 jesli nie wiesz,w jakich napojach alkoholowych lubują się Twoi goscie - zrób jakas imprezę: ookazja sie znajdzie: urodziny/imieniny/powitanie lata zauważysz co kto lubi. Możesz poiformować,że jestes przed slubem (wątek oszczędnościowo-orientacyjny - niech kazdy przyniesie taki alkohol jaki lubi NO I SIE dowiesz! Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa3 Re: zrób jakąs imprezę 25.07.07, 12:25 ja znam taki sposob oszacowania ile wodki, ile wina: 1 - 0.75 litra wodki na pare 1 wino czyli 0.75 litra - na 4 osoby. Trudno przed weselem poznac preferencje wszystkich gosci, zreszta niektorzy w ostatniej chwili decyduja sie co beda pic...Widze, ze ten sposob obliczenia z grubsza pokrywa sie z tym co piszcecie... Czy wiecie gdzie najtaniej w Warszawie mozna kupic alkohol w dużej ilości? Slyszałam, ze niektóre supermarkety mają specjalną ofertę weselna... Odpowiedz Link Zgłoś
stworzenje u nas prym bedzie wiodlo wino :-) 25.07.07, 12:34 wodka tez bedzie,ale nie jako ten symbol wesela,ze bez niej nie ma zabawy etc. bedzie,bo jak ktos chce prosze bardzo,a do tego wina rozne,w konkursach do wygrania tez wina, wode daje resturacja i to tak bedzie,ze policza za tyle ile goscie wypija wiec nie bedziemy sie motac co zrobic gdy zabraknie lub po weselu nam by mialo zostac . Odpowiedz Link Zgłoś
koka1000 Re: Co oprócz wódki? 25.07.07, 12:38 Witam, ja zdecydowałam się na wino oprócz wódki oczywiście. Wcześniej napisałam na forum jaki sklep z alkoholem polecam. Zobacz tutaj - forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=66452565 Skontaktuj się ze sprzedawcą lub właścicielem P. Klaudią i napewno Ci doradzi ile czego kupić. Ja tez byłam mało zorientowana czego ile mi potrzeba, ale w tym sklepie z winami mi bardzo pomogli. Ja też miałam 80 osób na weselu i kupiłam 12 butelek czerwonego, 12 butelek białego i 12 różowego i starczyło w sam raz. Poza tym z tego co sie orientuje to możesz zamówić większą ilość i jeśli coś Ci zostanie to możesz oddać do sklepu. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaisebastian Re: Co oprócz wódki? 25.07.07, 15:54 U nas bedzie taki stol z wedlinami swojej roboty, smalcem, ogorkami itd... Kiedys bylem na weselu, gdzie to znakomicie sie sprawdzilo. Do tego byl przy tym "swojskim" stole bimberek. Stol cieszyl sie ogromnym powodzeniem wsrod obydwu plci. Pomyslalem ze dobrym dodatkiem do naszego stolu bylaby sliwowica. Ta oryginalna na ogol produkowana jest na poludniu Polski i nie ma mniej niz 70% U nas bedzie wodka (prawdopodobnie Wodka Polska), wino rozne rodzaje oraz w niewielkich ilosciach piwo. Odpowiedz Link Zgłoś
blawatek33 Re: Co oprócz wódki? 27.07.07, 10:38 Na nasze wesele (52 osoby) kupilismy: 50 x 0,7 l wódki (zostało 12 butelek!). Polecam "Pana Tadeusza"! ok. 25 butelek wina (czerwone białe i różowe - w róznych proporcjach - najwięcej czerwonego). Jesli chodzi o wino to zostało ok. 7 butelek 30 małych piw 0,33 "Lech" (na weselu był grill a wiadomo, że niektórzy do kaszaneczki czy karkoweczki z grilla lubią się napić zimnego piwka - ale okazało się, że nie tym razem- zostało 25 butelek!) Kupilismy tez troche kolorowych alkoholi i zrobilismy cos na kształt mini-barku aby każdy mógł sobie zrobic dobrego drineczka (nad barkiem umiescilismy rózne fajne przepisy na drinki). Kupilismy tequille, gin, martini (bianco, rosso, rose), rum baccardi, caipirinhe, bols blue, malibu, bailey's itp. I to miejsce cieszyło się duzym powodzeniem - szczególnie wśrod młodziezy. Z tego zostało naprawdę niewiele (niestety. Ogólnie alkoholu było naprawdę duzo - ale tez i goście raczej z tych co jak sie bawia to potrafią sporo wypić (ale z drugiej strony nikt się nie upił!). No i lepiej żeby trochę zostało (przecież się nie zmarnuje niz aby świadek, czy pan młody miał w nocy latać po alkohol do nocnego))) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
promyczek_k Re: Co oprócz wódki? 27.07.07, 13:03 Było tak, 130 osób na weselu 120 butelek wódki 0,5 litra - nic nie zostało. co nie wypito, ostatni goście sobie zabrali, ale to było dosłownie kilka butelek 60 butelek wina - zostało chyba ze 30 5 skrzynek piwa - została jedna drink bar - rozszedł się w całości i wszystkich bardzo cieszył. mieliśmy w nim: whisky (2x 1 litr) gin (3x0,7 litra) malibu (2x0,7 litra) campari (1x1 litr) martini (2x1 litr bianco, 2x1 litr rosso) Odpowiedz Link Zgłoś