snajper55
18.12.21, 14:46
Toksoplazmoza jest wywoływana przez dość powszechnego pierwotniaka. Co w nim jest ciekawego? Na przykład to, jak zaraza koty, gdy udało mu się zarazić mysz. Otóż pierwotniak zmienia zachowanie myszy, mysz staje się skłonna do zachowań ryzykownych, przestanę bać się kota, no i... mniam. Pierwotniak już jest w kocie.
www.newsweek.pl/dlaczego-mysz-z-toksoplazmoza-przestaje-bac-sie-kota/9k4gk8z
Myszy... Nie tylko myszy. Także u ludzi zachodzi wyraźną korelacja między zachowaniem, a posiadaniem lub nie pierwotniaka. Zbadano sprawców wypadków samochodowych. Otóż okazało się, że nosiciele pierwotniaka byli 2.65 razy częściej sprawcami wypadku niż osoby zdrowe.
www.wprost.pl/tygodnik/37002/pasozyt-brawury.html
Jak wiecie jestem ozdrowiencem. Gdy chory trafiłem na odział kowidowy i obudziłem się rano, byłem pewien że to nie jest żaden szpital. Byłem przekonany, że to jest reżyserowana przez kogoś scena, na której występuje "personel" i "pacjenci", że to jest spisek. Ciężko mi było znaleźć powód aby takie przedstawienie organizować ale sam spektakl nie podlegał wątpliwości. Długie godziny spędziłem zastanawiając jak z tej sytuacji wybrnąć. Drugiego dnia odmówiłem jedzenia i leków, bliski będąc oznajmienia wszystkim, że jestem świadomy tego przedstawienia. Na szczęście nie zrobiłem tego, wybierając drogę aktora, postanowiłem uczestniczyć w przedstawieniu i zobaczyć co będzie dalej. Antyszepy, nie cieszcie się, mnie przelo. A wam nie.
S.