bu2m2 14.04.08, 22:33 Hej na koń i po metropolię! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: M Re: Przegraliśmy przed startem IP: 83.238.201.* 14.04.08, 23:05 w lublinie jest przerost treści nad formą.....z jednej strony ludzie żyjący pod jakimś kloszem którzy ślepo patrza w możliwości lublina i zdruga strona...szara rzeczywistość,brak perspektyw i przede wszystkim brak jakieś drogi postępowania by było lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
testigo Tubtin miastem metropolitalnym? Żart? 14.04.08, 23:22 To miasto na plakatach samo nazywa sie Tubtin - wiec CO tak naprawde ma je stawiac w jednym szeregu z np. Krakowem? Metropolia, gdzie chodniki chlapia woda spod ruszajacyh sie plytek na przechodniow? Najpierw naprawcie sobie chodniki, zainstalujcie kosze na smieci i zlikwidujcie te oceany kaluz przy przejsciach dla pieszych... Odpowiedz Link Zgłoś
marcinskrzypek Re: Tubtin miastem metropolitalnym? Żart? 15.04.08, 07:20 To o chodnikach to strasznie nudne... :-) Może reformy w Lublinie należałoby zacząć od mądrych komentarzy na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Przegraliśmy przed startem IP: *.lublin.mm.pl 14.04.08, 23:32 jak to nic się nie stało? Zmarnowali pieniądze podatnika Odpowiedz Link Zgłoś
marcinskrzypek Re: Przegraliśmy przed startem 15.04.08, 07:22 Jakie pieniądze? Chyba te na znaczek? Dzwonią gdzieś w jakims kościele, ale w jakim, to trudno powiedzieć... Odpowiedz Link Zgłoś
leniak a może by tak przypomnieć co mówił Krawczyk? 15.04.08, 09:11 z okazji zgłoszenia nie swioch działań do konkursu? wyszłoby jaką gnidą jest ten człowiek... gdy czytam sobie komentarz Bielesza to mnie zastanawia ile piwa trzeba z Krawczykiem wypić, albo jak bardzo siedzieć w Krawczykowej kieszeni by pisać o staraniach Krawczyka żeby było pieknie i dobrze? chyba sporo piwa i głeboko w kieszeni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ooo! Re: Przegraliśmy przed startem IP: *.it-net.pl 15.04.08, 16:17 Rzeczywiście, pewnie wydali 1,50 zlp na znaczki.Oj! Najlepiej siedziec i dłubać w nosie, a sukcesy same przyjdą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Przegraliśmy przed startem IP: 83.238.201.* 14.04.08, 23:37 wydaje mi sie ze przegralismy gdyz mielismy slabych kandydatow: 1. plakat nijaki 2. impreza masowa i nie pokazujaca nic ciekawego na zewnatrz w rzeczywistosci 3. pismo teatru nn tak strasznie hermetyczne ze kupowane tylko i wylacznie z bibliofilskich powodow 4. potral tak nieczytelny i brzydki ze... Odpowiedz Link Zgłoś
marcinskrzypek Re: Przegraliśmy przed startem 15.04.08, 07:34 > wydaje mi sie ze przegralismy gdyz mielismy slabych kandydatow: > 1. plakat nijaki > 2. impreza masowa i nie pokazujaca nic ciekawego na zewnatrz w rzeczywistosci > 3. pismo teatru nn tak strasznie hermetyczne ze kupowane tylko i wylacznie z > bibliofilskich powodow - No nie, ono ma również treść. Są różne formy promocji. Wyróżnienie w w 47. konkursie na Najpiękniejszą Książkę Roku organizowanym przez Polskie Towarzystwo Wydawców Książek, to jednak coś bardziej nobilitującego niż nawet i 100 tys. na 3. festiwalu akcji promocyjnych. > 4. potral tak nieczytelny i brzydki że... - Są różne rodzaje promocji i różne targety. Ten któremu służy www.pamiecmiejsca.tnn.pl też jest ważny. A że niereprezentacyjny? No cóż, ma treść. Tyle możemy zrobić. I ona jest najwazniejsza. Za wodotryski się płaci. A najlepiej o powody przegranej trzeba by spytać samych organizatorów konkursu. Być może rzeczywiście jest to konkurs nie dla "Scriptores" i Pamięci Miejsca tylko dla błyszczących folderków, które są ładne, ale po bankiecie wyrzuca się do kosza, bo dokładnie tyle są warte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Przegraliśmy przed startem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.08, 09:04 Panie Marcinie. Z całym szacunkiem dla Pana pracy i Instytucji w której Pan pracuje. Ze Scriptores nic się nie da zrobić. Tzn. On taki jest i dobrze. Zastanawia nie tylko kto wpadł na pomysł aby był on tam zgłoszony. To nie konkurs dla tego pisma. A nagroda o której Pan wspomniał. Gratuluje... Szkoda tylko, że poza obdarowanym i obdarującym nikt o niej nie słyszał. Zapewne jest to ważna branżowa nagroda ale... Proszę wybaczyć. Co do portalu... Naprawdę nie potrzeba wodotrysku tylko pomysłu na prezentację treści znajdujących się na nim. Jest w nim masa informacji tylko, że tak nieczytelnie i nielogicznie ułożonych, że już samo to zniechęca do korzystania. Oczywiście jeśli jestem pasjonatką i potrzebuję tej wiedzy to zaciskam zęby i szukam. Ale jako osoba nie koniecznie interesująca się tematem i trafiająca tam przez przypadek nie mam czasu i zdrowia na walkę. No a poza tym ta ohydna grafika rodem z początku internetu! To już jest akurat skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emil majuk Re: Przegraliśmy przed startem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.08, 14:03 Skoro mowa o portalu Pamięc Miejsca ... No cóż, pracujemy nad nim na tyle na ile nam starcza czasu, środków i umiejętności. Pomimo różnych wad, z których zdajemy sobie sprawę i nad którymi pracujemy, upieram się, że to jest bardzo wartościowy i innowacyjyny projekt. Grafika jest nijaka i dosyć archaiczna - zgadzam się. Jeśli wszystko dobrze pójdzie jesienią serwis będzie miał nowy layout. Nie zmieniamy go teraz, bo intensywnie pracujemy nad poprawieniem funkcjonalności i układu treści. Jeśli może Pani podzielić się z nami swoimi uwagami dotyczącymi portalu i tego co trzeba w nim poprawić - będziemy wdzięczni emil@tnn.lublin.pl Odpowiedz Link Zgłoś
indiced.spaces.live.com Re: Przegraliśmy przed startem 15.04.08, 19:12 Gość portalu: emil majuk napisał: > Grafika jest nijaka i dosyć archaiczna - zgadzam się. Jeśli wszystko > dobrze pójdzie jesienią serwis będzie miał nowy layout. To ja poproszę aby serwis pamiecmiejsca korzystał z systemu identyfikacji wizualnej miasta... Odpowiedz Link Zgłoś
marcinskrzypek Re: Przegraliśmy przed startem 15.04.08, 18:24 > Ze Scriptores nic się nie da zrobić. Tzn. On taki jest i dobrze. > Zastanawia nie tylko kto wpadł na pomysł aby był on tam zgłoszony. - Koza, od niego przynajmniej sie dowiedziałem, że ma taką ideę. A to chyba jest jakiś autorytet? > To nie > konkurs dla tego pisma. - Po pierwsze skąd to wiadomo po dwóch edycjach? Po drugie, a dla jakiego lubelskiego wydawnictwa to konkurs? > A nagroda o której Pan wspomniał. Gratuluje... Szkoda > tylko, że poza obdarowanym i obdarującym nikt o niej nie słyszał. > > Zapewne jest > to ważna branżowa nagroda ale... Proszę wybaczyć. - To było gdzieś w czerwcu zeszłego roku. Pisała prasa lubelska. Konkurs tak samo branżowy jak i te Złote Formaty. Tylko, że z prawie 50-letnią tradycją i środowisko bardziej wartościowe niż w Złotych Formatach. Tu jest właśnie pies pogrzebany: jak nam machnąć przed oczami billboardem i kasą, to się ślinimy, a jak chodzi o opinię fachowców, to mamy tendencję do ich lekceważenia. To jest właśnie degenerująca potęga mass mediów. I to jest znak wątłości naszej lubelskiej tożsamości. Jak nas ktoś nie pogłaszcze po główce, to zaraz gryziemy paznokcie. > Co do portalu... Naprawdę nie potrzeba wodotrysku tylko pomysłu na prezentację > treści znajdujących się na nim. Jest w nim masa informacji tylko, że tak > nieczytelnie i nielogicznie ułożonych, że już samo to zniechęca do korzystania. > Oczywiście jeśli jestem pasjonatką i potrzebuję tej wiedzy to zaciskam zęby i > szukam. Ale jako osoba nie koniecznie interesująca się tematem i trafiająca tam > przez przypadek nie mam czasu i zdrowia na walkę. No a poza tym ta ohydna > grafika rodem z początku internetu! To już jest akurat skandal. - Ludziom się wydaje, że ktoś siadł nad tym wortalem, przez parę miesięcy modził, modził i w końcu wymodził gniota. A to wcale nie tak. Proszę zwrócić uwagę jak w ogóle wygląda lubelski internet niekomercyjny. Strona miejska - dopiero przed chwilą. 8 lat prezydentury Pruszkowskiego poszło do segregatora. Prowadziłem pierwszy lubelski serwis kulturalny Fraper, jeden z pierwszych w Polsce, jeszcze przed boomem internetowym. UM nie dał na to ani złotówki. A gdyby zainwestował, to pewnie bylibyśmy o te 7-8 lat do przodu. Nie przypominam sobie żadnej strategicznej decyzji miasta odnośnie internetu, a tym bardziej www.pamiecmiejsca.tnn.pl. ZOOM, który spokojnie mógłby działać w necie, nie działa. Trochę nadrabia Lublin2016, ale pod względem przeglądania imprez i tak jest na poziomie Frapera. Wystawienie planów zagospodarowania Sławinka odbywały się 9-12 w Ratuszu na wielkiej papierowej mapie. Materiałów konferencji nt. Podzamcza w necie nie uświadczysz. Ani planów inwestycyjnych. Tu nadrabia Forum Rozwoju Lublina www.frl.org.pl, niedawno zawiązane stowarzyszenie, które powstało ze SkyScrapersCity forum. To jest właściwa skala porównawcza. Pamięć Miejsca rozwijamy krok po kroku, ucząc się wszystkiego na własnych błędach. Zmieniamy platformy softowe, reorganizujemy zbiory danych, w miarę jak się bazy rozrastają. Robimy coś, czego nikt przed nami nie zrobił w Lublinie a być może i w Polsce. Bardzo proszę o jakiś wzorzec, chętnie się będziemy wzorować. Proszę zobaczyć commonwealth.pl/ Stronka można powiedzieć popisowa, ale co z tego, kiedy płytka jak zalew w Krasnobrodzie. A proszę zobaczyć jaki sztab ludzi ją robił. I ile to musiało kosztować. I prawdopodobnie jest to zamknięta całość. A nasz wortal portal rozrasta się codziennie. Trzeba umieć doceniać, co się ma. Trzeba wiedzieć, czego się chce i nie dawać się ponieść "porażce" w konkursie, który nie jest absolutnie miarodajny i nie jest żadnym autorytetem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ooo! Re: Przegraliśmy przed startem IP: *.it-net.pl 15.04.08, 16:33 Niechże do licha zanim ktoś coś napisze, zajrzy najpierw na stronę owego festiwalu promocji miast i zobaczy, że 20 nominacji wybrano spośród aż 211 zgłoszeń. 90% niepowodzenia, jest nad czym biadolić... Jak myślicie, jakie są decydujące kryteria przy tak wysokiej konkurencji? Pewnie się wygywa "o ucho", jak mówią na końskich wyścigach. No, a to ucho to można pewnie co nieco naciągnąć. Obejrzyjcie wykaz nominatów. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinskrzypek Re: Przegraliśmy przed startem 15.04.08, 17:40 No więc właśnie... Rzadko mi to się zdarza, być może po raz pierwszy, ale uważam ten tekst "Przegraliśmy przed startem" za nieco histeryczny. Jeżeli GW ma propozycje innych imprez, portali i wydawnictw promocyjnych, które mogłyby powalczyć to proszę o nie. A jak nie, to proszę się nie czepiać, że ktoś coś w ogóle zgłosił, ale nie wygrał. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak to jest histeria owszem... 15.04.08, 17:49 władze pilnie potrzebują sukcesów.. zatem ogłaszają co jakiś czas że ojej ot zgłosiliśmy (co prawda nie nasze) działania do konkursu i że to jest przełom i nowy etap i tym podobne pierdołki... potem się okazuje że nie ma sukcesu bo to nie Krawczyk ani Łątka jest autorem tego co zgłoszono... wszystko to pic na wodę i fotomontaz jedynie... Scriptores czy pamięć miejsca nie potrzebują nagród ani Krawczyka do kożucha... to Krawczyk potrzebuje popławić się w cudzym blasku... ... trochę jest to denerwujące że te "młode szakale" wciąż poszukują jakiegoś cudu zamiast wziąść się do systematycznej codziennej pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: praco Przegraliśmy narzekaniem IP: *.resetnet.pl 15.04.08, 10:44 jak sie czyta lubelskie fora, to widac jak moherki umieja tylko narzekac. A co wyscie zrobili dla promocji swojego miasta? Wracajcie lepiej do Trawnik i Wlodawy, bo ciagniecie to miasto w dol. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Promo-tor Re: Przegraliśmy narzekaniem IP: *.gprs.plus.pl 20.04.08, 08:41 Mów za siebie. Po pierwsze to nie my jesteśmy pracownikami BMM i pobieramy stosowne wynagrodzenie, po drugie - każdy niezależny pomysł czy też projekt związany z promocją Miasta Lublin jest albo wrzucany do kosza albo gdzieś na dno szuflady. Po trzecie - jak wiesz stolica miast o których mówisz zdobyła pierwszą nagrodę za stronę www. Po czwarte - ilość środków które zostały utopione w dotychczasowe, znane publicznie akcje "promocyjne" BPM wystarczyłyby na promocję o 1000 krotnie większym zasięgu i skuteczności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ooo! Przegraliśmy przed startem IP: *.it-net.pl 15.04.08, 16:22 Oczywiście, redaktor który to napisał ma już swego Pulitzera, więc pogania innych do zdobywania nagród. Gdyby miasto nie zgłosiło niczego, to nikt nawet nie wiedziałby o takim konkursie. Okazuje się, że jednak naprawdę najlepiej jest siedzieć gdzieś na zapleczu i dłubać w nosie. Cisza, spokój, mucha lata... i nikt się nie czepia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Przegraliśmy przed startem IP: *.hsd1.fl.comcast.net 15.04.08, 16:55 nie odpowiedni ludzie na stanowiskach/POpulizm????/ a tnn i brama grodzka sa za bardzo zwiazane z zydowskim mysleniem!!!!no i dzialaniem!???pamietajcie ze Lublin jest POlskim miastem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Przegraliśmy przed startem IP: 83.238.201.* 15.04.08, 17:37 Widzi Pan. Widocznie w takim stanie jest nasze miasto i jego instytucje ze nie potrafią nic na taki konkurs zgłosić. Nie zamierzam bić brawo za to, że miasto się zgłosiło i przegrało bo jest słabe. Oczekuję realizacji zapowiedzi typu Europejska Stolica Kultury. Jeśli władze i działacze typu dyrektor Teatru NN powiedzą, że są do niczego i zgłaszamy się ale i tak jesteśmy słabi więc to pro forma nie będę oczekiwała zwycięstwa. Narazie słyszę inne głosy z ich strony. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinskrzypek Re: Przegraliśmy przed startem 15.04.08, 18:40 > Jeśli władze i działacze typu dyrektor Teatru NN > powiedzą, że są do niczego i zgłaszamy się ale i tak jesteśmy słabi więc to pro > forma nie będę oczekiwała zwycięstwa. Narazie słyszę inne głosy z ich strony. - OK, co prawda nie jestem dyr. TNN, ale chciałbym to powiedzieć a propos swoich działań, żeby zadośćuczynić tej interesującej prośbie: No więc jestem do niczego. Jak wszyscy z Lublina, z tej zapyziałej dziury w ziemi. Jestem słaby, niedojrzały, mam kompleksy. I tylko dlatego pracuje w kulturze, a osobliwie w Bramie Grodzkiej. Wiem, że to bardzo źle wróży naszym staraniom o miano ESK. Ale trudno, chrzanić to. Redaguję "Scriptores", ale co z tego, jeśli poprzedni numer źle się otwierał i było w nim tyle błędów, że bardzo się dziwię iż ludzie go chwalą. To źle o nich świadczy, nie o mnie, ja przecież przyznałem się, że jestem z Lublina i wszystko, co robię jest do kitu. No i jak to brzmi? Trochę przegiąłem, ale chyba w słusznym kierunku? Teraz żadna przegrana w konkursie nam nie straszna :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Przegraliśmy przed startem IP: *.lublin.mm.pl 15.04.08, 22:40 Nie dziwię się. miałem konkakt z jedną urzędniczką w tym dziale - straszne wrażenie - niekompetencja, buta, tempota, arogancja. Od razu widać że miała polityczne wsparcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dariusz z Lublina Przegraliśmy przed startem IP: *.chello.pl 16.04.08, 21:39 TO JEST S K A N D A L !!!! POPROSTU SKANDAL I WSTYD.AŻ ŻAL, ŻE MAIASTO MA TAK NIEUDOLNYCH URZĘDNIKÓW I JESZCZE ICH PROMUJE ! ALECÓŻ JAKI PAN TAKI KRAM ......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .... Przegraliśmy przed startem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.08, 12:41 nic sie nie stalo, chlopaki nic sie nie stalo hehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
leniak czy zadnie okrągłe wypowiesz... 18.04.08, 10:30 czy księgę madrą napiszesz... pamietaj Krawczyku - naprawde nie dzieje sie nic... a kiedyś jak mówia ta zima musi minąć zazieleni się urośnie kilka drzew... nim jednak stanie się tak jak gdyby nic nie było... musimy podziwiac Łatkowszczyzno-krawszczykowszczyznę Odpowiedz Link Zgłoś
lech.niedzielski Re: czy zadnie okrągłe wypowiesz... 19.04.08, 11:56 Szkoda, bo mamy potencjał i intelektualną parę. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lubelaczka Przegraliśmy przed startem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.08, 13:55 Muszę zabrać głos w tej dyskusji, nawet jeśli nikt go nie przeczyta (bo ostatnie posty są sprzed kilkunastu dni). Obecnie przebywam w Warszawie-niestety...gdybym miała możliwość wróciłabym do Lublina, bo kocham to maisto, ale niestetety ideałami nie wykarmię siebie....materializm, albo pragmatyzm-jak kto woli. Ale to nie jeste najistotniejsze. Przez kilka lat działałam w Lublinie w różnych środowiskach, przy różnych projektach mających na celu promocję miasta. I po prostu ręcę opadają...urzędy nie dośc, że nie pomagają to jeszcze utrudniają sprawę. Obsada BPM nie ukrywajmy jest z nadania politycznego-to tajemnica poliszynela. I o co chodzi?-o zasadę BMW...Odkąd p. Krawczyk objął to stanowisko roztacza wizje promocji, działań i w ogóle...i na tym się kończy! Że wspomnę żenujący konkurs na logo i hasło. Niestety nie możemy być tym ostatnim Mohikaninen i tupać nóżką i mówić: my bilboardom mowimy nie!!! Prawad jest taka, że dobra promocja to masowa promocja. Bardzo cenię działalność Teatru NN, ale to nie ten target...Bosz, przestańmy sie zachowywać jak dzieci, ktore oglądają horror przez palce, bo "my nie oglądamy, mamy załosnięte oczy". Lublin chce być stolicą kultury. Super idea, tylko wiecie co? nikt o tym nie wie!!! Oprocz paru zaangazowanych osósb z Lublina!!! W Warszawie pojawiły się teraz bilboardy Łodzi, która tez stara sie o to miano. A o Lublinie cicho. Mam paru znajomych w Warszawie z tzw. środowiska artystycznego, ktorzy interesują się tematem stolicy kultury w Polsce. Jak im powiedziałam, ze Lublin tez ubiega się o to miano to najpierw zrobili wielkie oczy a potem zaczęli się śmiać....Stolica kultury to ni są popierdółki konkursowe za 100 tys. tylko potężna kasa z Unii. Co do Kozy-jest takie mądre powiedzenie-nie ma ludzi niezastąpionych...wiem, że w Lublinie działa wiele ososb, ktore są bardziej innowacyjne, mają lepsze pomysły niż Koza (nie mam nic do czlowieka). Ale Koza ma poparcie w BPM i koło się zamyka. niestety jesteśmy prownicja nie z powodu położenia, ale mentalności. to co piszę jest chaotyczne, ale szlag mnie trafia jak patrzę na to jak niektórzy marnują to co w Lublieni jest najlepszego. Do tcyh, którzy napiszą, ze nie mam prawa się wypowiadać, bo zdradziłam Lublin na rzecz stolicy....kocham Lublin, to jest moje miejsce na ziemi, wrócę tu na pewno, w kazdy weekend przyjeżdżam z warszawy, ktorej nie znoszę do mojego Lublina, przywożę do Lublina moich znajomych z różnnych zakątków polski i świata...i wiecie co- myślę, że tacy jak ja robią więcej na rzecz promocji maista niż wszysyc urzędnicy razem wzięci. A Lublinowi potzrebna jest jakaś prężna organziacja non profit która będzie miala w nosie urzędy i sama zajmie się promocją. Pozostaje tylko kwestia kasy...a to jest ten szczegół, o ktory rozbija się wszystko... Odpowiedz Link Zgłoś
bu2m2 Re: Przegraliśmy przed startem 29.04.08, 17:29 "niestety jesteśmy prowincja nie z powodu położenia, ale mentalności." I w tym zdaniu kryje się cała prawda, która mówi dlaczego Lublin jest w tym miejscu w którym jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiniek Przegraliśmy przed startem IP: 84.201.210.* 01.05.08, 21:19 polecieć im po pensji! Odpowiedz Link Zgłoś