iszkariota Re: Zmarł Marek Edelman 02.10.09, 21:36 Jeśli to prawda, to ogromna strata dla Łodzi i kraju. To była wielka postać... Odpowiedz Link Zgłoś
brite Re: Zmarł Marek Edelman 02.10.09, 21:55 wiadomosci.onet.pl/2053990,11,zmarl_marek_edelman,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smakaroni Re: Zmarł Marek Edelman IP: 188.33.185.* 02.10.09, 22:01 Chyba jeszcze tylko Bartoszewski zostal z tych wielkich Odpowiedz Link Zgłoś
witoldzbazin Re: Zmarł Marek Edelman 02.10.09, 22:07 Gość portalu: smakaroni napisał(a): > Chyba jeszcze tylko Bartoszewski zostal z tych wielkich noo...szkoda określenie wielki co do pana Bartoszewskiego jest bardzo niefortunne:-( Edelmana kojarzę, zawsze z papierosem,ale był sobą w przeciwieństwie do pana B.tuby propagandowej PO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magik Re: Zmarł Marek Edelman IP: *.retsat1.com.pl 03.10.09, 11:05 www.onet.tv/odszedl-marek-edelman,5549780,1,klip.html#5549780,c=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Zmarł Marek Edelman IP: *.retsat1.com.pl 02.10.09, 23:40 Gość portalu: smakaroni napisał(a): > Chyba jeszcze tylko Bartoszewski zostal z tych wielkich Tak. Z pewnością. Nie traćmy nadziei! ['] Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Zmarł Marek Edelman 02.10.09, 23:10 Czy to oznaczać może powrót Kropki czy tylko zajrzenie na okamgnienie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goy durny [...] IP: 151.60.146.* 03.10.09, 19:09 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
staahoo Re: Zmarł Marek Edelman 02.10.09, 22:18 Miał długie i ciekawe życie. Do końca aktywny. Dobry jako człowiek i lekarz, świetny diagnosta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cedryczek Świetny diagnosta - to musiało paść z ust lekarza. IP: 85.89.161.* 03.10.09, 01:38 Odpowiedz Link Zgłoś
nett1980 Re: Świetny diagnosta - to musiało paść z ust lek 03.10.09, 09:10 Rownie dobrze z ust kogos, kto zna dr House'a. Nie znalam go jako lekarza, ale jako czlowieka czynu... ['][']['] Odpowiedz Link Zgłoś
staahoo Re: Świetny diagnosta - to musiało paść z ust lek 03.10.09, 14:43 Nie jestem lekarzem :) , ale o tym co napisałem wiem z wiarygodnych źródeł, a także od mojej matki, która była Jego pacjentką. Już podczas pierwszej wizyty postawił właściwą diagnozę w czasach, kiedy medycy nie dysponowali całą tą dzisiejszą wymyślną aparturą diagnostyczną. Dzisiaj matkę poddano by wielu kosztownym oględzinom przy pomocy wysokospecjalistycznej aparatury. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: [`] 02.10.09, 23:08 Wielki niezłomny. Miał zawsze odwagę mówić, co sądzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: [`] IP: *.retsat1.com.pl 02.10.09, 23:40 przyslowie napisała: > Wielki niezłomny. > Miał zawsze odwagę mówić, co sądzi. No to na pewno i za to szacunek. Ale nie mozna faktycznie zapominać o tym co mówił. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: [`] 03.10.09, 00:12 Zginął niezalogowany Michał. Jak to się dzieje, że giną ludzie? Wcześniej nie chciałam w to wierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
nefnef Re: [`] 03.10.09, 00:17 Źle napisał. Cenzura go pożarła. Szkoda, że negatywna opinia o człowieku znika - na jej tle pozostałe wyglądały bardziej wiarygodnie. Cenzor mógłby pozostawić choćby info, że wpis został usunięty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: [`] IP: *.privacyfoundation.de 03.10.09, 09:13 nefnef napisał: > Źle napisał. Cenzura go pożarła. > Szkoda, że negatywna opinia o człowieku znika - na jej tle pozostałe wyglądały > bardziej wiarygodnie. Cenzor mógłby pozostawić choćby info, że wpis został usun > ięty. Źle bo co? Bo inaczej? Bo nie przyłączył się do tego rejwachu? Daj spokój. Cytat z Edelmana to chyba nic złego. Ciekawa teza, że uwiarygodnienia wymagają te pochwalne peany ;-) Jedno pewni w stronę Edelmana - słowa uznania za to, ze nie udawał kogoś kim nie jest, że mówił prosto z mostu nie zasłaniając się polityką miłości etc etc. I jakoś też w tym "antysemityzmie" nie jest chyba tak źle jak to niektórzy jego bracia usiłują przedstawiać. Także tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
sztamka Re: [`] 03.10.09, 20:04 Marek Edelman nie żyje niewiele możemy w zamian /w czym Go zastąpić?/ bez świeczek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pqrs@gazeta.pl Re: Zmarł Marek Edelman IP: *.toya.net.pl 02.10.09, 23:56 21 lat mieszkam w Łodzi i liczyłem, że kiedyś Go spotkam, złożę wyrazy uszanowania, o coś zapytam. Od dziś już na to za późno, jaka szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Zmarł Marek Edelman 03.10.09, 00:10 Nie trzeba było czekać tak długo. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Zmarł Marek Edelman 03.10.09, 00:13 Ja bez większego trudu mogłabym z nim porozmawiać. Miałam ku temu okazje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cedryczek Zwykły człowiek. IP: 85.89.161.* 03.10.09, 01:43 Zwykły człowiek, który pokazał innym jak dużo brakuje im do człowieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykołtun A ja widziałem juz dzisiaj członków LPR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.09, 08:33 i PiS co wyrażali zadowolenie ze śmierci M.Edelmana i mówili że ubył im wróg którego zawsze nienawidzili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: A ja widziałem juz dzisiaj członków LPR IP: *.privacyfoundation.de 03.10.09, 09:14 Gość portalu: antykołtun napisał(a): > i PiS co wyrażali zadowolenie ze śmierci M.Edelmana i mówili że ubył im wróg > którego zawsze nienawidzili Co robili? Na mieście to wyrażali? Opowiadaj. Tylko z tym PiS to nie wiem. W końcy partia na której czele stoi brat Żyda - czego pan Prezydent wcale nie ukrywa bo i po co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. przesada IP: *.opera-mini.net 03.10.09, 12:25 img225.imageshack.us/img225/1933/49751608.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lavinka z nielogu "Nie chcesz dać? – spytaliśmy i zastrzeliliśmy go IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.09, 12:46 / Po tym zdarzeniu wszyscy płacili." Bohater wojenny, ech. pl.wikiquote.org/wiki/Marek_Edelman Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk nie przeszkadzajmy im IP: *.toya.net.pl 03.10.09, 13:12 W egzaltacjach, i tak oczko wyżej niż miłośnicy drogiego reżysera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . ciekawe ilu z tych co zapalaja swieczki IP: *.opera-mini.net 03.10.09, 14:21 do dzis nie wiedzialo kto to jest, hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk I nic się nie zmieniło IP: *.toya.net.pl 03.10.09, 14:46 Wiedzą tyle co w notce dzisiejszej wyborcza napisała i więcej się nie dowiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pz Zawsze pierwsi ze świeczkami IP: *.toya.net.pl 03.10.09, 15:04 Lecą absolwenci AHE, ahehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lavinka z nielogu Co to jest AHE? nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.09, 17:49 Co to jest AHE? p.s.O Edelmanie wiedziałam do tej pory tylko tyle,że był uczestnikiem powstania. Zmroziło mnie trochę toto na wiki. A potem ludzie się dziwią i bulwersują, gdy mówię źle o powstaniach w czasie II wojny światowej. A ja do tej pory miałam im za złe tylko tyle,że brali nawet małe 12,13 letnie dzieci w swe szeregi(o 7latkach w roli sanitariuszy nie wspomnę z litości). Ech. Nie mówię źle, wojna to wojna. Ale nie potrafię żołnierzy nazwać bohaterami. No po prostu nie mogę. Sumienie mi nie pozwala. Niemniej odszedł człowiek. Szkoda jak każdego innego człowieka. Miejmy jednak nadzieję,że nikt nie będzie go naśladował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aql Re: Zmarł Marek Edelman IP: *.adsl.inetia.pl 03.10.09, 13:47 nie był przywódcą powstania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sanni Re: Zmarł Marek Edelman IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.09, 22:01 O zmarłych nie powinno mowić się źle, ale co tam. Ja mu nie zapomnę nagannej postawy w czasie strajków anestezjologów. Przypominam - on też chciał lekarzy posłać w kamasze. Nikt mi nie wmówi ze białe jest białe (wyłącznie). Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Zmarł Marek Edelman 04.10.09, 15:04 I miał najświętszą rację. Aktor jest do grania, d..a do s..nia, a lekarz do leczenia. Dziękuję, Panie Marku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: : Re: Zmarł Marek Edelman IP: *.opera-mini.net 04.10.09, 18:30 > Dziękuję, Panie Marku. nie slyszy cie, bo nie zyje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g@mdan Re: Zmarł Marek Edelman IP: 91.193.160.* 11.10.09, 21:39 zamek napisał: > I miał najświętszą rację. Aktor jest do grania, d..a do s..nia, a lekarz do > leczenia. Boszee! Co za prymityw. Odpowiedz Link Zgłoś
witoldzbazin odszpilić wątek nie spoczywa w spokoju 11.10.09, 21:46 żydzi to dramat tego kraju...nic POzytywnego niestety,ale świetnie rozumiem ich intencje,nie mogą inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 7 Re: Zmarł Marek Edelman IP: *.aster.pl 03.10.09, 22:16 Honorowy obywatel Łodzi. Tak samo jak Polański. Nie ma co. Doborowe towarzystwo chłop miał :/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 8 Re: Zmarł Marek Edelman IP: *.toya.net.pl 03.10.09, 23:22 > Honorowy obywatel Łodzi. Tak samo jak Polański. Nie ma co. Doborowe towarzystwo > chłop miał :/. Ano: Karl Dedecius Kazimierz Dejmek Richard Demarco Marek Edelman Jan Karski Jan Paweł II Jan Machulski Stefan Miecznikowski Arnold Mostowicz Józef Piłsudski Roman Polański Piotr Pustelnik Andrzej Sapkowski Albert Thomas Andrzej Wajda Władysław Ziółek Odpowiedz Link Zgłoś
witoldzbazin Re: Zmarł Marek Edelman 03.10.09, 23:35 niezły miks,jak alkohole z górnej półki POmieszane razem:-) efekt murowany heh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: Zmarł Marek Edelman IP: *.toya.net.pl 04.10.09, 00:15 Górna półka??? może dla ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Jego życiorys wystarczyłby dla.... IP: *.blutmagie.de 04.10.09, 17:27 Edelman był komunistą i antypolakiem nienawidzącym polskiego patriotyzmu. W Getcie walczyła głównie ŻOB Żydowska Organizacja Wojskowa współpracująca z AK, członkowie ŻOB zginęli w powstaniu. Edelman zapomniał o ŻOB, on był członkiem lewicowej organizacji o której mówiono, że robiła biznes w gettcie handlując. Jak sam przyznał na swoim blogu, porywali i mordowali dla okupu. Dziwicie się, że tak za nim tęsknią ludzie jego pokroju? Popatrzcie co się stało z naszym krajem, a to dopiero początek tego co nas czeka... mieliśmy komunizm z ludzką twarzą, według propagandy Michnikowskiej, teraz będziemy mieli zamordyzm Trockiego prosto z UE. Poznacie na sobie, to co przeżywali zaraz po wojnie żołnierze AK i ludzie sprzeciwiający się żydokomunistom. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka Re: Jego życiorys wystarczyłby dla.... 04.10.09, 18:24 Edelman miał swój blog? Dasz link? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: : Re: Jego życiorys wystarczyłby dla.... IP: *.opera-mini.net 04.10.09, 18:29 www.naskocz-mi.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kropka Re: Jego życiorys wystarczyłby dla.... 04.10.09, 19:11 tak myślałam. Edelman często powtarzał, że nie obraża go głupota. "To nie wina tych ludzi, że są głupi. Tacy się urodzili i już." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: : Re: Jego życiorys wystarczyłby dla.... IP: *.opera-mini.net 04.10.09, 19:50 no tak, braklo ci argumentow, to najlepiej powiedziec, ze twoj rozmowca jest glupi. edelman mial racje: to nie twoja wina! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: : Re: Jego życiorys wystarczyłby dla.... IP: *.opera-mini.net 04.10.09, 18:29 szczegolnie ta czesc o tym jak zabili jednego, zeby zaczeli placic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaC Popiół i diament IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.09, 10:34 www.jacek-cybusz.blog.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Jak widać żydzi lepiej wiedzą IP: *.toya.net.pl 05.10.09, 20:26 Kto jest ich narodowym bohaterem a wystarczy znać angielski choć trochę żeby wiedzieć że gazeta mija się z prawdą pisząc dlaczego edelman nie był nigdy dla nich autorytetem wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,7112749,_Uczelnie_byly_przeciwne_uhonorowaniu_Edelmana_.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nett1980 Re: Jak widać żydzi lepiej wiedzą IP: *.toya.net.pl 05.10.09, 21:56 Wiecej mial wspolnego z Polska niz z Izraelem, pewnie beda polskie szkoly jego imienia. Chyba, ze sie znajda tacy, jak niektorzy z tego forum, ktorym i Brzechwa przeszkadzal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pz Re: Jak widać żydzi lepiej wiedzą IP: 94.254.176.* 05.10.09, 22:15 Tak szkoły imienia stalina też były ale Brzechwa nie mordował żydów i to główna różnica, dla ciebie niedostrzegalna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nett1980 Re: Jak widać żydzi lepiej wiedzą IP: *.toya.net.pl 05.10.09, 22:28 A co ty wiesz o wojnie? O zabijaniu? Byles w takich sytuacjach? Mieszkales w gettcie, zeby oceniac? Zaraz wyjdzie na to, ze w getcie to Zydzi sami sie wybili, a Niemcy dbali tylko, zeby dobrze nimi administrowac i na czas do pociagow wsadzac. Stalina do Edelmana porownac... Puk puk, jest tam kto? Pisz prosze z loginu w miare rozpoznawalanego, to jeszcze nie bohaterstwo, ale juz cos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pz Niestety dziecko IP: 94.254.197.* 06.10.09, 10:22 Tak jak ty nie byłem na wojnie ale kiedy urodziłem jeszcze trwała, moi rodzice byli w ak i w dzieciństwie słyszałem o tym na okrągło jak to się mówi z pierwszej ręki, ty natomiast wiesz o tym tyle co z leadów gazety wyborczej które zatwierdzał komunistyczny esbek leszek maleszka i wiesz lepiej od żydów kto jest ich bohaterem narodowym. Dowiedz się może na przykład (a ja wiem to bo byłem już wtedy człowiekiem być może starszym a na pewno bardziej rozgarniętym od ciebie) dlaczego ten pan nie wyjechał w 1968, i nie protestuj jak ktoś na forum pisze że kobiety głupsze są, może chodziło mu o ciebie. Na koniec dodam że dobra była by z ciebie nkwdzistka, pisz z rozpoznawalnego nicka. Tak rozpoznać zlikwidować zakopać, takie wychowanie na gazecie maleszki esbeka i michnika marksisty-trockisty. Masz cudowną sieczkę w główce i jesteś z tego dumna. Blondyna zapewne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nett1980 Re: Niestety dziecko IP: *.toya.net.pl 06.10.09, 16:13 Tyle wiesz, co ci nienawisc do INNYCH podpowie. To nie jest watek na takie doczepianie sie do innych i drazenie, kto glupszy, kobiety czy mezczyzni, zydzi czy polacy, no szczyt infantylizmu. Tak, jestem blondynka, z tipsami i wscieklym blondem na glowie, moi rodzice byli dzialaczami partyjnymi, zamykali w wiezieniach opozycje, topili dzieci akowcow w beczkach. Aaa po dziadkach OCZYWISCIE nie plynie we mnie krew polska, ba nie mam pewnie prawa wg ciebie tu mieszkac? Achahchcha Eot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cht Mądre słowa IP: 94.254.209.* 06.10.09, 17:41 Jak na kobietę, nie serio. Ironia już zbędna wystarczy to co napisałaś, kto by nienawidził edelmanna, chyba tylko żydzi mają powody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leslaw_m Re: Zmarł Marek Edelman IP: 212.191.172.* 06.10.09, 23:34 dajcie linka do jednego z ostatnich wywiadów dla 'Faktów i Mitów" prawdziwy cymes szalom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaba Re: Zmarł Marek Edelman IP: *.cba.pl 07.10.09, 00:18 www.rp.pl/artykul/9133,103133.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykomuch Zydzi wiedzą lepiej IP: *.toya.net.pl 07.10.09, 12:51 prawdalezynawierzchu.salon24.pl/129677,edelman-antybohater Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: עס Re: Zmarł Marek Edelman IP: *.toya.net.pl 09.10.09, 09:05 אויב דאָס איז אמת, איז אַ גוואַלדיק אָנווער צו לאָדז און די מדינה. עס איז געווען אַ גרויס ציפער ... Odpowiedz Link Zgłoś
aaa202 Może by już tak ..ten tego... odszpilić? 10.10.09, 12:18 Już po pogrzebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pies Re: Może by już tak ..ten tego... odszpilić? IP: *.opera-mini.net 11.10.09, 19:13 nie nie, koniecznie musi wisiec Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Re: Może by już tak ..ten tego... odszpilić? 12.10.09, 16:07 Nie było żałoby narodowej, to sobie choć wątek powisi. :) Odpowiedz Link Zgłoś
k_az Do Gość: עס 11.10.09, 15:44 Cytuję: "אויב דאָס איז אמת, איז אַ גוואַלדיק אָנווער צו לאָדז און די מדינה. עס איז געווען אַ גרויס ציפער ..." Czy Pan wie co Pan napisał? Podejrzewam (po przeanalizowaniu jego treści), że jest to wyrwany z kontekstu, w żaden sposób nie pasujący do tego tematu tekst. To forum jest polskojęzyczne i to co Pan napisał w prawie martwym języku żydowskim, bez przetłumaczenia na język polski, nikt tego nie zrozumie. Więc jaki to ma sens i czy oto chodziło? Pozdrawiam.kaz. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Do Gość: עס 11.10.09, 22:56 k_az napisał: Podejrzewam (po przeanalizowaniu jego > treści), że jest to wyrwany z kontekstu, w żaden sposób nie > pasujący do tego tematu tekst. Przeanalizowałeś treść tekstu. A może ten tekst nie był przeznaczony dla nas? Nie miałam możliwości przeanalizować go. Odpowiedz Link Zgłoś
k_az Re: Do Gość: עס 12.10.09, 11:28 przyslowie napisała: > > Przeanalizowałeś treść tekstu. > A może ten tekst nie był przeznaczony dla nas? > Nie miałam możliwości przeanalizować go. __________ Napisany jest na forum, jeśli nie dla nas to dla kogo? Oto jego treść. "Jeżeli w piecu jest duży ptak i o ile to prawda, to ogromny żal zostawić to państwu". Jak to się ma do tematu? Dodam, że tekst pisany jest w języku żydowskim który już dawno jest językiem w mowie i piśmie zapomnianym. Jest jeszcze kilka osób w Izraelu znających ten język są to w większości starsi ludzie wywodzący się z Olim hadaszim. W Polsce jest tylko paru miłośników tego języka, myślę, że nauczyli się od dziadków na tyle aby móc przetłumaczyć ten tekst. Obecnie w Izraelu językiem urzędowym jest język hebrajski. Serdecznie pozdrawiam.kaz. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Do Gość: עס 12.10.09, 22:17 Dziękuję za wyjaśnienia. Zakładałam, że tekst ten może być przeznaczony dla znawców języka i tematu. Odpowiedz Link Zgłoś