ambrozja08 20.07.09, 12:19 dziewuszki ile i jakiej? tzn jaka wódke macie na wesele i ile za litr płaciłyście? właśnie na dniach wybieramy sie do jakiejś hurtowni ale wiadomo to co miejsce to inne cenymoże ktoś poleci coś z krakowa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zia86 Re: wódka:) 20.07.09, 12:33 Ja będę mieć Finlandie cena to około 30-35 zł. Ja myślę, że jeśli masz taką możliwość to najlepiej kupować w Makro. Tylko sama karta nie wystarczy trzeba mieć też licencje na alkohol. My tak właśnie będziemy robić, kartę mamy a licencję pożyczymy od sąsiada który prowadzi sklep. A jeśli nie masz dostępu do Makro to jakieś hurtownie. Ile to już ciężkie pytanie, liczy się 0.5 bądź 0.7 na głowę ale mnie to wydaję się strasznie dużo. To też zależy czy będziesz miała inne alkohole. Ja na razie liczę 50 butelek 0.7 na 70 osób, 30 butelek wina i alkohole kolorowe do open baru. Odpowiedz Link Zgłoś
ambrozja08 Re: wódka:) 20.07.09, 12:46 to w zwykłej hurtowni nie kupimy alkoholu bez licencji?własnie słyszałam że sie nie da ale co chwila ktoś ze znajomych mówi że był ,że kupował i juz nie wiem.. Odpowiedz Link Zgłoś
inka323f Re: wódka:) 20.07.09, 14:25 ambrozja08 napisała: > to w zwykłej hurtowni nie kupimy alkoholu bez licencji?własnie słyszałam że sie > nie da ale co chwila ktoś ze znajomych mówi że był ,że kupował i juz nie wiem.. Nie licencja, tylko koncesja. Da sie. Kupowalam mini krupniki w czerwcu bez problemu. My przewidujemy (mysle, ze z bardzo duzym zapasem): - 0.7 litra wodki na pare - rozne rodzaje. Kupujemy partiami i co akurat jest w promocji, to sie nabywa: Czysta Zoladkowa, Luksusowa, i inne. Koszt okolo 20zl w promocji za 0.5l. - 2.5 butelki wina na osobe - 200 butelek piwa (na 50 osob) - 24 butelki Cavy lub innego wina musujacego Odpowiedz Link Zgłoś
karinagradowa Re: wódka:) 25.05.15, 11:40 Bardzo dużo tego alkoholu przewidziałaś. Ja mam dylemat ile kupić na wesele bez poprawin, szczególnie, że większość gości pijąca symbolicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
lapwing123 Re: wódka:) 20.07.09, 12:47 my również mamy finlandie. liczy się ogólnie tak jak pisze zia. u nas praktycznie w rodzinie wolą wódkę+ mamy duże poprawiny to wychodzi po 1l na głowę nie wiem kto to wypije, uważam, że tyle to stanowczo za dużo. koncesji nie trzeba mieć, aby kupić alkohol w makro. na wesele sprzedają bez koncesji. w okolicach warszawy finlandia najtaniej po 33 w hurtowniach. czasami wart też udać się do kierownika dużych sklepów typu carrefour. Odpowiedz Link Zgłoś
ambrozja08 Re: wódka:) 20.07.09, 12:54 co do liczenia na głowę wódki to byliżmy weselu gdzie było 250 butelek 0,7 na 90 gości, było też wino i piwa. co najlepsze wódki zabrakło...my liczymy tez 1 na głowe plus jakies 30% bo zawsze można zwrócić Odpowiedz Link Zgłoś
paskud_agg Re: wódka:) 20.07.09, 13:11 Ale to chyba było z poprawinami i goście dostawali wódkę na odchodne jeszcze?? Albo obsługa kradła, bo sorry, ale nikt normalny w jeden wieczór nie wypije dwóch litrów wódy, więc zachodzę w głowę jak to się mogło stać. Odpowiedz Link Zgłoś
zia86 Re: wódka:) 20.07.09, 13:19 Też tak sądzę. Poza tym jakby to wesele wyglądało jakby każdy wypił 2 litry wódki. Straszne, jestem pewna, że tobie takie ilości nie będą potrzebne. Odchodzi się już od wesel gdzie ludzie leżą pod stołem, teraz raczej większość gości wypija troche na dobry humor i jest ok. Ja sobie w każdym razie nie wyobrażam, żeby moi goście się np. zataczali. Dlatego to też trzeba wziąć pod uwagę przy kupowaniu alkoholu. Odpowiedz Link Zgłoś
inka323f Re: wódka:) 20.07.09, 14:39 zia86 napisała: > Ja będę mieć Finlandie cena to około 30-35 zł. Ja myślę, że jeśli > masz taką możliwość to najlepiej kupować w Makro. Mylisz sie Zia, Makro rzadko ma lepsze ceny niz supermarkety w promocji (zwlaszcza tesco). Odpowiedz Link Zgłoś
marina111 Re: wódka:) 20.07.09, 16:49 makro nie ma lepszych cen jesli kupuje sie bez koncesji, ale z koncesja wychodzi taniej Odpowiedz Link Zgłoś
lapwing123 Re: wódka:) 20.07.09, 18:45 >>>makro nie ma lepszych cen jesli kupuje sie bez koncesji, ale z koncesja wychodzi taniej zgadzam się z mariną. tyle, że pan z makro z działu alkoholi mi tłumaczył, że bez różnicy tak naprawdę czy mam koncesję, bo rozmawiałam z nim czy wart wziąć na jakiś sklep. powiedział że i tak ten sklep musi oddać te pieniądze później w jakimś tam podatku. nie wiem. nie znam się na tym. może mi tak nabajerował, bo chciał drożej sprzedać acha. i mimo, że butelki 0,7 wychodzą taniej uważam, że 0,5 są lepsze do rozlewania, wygodniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
nancy_callahan Re: wódka:) 20.07.09, 12:51 A o jakiej pojemności tej finlandii mowa za 30 zł - chyba o 1/2 litra? My kupiliśmy na ok. 90 osób - 9 kartonów po 12 sztuk butelek 0,7 - była promocja w makro za coś około 39 zł - normalnie wówczas (w czerwcu) w makro kosztowała ok. 42 zł za 0,7 zł. teraz podobno wódki podrożały, ale nie wiem czy to prawda czy podniesiono od 1 lipca akcyzę? co do makro to można tam kupować alkohol bez licencji - po prostu inna - droższa jest cena z licencją i bez Odpowiedz Link Zgłoś
zia86 Re: wódka:) 20.07.09, 12:56 A tak przepraszam. Nancy ma racje można kupować bez licencji tylko jest droższa. Cena za pół litra. W hurtowniach z tego co wiem to można bez licencji kupować. Odpowiedz Link Zgłoś
eu_nika Re: wódka:) 20.07.09, 13:15 My mamy wyborową i tak się składa, że też z Makro Odpowiedz Link Zgłoś
wanioliowa Re: wódka:) 20.07.09, 15:15 My chcielismy wodkę z macro - ale właściciel naszej knajpki zaproponował że jesli weźmiemy od niego - placimy 31zł za pół litra finlandii - i zapłacone bedzie tylko za to co wypiją goście. Nam to jest na rękę - bo i tak taniej nie kupimy nawet w markecie, wozić nie trzeba, nie bedzie zapasow a on tez jest zadowolony bo swoje zarobi ( jako restauracja mają wynegocjowane pewnie po 27-28 zł za butelke) i wszystkim w to graj Odpowiedz Link Zgłoś
anka.g1 Re: wódka:) 20.07.09, 15:43 U nas będzie tak jak i u waniliowej, tzn. płacimy lokalnemu sklepowi za wypity alkohol, jak coś zostanie zwracamy. Co do marki to myślałam o finlandii ale na ostatniej imprezie znajomi zgodnie stwierdzili że najlepsza jest nasza polska wyborowa. Dla nas to lepiej bo taniej, będzie zatem wyborowa Odpowiedz Link Zgłoś
agnessi44 Re: wódka:) 20.07.09, 19:05 Co do cen w makro to z koncesją jest taniej o jakieś 2-3 %. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_waw3 Re: wódka:) 31.03.14, 13:20 Ja polecam absolwenta, bo wypróbowałam go na własnym weselu. Dobra wódka Odpowiedz Link Zgłoś
shilla0 Re: wódka:) 08.11.15, 22:32 Bez wódki jest zdecydowanie lepiej, przy winku samym Odpowiedz Link Zgłoś