Dodaj do ulubionych

Lublin miał szczęście do wielkich ludzi.

06.04.08, 23:06
Wybitnych katolików. Taki Wyszyński co Żydów ratował i Niemcom się
sprzeciwiał. Coś po sobie pozostawiali. Nawet hołota pzprowska nie potrafiła
tego zniszczyć przez tyle lat. Teraz taki Tusk z resztą euromotłochu się mści
za niezależność i wiarę Lublinian.
Obserwuj wątek
    • Gość: Joanna Miał,ale nie tylko Wyszyński! IP: *.lublin.mm.pl 06.04.08, 23:41
      Kolejny osiol, czy tylko ten sam "Jacek" plus literki? Jak Ty
      widzisz w Lublinie tylko Wyszyskiego, to na inne okreslenie nie
      zaslugujesz. Tu tworzyl jeden z najwiekszych polskich poetow ub.w.
      Jozef Czechowicz,ale to dla Ciebie za mądre!
      • Gość: jacek czechowicz IP: *.lublin.mm.pl 06.04.08, 23:44
        to chyba kapitan, wybitny poeta, nie da się czytać. Każde jedno kazanie
        Wyszyńskiego jest lepsze...
      • Gość: jacek aaaaa, poeta Czechowicz IP: *.lublin.mm.pl 07.04.08, 18:51
        myślałem że chodzi ci o tego co szpiegował w Głosie Ameryki.
        No był poeta Czechowicz ale co to ma się do wielkości prymasa tysiąclecia.
        • Gość: Joanna Re: aaaaa, poeta Czechowicz IP: *.lublin.mm.pl 07.04.08, 19:37
          Sam widzisz,Jacku,jaki z Ciebie dureń!
          • Gość: wiejska baba cóż Stwórca ma rożnych stołowników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.08, 19:52
            ale Jacek jakos mu sie spier......przył
            • Gość: Joanna A temat jest ciekawy IP: *.lublin.mm.pl 07.04.08, 22:17
              tylko na forum Lublin za wielu cwierćinteligentów.
              • dociek Re: A temat jest ciekawy 08.04.08, 10:13
                To zwykła, lokalna reprezentatywność - ciemnogród lubelski i na
                forum się musi objawić przy takim jego nasyceniu w środowisku.
                • Gość: jacek Re: A temat jest ciekawy IP: *.lublin.mm.pl 08.04.08, 11:03
                  co racja to racja, wszystkich żeście nie zdołali wymordować i choć część uciekła
                  to trochę zostało. Będziemy na was patrzeć jak się w piekle gotujecie...
                  • tajnos.agentos Re: A temat jest ciekawy 08.04.08, 11:17
                    Biernat z Lublina, Sztukmistrz z Lublina, Boguś Ł. i Piotruś S. z
                    Lublina... A patrzeć to nie będziecie, Towarzyszu, a nawet jeśli -
                    to i tak nic z tego nie zrozumiecie, bo sądząc z postępująco
                    malejącej jakości Waszych wypowiedzi, Aldscheimer Was dogania.
                    • Gość: Joanna Re: A temat jest ciekawy IP: *.lublin.mm.pl 08.04.08, 11:59
                      Już dogonił!
                    • Gość: finally Re: A temat jest ciekawy IP: 212.182.31.* 09.04.08, 12:40
                      cała rzesza postaci z opowiadania Mularczyka
                      :)
    • _aaa_ Re: Lublin miał szczęście do wielkich ludzi. 08.04.08, 12:27
      jaceklupl napisał:

> Wybitnych katolików. Taki Wyszyński co Żydów ratował i Niemcom się
      > sprzeciwiał. Coś po sobie pozostawiali. Nawet hołota pzprowska nie potrafiła
      > tego zniszczyć przez tyle lat. Teraz taki Tusk z resztą euromotłochu się mści za niezależność i wiarę Lublinian.

Wyszyński pomimo, że prymas to liczba pojedyńcza.
      Piszesz jacku o "wybitnych katolikach"...no to podaj jeszcze kilka nazwisk, które wywołały mściwą reakcję Tuska.
      • robertw18 Re: Lublin miał szczęście do wielkich ludzi. 09.04.08, 00:14
        Trzeba czytać dokładnie. Lublin miał też JPII, Sedlaka i wielu innych wybitnych katolików.
        A czy p. Tusk się mści - to inna sprawa. On raczej chce zostać wybitnym Europejczykiem, o czym rozstrzygną Niemcy. Więc będzie się starał łożyć na rozwój Ziem Zachodnich za cenę ubóstwa Lechistanu po tej stronie Wisły.

Pozdr.
        • tajnos.agentos Re: Lublin miał szczęście do wielkich ludzi. 09.04.08, 08:13
          Z Sedlakiem bym się nie wychylał, bo to była persona mocno
          kontrowersyjna, niepoddająca się schematom i trudna do
          zaszufladkowania. Skutek moż być taki, że jedni udowodnią że był
          antypolakiem, Żydem, Niemcem, masonem, agentem UB, cyklistą oraz
          moralnym relatywistą i pedałem; inni natomiast orzekną, że był to
          typowy przykład penetrowania wszystkiego przez kościelną mafię,
          zwaną także "czarną międzynarodówką".:-P
          www.sm.fki.pl/Sedlak/x_sedlak.php?nr=1
    • 2_sara Re: Lublin miał szczęście do wielkich ludzi. 09.04.08, 08:33
      Tak,miał szczęście.Oto niektórzy z nich:Szalom Szachna,Salomon Luria
      Maharszal,Meir ben Gedalia,Jaakow Icchak Horowic,Meir Szapira itp.
      • joannabarska Re: Lublin miał szczęście do wielkich ludzi. 09.04.08, 11:39
        Ale 2_sara nie Sara Nomberg - Przytyk! Choc ponoc jej syn jest
        ceniony w USA.
        • folkatka Re: Lublin miał szczęście do wielkich ludzi. 09.04.08, 12:34
          Henryk Wieniawski!!!
          • joannabarska Re: Lublin miał szczęście do wielkich ludzi. 09.04.08, 13:09
            Ubogą macie wiedzę, ale ja nie bede was wyreczała, choc mogłabym
            przytoczyc do 100 nazwisk bez zaglądania do internetu.
            • pep-per Re: Lublin miał szczęście do wielkich ludzi. 09.04.08, 15:25
              Andrzej Pruszkowski :]
            • folkatka Re: Lublin miał szczęście do wielkich ludzi. 09.04.08, 15:37
              na przykład Bolesław Bierut, pani Joanno, prawda?
              • joannabarska Re: Lublin miał szczęście do wielkich ludzi. 09.04.08, 16:17
                Mozesz oceniac różnie Bieruta,ale nie zaprzeczysz, ze urodził sie w
                Lublinie. Byłas moze przy porodzie?
                • folkatka Re: Lublin miał szczęście do wielkich ludzi. 10.04.08, 15:44
                  Pani Joanno, skąd ten sarkazm? Nie tylko nie zaprzeczę, ale napisze cos co
                  zapewne Panią zdziwi. Otóż część z mojej rodziny pomagała mu sie ukrywać przed
                  policją w latach 30. Nie mam do nich o to pretensji, bo nastroje lewicowe były
                  wówczas wśród robotników powszechne.
        • 2_sara Re: Lublin miał szczęście do wielkich ludzi. 09.04.08, 21:03
          Sara Nomberg-Przytyk była z Lublina?Nie wiedziałam.Znam ją jako autorkę tekstów
          o Holocauście...
          Ja,niestety z Lublina nie jestem tylko z Krakowa,ale wolę to forum od mojego
          rodzimego.
          Pozdrawiam:)
          • pep-per Re: Lublin miał szczęście do wielkich ludzi. 10.04.08, 10:04
            2_sara napisała:

> Ja,niestety z Lublina nie jestem tylko z Krakowa,ale wolę to forum
            od mojego
            > rodzimego.

Piękne zdanie. Zazwyczaj ludzie piszą inaczej. Już Cię Lubię :)
            • joannabarska Re: Lublin miał szczęście do wielkich ludzi. 10.04.08, 13:24
              Do 2 Sary-
              • empi Re: Lublin miał szczęście do wielkich ludzi. 10.04.08, 15:28
                jak już mowa o lublinianinach pochodzenia żydowskiego to:
                Henryk Wieniawski (ur. 10 lipca 1835 w Lublinie, zm. 31 marca 1880 w
                Moskwie) – polski skrzypek, kompozytor i pedagog pochodzenia
                żydowskiego.
                Zapomniany i niewykorzystany np. w promowaniu Lublina.

pzdr.
                • empi Re: Lublin miał szczęście do wielkich ludzi. 10.04.08, 15:32
                  Urodzony w Wąwolnicy, uczył się w Lublinie, major lotnik, Stanisław
                  Kostka Krzymowski, pierwszy cichociemny zrzucony na tereny
                  okupowanej Polski.
                  pzdr.
                  • Gość: Joanna Re: Lublin miał szczęście do wielkich ludzi. IP: *.lublin.mm.pl 10.04.08, 16:15
                    folkatka 09.04.08, 12:34 Odpowiedz Henryk Wieniawski
                    empi,czytaj uwazniej forum! Wieniawski juz był wspomniany...
                    • empi Re: Lublin miał szczęście do wielkich ludzi. 10.04.08, 16:20
                      :) Jemu należy się dwukrotne wymienienie!
                      pzdr.
                      • 2_sara Re: Lublin miał szczęście do wielkich ludzi. 10.04.08, 16:41
                        No to jescze dorzucę do listy,z podwójnym do tego prawem słynnego francuskiego
                        filozofa i uczonego Emila Meyersona.Kilka słów o tej mało w Polsce znanej postaci:
                        en.wikipedia.org/wiki/%C3%89mile_Meyerson
                        Sorki,że tylko tak,ale w polskojęzycznej Wiki Meyerson nie ma jeszcze hasła.
                        • 2_sara Re: Lublin miał szczęście do wielkich ludzi. 10.04.08, 16:51
                          No i bardzo ważna postać żydowskiego Oświecenia i ruchu emancypacyjnego w
                          XVIII-Zalkind Salomon Hourwitz też był z Lublina (choc działał we Francji):
                          en.wikipedia.org/wiki/Zalkind_Hourwitz
                          • 2_sara Re: Lublin miał szczęście do wielkich ludzi. 10.04.08, 16:55
                            Więcej o osobie Zalkinda Hourwitza:
                            www.jewishencyclopedia.com/view.jsp?artid=944&letter=H&search=zalkind%20hourwitz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka