Gość: Marta IP: *.smrw.lodz.pl 17.02.04, 18:40 czy ktoś wie cokolwiek na temat dawnej wsi Radogoszcz i obecnego osiedla Radogoszcz-Wschód?? bardzo prosze o jakiekolwiek informacje, bo jestem zrozpaczona. Nigdzie nic nie moge znaleźć! pomocy! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mariusz Re: Radogoszcz IP: *.smrw.lodz.pl / *.smrw.lodz.pl 05.03.04, 16:44 Czemu sąsiadka jest zrozpaczona, jeśli wolno spytać? Informacje o Radogoszczu potrzebne do pracy, czy dla zaspokojenia ciekawości?:) Też bym coś chętnie poczytał, ale jeszcze nic nie znalazłem, chociaż mam pewne tropy. Jak coś znajdę, to się odezwę. Z ciekawostek-słyszałem, że koło kościoła na Pl. Kościelnym zachował się grób właścieciela huty szkła, właśnie z Radogoszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
cloudyush Re: Radogoszcz 10.03.04, 08:22 do Sitowia stamtad blisko, ale to jeszcze Radogoszcz Wsch. do dzis jest tam wiele sladow i pamiatek po cegielni/hucie. miejsce sluzy mieszkancom osiedla jako dziki park. szkoda, ze spoldzielnia nie chce zagospodarowac tego terenu dla celow rekreacyjnych - moglo by to byc bardzo ciekawe i nietypowe miejsce Odpowiedz Link Zgłoś
koszysta Re: Radogoszcz 11.03.04, 19:35 Przypuszczam, że gdyby spółdzielnia zagospodarowała ten teren po swojemu, to mielibyśmy tam asfaltowo-betonową pustynię, czyli teren parkingowo-garażowy dla samochodów. Może niech spółdzielnia lepiej trzyma się od terenu po cegielni z daleka? Chociaż zgadzam się z Tobą, że miejsce jest bardzo interesujące i atrakcyjne spacerowo. Codziennie tam bywam i uważam, że zrobienie tu czegoś na kształt parku byłoby rozwiązaniem idealnym. Taki radogoski Central Park. Odpowiedz Link Zgłoś
cloudyush Re: Radogoszcz 12.03.04, 08:11 jeszcze a'propos tego miejsca - przypomnialem sobie, ze kilka (5-7) lat temu byly zbierane przez jakichs spolecznikow podpisy pod listem do Spoldzielni wlasnie w sprawie zrobienia tam parku. grochem o sciane, nie bylo ponoc nawet odpowiedzi. podejrzewam ze sa od dawna plany wybudowania tam blokow, tylko kasy nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
koszysta Re: Radogoszcz 12.03.04, 12:57 A może teren nie został wykupiony od właściciela i dzięki temu mamy w środku osiedla ładny kawałek dzikiej przyrody? Szkoda by było, gdyby poszedł pod zabudowę dowolnego rodzaju. Jestem zdecydowanie za parkiem albo niech zostanie jak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Radogoszcz 12.03.04, 13:49 koszysta napisał: > Jestem zdecydowanie za parkiem albo niech zostanie jak jest. ## Czy masz jakiś żywotny interes,aby to siedlisko meliniarstwa nadal istniało? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
koszysta Re: Radogoszcz 13.03.04, 06:42 Z moich codziennych obserwacji wynika, że teren cegielni nie jest większym "siedliskiem meliniarstwa" niż pierwszy lepszy łódzki park. A przecież nikt nie domaga sie likwidacji parków. Cegielnia jest miejscem, gdzie można pospacerować z dzieckiem lub psem i dużo ludzi tak robi. Zimą pozjeżdżać na sankach z górek. Alejki już są, wystarczy teren posprzątać, trochę zagospodarować ale bez przesady i patrzeć jak ładnie rosną drzewa. Odpowiedz Link Zgłoś