Gość: vives IP: *.man.poznan.pl 22.01.07, 13:16 21 marca lece z rodzina 2+1(9lat)do Hongkongu a pozniej na Bali - ile mam zabrac kasy? Hotele mam juz wykupione. Jedzenie tylko sniadania na Bali. I jaka zabrac kase?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
plascyzna Re: Ile kasy na Hongkong i Bali 06.02.07, 15:25 wszystko zalezy od ciebie, ile chcesz na to przeznaczyc jak dla mnie HGK ma porownywalne ceny do Warszawy, moze ciut wyzsze, mowie tu o kosztach utrzymania natomiast Bali jest tansze, obiad w bardzo dobrej knajpie dla 2 osob doroslych z napojami kosztuje ok 30 usd Odpowiedz Link Zgłoś
gennady Re: Ile kasy na Hongkong i Bali 06.02.07, 21:01 Na temat HKG: 1) Komunikacja nieco drozsza niz w WAW (bo cena zalezy od odleglosci). Zaskakujaco drogi jest przejazd metrem pod zatoka (Tsim Sha Tsui <-> Central), chyba jakies 3 zl ze ten odcinek. Duzo taniej (i zdecydowanie czekawiej) wychodzi Star Ferry. 2) Promy na wyspy bywaja szybkie i wolne, te wolne sa o 2-3 razy tansze. 3) Jedzenie porownywalne do WAW albo nawet tansze, obiad za 20-25 zl. Jest kilka bardzo fajnych sieci fast-food'ow (nic wspolnego z McDonalds!!!) z niskimi cenami, super jakoscia i blyskawiczna obsluga. Ja czesto jadlem w "Cafe de Coral" (www.cafedecoralfastfood.com/chi/main/index.jsp), swietne sniadania za - uwaga - 7 zl (HKD15). Najdrozsze danie jakie tam probowalem kosztowalo 25 zl (HKD55) - zupa z pletw rekina. Mniej wyszukane rzeczy sa tansze. W innej (japonskiej) sieci za 22-24 zl kupilem na obiad zestaw sushi (z zielona herbata) tak duzy, ze zabraklo mi miejsca (-:. Europiejskie jedzenie jest, oczywiscie, drozsze. 4) W chinskich knajpkach mozna ta sama rzecz (powiedzmy jakies mieso) dostac z ryzem - wtedy to wyglada jak nasze drugie danie - albo z noodles - i wtedy to jest zupa. 5) Z/na lotnisko masz szybki pociag do Central (~45 zl one-way) albo autobus (~14 zl one-way); autobus jedzie 45-60 minut - zalezy dokad, bo nie wiem gdzie masz hotel. 6) Na lotnisku od razu kup Octopusy, niesamowicie ulatwiaja podrozowanie. W autobusach/tramwajach (jesli placisz gotowka) nie wydaja reszty. 7) Poza turystyczna branza niespodziewanie malo ludzi mowi po angielsku. 8) Ja mialem dolary i karty, zadnych problemow. Nie wiem jak jest w Indonezji, ale w ogole zawsze warto miec troche drobnych dolarow - na przyklad, zeby zaplacic za taksowke do miasta i nie bawic sie w wymane/bankomaty na lotnisku (bo roznie z tym bywa). pzdr gennady ---------------------------- www.mypictures.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vives Re: Ile kasy na Hongkong i Bali IP: *.man.poznan.pl 08.02.07, 07:43 Dzieki - mam juz troche wiadomości - mam tez juz pewien pogład na ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
plascyzna Re: Ile kasy na Hongkong i Bali 15.02.07, 10:38 W Indonezji sporadycznie akceptuja dolary, a jesli jush, to kurs jest porazajacy, tj. na mysli mam placenie USD zamiast rupia. dzis np na Lombok liczyli sobie 6.000 rp/1usd (kurs wymiany w kantorach/bankach ok 8.900 rp/1usd) Odpowiedz Link Zgłoś