Dodaj do ulubionych

mniam,mniam-pychotka

IP: 195.114.189.* 10.01.02, 20:06
60 dkg.miodu roztopić w rondelku./mały ogień/paczkę płatków owsianych-wysuszyć
w piekarniku.Do roztopionego miodu dodawać 8-9 łyżeczek kakao,1/3 łyżeczki
cynamonu,1/4 łyżeczki imbiru. Gotować 1-2 min.zdjąć z ognia i wsypać wyprażone
płatki,mieszać tak długo aż cały miód osiądzie na nich,po czym ostudzić na
płaskich talerzach.Po ostygnięciu /jeszcze letnią masę / formujemy w kulki o
średnicy ok. 2 cm. PYCHA a jak cudownie rozgrzewa /łagodne dla żołądka
zastępuje słodycze - nie t u c z y /. Jeżeli znacie jakieś fajne przepisy -
kupuję- ja znam ich b.dużo - buziaczki pa pa.
Obserwuj wątek
    • eor Re: mniam,mniam-pychotka 10.01.02, 20:14
      Malwino - wiecej przepisow prosze. Kulki maja dziwnie nieksztaltny ksztalt,
      cala kuchnia sie lepi, garnka nie doszoruje po tym miodzie, ale pycha
      faktycznie. Prosimy o wiecej przepisow, bo tu same lasuchy na forum.

A ja uwielbiam gotowac i tez moge sie jakimis sekretami podzielic.:)
      • Gość: Pola Re: mniam,mniam-pychotka IP: *.extern.kun.nl 11.01.02, 15:10
        eor napisał(a):

> Malwino - wiecej przepisow prosze. Kulki maja dziwnie
        nieksztaltny ksztalt,
        > cala kuchnia sie lepi, garnka nie doszoruje po tym
        miodzie, ale pycha
        > faktycznie. Prosimy o wiecej przepisow, bo tu same
        lasuchy na forum.
        >
        > A ja uwielbiam gotowac i tez moge sie jakimis sekretami
        podzielic.:)

No to zapodawaj, Eor, bo ja poczatkujaca w tej materii :)

Chlop, ktory UWIELBIA gotowac....ech....rozmarzylam sie :))))

• freon Re: mniam,mniam-pychotka 11.01.02, 18:12
          Coraz wiecej chlopow gotuje. Ze tez im sie chce. Eor, kiedy nas zapraszasz?
          • eor Re: mniam,mniam-pychotka 11.01.02, 23:36
            Jutro, godzina 19.00. Zapraszam serdecznie.

Pola!!! Poprosze o jakies wytyczne dotyczace preferencji smakowych. O czym mam
            opowiedziec. Co lubisz? Jaka kuchnie? Nie jestem zbyt dobry w slodyczach. No,
            nie do konca - jestem bardzo dobry w konsumpcji slodyczy, ale chyba nie o to
            chodzilo :)))))))))))

• Gość: Pola Re: mniam,mniam-pychotka IP: *.extern.kun.nl 12.01.02, 14:30
              Ja nie lubie slodyczy i ciasta ;)

A poza tym to wogole nie przepadam za zarelkiem, jem,
              zeby przezyc hehe :)

Lubie kuchnie wloska, wszelkiego rodzaju pasty - ale to
              umiem gotowac:)
              Jakie sa typowe potrawy kuchni skandynawskiej?
              • eor Re: mniam,mniam-pychotka 12.01.02, 21:40
                Gość portalu: Pola napisał(a):

> Ja nie lubie slodyczy i ciasta ;)

No i dobrze, wiecej zostaje dla takich lakomczuchow jak ja......

> A poza tym to wogole nie przepadam za zarelkiem, jem,
                > zeby przezyc hehe :)

jak wyzej....

> Lubie kuchnie wloska, wszelkiego rodzaju pasty - ale to
                > umiem gotowac:)

Wloska - owszem, prosze bardzo, ale wole meksykanska, tex-mex, hiszpanska, czy
                tajska..........

> Jakie sa typowe potrawy kuchni skandynawskiej?

Nudne. Kulki miesne ze slodkim dzemem borowkowym, sledz marynowany z ziemniakami,
                siekane ziemniaki i mieso wymieszane, sfermentowany sledz.... Nic ciekawego.
                • Gość: Pola Re: mniam,mniam-pychotka IP: *.extern.kun.nl 12.01.02, 21:43
                  bleeeee - to na temat kuchni skandynawskiej, niderlandzka
                  zreszta nie jest lepsza :) - Ty pewnie o tym wiesz, co? ;)

• eor Re: mniam,mniam-pychotka 12.01.02, 21:46
                    Gość portalu: Pola napisał(a):

> bleeeee - to na temat kuchni skandynawskiej, niderlandzka
                    > zreszta nie jest lepsza :) - Ty pewnie o tym wiesz, co? ;)

Oj, wiesz. Ale przynajmniej sporo dobrych knajpek indonezyjskich..... A ta juz
                    niezla.
                    • Gość: Pola Re: mniam,mniam-pychotka IP: *.extern.kun.nl 12.01.02, 21:49

> Oj, wiesz. Ale przynajmniej sporo dobrych knajpek
                      indonezyjskich.....
                      --------
                      • eor Re: mniam,mniam-pychotka 12.01.02, 21:53
                        E, tam..... Dobre jedzenie nie musi wplywac na przyrost wagi. A zeby zrzucic
                        wystarczy troche pobiegac, czy pocwiczyc.....

O, wlasnie bylo o jedzeniu:

- Pure ze smalcem!
                        - Nie ma smalcu. Z dzemem jest pure!
                        - Nie bedzie. Poprosze.
                        • Gość: laser Re: mniam,mniam-pychotka IP: 62.233.134.* 14.01.02, 19:08
                          No to co z tymi przepisami,bo ja miałem żonkę zaskoczyć jakąś potrawą.
                          Wspomina czsami,że inni mężowie gotują,a ja nie i specjalnie się do tego nie
                          rwałem.
                          Proszę tu o coś prostego,smacznego,robiącego wrażenie/jak na mnie/ i żebym dał
                          sobie z tym radę, żeby śmiechu nie było. (:o)
                          • silverstone Re: mniam,mniam-pychotka 14.01.02, 19:16
                            1. truskawki
                            2. bita śmietana w sprayu
                            3. szampan
                            4. wanna
                            5. świece niekapiące

1,2,3,4 i 5 zbierasz do kupy, wciskasz do shakera, wstrząsasz (ale nie
                            mieszasz!), rozlewasz (nie po dywanie)i żona z okrzykiem na ustach mdleje z
                            zachwytu...
                            smacznego :))))))

Gość portalu: laser napisał(a):

> No to co z tymi przepisami,bo ja miałem żonkę zaskoczyć jakąś potrawą.
                            > Wspomina czsami,że inni mężowie gotują,a ja nie i specjalnie się do tego nie
                            > rwałem.
                            > Proszę tu o coś prostego,smacznego,robiącego wrażenie/jak na mnie/ i żebym dał
                            > sobie z tym radę, żeby śmiechu nie było. (:o)

• laura! Re: mniam,mniam-pychotka 14.01.02, 19:59
                              silverstone napisał(a):

> 1. truskawki
                              > 2. bita śmietana w sprayu
                              > 3. szampan
                              > 4. wanna
                              > 5. świece niekapiące
                              >
                              > 1,2,3,4 i 5 zbierasz do kupy, wciskasz do shakera, wstrząsasz (ale nie
                              > mieszasz!), rozlewasz (nie po dywanie)i żona z okrzykiem na ustach mdleje z
                              > zachwytu...
                              > smacznego :))))))
                              >

Sprawdziłam, wszystko się zmieściło z wyjątkiem wanny. Ide do Media Markt, może
                              mają wieksze shakery.
                              A może w wersji dla kobiet wannę należy zastąpić goździkami (nie mylić z
                              gwoździkami), to by znacznie ułatwiło sprawę. ;)))
                          • lucy_z Re: mniam,mniam-pychotka 14.01.02, 20:03

> No to co z tymi przepisami,bo ja miałem żonkę zaskoczyć jakąś potrawą.
                            > Wspomina czsami,że inni mężowie gotują,a ja nie i specjalnie się do tego nie
                            > rwałem.
                            > Proszę tu o coś prostego,smacznego,robiącego wrażenie/jak na mnie/ i żebym dał
                            > sobie z tym radę, żeby śmiechu nie było. (:o)

Laserku:))))) Przeczytałam. Ja z tą gazetą ciągle mam problemy. Jak dzisiaj
                            próbowałam wysłać to się uparła i nic, jak sobie dałam spokój to zaczęła mnożyć
                            posty ale może i dobrze, parę postów więcej ;))))
                            Pozdrawiam i życzę poprawy sytuacji w necie, mam nadzieję że Panie już w
                            domku???:)
                            • Gość: laser Re: mniam,mniam-pychotka IP: 62.233.134.* 14.01.02, 20:28
                              lucy_z napisał(a):

>
                              > Laserku:))))) Przeczytałam. Ja z tą gazetą ciągle mam problemy. Jak dzisiaj
                              > próbowałam wysłać to się uparła i nic, jak sobie dałam spokój to zaczęła mnożyć
                              >
                              > posty ale może i dobrze, parę postów więcej ;))))
                              > Pozdrawiam i życzę poprawy sytuacji w necie, mam nadzieję że Panie już w
                              > domku???:)

Panie w domu i właśnie wpadłem na pomysł żeby coś zrobić samemu.Przepisów
                              pełno,ale jak smakuje nikt nie mówi,a ja chciałem żonkę naprawdę czymś zaskoczyć.
                              Piszcie więc naprawdę coś extra,no i wypić też można,ale przedtem coś zjeść
                              przecież trzeba.
                              No to czekam (:o)
                              • eor Re: mniam,mniam-pychotka 14.01.02, 21:04
                                Ale z jakiej dziedziny, Laser?

Deserek, danie glowne, przystawka? I za ile? I ile masz czasu??? Jeszcze
                                dzisiaj chcesz to zrobic???
                                • Gość: laser Re: mniam,mniam-pychotka IP: 62.233.134.* 15.01.02, 14:18
                                  eor napisał(a):

> Ale z jakiej dziedziny, Laser?
                                  > Deserek, danie glowne, przystawka? I za ile? I ile masz czasu??? Jeszcze
                                  > dzisiaj chcesz to zrobic???

Spokojnie ja do tego muszę się nastroić.Kiedy wyjdzie -wtedy będzie.
                                  Danie główne to raczej nie,ale coś fikuśnego na wieczór do lamki wina.
                                  Zrobiłem kiedyś np. coś takiego w wydrążonych pomidorach z różnymi rzeczami w
                                  środku,zalane serem po upieczeniu.Za specjalną papryką pół miasta
                                  zjeżdziłem.Wyszło całkiem,całkiem i zrobiło wrażenie.Piliśmy tylko po tym bez
                                  opamiętania,bo chyba przesadziłem z tą papryką,ale to już efekt uboczny.
                                  Ma to być coś takiego niecodziennego. (:o)
                                  • lucy_z Re: mniam,mniam-pychotka 15.01.02, 14:33

jnie ja do tego muszę się nastroić.Kiedy wyjdzie -wtedy będzie.
                                    > Danie główne to raczej nie,ale coś fikuśnego na wieczór do lamki wina.
                                    > Zrobiłem kiedyś np. coś takiego w wydrążonych pomidorach z różnymi rzeczami w
                                    > środku,zalane serem po upieczeniu.Za specjalną papryką pół miasta
                                    > zjeżdziłem.Wyszło całkiem,całkiem i zrobiło wrażenie.Piliśmy tylko po tym bez
                                    > opamiętania,bo chyba przesadziłem z tą papryką,ale to już efekt uboczny.
                                    > Ma to być coś takiego niecodziennego. (:o)

Laserku:))))))) Jakoś mam pustkę w głowie, nie mogę się skoncentrować ale coś
                                    poszukam, obiecuję :))))
                                    • eor Re: mniam,mniam-pychotka 15.01.02, 14:41
                                      A ja pomysle i tez sie odezwe :) Meksykanska kuchnie lubicie? Chociaz ona malo
                                      wystawna. A owoce morza?
    • Gość: kuchcik Nie masz czasu, jesteś głodny - MAMAŁYGA!!! IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 16.01.02, 17:48
      Zagotuj stosowną ilość wody, posól ją, ewentualnie możesz użyć innych przypraw.
      Do gotującej się wody wsypuj powoli mąkę kukurydzianą i stale rozprowadzaj ją
      trzepaczką do ubijania piany. Gdy otrzymasz konsystencję puree ziemniaczanego,
      gotuj jeszcze delikatnie do 10 minut.
      Ugotowaną mamałygę nałóż na talerz i posyp rozdrobnonym serem typu feta lub
      buncem (tego drugiego w Lublinie chyba nie kupisz).
      Jeśli jesteś bardzo głodny dodaj do tego jajko sadzone. Mile widziane coś
      zielonego.
      Danie proste do przyrządzenia jak bułka z masłem!
      Smacznego!!!!
      Dalszy ciąg posiłku być może już jutro.
      • freon MAMAŁYGA!!! 16.01.02, 18:33
        Znam latwiejsze - kupujesz kasze gryczana w torebce, gotujesz, wyrzucasz z
        torebki na talez, dorzucasz troche masla, czy czegos tam i juz.

Albo jeszcze latwiejsze - podnosisz sluchawke i dzwonisz po pizze.

Niezaleznie od tego co powiedzialam bardzo jestem Ci wdzieczna za ten przepis i
        obiecuje Kuchciku, ze wyprobuje ten przepis. Czy to to samo, co tapioka?
    • Gość: kuchcik Nie masz forsy, jesteś głodny - CZAPATY IP: *.plokj.lublin.pl 22.01.02, 10:45
      Namocz płatki owsiane w wodzie tak aby zrobiły się lekko kleiste.
      Rodzaj przypraw zależy od Twojego gustu (nie wiem jakiej nie mozna używać).
      Uformuj z płatków cienkie palcuszki i włóż je na blachę (np brytwanki) do
      piekarnika lub ogniska (ja piekłem je kiedyś na rozgrzanych głazach).
      Gdy lekko się zrumienią przeróć na drugą stronę. Uważaj aby ich nie przypalić.
      W zalezności od gustu podawać z midem, dżemem, serem, solo,z solą, owocami,
      mięsem, orzechami itd.....

Po raz pierwszy w życiu zostałem poczęstowany tym w ubogiej chacie w Górach
      Świętokrzyskich. Smakowało niesamowicie, chociaż nie wiedziałem co to jest.
      Przez wiele lat nie mogłem trafić na te placki, nie wiedziałem że była to jedna
      z najstarszych potraw ludzkości
      • freon Re: Nie masz forsy, jesteś głodny - Kuchcik 23.01.02, 09:12
        Wczoraj spróbowałam. Całkiem niezłe, tylko brakowało mi sprawności w robieniu
        placków, które zreszta potem rozpadały się bez przerwy. Nie lepiły się i już:((
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka