Gość: łodziak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.09, 19:07 Jakoś jestem na str. firmy SOLARIS i nic tam nie jest napisane że łódzkie mkp współpracowało z tą firmą projekcie tegoż tramwaju. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mr_reaper Re: Łódzkie MPK zbudowało supertramwaj 19.11.09, 19:23 W takim razie uwierz na słowo że w Łodzi budowano ten tramwaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mixer Re: Łódzkie MPK zbudowało supertramwaj IP: *.4web.pl 19.11.09, 19:25 MPK było tylko wykonawcą projektu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Życzliwy Re: Łódzkie MPK zbudowało supertramwaj IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.11.09, 19:27 > Jakoś jestem na str. firmy SOLARIS i nic tam nie jest napisane że łódzkie mkp > współpracowało z tą firmą projekcie tegoż tramwaju. Znaczy, że Twoim zdaniem to nieprawda czy jak??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Łódzkie MPK zbudowało supertramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.09, 19:27 a jak już się pojawi ten super tramwaj na łódzkich ulicach to i tak pan motorniczy z wajchą będzie wychodził na placu reymonta ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CB Re: Łódzkie MPK zbudowało supertramwaj IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.11.09, 19:57 To nie widzisz zdjęcia? Odpowiedz Link Zgłoś
zylam1 Re: Łódzkie MPK zbudowało supertramwaj 20.11.09, 16:41 No na początku nie było zdjęć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac Łódzkie MPK zbudowało supertramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.09, 19:38 Ok, nikt tylko nie powiedział ile łódzkie MPK zyska (straci?) na tym całym interesie. Nie wiem jak Wy ale ja wole, żeby mi 2-ka przyjechała na czas. Bo na to jakoś nie ma pieniędzy, żeby odśnieżyć zwrotnice albo utrzymać tabor w stanie, który pozwoli chociaż jeden dzień jeździć bez awarii i spóźnień. Chyba w MPK priorytety są nieco pomylone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer myślący Re: Łódzkie MPK zbudowało supertramwaj IP: *.toya.net.pl 19.11.09, 19:48 Zyska MPK na tym, zyska. Już wy sie kolesie nie martwcie o MPK. Zaska bo sporo kasy pewnie zarobiło na budowie tego tramwaju, a jak zarobią to kawałek torów wyremontują, bo choć tory są własnością miasta, to miasto nie loży na utrzymanie torów i sieci. W tej sytuacji MPK musi samo zadbać sobie o nieswoje drogi żelazne, żeby im się tabor nie rozsypał. Tylko, że tego aspektu ani dziennikarze, ani ludziowie w mieście nie widzą i wiedzą. Ojciec miasta mego też nie widzi tego problemu. Ale.... tam, co mi żukowi, pyłowi na prezydenckich butach o takich poważnych sprawach myśleć. Wycofuję się więc na moją grzęde. Odpowiedz Link Zgłoś
przy.stoliku Re: Łódzkie MPK zbudowało supertramwaj 20.11.09, 09:10 MPK za swoje remontuje tory? O rany! To ci dopiero odkrycie. Jakaś nowość. Za swoje to co najwyżej prowadzą konserwację typu pospawanie pęknięcia, napawanie łuku i takie tam pierdoły (ale już szlifowania się nie przeprowadza, bo po co - poza tym i tak nie mają czym). Więc nie pleć andronów o wydatkach MPK. Miasto płaci za remonty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: : 100% racji IP: *.opera-mini.net 19.11.09, 20:34 A w ogole to mozna bylo to pieniadze przeznaczyc na glodujace dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniara Łódzkie MPK zbudowało supertramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.09, 19:55 Oddajcie nam Solarisa ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radko Łódzkie MPK zbudowało supertramwaj IP: 188.33.117.* 19.11.09, 21:21 Wygląda świetnie wnętrze super tylko w wersji łódzkiej już będzie lipa żółte poręcze i granatowe siedzenia. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_reaper Re: Łódzkie MPK zbudowało supertramwaj 19.11.09, 22:35 Po pierwsze, Tramino musi wygrać przetarg w Łodzi. Po drugie, to z siedzeniami niekoniecznie muszą być niebieskie. Może logo MPK znajdzie się na plastikowych oparciach ?? Chociaż znając łódzkie realia to penie masz racje Odpowiedz Link Zgłoś
night_irbis Łódzkie MPK zbudowało supertramwaj 19.11.09, 22:36 W Wiedniu jeżdżą łódzkie Cityrunnery, w Poznaniu będą jeździły Solarisy, a w Łodzi niskopodłogowych tramwajów jak na lekarstwo... Już szlag mnie najaśniejszy trafia, jak codziennie muszę gramolić z wózkiem do tych starych trupów, które jeżdżą na linii 10, bo Cityrunnery jakoś wywiało z tej linii nie wiadomo gdzie... Jak raz na godzinę któryś przyjedzie - to święto prawie, że udało się trafić na ten cud. Panie prezydencie - zabrakło Panu PES na ulubioną i wychuchaną trasę regionalną - to niech Pan dokupi kilka tramwajów więcej, a nie ogołaca inne linie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Życzliwy Re: Łódzkie MPK zbudowało supertramwaj IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.11.09, 23:38 > W Wiedniu jeżdżą łódzkie Cityrunnery Że co proszę? Jedyne cityrunnery zmontowane w Łodzi jeżdżą w Łodzi. Łódzkie cityrunnery z Wiedniem mają tylko tyle wspólnego, że pierwsze dwa były zmontowane w Wiedniu. A co do reszty - zgoda, tyle, że najpierw trzeba wyremontować tory, a potem kupować tabor. Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Może udało mi się kogoś zainspirować ;-)) 19.11.09, 23:08 Oto część korespondencji: do Solaris Dziękujemy. Twoje zgłoszenie zostało dostarczone do właściwej osoby. Data wysłania zgłoszenia: 21.05.2009 12:08 Imię i nazwisko: Przemysław Pęczak Temat zgłoszenia: Wpyprodukujcie prototyp na 300 -350 osób i przetestujcie Treść zgłoszenia: Witam. Nazywam sie Przemysław Pęczak. Pracuję w Łódzkim Zarządzie Dróg i Transportu. Zajmowałem sie kilka lat komunikacją miejską w Łodzi wtym też zawodowo. Dziś Łódź pilnie potrzebuje nowoczesnych tramwajów. Obecnie na linii 10 kursują Cityrunnery firmy Bombardier - drogie jak cholera 8,5 mln zł za sztuke bez klimy, na linii 11 kursują bardzo fajne i nowoczesne Pesy ale tylko pięcioczłonowe. Aby pomieścic pasażerów MPK w godzinach szczytu komunikacyjnego trzeba było dołożyć jeszcze jedna linię tramwajową 16. Idealnym rozwiązaniem wydaje sie tutaj tramwaj, który pomieści 300- 350 osób z dużą ilościa miejśc siedzących 100% niskiej podłogi, klimatyzacją, w wersji z drzwiami po jednej lub po obu stronach ( w przypadku połaczeń regionalnych), kasowniki przy każdym wejściu, dużą ilościa miejsca na wózki dla niepełnosprawnych (około 4 wózków) i miejscami na wózki dziecięce ( również około 4) miejscami do przewozu rowerów ( Łódź chce byc przyjazna rowerzystom) ora z miejscem do przewozu dużych bagaży np. z dwrca i na dworzec autobusowy czy PKP. Prędkość konstrukcyjna winna wynosić do 100km/h, predkość robocza do 70km/h, tramwaj winien byc wyposażony w dwa odbieraki pradu, tak by w przypadku awarii jednego można było go zastapić drugim. Minimalny promień skretu winien wynosić nie więcej niż 17 m, w łodzi mamy wąski tor. Również należałoby zastosować w tramwaju albo akumulatory, które w przypadku awarii pozwolą pokonać tramwajowi odcinek około 5-6 km ( samodzielny zjazd do zajezdni) albo byc wyposażony w zapasowy silnik spalinowy (np. diesel) do zjazdu do zajezdni. Pojazd taki pomógłby w likwidacji tzw. stad tramwajów co znacznie ogranicza prędkość przejazdu na linii, udrożnienia ruchu kołowego ( automatyczna sygnalizacja wariuje jak co chwilę musi dawac pierwszeństwo tramwajowi) podniosłaby to komfort podróży, ułatwiło życie niepełnosprawnym, podróże na dworzec i z dworca z bagażem i pomogłoby rowerzystom, którzy chcieliby np. przewieźć r ower gdy np. zaczął padac deszcz. Obecnie Pesa kosztowała około 6,5 mln zł dla około 250 pasażerów ale wątpie by była zdolna tyle przewieźć. Przejścia winny być szerokie takie jak w Pesie. Cityrunnert jest za ciasny. I z takim pojazdem zapraszamy do Łodzi na pokazy. Bedzie budowana linia ŁTR2 i modernizowana na osi wschód -zachód. mamy już dwie linie ze zmodernizowanym równiutkim torowiskiem więc nie ma problemu. Tramwaj trzeba tylko wyprodukować, uzyskać homologację i przetestować i pokazać w ruchu w Łodzi, powozic pasazerów i wierzę że sie przyjmie. Obecnie jestem na zwolnieniu lekarskim ale podam wszystkie nr tel. tel. do pacy aktualny (Wydział Oczyszczania i Zieleni ZDiT) (42) 638 49 73, tel. komórkowy prywatny 605 730 924 , email służbowy: p.peczak@uml.lodz.pl email prywatny: przemo_pomoze@gazeta.pl mój kanał na YouTube (bardziej komunalny): www.youtube.com/user/przemopomoze?gl=PL&hl=pl moje forum: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=48162 ostatni program o mnie w Uwadze TVN: uwaga.onet.pl/19570,news,,chcial_go_zwolnic_za_pracowitosc,reportaz.html Szczerze życzę Państwu powodzenia i mocno kibicuję jako Polskiej firmie. Przedstawiłem Państwu realne potrzeby łódzkiego pasażera i mieszkańca. Takim pojazdem moglibyście zrewolucjonizować w naszym regionie komunikację.Warto też zapenic mu wysoką konkurencyjność cenową. Taboru poszuja trzej przewoźnicy : MPK Łódź Spółka z o.o.. MKT Spółka z o.o. oraz TP Spółka z o.o.Ciekawych rozwiazań oczekują władze takich miast jak Łódź, Pabianice, Zgierz, Konstantynów Łódzki, Lutomiersk, Ksawerów. Z MPK: Witam, Badania potoków ruchu na głównych ciągach komunikacyjnych Łodzi prowadzone w ostatnich latach na zlecenie Zarządu Dróg i Transportu nie potwierdzają potrzeby wprowadzania do eksploatacji taboru tramwajowego o tak dużej pojemności. Standardową jednostką przewozową jest dwuwagonowy pociąg złożony z wagonów typu 805Na o pojemności znamionowej 198 pasażerów przy napełnieniu wynoszącym (zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 22 grudnia 2003 roku w sprawie warunków technicznych tramwajów i trolejbusów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia , Dz.U. nr 230 z 2003 r., poz. 2301) 5 pasażerów stojących na 1 m2 powierzchni lub wagon jednoprzestrzenny o długości ok. 30 metrów o zbliżonej pojemności (PESA 122N - 196 pasażerów; Cityrunner - 175 pasażerów). Zwiększenie pojemności tramwaju niskopodłogowego do ok. 300 pasażerów wymagałoby zastosowania co najmniej 7-członowej konstrukcji o długości całkowitej ponad 40 metrów. Ze względu na skrajnię nie można zastosować pudła o szerokości większej, niż 2,30 - 2,35 m , a pozostawienie dużej części powierzchni dla rowerów, wózków inwalidzkich lub dziecięcych zmniejsza przy tym użytkową powierzchnię dla pasażerów, a zatem zmusza do dalszego wydłużenia konstrukcji. Jest to możliwe technicznie, lecz w obecnych warunkach ruchowych nieuzasadnione ekonomicznie. Tramwaj niskopodłogowy "Tramino" prezentowany na stronach internetowych firmy Solaris nie został jeszcze wyprodukowany ani tym bardziej - dopuszczony do ruchu z pasażerami. Wg udostępnionych przez producenta informacji będzie to wagon pięcioczłonowy o rozmiarach i układzie zbliżonym do eksploatowanych w Łodzi tramwajów Cityrunner i PESA 122N. Techniczna możliwość testowania go w Łodzi zależy od tego, na jaki tor zostanie wykonany prototyp - jak wiadomo w Łodzi mamy tor wąski o prześwicie 1000 mm, podczas gdy większość miast w Polsce (Warszawa, Kraków, Poznań, Wrocław, Gdańsk, miasta Śląska i Zagłębia) - tor normalny o prześwicie1435 mm . W przypadku dostępności wagonu w wersji na tor 1000 mm MPK-Łódź Sp. z o.o. z pewnością podejmie starania o przeprowadzenie w naszym mieście próbnej eksploatacji tramwaju "Tramino". Z poważaniem, Dział Obsługi Pasażera --- Odpowiedz Link Zgłoś
mr_reaper Re: Może udało mi się kogoś zainspirować ;-)) 19.11.09, 23:32 Nic nie drgnęło. Tramino, które dzisiaj zbudowano jest w wersji szerokotorowej (1435mm) i testy będzie przechodzić w Poznaniu, który zakupił ten tramwaj. Nie sądzę by Solaris zbudował wersję na tor wąski, tylko po to by go testować. I nie chodzi tu tylko o wymianę wózków, lecz o przekonstruowanie całego dołu. Silników, zawieszenia i tym podobnym szczegółom. Koszty będą niewspółmiernie wysokie a zyski niepewne. Jak Solaris wygra przetarg w Łodzi to wtedy zostanie Tramino w wersji na tor 1000mm zbudowany. MPK Łódź dało halę, ludzi i było najbardziej konkurencyjnym kooperantem dla Solarisa i dlatego ten tramwaj powstał w Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Może udało mi się kogoś zainspirować ;-)) IP: 77.252.222.* 19.11.09, 23:35 Problem? Mądrzy ludzie zbudowali przystanki na trasie ŁTR tak, że obecna 32-metrowa Pesa ledwo się na niektórych (Żwirki-Piotrkowska np.) mieści, a podwójnych jest jak na lekarstwo (a potrzebne są na Kościuszki-Mickiewicza, Kościuszki-Struga, Kościuszki-Zielona, Kościuszki-Legionów) Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_pomoze Re: Może udało mi się kogoś zainspirować ;-)) 19.11.09, 23:48 To fakt. A Pesa powinna byc 7 członowa. Ale może ktos pójdzie po rozum do głowy i nowe linie będą inne jak 15, 12, 13, 8, 10. Jesli mamy budować parkingi dla kierowców przesiadajacych sie na komunikacje miejska, jeśli ma byc wydłuzona linia na Olechów itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woland Re: Może udało mi się kogoś zainspirować ;-)) IP: 94.254.169.* 20.11.09, 11:40 Wiesz, Przemo, a może warto podpuścić MPK, żeby wróciło do pomysłu sprzed wielu, wieeelu lat? Opracowany był (chyba tylko studialnie) prototyp tramwaju powstałego na bazie pudła wagonu 805Na, gdzie pośrodku umieszczony był człon niskopodłogowy :) Podobnej konstrukcji tramwaj (bodajże niemiecki) jeździ obecnie na linii 46. Oczywiście jest to tylko ersatz prawdziwie nowoczesnego tramwaju, który w Łodzi jest bardzo potrzebny, choćby ze względu na dużą ilość linii, które jadą po torowisku w jezdni i często nie mają nawet na Przystankach wysepek (np. przystanki na Kilińskiego!!). Jednak lepsze to, niż nic. A przy okazji - tyle miast posiada te same tramwaje - technologia "dorobienia" niskopodłogowego członu może przynieść łódzkiemu MPK sporo zamówień, a co za tym idzie - KASY. I to znacznie większej, niż PKS Myślenice na przykład :) Pozdrawiam, marzycielu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: : Re: Może udało mi się kogoś zainspirować ;-)) IP: *.opera-mini.net 21.11.09, 09:57 Nie, nie udalo ci sie. Zejdz wreszcie na ziemie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tosk Łódzkie MPK zbudowało supertramwaj IP: 95.175.3.* 19.11.09, 23:27 Na pewno design ładniejszy niż PESA, Łódź zasługuje na taki tramwaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marko żeby tylko firma izraelska za bescen tego nie kupi IP: *.retsat1.com.pl 20.11.09, 03:25 żeby tylko firma izraelska za bescen tego nie kupiła bo jak tylko pomyśle o Kropiwnickim to wiem że to bylo by za piękne on już ma plan jak to rozpie..yć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fakty Re: Łódzkie MPK zbudowało supertramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.09, 11:03 Tramwaje Solaris Tramino docelowo będą produkowane tam gdzie autobusy, czyli w podpoznańskim Bolechowie. Łódzkie MPK wygrało po prostu przetarg na budowę prototypu, który jak wielu zauważyło jest w wersji normalnotorowej. Premiera Tramino odbyła się na targach TRAKO, już w październiku (bodajże 16). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Łódzkie MPK zbudowało supertramwaj IP: *.rulefinancial.com 20.11.09, 12:16 Projekcje umilające podróż? Znaczy za darmo wciskać nam będą reklamy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psychosasza Re: Łódzkie MPK zbudowało supertramwaj IP: *.toya.net.pl 20.11.09, 18:35 a kiedy domyją motorniczych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: złośliwe bydlę Re: Łódzkie MPK zbudowało supertramwaj IP: *.lodz.msk.pl 20.11.09, 18:57 Motorniczy nie fijołek. Wąchać go nie musisz. Odpowiedz Link Zgłoś
terleo Łódzkie MPK zbudowało supertramwaj 22.11.09, 08:05 Czy z tym tramwajem będzie jak z Morzem Bałuckim /program inwestycyjny - rok 1972 /, ŁTR /nie dojeżdża do Zgierza/, Metrem Łódzkim /2008; budowa miała zacząć się w X.2009 od zamknięcia stacji Ł-Fabryczna/ ? Na razie mamy "wodotryski made in Kropa" / Przepraszam, Panie Prezydencie! / i podwyżkę podatku gruntowego od dzierżawy wieczystej o 170% / od 1.01.2010/ - i to jedynie jest pewne. Zatroskanym o losy naszego Miasta życzę "trochę wiosny jesienią". L. Bałucki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hugocosrałdługo Re: Łódzkie MPK zbudowało supertramwaj IP: *.acx.pl 22.11.09, 11:23 Posiadanie internetu, nie jest równoznaczne z umiejętnością czytania. Wielu widać, zrozumienie czytanego tekstu sprawia ogromne trudności. Ile razy można powtarzać, że ten tramwaj został tylko zbudowany w Łodzi, ale nie został zbudowany dla Łodzi i nie będzie tu jeździł!!! On będzie jeździł w Poznaniu. Nie jestem zwolennikiem naszego prezydenta, ale opluwać go dla samej idei też nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Życzliwy Re: Łódzkie MPK zbudowało supertramwaj IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.11.09, 22:57 Sprawdź sobie w słowniku co to znaczy "in". Odpowiedz Link Zgłoś