Dodaj do ulubionych

ToyaNet z wekslem in blanco

15.10.10, 11:06
Rzecz dotyczy dostawcy internetu. Czy podpisywanie weksla in blanco za wypożyczenie modemu lub na wypadek rzekomego zadłużenia jest rozsądnym posunięciem? Jest jeszcze opcja kaucji zwrotnej za używanie modemu- 500 zł :/ Innych opcji nie ma, oczywiscie oprócz nieskorzystania z usług Toyi.
Obserwuj wątek
    • pqrs Re: ToyaNet z wekslem in blanco 15.10.10, 12:42
      Tak, moim zdaniem tak. W końcu modemy kablowe swoje kosztują, a Toya musi mieć jakiś kijek, by abonenci zwrócili urządzenia w razie rozwiązania umowy. To nie jest firma - krzak, żerująca na kilkuset złotych od biedaków, nie wypiszą weksla bez konkretnego powodu. Dodam, że mam ToyęNet od półtora roku i jestem bardzo zadowolony, mam jakość za którą płacę.
      Piotrek

--
      O sobie: jestem wojownikiem i ascetą, poszukuję piękna i przyjaźni.
      • Gość: d Re: ToyaNet z wekslem in blanco IP: 217.33.154.* 15.10.10, 13:06
        > Tak, moim zdaniem tak. W końcu modemy kablowe swoje kosztują, a Toya musi mieć
        > jakiś kijek,
        Świetny kijek, w sam raz pasujący do sytuacji.

> nie wypiszą weksla bez konkretnego powodu
        a jednak...
    • Gość: niezameldowany Re: ToyaNet z wekslem in blanco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 13:00
      Pod ŻADNYM, ale to ŻADNYM pozorem nie wolno podpisywać weksla in blanco NIKOMU, nawet swojemu proboszczowi. Nawet jeśli mamy BEZGRANICZNE zaufanie do osoby, czy firmy której podpisujemy weksel nie możemy być pewni, że weksel w wyniku różnych zawirować rynkowych nie trafi w ręce bezwzględnych egzekutorów, którzy wypisać mogą sobie KAŻDĄ kwotę na takim wekslu.
      Opieram się na zdarzeniu, kiedy aktywa upadłej , chociaż uczciwej firmy zostały przejęte (razem z wekslami) przez firmę zajmującą się skupywaniem długów. Później firma windykacyjna, po wypisaniu sobie na tych wekslach kwot z księżyca zarobiła sumy wielokrotnie przewyższające wartość upadłego. A pomógł im w tym komornik, którego nie obchodzi, czy weksel był kiedyś in blanco, czy nie - on ściąga kwotę, którą ktoś na takim wekslu in blanko sobie później wypisał.
      Nie wątpię w dobre intencje Toy'i, ale kto mi da 100%, że nie zostanie ona za pół roku sprzedana, lub przejęta?
      • tristram.shandy01 Re: ToyaNet z wekslem in blanco 15.10.10, 15:37
        Gość portalu: niezameldowany napisał(a): Pod ŻADNYM, ale to ŻADNYM pozorem nie wolno podpisywać weksla in blanco NIKOMU, nawet swojemu proboszczowi.

Zwłaszcza proboszczowi! :))
    • paliwoda Przenigdy !!! 15.10.10, 13:13
      Podpisywanie czegokolwiek, a zwłaszcza już weksla in blanko dowodzi tylko jednej rzeczy – nieskończonej naiwności.
      Wyjścia są dwa:
      • podpisać weksel na prawdziwą wartość takiego modemu (nie mogą odmówić podania jego wartości – prawo konsumenckie)
      • kupić odbiornik cyfrowej telewizji satelitarnej (250-400 zł) i mieć w dupie kablówkę.
      Czuwaj!
      • soodoku Re: Przenigdy !!! 15.10.10, 13:18
        Nie chodzi o TV kablową tylko internet.
        Modemu własnego nie można mieć.. :/
        • paliwoda Re: Przenigdy !!! 15.10.10, 13:36
          No to jeśli już koniecznie musisz mieć Internet z Toi, to podpisz z mini tę umowę, ale nie daj sobie wmówić, że modem kosztuje 500 złotych. Na wekslu musi być realna cena tego gadżeciku.
          Co to znaczy „rzekome zadłużenie”. Pozwolisz, aby cię traktowano jak potencjalnego złodzieja? Ja bym po takim dictum trzasnął drzwiami.
          Podtrzymuję: Przenigdy nie podpisywać niczego In blanco. Zwłaszcza weksli. Jak się nie spodoba – niech spadają.

• Gość: lolo regulamin IP: *.toya.net.pl 18.12.10, 20:12
      po pierwsze w regulaminie jest opisane w jakim wypadku realizowany jest weksel, a po drugie nie kazde uszkodzenie modemu (z winy klienta) jest pelnym uszkodzeniem modemu i trzeba zwracac za calosc te 300 czy 500zl. modemy daje sie naprawic i koszt moze wyniesc mniej niz 50zl (znam jeden taki przypadek).

poza tym gdyby w wekslu byla wpisana kwota powiedzmy 500zl, to gdybys zrezygnowal z netu i oddawal modem i powiedzmy zapomnial oddac plyty CD ze sterownikami to taki weksel bylby zrealizowany. A tak wpisuje sie 'brak plytki 10zl' i po sprawie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka