Dodaj do ulubionych

zauważyłyście??

07.05.08, 23:38
...że kościół jest przeciwny ślubom cywilnym?
Obserwuj wątek
    • zamyslona4 Re: zauważyłyście?? 07.05.08, 23:58
      z mojego doswiadczenia najwiekszymi przeciwnikami slubow cywilnych
      sa same urzedy..... sad
    • lumidee23 Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 00:04
      Ja brałam cywilny..my nie mieszkamy razem , wzielam ze wzgledu na nazwisko bo mi
      do obrony pracy potrzebne.. bylismy na 1 spotkaniu w kosciele ksiadz zapytal
      tylko czy mieszkamy razem my powiedzielismy , ze nie wiec ok... ale np na swieta
      ksiadz powiedzial, ze mi nie da rozgrzeszenia bo jestem po slubie cywilnym ...
      ;/ ale mi dal ;/ ale tak mi dowalil ze sie malo nie poplakalam powiedzial a co
      jakby bylo dziecko w miedzy czasie a maz by zginal w wypadku.. zostanie Pani
      panna z dzieckiem.. i ja mam dawac pani rozgrzeszenie a przyjdzie do mnie
      uczciwy facet po rozwodzie bo go zona zdradzala i wzial slub cywilny drugi raz
      bo jest fajjny facet i chce sobie zycie ulozyc i co jemu nie moge dac
      rozgrzeszenia a pani mam dac..
      ale mi pojechal.. eh
      • agnieszka.aim Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 09:49
        W szoku jestem! Przecież slub cywilny to związek zawarty w świetle
        prawa! kompletnie nie rozumiem dlaczego kościół to tępi!! i nie
        wyobrażam sobie, że ksiądz mógł Ci tak powiedzieć, że "jak mąż
        zginie to zostaniesz panna z dzieckiem"...! Co to ma znaczyć, że
        jesteś nieuczciwa?? No zwyczajnie bezczelne! Czysta głupota!!!
        • lumidee23 Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 09:56
          To byla spowiedz świateczna Wielkanocna..a maz mial wypadek wprawdzie nigrozny w
          listopadzie wpadl w poslizg na polnych drogach , wszedzie juz byla droga czarna
          a miedzy wzniesieniami byl taki lód ze ludzie jak z auta wyszli zobaczyc co sie
          stalo to nie mogli sie na nogach utrzymac..i wyrzucilo go na pionowo do rowu
          jakby nie pasy byloby kiepsko i to bardzo uncertain ale wracajac do tego co mowil
          ksiadz tak skojarzylam te dwie sprawy tak mnie zdenerwowal nie mogli mnie w domu
          uspokoic ;/ eh i miedzy innymi dlatego nie biore slubu w tym kosciele chociaz to
          moja parafia..
        • zamyslona4 Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 09:57
          nie emocjonuj sie tak.. poczuttaj inne posty lumidee i jej blog -
          dzieki temu jej posty potraktujez z odpowiednim przymrozeniem oka...
          • nati.82 Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 09:58
            Kościół jest przeciwny wszystkiemu, co nie jest związane z Kościołem.
          • lumidee23 Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 10:06
            a co Ci się nie podoba? kolezanko droga.. myslisz , ze ze spowiedzi bym sobie
            jaja robiła..
            zapomnialam , ze sa takie na forum dla ktorych sala suknia i oprawa sa
            wazniejsze od kosciola a to forum nigdy nie bylo tolerancyjne..
            załoz swoj blog pokaz zdjecia.. podyskutujemy ja np nigdy tu nie wstawie
            sukni..chociaz zamowilam suknie maggie sottero z kamieniami svaworskiego bo nie
            chce zeby ktos kogo twarzy nie zobacze zepsul mi humor az do slubu..
            • kasiulkkaa Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 10:07
              Dziecinko, a teraz głęboki wdech, wydech, wdech, wydech i pomódl się o zdrowie
              dla siebie.
              • kaamilka Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 10:25
                Kasiulkkaa, wysłałam Ci maila na gazetową skrzynkę.
                • kasiulkkaa Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 10:31
                  I masz odpowiedź.
            • lumidee23 Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 10:09
              blog Ci nie pasuje.. nie musisz czytać.. jakbys sie przeprowadziła z miasta w
              ktorym mieszkalas wiekszosc zycia do miasta w ktorym nie masz rodziny i nie
              znasz nikogo i musiala kazdemu z koleii wysyłac zdjecia co u Ciebie nie majac na
              to czasu ,zdjecia ze slubu itp tez by Ci sie to znudzilo..i zalozylabys jakas
              stronke
              • lumidee23 Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 10:10
                ??
                • kasiulkkaa Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 10:32
                  O zdrowie, bo na rozum już za późno.
    • lumidee23 Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 10:13
      a modle się i nie wstydzę się do tego przyznać o zdrowie też bo kiedyś mi ktoś
      powiedział na tym forum , ze ciagnace się zapalenie stawów , niedoczynność
      tarczycy to nie choroby..ale ze z takimi chorobami mozna urodzic bardzo chore
      dziecko albo wogole go nie urodzic.. tego juz nie powiedzial..a niestety tak
      jest za to mi napisal , ze uzalam sie nad soba smile
    • lumidee23 Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 10:21
      bylo tutaj tyle dziewczyn , które pisały , ze slub koscielny , czy
      błogosławienstwo jest dla nich malo istotne wrecz niewazne wiec nic mnie juz nie
      zdziwi..
      • kasiulkkaa Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 10:27
        Zazwyczaj ślub kościelny i błogosławieństwo są mało istotne dla ateistów (i czym
        tu się oburzać albo czemu dziwić?), osób, które nie odcięły jeszcze pępowiny, i
        kogutków na dachu, jak zawieje, takie mają poglądy. Dwóm ostatnim grupom należy
        współczuć.

• lumidee23 Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 10:32
          mam takich znajomych ktorzy sami juz spokojnie tyle zarabiaja ze mogliby wielkie
          wesele wyprawic ale rodzice sie uparli , ze zaplaca.. i to wlasnie wyglada tak
          jakby ta pempowina byla nieodcieta..a jest co w takiej sytuacji myslec..
          • lumidee23 Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 10:46

• zamyslona4 Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 10:30
        lumidee23 napisała:

> bylo tutaj tyle dziewczyn , które pisały , ze slub koscielny , czy
        > błogosławienstwo jest dla nich malo istotne wrecz niewazne wiec
        nic mnie juz ni
        > e
        > zdziwi..

"Ja brałam cywilny..my nie mieszkamy razem , wzielam ze wzgledu na
        nazwisko bo mi do obrony pracy potrzebne"

jak nazywa sie twoja przypadosc? trollizm czy schizofrenia?
        • kasiulkkaa Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 10:32
          Kogutek na wietrze.
        • lumidee23 Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 10:34
          ale przeciez biore koscielny normalnie 2 sierpnia i uwierz slub koscielny jest
          dla mnie duzo wazniejszy nic ten glupi papierek podpisany w urzedzie nawet
          obraczek nie nosimy.. i blogoslawisntwo bede miala..
          • kasiulkkaa Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 10:38
            Tyle że ten głupi papierek dał ci pełnię praw (i obowiązków). Dla ciebie ślub
            cywilny jest głupim papierkiem, dla innych ślub kościelny to czary mary faceta w
            sukience. Czemu więc oburza cię postawa osób niezwiązanych z KK, skoro sama nie
            masz szacunku dla urzędu, do którego jednak pobiegłaś.

nawet
            > obraczek nie nosimy.. i blogoslawisntwo bede miala..
            Te modlitwy o zdrowie to jednak dwa razy dziennie odmawiaj.
    • lumidee23 Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 10:41
      to do zamyslonej..
      • lumidee23 Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 10:47
        a czy ja powiedzialam ;p moich rodzicow ?

Inaczej się biega jak sie ma tylko dowod wymienić ew. meldunek czy

jedno konto bankowe i urzad skarbowy.

Ja zmienialam wpis do ewidencji działalnosci nazwisko w regonie i nip ie dowod
        karty wszystkie bankowe i konta umowy kredytowe na dzialanosc rozdzielnosc
        majatkowa i przede wszystkim na studiach nazwisko bo chcaialm prace bronic pod
        nowym wolno mi ? wolno!!!! i jakbym to zaczela w sierpniu robic wszystko po
        slubie to bym do dupy pojechala a nie na podroz poslubna bo przypominam ze na
        zmiane w US jest 3 tyg.. np
        • kasiulkkaa Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 10:52
          > a czy ja powiedzialam ;p moich rodzicow ?
          A widziałaś cudzych, którzy podglądali swoje dzieci? Bo słuchać plotek i je
          roznosić to raczej mało poważne;p

i przede wszystkim na studiach nazwisko bo chcaialm prace bronic pod
          > nowym wolno mi ? wolno!!!!
          Wolno. tylko po co? Dyplom z panieńskim byłby mniej ważny?

> Ja zmienialam wpis do ewidencji działalnosci nazwisko w regonie i nip ie dowod
          > karty wszystkie bankowe i konta umowy kredytowe na dzialanosc rozdzielnosc
          > majatkowa
          No straszne po prostu. Było dalej żyć na kocią łapę, mniej biegania po urzędach.

a nie na podroz poslubna bo przypominam ze na
          > zmiane w US jest 3 tyg.. np
          Teoretycznie, w praktyce wygląda, jak wygląda.
          • lumidee23 Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 10:58
            o Boze.... dziewczyno od kiedy zycie w narzeczenstwie osobno nie mieszkajac
            razem w wieku 22 lat to zycie na kocią łapę... heheh ale mnie rozbawiłaś ;p ile
            Masz lat 30 ze mierzysz ludzi swoja miara?
            • kasiulkkaa Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 12:05
              dziewczyno od kiedy zycie w narzeczenstwie osobno nie mieszkajac
              > razem w wieku 22 lat to zycie na kocią łapę...
              Dziecinko, nie wnikam, czy mieszkałaś z narzeczonym [teraz już mężem], czy nie,
              ani jak długo byliście w związku. Stwierdziłam po prostu, że było dalej żyć na
              kocią łapę. MNiej biegania po urzędach. "Dalej" oznacza m.in. "w przyszłości",
              "później" nie tylko "w dalszym ciągu". Ale skoro znasz tylko jedno znaczenie,
              tak odebrałaś mój post.

> Masz lat 30 ze mierzysz ludzi swoja miara?
              Siedemdziesiąt;ppp Mam tyle lat, żeby nie brać ślubu z powodu nazwiska.
          • lumidee23 Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 11:06
            Mam kolezanke , której mama za sciana siedzi i słucha a potem jej rano wypomina
            , ze nie moze spac..

Dyplom moze i na panienskie nazwisko wazy ale dowod jakbym zaczela zmieniac w
            sierpniu to papiery na nastepna uczelnie musialabym zlozyc na stare nazwisko..
            bo jaka mialabym podstawe do zlozenia papierow na nowenazwisko akt malzenstwa
            hahahaha ?

a co do zmiany w US moze zwykly zjadacz chleba jak nie zmieni nic mu nie zrobia
            bo mam sasiadke ktora sie nawet nie rozlicza od 10 lat bo nie umie starsza
            kobieta i nic jej nie robia bo jej 0 wychodzi w roliczeniu.. ale jak juz osoba
            prowadzaca dzialanosc nie zglosi zmiany to juz inna sprawa..bo tu troszke inne
            podatki wchodza w gre i panstwo zapłakaloby sie niestety :]
    • marcinromanski1 Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 11:28
      Żyje z narzeczoną w narzeczeństwie 3 lata, nie mieszkamy razem a nawet nie
      wiedziałem ,że żyje na kocią łapę.. hmm panno kasiulllo u Pani to dopiero na
      rozum za późno..
      czy Pani tak jak koleżanka zamyślona też zrezygnowała ze ślubu kościelnego na
      rzecz cywilnego ? bo może wtedy rozjaśniłaby mi się Pani
      oschłość i wredność do koleżanek biorących ślub kościelny..jeżeli nie to przykro
      mi podtrzymuje u Pani dopiero na rozum za późno..

psycholog Marcin Romański
      • anek6 Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 11:46
        Chcialabym tylko dodac do tej pelnej wzajemnej uprzejmosci dyskusji,
        ze najberzdiej ubawilo mnie snobowanie sie suknia maggie sottero
        z "kamieniami svawowskiego" wink))) maggie sottero to jedna z
        tanszych marek w uk
      • zamyslona4 Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 11:52
        marcinromanski1 napisał:

> czy Pani tak jak koleżanka zamyślona też zrezygnowała ze ślubu
        kościelnego na
        > rzecz cywilnego ? bo może wtedy rozjaśniłaby mi się Pani
        > oschłość i wredność do koleżanek biorących ślub kościelny..jeżeli
        nie to przykr
        > o
        > mi podtrzymuje u Pani dopiero na rozum za późno..
        >
        > psycholog Marcin Romański

hahahhahahahahahhahahahahahah smile))))))) chyba wydrukuje i powiesze w
        czasie slubu i widocznym miejscu smile
        kolezanka z niczego nie rezygnowala- nie mialam zamiaru nigdy
        koscielnego brac wiec nic na nic nie zamienilam. ktos chce brac
        koscielny- jego broszka, nic mi do tego, jak i tobie nic do mojego
        slubu.
        pan pseudo-pcyholog-humanista- nie umiejecy po polsku pisac ... cos
        styl do lumeede podobny..
        • lumidee23 Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 11:58
          a czy ja powiedziałam , że mam mega droga suknie ?
          a ty pewnie w UK pracowałaś na zmywaku ,ze wiesz big_grin

Wczoraj w gazeta.pl był artykuł własnie o tym , ze coraz wiecej slubow biora 30
          tki , ktore same sobie za nie płaca bo je w koncu stać na wesele po pracy w UK ,
          Irlandii czy Wiedniu po 10 latach stania na zmywaku..tylko rak nie pokazuja
          publiczne bo stare , styrane jak u 70 tki bo corocznych robotach w polu..

Bo jezeli suknia czego wymieniać tu nie miałam za 3800 jest dla Was tania to
          pozdrawiam serdecznie smile mieszkajcie sobie dalej w swoich
          m 3 i najezdzajcie na innych smile powodzenia
          Tylko dlaczego wiekszosc Panien Młodych pracuje w Urzedach zarabiajac 1200 zł i
          znaja się na wszystkim tylko nie na tym co robią bo wiekszosc czasu w pracy
          spedzaja przed GG czy Forum a głupiego wezwania nie umieją napisać smile?
          • bacha1979 Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 12:02
            Nie ma to jak dskusja na temat.
          • kaamilka Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 12:03
            cóż za wyrafinowany post pełen rzeczowych argumentów...
            PS Mam 25 lat, mieszkam w Polsce i sami finasowaliśmy sobie tą
            przyjemność jaką jes ślub i wesele... tongue_out
            • nati.82 Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 12:10
              lumidee jakieś dziwne frustracje życiowe przenosi na innych, bo jej wypowiedzi
              ani nie są na temat, ani nie mają ładu i składu, zwłaszcza, że chwalić się nie
              chciała, ale słówko o kryształkach svarowskiego i cenie sukni szepnęła, tylko
              teraz nie pokazuj nam czasem tej oszałamiającej sukni, bo możemy się rozczarować!
              • lumidee23 Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 12:25
                Jak można z ładem i składem odpowiadać jak kilka osób na raz pisze o roznych
                rzeczach.. nie mam 10 ciu rąk , a wypadałoby jeszcze pracować .. czy może ja nie
                muszę zwolnicie mnie od tego :d bo przecież idąc Waszym tokiem rozumowania " Jak
                się ma firmę to się do góry brzuchem leży big_grin "
                • kasiulkkaa Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 12:28
                  > Jak można z ładem i składem odpowiadać jak kilka osób na raz pisze o roznych
                  > rzeczach..
                  To się nazywa podzielność uwagi. Szalenie przydatne w życiu codziennym,
                  zwłaszcza podczas prowadzenia samochodu.

>a wypadałoby jeszcze pracować ..
                  To pracuj, aniołku, czemu tracisz czas na forum.

bo przecież idąc Waszym tokiem rozumowania " Ja
                  > k
                  > się ma firmę to się do góry brzuchem leży big_grin "
                  Znów się coś w chorej główce ulęgło...
                  • nati.82 Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 12:33
                    To jak ty dziewczyno łączysz pracę z odpisywaniem na forum, skoro podzielności
                    uwagi nie masz za grosz? Odpowiedź: nie łączysz i wypisujesz te wszystkie
                    brednie o zmywakach. Skoro tak bardzo gardzisz tymi wszystkimi, którzy wyjechali
                    z kraju i tymi, którzy pracują za 1200 to po co zadajesz się na forum z takim
                    plebsem? Myślałaś, że komuś tu swoim paniusiowaniem zaimponujesz? Co najwyżej
                    dostarczyłaś nam trochę rozrywki.
                  • lumidee23 Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 12:37
                    Przecież takie jest przeświadczenie ludzi..mamy firmę rodzinną kilkuosobową w
                    której siła roboczą są maszyny.. ale jak moj mąż się mi oswiadczył to pierwsze
                    gadanie jakie było to... oo wkupił się do rodziny bo oni mają firmę ;/ rece
                    opadaja sad
                    Dlatego ja nie cierpie jak ktos mowi o tatus jej firme założyl i ona nic nie
                    robi.. nie musi..
                    "Biznesplan" napisalismy razem fakt pomogl mi i pieniadze z Unii dostałam ale
                    jako ja nie jako ja+tatuś..radze sobie sama i wcale nie jest lekko i nie użalam
                    się nad sobą tylko bronie się przed glupimi komentarzami..
                    • kasiulkkaa Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 12:42
                      > Przecież takie jest przeświadczenie ludzi.
                      Zmień otoczenie, dziwnymi ludźmi się otaczasz.

> Dlatego ja nie cierpie jak ktos mowi o tatus jej firme założyl
                      Patrz wyżej.

i ona nic nie
                      > robi.. nie musi..
                      Jak wyżej.

i nie użalam
                      > się nad sobą tylko bronie się przed glupimi komentarzami..
                      W ogóle się, dziecino, nie użalasz. Od dwóch lat mniej więcej można poczytać,
                      jak to ci trudno w życiu, bo prowadzisz firmę i jesteś nieuleczalnie [twoim
                      zdaniem] chora. Może po prostu zmień pracę.W imię czego się użerać pół życia ze
                      znienawidzonym zajęciem?
                    • nati.82 Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 12:42
                      Wszystko rozumiem, tylko dlaczego opowiadasz o tym w tym właśnie miejscu, skoro
                      nikt z nas - prócz ciebie - takiego wątku nie podjął? To ty zaczęłaś mówić o
                      pieniądzach, o tym, że ludzi kasa kole w oczy itd. Czy ktoś tu pytał o stan
                      twojego portfela i możliwości finansowe? Sama się przyznałaś, że dla ciebie
                      praca za 1200 to nie praca, wiec aż dziwne, że masz czas na siedzenie w necie,
                      skoro musisz właśnie zarabiać "ciężkie" pieniądze.
          • bacha1979 lumidee 08.05.08, 12:04
            masz dziwny sposób wartościowania ludzi.
            • lumidee23 Re: lumidee 08.05.08, 12:10
              kamilka ale to wogóle nie do Ciebie smile

Bacha ja sie nie czepiam bez powodu..i bardzo dużo forum za twoich slubnych
              czasów utrzymuje ze mna kotnakt twierdzac, ze fakt i tu im przyznam racje za
              duzo swoich spraw wywlekam na swiatlo dzienne..ale jak pada pytanie czy kosciol
              jest przeciwny slubom cywilnym i ja odpowiadam jak najbardziej na temat a
              dziewczyny sie czepiaja mojego bloga to kto robi blad ja czy one..jedna sie
              wypowiedziala normalnie to jej pojechaly , zeby sie nade mna nie litowaly bo
              jestem nienormalna.. bo mam "pieska autko czy zaproszonka" na blogu..a kiedy
              bede miala takiego bloga jak nie teraz za 40 lat ?
              • kaamilka Re: lumidee 08.05.08, 12:15
                no byś spróbowała bezpośrednio do mnie! ale Twój post był taki
                ohydny, że nie mogłam sie nie odezwać.
            • agnieszka.aim dajcie sobie po razie i będzie problem z głowy :) 08.05.08, 12:30
              Dziewuchy, spokojnie i bez jadu! smile

A może by tak na temat popisać? big_grin
              Skąd nagle rozmowy na temat wartości sukni?? Jakie to ma znaczenie?

P.S. zgadzam się z tym, że kościół jest przeciwny temu co wykracza
              za jego mury...

W szoku byłam też jeśli chodzi o zapowiedzi... Niby takie ważne a w
              mojej parafi wywieszają tylko marną kartkę w gablotce... I po co to
              komu? kto to czyta?

Kościelne sprawy tracą swój urok, jeśli w ogóle miały jakikolwiek..
              Ostatnio ksiądz na kazaniu mówił, że ludzie sprzeciwiają się Bogu,
              ponieważ korzystają z maseczek, masaży, solarium itp.
              Wyobrażacie sobie jak ksiądz to mówi?

Natomiast ksiądz, który prowadzi nauki przedmałżeńskie na ostatnim
              spotkaniu powiedział "czy ktoś z Was chciałby żonę, która się
              puściła niewiadomo ile razy?"

Powstrzymam się i nie będę komentować... uncertain

mój suwaczek
              • kasiulkkaa Re: dajcie sobie po razie i będzie problem z głow 08.05.08, 12:32
                > Natomiast ksiądz, który prowadzi nauki przedmałżeńskie na ostatnim
                > spotkaniu powiedział "czy ktoś z Was chciałby żonę, która się
                > puściła niewiadomo ile razy?"
                I narzeczeni milczeli?
                • agnieszka.aim Re: dajcie sobie po razie i będzie problem z głow 08.05.08, 12:38
                  kasiulkkaa napisała:

>I narzeczeni milczeli?

Niestety tak..

------------------------
                  • kasiulkkaa Re: dajcie sobie po razie i będzie problem z głow 08.05.08, 12:43
                    Uuu, nie wiem, komu bardziej współczuć. Księdzu czy narzeczonym.
                    • mojboze Re: dajcie sobie po razie i będzie problem z głow 08.05.08, 13:59
                      Pewnie zaciskali zęby, aby tylko papier dostać.
              • lumidee23 Re: dajcie sobie po razie i będzie problem z głow 08.05.08, 12:33
                nie wiem czy mogę się wypowiadać bo jestem niemile widziana..
                • agnieszka.aim Re: dajcie sobie po razie i będzie problem z głow 08.05.08, 12:36
                  lumidee23 napisała:

> nie wiem czy mogę się wypowiadać bo jestem niemile widziana..

bez przesady! ale po co poruszać kwestie, które nie są na temat?
                  • lumidee23 Re: dajcie sobie po razie i będzie problem z głow 08.05.08, 12:40
                    sad bo mi przykro z tego powodu ,że młodzi ludzie są zablokowani w Polsce bo jak
                    ślub to pewnie ciąża , bo jak Firma to Tatuś , młodzi ludzie nie mogą się w
                    POlsce pokazać..uczucia wogóle się nie licza.
                    U mojego brata w klasie ( 5 klasa) przyszla 24 letnia nauczycielka wychowawczyni
                    zaraz po 1 zebraniu ja wywalili bo... za młoda i nie doswiadczona ...a gdzie ona
                    się ma nauczyc gdzies musi zaczac..
                    • bacha1979 lumidee 08.05.08, 12:41
                      pamiętasz o czym był wątek??
                      • lumidee23 Re: lumidee 08.05.08, 12:43
                        Pamiętam, już wracam do tematu.
                        Co powiedziałam na samym początku nie tak , że mnie tak zjechałyście. Po raz
                        kolejny przełamałam się bo rok mnie tu nie było, za zjechanie mojego
                        pierscionka..znow jestem napisałam o slubie cywilnym co tam bylo nie tak.. moze
                        mnie naprostujecie..
                    • lumidee23 Re: dajcie sobie po razie i będzie problem z głow 08.05.08, 12:41
                      rodzice ja wywalili i zmienili na starą lampucarę , która tez im nie pasuje..bo
                      za brak mundurka daje 20 pkt bo ona ma 68 lat i jak chodzila do szkoly to byly
                      mundurki..
                    • kasiulkkaa Re: dajcie sobie po razie i będzie problem z głow 08.05.08, 12:47
                      > sad bo mi przykro z tego powodu ,że młodzi ludzie są zablokowani w Polsce
                      Matko BOSKA, czegoś ty się naćpała?

bo jak
                      > ślub to pewnie ciąża ,
                      Fakt, można dla nazwiska, równie chwalebny powód.

>bo jak Firma to Tatuś
                      No w twoim przypadku akurat tatuś. W innym może być mamusia, a w normalnych
                      przypadkach właściciele firmy osobiście.

młodzi ludzie nie mogą się w
                      > POlsce pokazać.
                      O kurdę, gdzie jest tak traumatycznie?

>uczucia wogóle się nie licza.
                      Taaa, ślub wzięty dla nazwiska to gejzer romantyzmu.

Ciąg dalszy szalenie związany z tematem.
                      • lumidee23 Re: dajcie sobie po razie i będzie problem z głow 08.05.08, 12:53
                        ile sarkazmu ;p

wogole bym tego cywilnego nie brała.. moj maz tez byl przeciwny..postanowilismy
                        , ze wogole uczuciowo nie bedziemy do niego podchodzić, dla nas najwazniejszy
                        jest slub koscielny...

a dla nazwiska nie bo maz nie wiadomo jak bogaty.. bo tak to moglo zabrzmieć..
                        ja chcialam swoje sobie nawet zostawic tylko nazwisko mam imienne i mialabym dwa
                        imiona i nazwisko meza.. dlatego zmienilam bo duzo z tym zachodu a teraz
                        przezywam jak wy wszystkie slub koscielny , ktory zbliza sie nieubłagalnie
                        wielkimi krokami..
                        • kaamilka Re: dajcie sobie po razie i będzie problem z głow 08.05.08, 12:57
                          ale ja nadal nie rozumiem, po co był ten cywilny? dla nazwiska...?
                          • lumidee23 Re: dajcie sobie po razie i będzie problem z głow 08.05.08, 13:04
                            Nie bede już tłumaczyć bo się kasiulllka denerwuje smile ona niech wytłumaczy aja
                            sie posmieje smile
                        • kasiulkkaa Re: dajcie sobie po razie i będzie problem z głow 08.05.08, 13:01
                          > wogole bym tego cywilnego nie brała..
                          Już o tym wspominałaś.

postanowilismy
                          > , ze wogole uczuciowo nie bedziemy do niego podchodzić, dla nas najwazniejszy
                          > jest slub koscielny...
                          Bardzo szlachetne i "dojrzałe".

> a dla nazwiska nie bo maz nie wiadomo jak bogaty.. bo tak to moglo zabrzmieć..
                          Znów wkładasz w moją klawiaturę to, co ci się legnie w główce. Pisałaś już, że z
                          powodu dyplomu, więc po co się teraz tłumaczysz, że być może mąż nie wiadomo jak
                          bogaty. Co ma piernik do wiatraka?

> ja chcialam swoje sobie nawet zostawic tylko nazwisko mam imienne i mialabym dw
                          > a
                          > imiona i nazwisko meza..
                          No straszne. Twoi rodzice to dopiero muszą się z tym imiennym nazwiskiem męczyć...

• lumidee23 Re: dajcie sobie po razie i będzie problem z głow 08.05.08, 13:03
                            a w szczegolnosci tata , który ma nazwisko brzmiace jak nowoczesne imie damskie smile
                    • agnieszka.aim lumidee23 08.05.08, 12:51
                      Bo to wszystko pogoń za pieniądzem..

Jeśli młody człowiek ma dobry samochód, to z góry jest osądzony, że
                      dostał samochód "od tatusia" - fakt, często tak jest, a gdy są
                      wyjątki to nikt tego nie zauważy.

kolejna sprawa.. ciąża - niestety takie czasy, gdy przychodzi temat
                      ślubu to od razu podejrzenie, że ciąża. W niektórych przypadkach
                      ciąża "zmusza" młodych do wzięcia ślubu, a u niektórych maluszek
                      pchający sie na świat poprostu przyspiesza decyzję o ślubie, który i
                      tak miał się odbyć tylko "nie w tym roku, a w przyszłym". To
                      indywidualna sprawa.

Nauczycielka, która jest świeżo po studiach musi gdzieś zdobyć
                      praktykę, a rodzice sami wnioskują o zwalnianie takich młodych osób,
                      bo boją się, że za mało doświadczona i nie poradzi sobie z dziećmi.

Cywilny - moim marzeniem był cywilny w Pałacu Ślubów na starówce w
                      Wawie, niestety brak terminów. Ale ja widzę w cywilnym nic złego!!
                      To ślub w formie prawnej, nie wyznaniowej ale to przecież nie
                      oznacza, że w ten sposób wypieramy sie Boga, kościoła itd... Co to
                      za paranoja??? moim zdaniem taka kolej rzeczy, najpierw cywilny,
                      później kościelny... Taka tradycja rodzinna.
                      • lumidee23 Re: lumidee23 08.05.08, 13:00
                        sad smutno tak i to bardzo i nie naćpałam się nic..przed ciąża nie można!!

Ja niestety musiałam założyć działalność ze wzgledów rodzinnych i osobistych ,
                        może też dlatego to co mowie jest takie bez ładu i składu bo bardzo wczesnie
                        miałam zabitą młodzieńczość i nie mogłam pójść na studia dzienne do innego
                        miasta tylko od 18 roku życia , jeszcze w LO pracować..brakuje mi czasu na
                        cokolwiek, nie mam się komu wygadać i musiałam bardzo wcześnie dorosnąć a gdzie
                        niegdzie widać dziecięce zachowania , które się same cisną przez brak
                        wyładowania energii młodzieńczej w wieku nastoletnim..
                        • kasiulkkaa Re: lumidee23 08.05.08, 13:06
                          Lumidee, już może zamknij forum i skup się na pracy albo - jeszcze lepiej -
                          spakuj się i wyjedź w głuszę bez telefonu i internetu. Odpoczniesz, przestaniesz
                          gadać jak potłuczona.

> sad smutno tak i to bardzo i nie naćpałam się nic..przed ciąża nie można!!
                          Ty się nie rozmnażaj, zanim sama ze sobą do ładu nie dojdziesz. Po co dziecko
                          rozchwiana emocjonalnie matka.

.brakuje mi czasu na
                          > cokolwiek, nie mam się komu wygadać
                          Nie siedź na forum, znajdziesz czas na znajomych.

przez brak
                          > wyładowania energii młodzieńczej w wieku nastoletnim..
                          Ło matko... Ujawnił się na forum psycholog, może umówisz się z nim na konsultację.
                          • lumidee23 Re: lumidee23 08.05.08, 13:07
                            umiesz coś miłego napisać ?
                            • kasiulkkaa Re: lumidee23 08.05.08, 13:09
                              A tak bardzo tego potrzebujesz?
                              • lumidee23 Re: lumidee23 08.05.08, 13:10
                                nie nie łaski bez tak tylko pytam smile?
                                • kasiulkkaa Re: lumidee23 08.05.08, 13:14
                                  A jak tylko tak, to nie czuję się w obowiązku odpowiadać na to pytanie ani pisać
                                  coś miłego;p
                                  • nati.82 kasiulkkaa 08.05.08, 13:23
                                    Mamy faworytkę, żołta koszulka lidera trafia do lumidee i obawiam się, że długo
                                    nikt jej nie zdetronizujesmile Tylko nie wiem czy jest tu się z czego smiać tak
                                    naprawdę, czy nie żałować, że właśnie takie osoby nie wyjechały na ten zmywak!
                                    • lumidee23 Re: kasiulkkaa 08.05.08, 13:30
                                      Wspaniałego ślubu Wam życzę dziewuszki smile
                                      miłego dnia
                                      • nati.82 Re: kasiulkkaa 08.05.08, 13:33
                                        Czyjego ślubu? czy pisałyśmy, że się wybieramy, czy kolejną głupotkę sobie
                                        stworzyłaś?
                                        • lumidee23 Re: kasiulkkaa 08.05.08, 13:34
                                          Nie ogólnie do tych co biorą smilew tym roku nastepnym, czy za 5 lat
                          • kasiulkkaa * 08.05.08, 13:08
                            *dziecku rozchwiana matka albo dziecko rozchwianej matce.
          • kasiulkkaa Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 12:10
            Lumidee, no tak, to przykre, że nie wszystkim tatuś firmę zasponsorował. Jak
            nic, 3/4 panien młodych powinno się rodziców wyrzec.

> Wczoraj w gazeta.pl był artykuł własnie o tym , ze coraz wiecej slubow biora 30
            > tki , ktore same sobie za nie płaca bo je w koncu stać na wesele po pracy w UK
            > ,
            > Irlandii czy Wiedniu po 10 latach stania na zmywaku..tylko rak nie pokazuja
            > publiczne bo stare , styrane jak u 70 tki bo corocznych robotach w polu..
            A możesz wkleić link do tego artykułu?

> Tylko dlaczego wiekszosc Panien Młodych pracuje w Urzedach zarabiajac 1200 zł
            I znów słyszałaś czy piszesz o sobie?

>a głupiego wezwania nie umieją napisać smile?
            Jeszcze gorzej, jak głupiego postu nie są w stanie po polsku napisać. O
            interpunkcji to lalcia słyszała?
            • lumidee23 Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 12:15
              zawsze mialam z nia problemy smile mogę sie przyznać legalniesmile
              Firme tatuś ma swoją i nie musi nic sponsorować , glupie przedswiadczenie , ze
              jak ktoś ma firme to już jest Pan i władca..a ile sie trzeba natyrać jeszcze w
              branży typowo nie kobiecej ;/ to już nie łaska pomyśleć . Robie rzeczy , które
              mnie wogóle nie interesują..ale takie czasy niestety jak się nie chce do UK
              wyjeżdzać..3/4 moich ludzi z LO siedzi wlasnie jak nie na zmywaku to przy
              kwiatkach w HOlandii..
              • kasiulkkaa Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 12:25

> zawsze mialam z nia problemy smile mogę sie przyznać legalniesmile
                To do ćwiczeń, dziecinko, zamiast bełkotać na forum i w blogu.

ze
                > jak ktoś ma firme to już jest Pan i władca.
                A coś takiego napisałam?! Matko święta, w którym miejscu. Dzidzia, czytaj ze
                zrozumieniem. Nie przypisuj innym opinii, które twoim zdaniem mają.

Robie rzeczy , które
                > mnie wogóle nie interesują..ale takie czasy niestety jak się nie chce do UK
                > wyjeżdzać.
                A to ciekawe, żyję w tych samych czasach i robię to, co lubię i co mnie
                interesuje. Ba, nawet jest to opłacalne.

3/4 moich ludzi z LO siedzi wlasnie jak nie na zmywaku to przy
                > kwiatkach w HOlandii..
                No to współczuć.

Jesteś w stanie podać link do artykułu czy to dla ciebie zbyt trudne?
                • lumidee23 Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 12:28
                  NO niestety dzidzia nie ma na to czasu bo dzidzia się musi interpunkcji nauczyć
                  smile Ale nie wiem czy bede umiała bo blask kamieni na sukni mnie zaślepi ;d
              • marta_s25 Re: zauważyłyście?? 09.05.08, 19:33
                nie rozumiem dlaczego w co drugim poscie piszesz o TEJ firmie, jakby
                to byla folozofia jakas zalozyc, prowadzic i miec z tego jeszcze
                pieniadza bez wzgledu na wiek. kurcze znam ludzi mlodych z wlasna
                dzialalnoscia, ktorzy zatrudniaja kilkanascie osob i znam osoby po
                50tce,ktorych kapitalizm wyrzucil na bruk, ktorzy podniesli sie i
                tez maja wlasne firmy i daja prace mlodszym od siebie.
                i nie rozumiem dlaczego troche mniej czesciej niz o FIRMIE piszesz
                o 'ludziach na zmywaku'-czy cos w tym zlego? czy boli cie to?
                przeciez tobie kromki chleba od ust nie odbieraja!!!
                troche poszerz swoje horyzonty, bo w UK, Irlandii czy jak piszesz
                Holandii jest tez tysiac innych zawodow!
          • anek6 Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 12:15
            Nie denerwuj sie. Poprostu dla mnie zabrzmialo to smiesznie, ze przy
            okazji innego tematu, powazniejszego niz kiecki, wrzucilas jaka masz
            suknie. Z kamieniami wink
            Co do Twoich dalszych, pelnych agresji dywagacji, o rekach styranych
            itp. to zupelnie nie trafione.
            • lumidee23 Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 12:18
              Nigdy nie byłam na tym forum nikomu wrogiem nie cierpie sama tego wrogiego
              nastawienia..i własnie dlatego nie wstawiam tu sukni sad bo juz widze jaka bylaby
              opinia na bloga tez jej nie wstawie.. a jakbym byla taka jaka mnie tu opisujecie
              moja suknia juz dawno figurowalaby na jednym z postów non stop przeze mnie
              podbijanych..
      • kasiulkkaa Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 12:07
        Panie psycholog, najpierw zajrzyj pan do słownika, potem się pan wypowiadaj na
        forum.

> czy Pani tak jak koleżanka zamyślona też zrezygnowała ze ślubu kościelnego na
        > rzecz cywilnego ?
        A co to pana, za przeproszeniem, obchodzi?

bo może wtedy rozjaśniłaby mi się Pani
        > oschłość i wredność do koleżanek biorących ślub kościelny..
        Moja oschłość i wredność, jak pan to uroczo ujął, dotyczą poglądów, nie osób.

• lumidee23 Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 12:49
          JUż wiem dlaczego zaczęłam o sukni..
          Jak właśnie 2 lata temu weszłam na to forum, i zobaczyłam jak sobie dziewczyny
          suknie pokazują..juz nie mogłam się doczekać , aż ja kiedyś wstawie tu swoją
          suknię ale jak widzę ten jad..to mi się odechciewa..
          • agnieszka.aim Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 12:57
            ja widzę, że ktoś tu poprostu ma ochotę pogadać o niczym. i
            zwyczajnie się wygadać..? to już lepiej na maila napisać...! ja
            zapraszam smile chętnie posłucham życiowych problemów!
            • lumidee23 Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 13:06
              to ja moze poprosze nr gadu na gazetowego smile
    • madziaq Re: zauważyłyście?? 08.05.08, 13:54
      Hmmm... Ja może ekspertem nie jestem, na prawie kanonicznym się nie znam, ale
      tak na logiikę - kościół nie jest przeciwny ślubom cywilnym, nie tępi ich, ani
      nic z tych rzeczy. Śluby dywilne są po prostu obok kościoła - osoby wierzące
      powinny brać ślub kościelny (konkordatowy), osoby niewierzące lub takie, których
      kościoły nie mają stosownych umów z państwem, biorą ślub w USC. I tyle.

Z punktu widzenia kościoła ślub cywilny nie jest ślubem (tzn oczywiście jest w
      sensie prawnym, więc jeżeli ktoś ma ślub cywilny to nie może dajmy na to
      wystąpić jako panna i z kimś innym wziąć ślub kościelny wink), nie uprawnia do
      zycia w małżeństwie. Taki przepis, czy logiczny, to inna sprawa. Ale trudno mieć
      pretensje do kościoła o to, że stosuje się do własnych przepisów.

Jak ktoś nie jest zwiazany z kościołem to bierze sobie ślub cywilny a czy
      kościół jest temu przeciwny czy nie, to powinno mu zwisać wink
      • vocativa Re: zauważyłyście?? 09.05.08, 02:41
        Ja też myślę,że Kościół Katolicki nie jest przeciwny ślubom cywilnym a może
        nawet przekornie powiem,ze jest ich zwolennikiem.smile
        Jeżeli ktoś bierze ślub kościelny(nie konkordatowy)to musi najpierw zawrzeć ślub
        cywilny(chyba,że istnieją ku temu w danym momencie poważne przeszkody, ale wtedy
        musi z kolei podpisać rękojmie,że to uczyni jak tylko przeszkody znikną->czyli
        jak tylko na przykład osiągnie pełnoletniość).
        Ponadto jeżeli ktoś miał ślub cywilny i się rozwiódł, i chce wziąć ślub
        kościelny z kimś innym, to do godziwości małżeństwa potrzebna jest mu dyspensa
        biskupa (jest sprawdzane czy nupturient nie ma żadnych, nieuregulowanych
        zobowiązań wynikających z poprzedniego związku).
        I wreszcie myślę,że trzeba zwrócić uwagę, że Kościół Katolicki wierzy, że
        instytucja małżeństwa ewoluowała i była stopniowo włączana
        w historię zbawienia. Na początku istniało małżeństwo naturalne, którego nikt
        nie zawierał ani w kościele ani urzędowo, tylko było związkiem mężczyzny i
        kobiety, którzy ze sobą zamieszkali i "stali się jednym ciałem".Było to
        małżeństwo nierozerwalne. Później dopuszczono możliwość rozwodów w małżeństwach
        narodu wybranego. I w końcu dochodzimy do Chrystusa który włączając małżeństwo w
        dzieło odkupienia dodaje mu, jak wierzy Kościół przymiot sakramentalności i
        przywraca mu nie rozerwalność którą miało na początku. Miłość małżeńska ludzi
        ochrzczonych powinna być na wzór miłości Chrystusa do Kościoła("Mężowie miłujcie
        swoje żony,bo Chrystus umiłował kościół(Ef 5,21). Według Kościoła więc osoba
        ochrzczona jest na tym etapie historii zbawienia, że (z punktu widzenia
        Kościoła) ważny jest dla niej już tylko ślub sakramentalny(co oczywiście nie
        wyklucza cywilnego,a według Kodeksu Prawa Kanonicznego jest do jego zawarcia
        wręcz prawie konieczne).
        Uff,ale się rozpisałam...
        Pozdrawiam wszystkich, którzy dotrwali do końca mojego postawink

• 18_lipcowa1 nie bralam pod uwage ich zdania 09.05.08, 07:34
      wiec nie zauwazylam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka