Dodaj do ulubionych

Radogoszcz

IP: *.smrw.lodz.pl 17.02.04, 18:40
czy ktoś wie cokolwiek na temat dawnej wsi Radogoszcz i obecnego osiedla
Radogoszcz-Wschód?? bardzo prosze o jakiekolwiek informacje, bo jestem
zrozpaczona. Nigdzie nic nie moge znaleźć! pomocy!
Obserwuj wątek
    • Gość: mariusz Re: Radogoszcz IP: *.smrw.lodz.pl / *.smrw.lodz.pl 05.03.04, 16:44
      Czemu sąsiadka jest zrozpaczona, jeśli wolno spytać? Informacje o Radogoszczu
      potrzebne do pracy, czy dla zaspokojenia ciekawości?:) Też bym coś chętnie
      poczytał, ale jeszcze nic nie znalazłem, chociaż mam pewne tropy. Jak coś
      znajdę, to się odezwę. Z ciekawostek-słyszałem, że koło kościoła na Pl.
      Kościelnym zachował się grób właścieciela huty szkła, właśnie z Radogoszcza.
      • trantor Re: Radogoszcz 08.03.04, 18:19
        no, była kiedyś cegielnia :D
        • hubar Re: Radogoszcz 09.03.04, 17:31
          Ale to chyba już Sitowie.
          • cloudyush Re: Radogoszcz 10.03.04, 08:22
            do Sitowia stamtad blisko, ale to jeszcze Radogoszcz Wsch. do dzis jest tam
            wiele sladow i pamiatek po cegielni/hucie. miejsce sluzy mieszkancom osiedla
            jako dziki park. szkoda, ze spoldzielnia nie chce zagospodarowac tego terenu
            dla celow rekreacyjnych - moglo by to byc bardzo ciekawe i nietypowe miejsce
            • koszysta Re: Radogoszcz 11.03.04, 19:35
              Przypuszczam, że gdyby spółdzielnia zagospodarowała ten teren po swojemu, to
              mielibyśmy tam asfaltowo-betonową pustynię, czyli teren parkingowo-garażowy dla
              samochodów. Może niech spółdzielnia lepiej trzyma się od terenu po cegielni z
              daleka? Chociaż zgadzam się z Tobą, że miejsce jest bardzo interesujące i
              atrakcyjne spacerowo. Codziennie tam bywam i uważam, że zrobienie tu czegoś na
              kształt parku byłoby rozwiązaniem idealnym. Taki radogoski Central Park.
              • cloudyush Re: Radogoszcz 12.03.04, 08:11
                jeszcze a'propos tego miejsca - przypomnialem sobie, ze kilka (5-7) lat temu
                byly zbierane przez jakichs spolecznikow podpisy pod listem do Spoldzielni
                wlasnie w sprawie zrobienia tam parku. grochem o sciane, nie bylo ponoc nawet
                odpowiedzi. podejrzewam ze sa od dawna plany wybudowania tam blokow, tylko kasy
                nie ma.
                • koszysta Re: Radogoszcz 12.03.04, 12:57
                  A może teren nie został wykupiony od właściciela i dzięki temu mamy w środku
                  osiedla ładny kawałek dzikiej przyrody? Szkoda by było, gdyby poszedł pod
                  zabudowę dowolnego rodzaju. Jestem zdecydowanie za parkiem albo niech zostanie
                  jak jest.
                  • hubar Re: Radogoszcz 12.03.04, 13:49
                    koszysta napisał:
                    > Jestem zdecydowanie za parkiem albo niech zostanie jak jest.
                    ##
                    Czy masz jakiś żywotny interes,aby to siedlisko meliniarstwa nadal istniało? ;-)
                    • koszysta Re: Radogoszcz 13.03.04, 06:42
                      Z moich codziennych obserwacji wynika, że teren cegielni nie jest
                      większym "siedliskiem meliniarstwa" niż pierwszy lepszy łódzki park. A przecież
                      nikt nie domaga sie likwidacji parków.
                      Cegielnia jest miejscem, gdzie można pospacerować z dzieckiem lub psem i dużo
                      ludzi tak robi. Zimą pozjeżdżać na sankach z górek.
                      Alejki już są, wystarczy teren posprzątać, trochę zagospodarować ale bez
                      przesady i patrzeć jak ładnie rosną drzewa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka