Gość: Grzegorz IP: *.toya.net.pl 30.11.09, 19:16 Właściciel kamienicy sądził zapewne, że odkupi ja Manufaktura. Chciwość jest zazwyczaj bezmyślna.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: cmr Re: Uwaga! Kamienicom grozi katastrofa IP: *.4web.pl 30.11.09, 20:18 Zaraz zaraz - czegoś tu nie rozumiem. Wyłączenie lokali z użytkowania, a przenoszenie ludzi z walącego się budynku to dwie różne rzeczy. Tymczasem GW po raz kolejny manipuluje faktami, sugerując, że mieszkańcy kamienicy siedzą na tykającej bombie, tylko dlatego, że p.o. inspektora budowlanego przyczepił się do słowa "może". Tymczasem właściciel budynku od dawna powinien już systematycznie przenosić mieszkańców, a dopiero potem martwić się o wyłączanie lokali z użytkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
jukka2003 Re: Uwaga! Kamienicom grozi katastrofa 01.12.09, 08:51 >Tymczasem właściciel budynku od dawna powinien już >systematycznie przenosić mieszkańcow Nie jetem taki pewny czy wlasciciel wogole ma obowiazek troszczyc sie o nastepne lokum dla tych ludzi, i nie widze powodu czemu by mial to robic. To zdanie ktore napisales usiwadomilo mi co maja w glowie ci ludzie - dokladnie to co wynika z Twojego zdania. Ludzie tam mieszkajacy sa besilni, pasywni i bezwolni do tego stopnia ze zamiast zdroworozsadkowo brac nogi za pas i sie wynosic wola czekac az budynek ich pogrzebie. Albo licza na to ze ktos wlasnie zamiast nich samych znajdzie im lokum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Egghead Re: Uwaga! Kamienicom grozi katastrofa IP: 212.127.95.* 01.12.09, 11:47 Tak czy siak na talerze satelitarne są pieniądze, a na remont nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pem Re: Uwaga! Kamienicom grozi katastrofa IP: 217.98.12.* 01.12.09, 13:33 Jukka, jak już zbudujesz ten swój Wspaniały Neoliberalny Świat, w którym żyć będą mogli tylko silni, wolni i aktywni, to akurat stuknie Ci 70tka. I wtedy zobaczysz, co znaczy być bezsilnym, pasywnym i bezwolnym, pozbawionym prawa do mieszkania i opieki zdrowotnej. I wtedy ja przyjdę do Ciebie i natłukę Ci laską przez łeb, a Ty nie będziesz mógł nawet zadzwonić na policję, bo nie będziesz miał z czego i za co. Wtedy się razem pośmiejemy, nie? Mieszkańcom tej kamienicy należą się i mieszkania, i rekompensaty za szkody poniesione w wyniku celowego działania właściciela, który dopuścił do takiego zużycia budynku, że teraz to już go tylko zburzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
nefnef Uwaga! Kamienicom grozi katastrofa 30.11.09, 21:09 Nie narzekać! Leźć na sylwestra i bawić się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan na 50m2 a może by tak spojrzeć od drugiej strony IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.11.09, 21:21 Właściciel walącej się kamienicy musi zapewnić lokale zastępcze, lub ją wyremontować by mogli sobie mieszkać biedni pokrzywdzeni ludzie, a on zły wyzyskiwacz, krwiopijca i ciemiężyciel ludu ma bez słowa protestu wyskoczyć z kasy, a jak jej nie ma to trudno do więzienia sk...syna i zabrać mu co ma a jego burżujska rodzina niech głoduje. Coś tu nie jest tak, jak komuś zawali się lub spali prywatny dom to może liczyć tylko na siebie i ubezpieczenie, a taki najemca musi mieć zapewniony dach nad głową? Jak mnie nie podobały się warunki mieszkaniowe to zadłużyłem się do końca życia, nie śpię po nocach bojąc się o pracę, ale kupiłem lepsze lokum, a nie pisałem po gazetach by mi je dano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany Re: a może by tak spojrzeć od drugiej strony IP: *.toya.net.pl 30.11.09, 21:54 zaraz zaraz.Jak piszesz ten własciciel mógł się zastanawiać jak kupował całkiem niedawno tę kamienicę w dziwnych okolicznościach przeszła z pod zarządu administracji w prywatne ręce.Mimo że stawała się coraz większą ruiną nikt nie robił kompletnie nic,a czynsz podniósł 200% w blokach taniej kosztują lokale.Jest brud smód,a szmbo nie wywożone pare lat,szczury można spotkać wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
carmela_soprano Re: a może by tak spojrzeć od drugiej strony 30.11.09, 22:22 w takim razie co za problem się wyprowadzić do bloków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klkl Re: a może by tak spojrzeć od drugiej strony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.09, 10:03 problemem jest kilkaset tysięcy złotych jakich ci ludzie nie mają \, myslsz że mieszkają tam bo lubia ? czy moze dlatego ze nie maja gdzie iść ? Dlaczego Ty nie mieszkasz w pałacu z 100 pokojami ? bo stać Cie na takie meszkanie w którym mieszkasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nic Re: a może by tak spojrzeć od drugiej strony IP: *.lanet.net.pl 01.12.09, 10:31 @klkl - zartujesz? przeciez mozna wynajac mieszkanie, tacy ludzie przyzwyczaili sie ze za grosze moga wynajmowac mieszkania i smiac sie w twarz wlascicielom... niewiarygodne jest narzekanie i nic nie robienie, moze jeszcze glodowke zrobia?! niech robia, bedzie problem z glowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika Re: a może by tak spojrzeć od drugiej strony IP: *.net.inotel.pl 01.12.09, 11:01 zgadza się...komuna rozleniwiła całe to tałatajstwo, nieróbstwo widać na odległość, powabne kobiety bezzębne i panowie po piwku, ale satelita wisi- światowcy!, i tylko łapy wyciągają żeby im dać i za nich zrobić, a brud i smród dookoła.Ludzie kupują mieszkania za masę pieniędzy i sami piętra sprzątają, bo to też kawałek ich domu. Moja babcia do ostatnich chwil pracowała, z szacunku dla siebie, bo było by jej wstyd nic nie robić i czekać na jałmużnę od państwa. Mówiła zawsze, że póki ma siły do pracy,to od dzieci pieniędzy nie weżmie i na emeryturę zapracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan na 50m2 Re: a może by tak spojrzeć od drugiej strony IP: *.rkt.am.lodz.pl 01.12.09, 10:55 Nie kilkaset tys a 10 tys. góra 30 tys. zł kaucji/odstępnego by przenieść się do innego właściciela jak ten nie odpowiada, co nie jest straszną sumą, zresztą jeśli faktycznie ci ludzie płacą tak wysoki czynsz, za różnicę mogli by spokojnie spłacać kredyt. Obecny właściciel kamienicy zresztą powinien im zwrócić kaucję o ile ją wpłacali. Inną dobrą metodą jest kupno zdewastowanego mieszkania w kamienicy w dobrym stanie technicznym. Takie mieszkania są naprawdę tanie, a remont własnymi siłami nie wychodzi drogo. Niemniej wymaga to znacznie większego nakładu sił niż awanturowanie się i biadolenie w gazecie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyzol Re: a może by tak spojrzeć od drugiej strony IP: *.toya.net.pl 01.12.09, 22:21 Ale będziesz pisał jak Ci po 10 latach zabiorą wszystko,bo się spużnisz z jedną ratą,i niedaj boże zachorujesz.Pujdziesz mieszkać pod most?? bo na tyle cie będzie stać z ręty w RP.Nawet nie pomyślisz o wynajmie bo przewyższy Twoją rętę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afas Tylko czekać na walące się kamiennice.. IP: 188.33.85.* 30.11.09, 21:47 Ale co tam populacja spada więc problemu chyba nie będzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paranoik czy naprawdę grozi IP: *.toya.net.pl 30.11.09, 22:06 Niby grozi zawaleniem i trzeba wyłączyć z użytkowania, a jak widać wszystkie okna świeżo wymienione na plastiki. Ekspertyza zapewne na życzenie właściciela chcącego opylić pustą działkę w świetnej lokalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JF Uwaga! Kamienicom grozi katastrofa IP: *.fbx.proxad.net 30.11.09, 22:28 Moze nareszcie nalezy respektowac wiedze ekspertow budowlanych,a kupujacych rudery uswiadomic ze domyslamy sie na co liczyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rastaman Wybudujcie sobie szałas ! IP: *.toya.net.pl 30.11.09, 23:38 Skoro jest tam drożej niż gdzie indziej to może się wyprowadźcie. A jak nie to... WYBUDUJCIE SOBIE SZAŁAS - też będzie się lać po ścianach, nie będzie kibli, ale przynajmniej się nie zawali - a czynszu w lesie nie będzie trzeba płacić ! POWRÓT DO NATURY ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mruk Uwaga! Kamienicom grozi katastrofa IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.12.09, 00:03 klasyczny, nasz konflikt na linii właściciel - najemca; myślę, że będzie takich więcej, bo upadąjace miasto będzie obracać w ruinę zaniedbane domy, albo (oby) trend rozwojowy zupełnie zmieni wartości nieruchomości, głównie gruntów - ze względu na ich położenie, ale już niekoniecznie ze wzgledu na znajdujące się na nich naniesienia; osobiście wolę ten drugi wariant; a póki co jeśli masz na coś liczyć, to licz na siebie; i żadne "jezus maria naszych biją" nic tu nie pomoże; to już inne czasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Sprytny właściciel - teren sprzeda duzo drożej IP: *.bul.uni.lodz.pl 01.12.09, 07:25 Czy tej kamienicy i jej właściciela dotyczy dochodzenie o bezprawne odzyskanie? Które wyburzone budynki na zamówienie właścicieli opiniował p. Bogusz? Czy nadzór budowlany przeprowadza w takich przypadkiach niezależne badania? Kto ma obowiązek zapewnić mieszkańcom lokale zastępcze w przypadku wyłączenia budynku z użytkowania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kka Re: Sprytny właściciel - teren sprzeda duzo droże IP: *.aster.pl 01.12.09, 08:07 Droga Urszulo, właściciel może sprzedać teren komu chce i za ile chce, może wybudowac na nim biurowiec, apartamentowiec, może tez obsiać trawą i nic nie robić. To jego sprawa, nie Twoja, nie masz prawa zaglągadać komukolwiek do kieszeni. Wiesz, skąd biorą inni ludzie mieszkania? Otóż ida do pracy, biorą kredyty na 30, 40 lat (często kilka osób i pokoleń składa nie na 1 mieszkanie) i KUPUJĄ! Proste, prawda? Nie dla wszystkich, niektórym dużo łatwiej jest żebrać, jęczeć w urzędzie miasta, gminie, caritasie, mopsie i innych instytucjach - o mieszkanie, jedzenie, ubranie, dofinansowanie - przez całe życie (a przeciez tego rodzaju pomoc ma być doraźna, do czasu poprawy sytuacji życiowej). Kolejne pokolenia popadaja w patologię społeczną i nie bacząc na zmiany społeczne i duże w dzisiejszych czasach możliwości wyjścia z impasu, nadal bezwstydnie wyciągaja rękę - DAJ! Droga Urszulo, te mieszkania (socjalnie czy komunalne, jak kto woli) nigdy nie były własnością tych ludzi, lokole zostały im jedynie udostępnione przez władze miasta (bezprawnie notabene). Jęsli liczą, iż należy im się kolejne, i to w dobrej lokalizacji - sa w błędzie. Nie należy im się. Odpowiedz Link Zgłoś
computerro Re: Sprytny właściciel - teren sprzeda duzo droże 01.12.09, 09:15 Uważasz to za normalne? Że kilka osób finansuje zakup jednego mieszkania? Kilka to znaczy: mąż, żona i kto? Kka napisał(a): kilka pokoleń. To znaczy dziadkowie finansują młodym mieszkanie? Zamiast zadbać o swoje zdrowie i potrzeby? I to uważasz za normalne? A może dzieci powinny się dołożyć na zakup mieszkania? No chyba że uważasz, że to pradziadkowie albo prapradziadkowie powinni zapłacić? A napiszę krótko: mieszkanie jest niedostępne. I o tym jest artykuł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka do roboty nieroby! IP: 91.212.223.* 01.12.09, 10:19 kka, absolutnie się z tobą zgadzam. Nie widze żadnego uzasadnienia dla faktu, że ludzie dostają cos za darmo i nie widzą w tym nic niestosownego. Co więcej, uważają, że IM SIĘ NALEŻY. A to rozleniwia. Otóż - nie należy się nic nikomu. Jeśli mają zdrowe ręce, to niech ida do roboty, jak więkoszość ludzi w tym kraju i niech biorą kredyty. Mnie nikt nie pyta, czy miałam z czego kupić mieszkanie. Nie chodziłam i nie żebrałam, daj! Trzeba było zakasać rękawy i wziąć się do roboty. Jeszcze powinni mi podziekować, bo płacę niemałe podatki na takich jak oni - na zasiłki, posiłki, na wódeczkę i zagrychę. A dosyć tego, do roboty, nieroby! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Sprytny właściciel - teren sprzeda duzo droże IP: *.toya.net.pl 01.12.09, 10:49 > Wiesz, skąd biorą inni ludzie mieszkania? Otóż ida do pracy, biorą > kredyty na 30, 40 lat (często kilka osób i pokoleń składa nie na 1 > mieszkanie) i KUPUJĄ! i nie sądzisz, ze jest to chore? gdy 20 lat temu moi rodzice zaczęli budowę domu właśnie padała komuna, zaraz wybuchła hiperinflacja, rata kredytu poszła bardzo w górę, ale udało się go szybko spłacić dzięki pożyczkom od rodziny, dom został wybudowany w 4 lata, ale kredytów do końca życia na głowie nie mają i to wszystko z marnych pensji urzędnika i pielęgniarki, to było 20 lat temu, a teraz bez szans aby się to udało, banki-krwiopijcy tak wywindowały kredyty, że nagle okazało się, że taniej się budować nie da, gdyby banki zaczęły nagle dawać kredyty w wysokości miliona złotych na kawalerkę to kawalerki właśnie tyle by kosztowały, bo taniej by się nie dało! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodeo Re: Sprytny właściciel - teren sprzeda duzo droże IP: 213.25.91.* 01.12.09, 12:36 No, na nieszczęście, upadła komuna, która w tak wspaniały sposób wyrównała szanse pomiędzy ludźmi, rynek był stabilny a ceny urządowe. Były Wczasy FWP, dzień hutnika, górnika, szklarza, który zarabiał kilkukrotnie więcej niż lekarz, profesor akademicki, za darmo mieszkania, działki i talony na samochody. Teraz kapitaliści- krwiopijcy chcą to zaprzepaścić! I znowu będzie jak przed II wojną światową w Polsce i na całym zgniłym, kapitalistycznym świecie, jak się o czym marzy - trzeba to kupić, aby kupić - trzeba zarobić,jak się nie da ukraść czy wyżebrać i do tego wziąc kredyt (nieczęsto kogokolwiek stac na zakup dóbr za gotówkę, nawet w No i trzeba się liczyć się liczyć z sytuacja rynkową, która w każdej chwili może się zmienić. Jeszcze wiele rzeczy Ciebie zdziwi... Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Re: Sprytny właściciel - teren sprzeda duzo droże 01.12.09, 12:46 Gość portalu: xxx napisał(a): [...] > i nie sądzisz, ze jest to chore? gdy 20 lat temu moi rodzice > zaczęli budowę domu A sto lat temu mojego dziadka... Nie wyciągaj wniosków na podstawie jednego przypadku. Faktem niezaprzeczalnym jest, że obecnie mieszkania są zdecydowanie łatwiej dostępne, niż za komuny. Wynika do jednoznacznie z ceny m2, średniej pensji i dostępności kredytów. A pitolenie o bankach-krwiopijcach skieruj do elektoratu Leppera. Ludzie po szkołach wiedzą, że każda firma jest po to by zarabiać, możliwie najwięcej, a konkurencja i popyt powodują takie a nie inne ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Gwoli wyjaśnienia IP: *.bul.uni.lodz.pl 02.12.09, 07:46 Ja również kupiłam mieszkanie i muszę je spłacać. Moi rodzice odziedziczyli 2 kamienice zasiedlone przez lokatorów. Zdaję sobie sprawę, że lokatorzy to nie właściciele i jestem przeciwna wyprzedawaniu mieszkań za bezcen przez miasto. Ale pisałam o tej sutuacji pod zupełnie innym kątem - Człowiek kupuje ruderę bądź dziedziczy (widzi co bierze), jako właścicel kamienicy chce pozbyć się lokatorów, ale nie zapewniając im lokali zastępczych (co jest jego obowiązkiem, jak wielokrotnie czytałam). Bierze więc eksperta, który orzeka, że budynek musi zostać wyłączony w eksploatacji (jak większość zamieszkanych łódzkich kamienic, przez dzisięciolecia zaniedbywanych)- w tym przypadku MIASTO musi im zapewnic mieszkania z zasobu miejskiego. Kamienicznik rozwala budynek i sprzedaje grunt - pewnie, ze mu wolno. Ale niech ponosi konsekwencje zakupienia rudery, a nie zwlala tego na miasto za nasze pieniadze...Dlatego piszę o sprytnym kamieniczniku... No i jest jeszcze pytanie czy jest to jeden z budynków przejętych na podstawie niekoniecznie legalnych aktów notarialnych, o czym pisały gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Drożej od czego? 01.12.09, 09:18 Gość portalu: Ula napisał(a): > Czy tej kamienicy i jej właściciela dotyczy dochodzenie o bezprawne > odzyskanie? Czy to ty jesteś tą złodziejką i prostytutką, co to wypisuje głupoty na forum? Nie ty? To nie rzucaj bezpodstawnych oskarżeń. Jeżeli właściciel coś przeskrobał, to należy go skazać, ale nie ma to żadnego związku z artykułem. > Kto ma obowiązek zapewnić mieszkańcom lokale zastępcze w przypadku > wyłączenia budynku z użytkowania? Najlepiej właściciel, bo jest bogaty! Na pewno nie lokatorzy, przecież IM SIĘ NALEŻY! > Czy nadzór budowlany przeprowadza w takich przypadkiach niezależne > badania? Nadzór zleca badania, np. panu Boguszowi. Jeżeli uważasz, że opinia tego pana jest nierzetelna, to złóż doniesienie na prokuraturę, a nie snuj insynuacji na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gm Uwaga! Kamienice obok Manufaktury mogą się zawalić IP: *.cdma.centertel.pl 01.12.09, 07:53 Prawdopodobnie najbardziej istotne jest to oczym w artykule nie napisano.Jakie skutki prawne powoduje przyjecie ekspertyzy o zagrozeniu katastrofa budowlana , kto i w jakich okolicznosciach musi zapewnic mieszkania zastepcze i pewnie jeszcze wiele pytań , które zadałby ktoś , kto ma wiedze w tym zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Uwaga! Kamienice obok Manufaktury mogą się zawalić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.09, 08:10 Minęło 20 lat od zmian systmowych w mieszkalnictwie nic się nie zmieniło. W dlszym ciągu jesteśmy więźniami własnego mieszkania. Należy jak najszybciej wprowadzić do mieszkalnictwa rynek. Wówczas: 1. Jeżeli właściciel nie będzie dbał o standard budynku to się wyprowadzę do innego właściciela;2- zacznie opłacać się budowanie mieszkań na wynajem;3 - najemcy przestną mówić że im się mieszkanie należy a przez dziesiątki lat nic nie robili. oże wreszcie zaczną myśleć. Yogi47 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam Re: Uwaga! Kamienice obok Manufaktury mogą się za IP: *.static.vip-net.pl 01.12.09, 08:30 Drogi gościu bardzo fajnie napisłeś o rynku o 20 latach przemian a lokaatorzy którzy tam mieszkają nie myśleli jak głosowali nad zmiana ustroju kiedy wszystko otrzymywali , i nie było tak zancznych różnic (czytaj kombinatorów i kolesi ). Nie każdy człowiek może obecnie otrzymać kredyt i kupic mieszkanie, a tym bardziej posiadać dobrą stabilną pracę.POlska jest krajem krwiożerczego kapitalizmu i niebawem czknie się tym wyborcom UW, AWS, KLD itp, i niech się modlą aby do POlski przyszły ciepłe warunki atmosferyczne wówczas nawet namiot lu szałas będzie ich domem Odpowiedz Link Zgłoś
impostor Re: Uwaga! Kamienice obok Manufaktury mogą się za 01.12.09, 09:04 za komuny nie bylo kombinatorstwa i kolesiostwa? gdzies ty zyl? i czy to jest przyczyna tego, ze nie kazdy moze dostac kredyt? bo skladajac twojego posta do kupy taki wlasnie wniosek mozna wysnuc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Uwaga! Kamienice obok Manufaktury mogą się zawalić IP: *.mobile.playmobile.pl 01.12.09, 08:17 Co za beznadziejny artykuł. Tak najlepiej zakonserwować te rudery i dać do nich drogowskazy z rynku w Manufakturze z napisem, że tak wygląda Łodź. Nie tylko Manufaktura się wstydzi za te rudery, również sporo mieszkańców Łodzi i ciesze się, że firma ma na nie pomysł. Szkoda, że ta śmieszna gazeta tradycyjnie gra przeciwko Łodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bailays Uwaga! Kamienice obok Manufaktury mogą się zawalić IP: *.2a.pl 01.12.09, 08:27 a ja myślałam, że ja mieszkam w ruinie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin Referendum IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.12.09, 08:33 Już 17 stycznia wszyscy mieszkańcy Łodzi mogą odwołać najgorszego prezydenta w historii miasta. Czas Kropiwnickiego mija! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaa Uwaga! Kamienice obok Manufaktury mogą się zawalić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.09, 08:44 - Chętnie się bym stąd wyniósł, byle tylko zaproponowali nam jakieś przyzwoite lokale - deklaruje Więch. - Wziąłbym wszystko w granicach administracyjnych miasta. Jakże miło z pana strony. Proszę chwilę poczekać - podam panu adresy paru biur wynajmu nieruchomości. A swoją drogą - podejrzewam żę działania właściciela były skierowane w kierunku zniszczenia i rozebrania budynku. Bo stara kamienica z lokatorami to żaden interes. Odpowiedz Link Zgłoś
bopin Mogą się zawalić 01.12.09, 08:51 - byle tylko zaproponowali nam jakieś przyzwoite lokale - deklaruje Więch. - Wziąłbym wszystko w granicach administracyjnych miasta. I ja też! ja też! nawet dwa lokale bym wziął. Pomyśleć: dwadzieścia lat temu też nie było tam toalet i ciepłej wody. A oni ciągle myślą: jakby mi dali to bym wziął, a tak będę gnił dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wilku Uwaga! Kamienice obok Manufaktury mogą się zawalić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.09, 09:02 takie jest w większości to miasto - mieszkałem tu 9 lat i na szczęście wyniosłem się z tego syfu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sdew Uwaga! Kamienice obok Manufaktury mogą się zawalić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.09, 09:10 Przejeżdżam koło tego budynku prawie codziennie. Faktycznie, został całkiem nieźle zamaskowany od strony Manu, ale i tak widać, że to zabytek i ruina ... Do tego widać wyraźnie, że właściciel ma w tyłku ludzi i zwietrzywszy szansę na zysk chce się dochłapać ile tylko może. Smutna rzeczywistość, zwłaszcza że faktycznie ten budynek powinien zostać zburzony. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Pół miliona za ... 01.12.09, 09:13 Zwrócę uwagę, że kamienica bez lokatorów jest o pół miliona droższa. Co ciekawe, jak się sprzedaje BIZNES, to stali klienci podwyższają cenę. Na tyle właściciel wycenia kłopot z ludźmi, którym nic nie jest winien. Którym NIKT nie jest nic winien, miasto też. Widzieliście ściany tej kamienicy - brud i syf! Gdybym tam mieszkał, to bym zwyczajnie POSPRZĄTAŁ i może odmalował, bez wnikania czyje to jest, kto MA MI to zrobić, itd. Zrobiłbym SOBIE. Nasuwa mi się brutalne określenie: lokal bez szkodników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freiman Re: Pół miliona za ... IP: *.elwico.pl 01.12.09, 10:07 Racja . Tak samo z niby to wyborem : marznąć czy palić i zatruć się z powodu pozatykanych kominów . A może by tak wziąć kawałek linki z ciężarkiem , wleźć na dach , 15 minut roboty i można grzać się bez strachu o swoje życie. Ale nie , "to nie moje to nie będę przy tym robił" , dajcie mi gdzie indziej nowe , to znowu będę mógł 20 lat nic nie robić , a potem następne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behawior53 Re: Pół miliona za ... IP: *.warszawa.mm.pl 01.12.09, 10:44 Przecież do takich prac tyrzeba mieć uprawnienia bez tego mogli by cię posadzić za dobre serce i nadgorliwość.A w Polsce sadzają prokuratorzy dla własnej chwały i awansu.Zrobią cię nawet mordercą choć byś był na drugim krańcu globu. Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman jakbyś mial za co 01.12.09, 11:12 a mieszkańcy tych slamsów nie mają - więc mieszkają w odrapanym budynku Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak A miałbym! 01.12.09, 11:53 Bo bym wszystkiego nie przepił. I zamiast wieszać talerz satelity przeczyściłbym kominy (albo zapłacił parę złotych za ich przeczyszczenie). I na pewno bym posprzątał. Tak właśnie bym zrobił i to w żaden sposób nie zależałoby od statusu materialnego. Każdego stać na miotłę i ścierkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyzol Re: A miałbym! IP: *.toya.net.pl 02.12.09, 00:31 co byś posprzątał walące się komórki,odpadający tynk,jak dotkniesz pędzlem ściany,śmieci po dwa tygodnie nie wywożone i wysypujące się z pojemników i biegające po nich szczury.A może też masz pomysł na fekalia i smród,na posesji bo pare lat nie wybierane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyzol Re: A miałbym! IP: *.toya.net.pl 02.12.09, 15:17 Przeczyścić komin,żaden problem,ale najpierw żeby to mógł kominiarz zrobić trzeba by wymurować nowy komin szyby uszczelnić, a jeszcze wcześniej naprawić dach,bo strach na niego wejść.Za ile byś się podją takiej pracy??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drewniak 5 dan Uwaga! Kamienice obok Manufaktury mogą się zawalić IP: *.gemini.net.pl 01.12.09, 09:19 Te budynki stoją dosłownie naprzeciw wejścia do Andels'a Manufaktura i Andels- najpiękniejszego hotelu europy w 2009. Jakiś absurd - hotel na takim poziomie mógłby wyłożyć te 3-4 mln na poprawę warunków bytowych bezpośrednich sąsiadów, i dzięki temu zadbać o poczucie estetyki swoich klientów! No bo jak to wygląda: "Zapraszamy do luksusowego apartamentu w pięciogwiazdkowym hotelu, z widokiem na slumsy" ?! Odpowiedz Link Zgłoś
ojca Chyba myślisz o czyms innym 01.12.09, 10:14 ...to nie ta ulica o której mówisz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fjlknjkefnb Uwaga! Kamienice obok Manufaktury mogą się zawalić IP: *.cust.tele2.de 01.12.09, 09:29 W tym kraju musi najpierw dojść do tragedii, żeby coś się ruszyło. At taki to kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaro Uwaga! Kamienice obok Manufaktury mogą się zawalić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.09, 09:35 jak za komuny - jakie to łódzkie. Trawe niech jeszcze pomaluja, a kamienice przykryc jakims namiotem. A tak swoja droga - kamienice sie wala-to fakt- ale czy ktos broni tym ludziom pomalowac sobie tych scian? Posprzatac tez nie moge sami? Wszystko ma im miasto dac? Homo sovieticusy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Uwaga! Kamienice obok Manufaktury mogą się za IP: 94.75.114.* 01.12.09, 09:49 Odpowiedz Link Zgłoś
hydraulicy Uwaga! Kamienice obok Manufaktury mogą się zawalić 01.12.09, 10:00 Podam pewną prawidłowość - jeśli chcemy coś zburzyć przebudować lub zająć podajemy informację o grożącej katastrofie budowlanej - przykładem niech będą wiadukt w Alejach Jerozolimskich, supersam na Puławskiej itd. Manufaktura ma chrapkę na posesję i tyle. A zagożenie jest potrzebne dla darmowego pozbycia się lokatorów na koszt gminy, będzie szybko i "tanio". Odpowiedz Link Zgłoś
mineyko Uwaga! Kamienice obok Manufaktury mogą się zawalić 01.12.09, 10:06 Władze miasta znalazły rozwiązanie tego i podobnych problemów. Jest nim stała, coroczna podwyżka podatku od nieruchomości. Dzięki takiemu, genialnemu rozwiązaniu,takiej politycez, prywatne kamienice czynszowe wkrótce się zawalą i po problemie! Gratulacje dla władz miasta Łodzi!! Odpowiedz Link Zgłoś