Dodaj do ulubionych

Toksoplazmoza

18.12.21, 14:46
Toksoplazmoza jest wywoływana przez dość powszechnego pierwotniaka. Co w nim jest ciekawego? Na przykład to, jak zaraza koty, gdy udało mu się zarazić mysz. Otóż pierwotniak zmienia zachowanie myszy, mysz staje się skłonna do zachowań ryzykownych, przestanę bać się kota, no i... mniam. Pierwotniak już jest w kocie.

www.newsweek.pl/dlaczego-mysz-z-toksoplazmoza-przestaje-bac-sie-kota/9k4gk8z

Myszy... Nie tylko myszy. Także u ludzi zachodzi wyraźną korelacja między zachowaniem, a posiadaniem lub nie pierwotniaka. Zbadano sprawców wypadków samochodowych. Otóż okazało się, że nosiciele pierwotniaka byli 2.65 razy częściej sprawcami wypadku niż osoby zdrowe.

www.wprost.pl/tygodnik/37002/pasozyt-brawury.html

Jak wiecie jestem ozdrowiencem. Gdy chory trafiłem na odział kowidowy i obudziłem się rano, byłem pewien że to nie jest żaden szpital. Byłem przekonany, że to jest reżyserowana przez kogoś scena, na której występuje "personel" i "pacjenci", że to jest spisek. Ciężko mi było znaleźć powód aby takie przedstawienie organizować ale sam spektakl nie podlegał wątpliwości. Długie godziny spędziłem zastanawiając jak z tej sytuacji wybrnąć. Drugiego dnia odmówiłem jedzenia i leków, bliski będąc oznajmienia wszystkim, że jestem świadomy tego przedstawienia. Na szczęście nie zrobiłem tego, wybierając drogę aktora, postanowiłem uczestniczyć w przedstawieniu i zobaczyć co będzie dalej. Antyszepy, nie cieszcie się, mnie przelo. A wam nie.

S.
Obserwuj wątek
    • bib24 Re: Toksoplazmoza 18.12.21, 14:52
      od początku była mowa, że covid u niektórych powoduje zaburzenia pracy mózgu.
      • snajper55 Re: Toksoplazmoza 18.12.21, 14:53
        bib24 napisała:

> od początku była mowa, że covid u niektórych powoduje zaburzenia pracy mózgu.

A czy ktoś postawił tezę, że opór przeciwko obostrzeniami to skutek tych covidowych zaburzeń?

S.
        • bib24 Re: Toksoplazmoza 18.12.21, 15:01
          po co piszesz takie głupie odpowiedzi?
          • snajper55 Re: Toksoplazmoza 18.12.21, 15:08
            bib24 napisała:

> po co piszesz takie głupie odpowiedzi?

To nie jest odpowiedź, tylko pytanie.

A o wpływie Covida na umysł wiadomo od samego początku. Utrata węchu czy smaku to też przecież efekt wpływu Covida na umysł. Czy więc zachowania proepidemicy w nie są też skutkiem wpływu Covida na umysł człowieka? Skoro pierwotniak toksoplazmozy potrafi...

S.
    • fitfood1664 Re: Toksoplazmoza 18.12.21, 14:53
      jak widać nie tylko ci nie przeszło, ale nawet się pogłębiło
      • snajper55 Re: Toksoplazmoza 18.12.21, 14:55
        fitfood1664 napisał(a):

> jak widać nie tylko ci nie przeszło, ale nawet się pogłębiło

Coś ci się pokręciło, to nie ja jestem wszak że to plandeka a w szpitalach leżą statyści.

S.
        • fitfood1664 Re: Toksoplazmoza 18.12.21, 16:13
          że co?
    • aqua48 Re: Toksoplazmoza 18.12.21, 14:55
      snajper55 napisał:

> Byłem przekonany, że to jest reżyserowana przez kogoś scena, na której występuje "personel" i
      > "pacjenci", że to jest spisek.

Ciekawe jak działa ludzki mózg, dobrze, że Ci przeszło. Zdrowia życzę!
    • alicia033 Re: Toksoplazmoza 18.12.21, 15:10
      Gdybyś był kobietą, to wiedziałbyś, że badanie na toksoplazmozę należy do podstawowych badań, wykonywanych w ciąży.
      So, try again, bo pierwotniaki to ślepy zaułek. Noale u kowidohisteryka to akurat nie dziwi.
      • snajper55 Re: Toksoplazmoza 18.12.21, 15:21
        alicia033 napisała:

> Gdybyś był kobietą, to wiedziałbyś, że badanie na toksoplazmozę należy do podst
        > awowych badań, wykonywanych w ciąży.

No i co z tego wynika?

> So, try again, bo pierwotniaki to ślepy zaułek. Noale u kowidohisteryka to akur
        > at nie dziwi.

Co to znaczy ślepy? Pierwotniak toksoplazmozy potrafi zmieniać zachowanie zarażonych na takie, które ułatwią rozprzestrzenianie się zakażenia i to jest fakt. Pytanie, czy efekty zakażenia covidzie nie bywaj podobne.

S.
      • spirit_of_africa Re: Toksoplazmoza 18.12.21, 15:33
        alicia033 napisała:

> Gdybyś był kobietą, to wiedziałbyś, że badanie na toksoplazmozę należy do podst
        > awowych badań, wykonywanych w ciąży.
        >
        No i?
        Czyli kilka milionów osob średnio 1-2razy w życiu przetestowało się na toxo. A zarazić może się każdy.
        • alicia033 Re: Toksoplazmoza 18.12.21, 15:41
          no i debilowi się wydaje, że odkrył Amerykę.

Otóż żadnej nie odkrył, a "antyszczepy" to nie są osoby toksoplazmoza+.
          • snajper55 Re: Toksoplazmoza 18.12.21, 15:49
            alicia033 napisała:

> no i debilowi się wydaje, że odkrył Amerykę.
            >
            > Otóż żadnej nie odkrył, a "antyszczepy" to nie są osoby toksoplazmoza+.

Proepidemicy nie są osobami toksoplazmoza+ i niczego takiego nie sugerowałem. Ja zdaje pytanie, czy działalność proepidemikow nie jest efektem zmian w ich mózgach, których przyczyną był Covida.

S.
          • araceli Re: Toksoplazmoza 18.12.21, 15:52
            alicia033 napisała:
            > a "antyszczepy" to nie są osoby toksoplazmoza+.

Nie. Wy zwykle durni się urodziliście.
        • snajper55 Re: Toksoplazmoza 18.12.21, 15:52
          spirit_of_africa napisała:

> alicia033 napisała:
          >
          > > Gdybyś był kobietą, to wiedziałbyś, że badanie na toksoplazmozę należy do
          > podst
          > > awowych badań, wykonywanych w ciąży.
          > >
          > No i?
          > Czyli kilka milionów osob średnio 1-2razy w życiu przetestowało się na toxo. A
          > zarazić może się każdy.

Około 50% ludzi jest zakażonych toksoplazmoza. Założę się że wśród skaczących na bungee ten odsetek przekracza 70%. 😄

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka