agusia101 20.05.08, 17:50 Czy ma moze któraś z Was jakiegos fajnego gotowca?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mell24 Re: wykresik na poradnie przedmalzenska czy ma kt 20.05.08, 18:12 A po co Ci? mierz sama albo powiedz w poradni, że nie będziesz mierzyć, bo np. nie będziesz stosować NPR - jesteś dorosła, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
kavelka Re: wykresik na poradnie przedmalzenska czy ma kt 20.05.08, 18:38 nikt nikogo nie zmusza do npr-u. Poradnia malzenska jest po to, aby uswiadomic ludzi, ktorzy skad inad chca wziac slub w kosciele katolickim, ze sa inne, alternatywne i naturalne metody regulacji poczec, anizeli hormanalne trucie.A jaki bedzie Twoj wybór, to juz jest tylko w twoim sumieniu...nikt nie ma prawa zadac twoich wykresow, ani przymuszac cie do ich robienia, ani do stosowania tych metod... Odpowiedz Link Zgłoś
mmmmarta Re: wykresik na poradnie przedmalzenska czy ma kt 20.05.08, 18:47 Kavelko tak się tylko mówi, że nikt nikogo nie zmusza ale życie swoją drogą :o/ niestety. Ale ja na Twoim miejscu powiedziałabym, że jest to dla mnie zbyt krępujący temat (mnie akurat o to nie pytali ale ja już wiedziałam co mam odpowiedzieć). Nie wyobrażam sobie mówienia o takich sprawach obcej kobiecie, poprostu jest to dla mnie zbyt krępujące i zbyt osobiste. Koniec. Kropka. Pozdrawiam i więcej szczerości życzę Odpowiedz Link Zgłoś
kavelka Re: wykresik na poradnie przedmalzenska czy ma kt 20.05.08, 21:08 Mmmmarto, zgadzam sie z toba, tylko nie rozumiem czemu to mi zyczysz wiecej szczerosci, ja nie dawalam i nie mialam potrzeby dawac zadnych gotowcowA to co napisalam tyczylo sie do osoby, ktora zalozyla ten watek A jesli chodzi o mnie, to moznaby bylo mi zyczyc conajwyzej teoche mniej szczerosci, bo czsami nie potrafie sie ugrysc w jezyk A jesli chodzi o ten wątek, to szczerze polecam metody NPR-u, naprwde warto chocby sprobowac! Odpowiedz Link Zgłoś
mmmmarta Kavelko :) 20.05.08, 23:50 To o szczerości to do autorki wątku było rzecz jasna. Ja zawsze stawiam na szczerość czego i jej życzę, bo po co udawać, że się coś robi jak się nie robi? Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
sylvia25 Re: wykresik na poradnie przedmalzenska czy ma kt 20.05.08, 21:32 na kiedy potrzebujesz ten wykres? Tak na marginesie to dziewczyna pyta czy ktos ma a nie prosi o osady i opinie. Znam poradnie w ktorych trzeba pokazac wykres zeby daly Ci zaswiadczenie. Slowa typu, krepuje sie, to jest intymna sprawa, czy jak bede potrzebowala to sie naucze nie zmiekczaja zasad pań z niektórych poradni. Oczywiscie nie mowie ze tak jest we wszystkich poradniach, moze w niektorych sczerosc jest doceniana. Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka Re: wykresik na poradnie przedmalzenska czy ma kt 20.05.08, 21:38 i potem co? na spowiedzi koleżanka powie "oszukiwałam panią z poradni"? kiepski plan Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: wykresik na poradnie przedmalzenska czy ma kt 20.05.08, 21:43 uwielbiam chrzescijanska oblude :F Odpowiedz Link Zgłoś
kavelka Re: wykresik na poradnie przedmalzenska czy ma kt 20.05.08, 21:49 wobec tego po co brac slub w kosciele katolickim, jesli nie uznaje się wyznawanych w nim wartości i zasad?... Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: wykresik na poradnie przedmalzenska czy ma kt 20.05.08, 21:52 dla szpanu, mamus, rodziny i w celu wskoczenia w ohydna beze lub niegustowna rybke :F:F Odpowiedz Link Zgłoś
sylvia25 Re: wykresik na poradnie przedmalzenska czy ma kt 20.05.08, 21:57 Ale to jest jej sprawa, kazdy ma swoje sumienie. Slowo oszukiwanie zamienila bym na sciagniecie, tak jak wiele osob robi to na sprawdzianach. Oczywiscie to tez jest grzech ale w tym przypadku chyba lepiej pasuje, bo chodzi o odpisanie od kogoś. To jej sprawa czy chce sciagnac wykres od kolezanki czy sumiennie sama napisac. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: wykresik na poradnie przedmalzenska czy ma kt 20.05.08, 21:59 ściąganie to tez oszustwo, tylko w tym popitolonym kraju jest na nie przyzwolenie, w normalnych krajach za cos takiego wylatuje sie ze szkoly ja nigdy nie sciagalam, bo jestem uczciwa np wiec jako ateista jestem uczciwasza niz wiekszosc "katolikow" Odpowiedz Link Zgłoś
sylvia25 Re: wykresik na poradnie przedmalzenska czy ma kt 20.05.08, 22:58 Jedna osoba okreslila sie ze nie jest wierzaca. Ciekawe jak reszta? Najczesciej wlasnie katolicy osadzaja i wytykaja grzechy innych a swoich nie widza. "kto jest bez grzechu niech pierwszy rzuci kamien" Dziwne ze na tym poscie jest tyle negatywnych wypowiedzi a nie ma ich na postach gdzie dziewczyny pisza ze mieszkaja z facetem czy współżyją. Widac grzech grzechowi nie rowny. Albo jeden z nich niewiadomo czemu jest usprawiedliwiany Odpowiedz Link Zgłoś
mmmmarta Re: wykresik na poradnie przedmalzenska czy ma kt 20.05.08, 23:53 Sylvia - easy! Ja koleżanki nie oceniam, poprostu może warto spróbować to Pani z poradni wytłumaczyć? Skoro dorosły człowiek nie potrafi zrozumieć, że może być to dla kogoś krępujące to trudno - zmieniłabym poradnię. Ale fakt, moja odpowiedź jest kompletnie nie na temat aczkolwiek naprawdę chciałam pomóc, bo jest to swego rodzaju alternatywa Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jive1 Re: wykresik na poradnie przedmalzenska czy ma kt 21.05.08, 10:09 Tu sa jakies wykresy, którymi można się zainspirowac www.embrion.pl/npr/metroetz.htm Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 jest też forum NPR 21.05.08, 12:23 ...a w stopkach często uczestnicy zamieszczają linki do swoich wykresów; Jednak bardzo rzadko warunkiem koniecznym uzyskania zaświadczenia z poradni jest przyniesienie własnego wykresu. Jak nie stoisz pod takim murem, to Twoim obowiązkiem jest tylko nauczyć się podstaw metody teoretycznie i w poradni zinterpretować przykładowy wykres (mają takie do ćwiczeń na pewno). Odpowiedz Link Zgłoś
mell24 Re: jest też forum NPR 21.05.08, 12:35 Zawsze możesz zmienić poradnię na taką, w której się wykresów nie przynosi...Przecież to nie przymus, prawda? A tak zaoszczędzisz sobie wysiłku,a pani z poradni czasu, który miałaby poświęcić na analizę cudzego wykresu A ponadto zgadzam się z jedną z forumek, która polecała tę metodę - jest ona szczególnie przydatna jeśli chce się zajść w ciążę, a nie można albo się po prostu "nie udaje" - z resztą lekarze też ją zalecają parom, którym się "nie udaje", bo pozwala ona określić dzień owulacji i nie trzeba "strzelać na chybił trafił", że się tak wyrażę Odpowiedz Link Zgłoś
agusia101 Re: jest też forum NPR 21.05.08, 17:18 Nie prosiłam nikogo o komentowanie: mojej osoby, mojego sumienia, moich grzechów i to czy jestem wierzaca czy nie, ale Wy zmije zawsze musicie komus dogrysc. Nie umiałybyscie powiedziec nie nie mamy wykresu, nie rysowalysmy. POwiedzialysmy ze nie bedziemy rysowac itp. tylko zaraz glupie komentarze. Po co to? Odpowiedz Link Zgłoś
mmmmarta Re: jest też forum NPR 21.05.08, 21:34 Yyyyyy chyba troche przesadzasz z tymi żmijami Jednak większość osób chciała Ci pomóc Odpowiedz Link Zgłoś
vivi-anne Re: wykresik DO poradni przedmalzenska czy ma kt 22.05.08, 10:33 Pisze się "do poradni", nie "na poradnie". To tak jak kiedyś pewien pan pyta kierowcy autobusu: "Jedzie pan na Poznań?", kierowca: "Nie, DO Poznania". Odpowiedz Link Zgłoś
aniaoam Re: wykresik na poradnie przedmalzenska czy ma kt 29.05.08, 13:52 wejdź sobie na stronę www.28dni.pl i spytaj czy ci któraś dziewczyna nie udostępni wykresu Odpowiedz Link Zgłoś
maiwlys Re: wykresik na poradnie przedmalzenska czy ma kt 29.05.08, 14:32 Ami sie kurcze teraz po prostu nie chce robić żadnych wykresów, jak będe miała potrzebe taką to zrobię sama dla siebie i dla mojego dziecka. Mi jest się ciężko zmobilizowac nawet do brania codziennie capivit a+e a co dopiero mierzyć tem. codziennie roano - w tym problem. I ososbiście juz nie neguje tych metod, ale wkurza mnie że warunkiem zaliczenia poradni w większości jest własnie wykres. Jeszcze tem. to pół biedy ale kompetnie nie bawi mnie juz sprawdzanie śluzu, znam siebie wiem jaki mam śluz ale po co mam to udowadniac babeczce z poradni? I to wcale nie oznacza że jestem mnie wierząca, czy że biorę ślub dla mamy, czy białej sukni. A tak na marginesie to wczoraj ukonczylismy tzw. wieczory dla narzeczonych - było naprawdę dobrze - -za wyjątekiem tych śluzów którym poświęcono az 3 godziny! Odpowiedz Link Zgłoś
milowy_las Re: wykresik na poradnie przedmalzenska czy ma kt 29.05.08, 15:35 ja to bym nawet dla jaj zrobiła ten wykres, szczególnie że biorę piksy ciekawe jak Pani z poradni by sie gimnastykowała nad moimi pomiarami,okreslajac dni płodne i bezpłodne Odpowiedz Link Zgłoś
aniaoam Re: wykresik na poradnie przedmalzenska czy ma kt 30.05.08, 09:22 Jeśli byś poprawnie mierzyła temperaturę a babka w poradni naprawdę się zna - na pierwszy żut oka poznała by że bierzesz hormony Odpowiedz Link Zgłoś
mell24 Re: wykresik na poradnie przedmalzenska czy ma kt 30.05.08, 09:38 maiwlys napisała: > Ami sie kurcze teraz po prostu nie chce robić żadnych wykresów, jak > będe miała potrzebe taką to zrobię sama dla siebie i dla mojego > dziecka. Wykresy w poradni ( i dla siebie) robi się żeby popraktykować Tak na prawdę dopiero od 2-3 cyklu rejestrowanego można ufać tej metodzie - w pierwszym cyklach zakładasz, że nie masz tzw. "niepłodności względnej" ( po miesiączce). Ponadto trzeba dać sobie trochę czasu, żeby się do tej metody przyzwyczaić. A zapisuje się po to, żeby móc później przeanalizować cykl i z czasem bezbłędnie określić dni płodne i niepłodne Mi jest się ciężko zmobilizowac nawet do brania codziennie > capivit a+e To nie bierz lepiej tych witaminek, bo udowodniono naukowo, że są niebezpieczne dla zdrowia I widzisz? jeden problem mniej > Jeszcze tem. to pół biedy ale kompetnie nie bawi mnie juz > sprawdzanie śluzu, znam siebie wiem jaki mam śluz ale po co mam to > udowadniac babeczce z poradni? kochana, nie masz niczego babce z poradni udowadniać Robisz to wyłącznie DLA SIEBIE a ona, jeśli się zna, powinna Ci pokazać, jak masz interpretować wyniki Przecież ona już to umie i nie każe Wam robić wykresów żeby się przy tym dobrze bawić a tylko pomóc Wam zrozumieć jak to działa! Pomyśl Będziesz znała własną płodność a na to warto poświęcić trochę czasu Życzę wytrwałości Odpowiedz Link Zgłoś
kavelka Re: wykresik na poradnie przedmalzenska czy ma kt 30.05.08, 10:15 zgadzam się z Toba mell24... Odpowiedz Link Zgłoś