Dodaj do ulubionych

Ekspert Ernst&Young: Łódź jest fajna, trzeba to...

06.02.11, 10:10
Dla Ernst & Yuong'a bez wątpienia!
Obserwuj wątek
    • Gość: Gina Kurtuazja z tą "fajnością" i nic więcej IP: *.tvsat364.lodz.pl 06.02.11, 10:13
      • Gość: ARTIST Bez Centrum Camerimage i Franka Gehrego będzie dno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.11, 13:52
        Tylko Centrum Camerimage i Franka Gehrego gwarantuje,że możemy być w jednym rzędzie z Cannes, San Sebastian i innymi festiwalami na mapie świata. A tak już straciliśmu szanse na ESK i dalej niszczą szansę Łodzi.
        • Gość: omar Re: Bez Centrum Camerimage i Franka Gehrego będzi IP: *.toya.net.pl 06.02.11, 21:18
          chłopie skąd ty sie urwałeś? czy ty wiesz kto mieszka w Łodzi? co to za ludzie? jakie sa ich problemy?
          to robole , bezrobotni i na zasilkach oraz emeryci po upadku włókiennictwa w Łodzi , które dorżnął jak bura sukę obecny system

daj im chleba i węgla a nie sztukę ;)
          po sztuke jedź sobie do warszawy
          • Gość: gm Re: Bez Centrum Camerimage i Franka Gehrego będzi IP: *.xdsl.centertel.pl 07.02.11, 08:43
            Nie wiem skad ty się urwałeś ale na pewno nie masz doświadczen z kulturą w Łodzi bo byś tak nie pisał.Może to byc dla ciebie odkryciem ale Łodzianie uczestnicza w kulturze .Żeby dostać sie na spektakl trzeba rezerwować bilet kilka miesiecy wcześniej.Warto pojechac do Warszawy na coś wartościowego ale nie dlatego ,że w Łodzi nie ma na co pójść.W Łodzi jest wiele do zrobienia ale obrazanie w ten sposób mieszkańców Łodzi jest przesadą. Proponuje sie leczyc z warszawskich kompleksów.

Gość portalu: omar napisał(a):
            > daj im chleba i węgla a nie sztukę ;)
            > po sztuke jedź sobie do warszawy
    • Gość: AM Łódź jest fajna i my to pokazujemy na stronie IP: *.toya.net.pl 06.02.11, 10:16
      navicula.bloog.pl/
    • Gość: pesymista Ekspert Ernst&Young: Łódź jest fajna, trzeba to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 10:20
      Zdanowska już się otacza takimi ludźmi,zamiast zatrudnić managerów pozatrudniała dziennikarzy głównie wyborczej,no i wszystko gra.Żenada
    • Gość: aaa.... Ekspert Ernst&Young: Łódź jest fajna, trzeba to... IP: *.toya.net.pl 06.02.11, 10:23
      Pitu pitu za nasze pieniądze.
      Chcmy konkretnych działan od rzadzacych tym miastem.
    • madox44 ile weźmie ekspert za "Łódź jest fajna" ? 06.02.11, 10:39
      Prawda nieobjawiona Ernst&Young będzie nas słono kosztować
    • juras032 Ekspert Ernst&Young: Łódź jest fajna, trzeba to... 06.02.11, 10:53
      Jak dotychczas z tych wszystkich dosyc kosztownych ekspertyz nic konkretnego nie wynika. Czesc z nich podkresla znaczenie Lodzi jako centrum uniwersyteckiego, czy tez jako centrum kulturalnego. Ale Lodz jest za duzym miastem by te dziedziny byly motorem napedowym rozwoju miasta tak jak kiedys byl nim przemysl wlokienniczy. Rowniez mozemy mowic co chcemy, zachlystywac sie Lodzia, ale to miasto nie bylo i nie jest jakas specjalna atrakcja turystyczna.
      Wladze i mieszkancy liczyli na to ze Specjalna Strefa Ekonomiczna zalata dziure po upadku przemyslu wlokienniczego, ale przedsiebiorstwa ktore tam powstaly sa slaba namiastka tego co stracilismy, a ponadto sa to w duzej czesci przedsiebiorstwa koniunkturalne, dzisiaj sa jutro ich juz moze nie byc.
      Nie potrzebujemy podlizywania sie roznego rodzaju konsultantow by zyskac zamowienia na nastepne kosztowne opracowania.
      Wiemy ze bez jakiejs realnej wizji, bez konretnych wyliczen ekonomicznych i finansowych pokazujacych ze ta wizja jest realna i ze inwestujac w ta wizje mozna zarobic, to nie sciagniemy tutaj inwestorow na dzisiaj i na jutro. Wiemy ze takie opracowania nie sa tanie, ze musza opracowac je fachowcy z prawdziwego zdarzenia i ze trzeba za to nielicho zaplacic.
      Znajdzmy potrzebne fundusze, zaplacmy ale tylko wtedy kiedy bedziemy pewni ze za nasze pieniadze dostaniemy cos konkretnego a nie dalsze wodniste wywody.
    • Gość: exx Ekspert? IP: *.toya.net.pl 06.02.11, 11:11
      Łódź to smutne jak dupa miasto i nic tego nie zmieni
      • mineyko Re: Ekspert? 06.02.11, 11:48
        Szanowny Ekspercie, dupy nie są smutne.
        No może te z radyjo-maryjo!
        • Gość: M Re: Ekspert? IP: *.adsl.inetia.pl 06.02.11, 18:07
          a jeszcze inni jak mój poprzednik maja zamiast gęby dupę

moda podczepiania pod wszystko tej rozgłośni już minęła, a ponieważ nie jest to ani śmieszne, ani modne to sobie daruj bo o to że chciałeś napisać coś mądrego Ciebie bym nie posądzał
          • Gość: exx Re: Ekspert? IP: *.compower.pl 06.02.11, 20:53
            Nudziarz waćpan z kompleksami mieskimi
        • Gość: exx Re: Ekspert? IP: *.compower.pl 06.02.11, 20:52
          Oczywiście że d..y nie są smutne pod warunkiem że zadbane;-)
      • Gość: maciek Re: Ekspert? IP: *.warszawa.mm.pl 06.02.11, 19:57
        BArdziej smutny jak dupa jesteś ty. I nic tego nie zmieni.
        • Gość: exx Re: Ekspert? IP: *.compower.pl 06.02.11, 20:53
          Wzruszająca daignoza
          • Gość: rubin Re: Ekspert? IP: *.toya.net.pl 06.02.11, 21:10
            Puściłeś bąka i teraz napawasz się jego wonią. No i jeszcze się wzruszasz.
            • Gość: exx Re: Ekspert? IP: *.pl.tesco-europe.com 07.02.11, 08:15
              No cóż, są ludzie którym wszystko się jednoznacznie kojarzy..
    • Gość: Kruku Ekspertosss IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 11:22
      Nie rozumiem jednego - skąd ten zachwyt Łodzią? Łódź jest szara, brudna i mam ochotę popełnić samobójstwo ilekroć do niej wjeżdżam. Wokół budynki, które MOGŁYBY być piękne. Ale nie są. Mieszkałem kilka miesięcy we Wrocławiu - tam odnowione jest całe Stare Miasto, nie było żadnych półśrodków, czy renowacji jednej części. Tam chciało się żyć, wychodzić na miasto, uczestniczyć w jego życiu!

Żałosne jest to, że nie jesteśmy realistami w sprawie Łodzi. Zgłaszamy ją do ESK, a nie mamy czym się poszczycić (oprócz rozwalających się budynków, ale które przecież są 'eklektyczne').

Potrzeba dobrego planu i dużych funduszy. I BPO nie jest rozwiązaniem, wręcz przeciwnie. 'Zaplecze biznesu' dziś jest, jutro go nie ma. Żadna firma nie zainwestowała na łódzkim rynku tyle co np. HP we Wrocławiu, dlatego mogą się zwinąć w ciągu tygodnia na Ukrainę czy dalej do Azji. Zarobki dużo niższe, życie droższe - chociażby paliwo, które we Wrocku kosztuje 4,52 [Shell, Obornicka, 4/2/2011]. W naszym pięknym mieście - Shell, Pabianicka, 4,69. I tak jest ze wszystkim. Znowu pojawia nam się 'cud ekonomiczny Łodzi'.

Łodzi nie ma co porównywać do zachodniej Polski. Możemy co najwyżej powiedzieć, że MOŻE jest ładniejsza od Lublina. Wszyscy 'eksperci' E&Y, managerowie, twórcy brandingu - tylko wyciagaja kase tworząc "raporty rozwoju", z których nic nie wynika. Smutne to, że mając tylu wykształconych, młodych, pełnych energii ludzi Łódź nie potrafi z nich korzystać...
      • Gość: Łódzianin36 Re: Ekspertosss IP: *.4.rev.vline.pl 06.02.11, 11:38
        Ja uważam że Łódź jest piękna tyle że trzeba umieć w niej znaleźć duszę. A gadanie że tańsze paliwo we Wrocławiu na jednej ze stacji to śmieszne bardzo. Popatrzmy ile kosztują mieszkania we Wrocławiu i ile kosztuje średnio tam życie. Moim zdaniem we Krakowie czy we Wrocławiu żyje się drożej (wyższe czynsze, opłaty itp.) Także wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Ja miałem 2 lata temu propozycję pracy w Krakowie za 9000zł brutto plus jednorazowa pensja na przesiedlenie. Zrezygnowałem z oferty, bo musiałbym wydac "podwyżkę" związaną ze zmianą miejsca pracy na drogie mieszkanie w Krakowie. Moim zdaniem nam Łodzianom brakuje takiego pozytywnego marketingu tego miasta. Bo psioczyć to każdy potrafi jakie to miasto be. A nikt nie widzi atutów tego miasta. Mamy bardzo dobrą komunikację (w porównaniu z Krakowem chociażby), lepsze drogi przelotowe (Wrocław niech się schowa z brukiem i wąskimi jezdniami w centrum) no i Piotrkowską która jest jedną z ładniejszych ulic w Europie. No ale miastu trzeba działączy a nie myślicieli. Trzeba posprzątać psie kupy i stosy folii i papierów na każdym łódzkim podwórku i trawniku. Warto działać a nie ślinić się na myśl o Krakowie czy Wrocławiu.
        • Gość: Kruku Re: Ekspertosss IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 12:36
          Witam,

to nie chodzi o ślinienie się na myśl o innym mieście, a o zwykłe doświadczenie. Jeśli wyściubiło się nos troszkę dalej niż poza Łódź, i żylło gdzie indziej, wtedy można coś porównywać.

Dlaczego argument o paliwie jest śmieszny? Tak samo tańśze są bilety do kina, teatru, na koncerty (nie wspominając o tym, że na rynku wrocławskim darmowe koncerty są praktycznie co weekend, a w Łodzi?). Takie małe, rzeczywiste i faktyczne rzeczy stanowią o JAKOŚCI życia, nie wspominając, że we Wrocku na tych samych stanowiskach płacą ca. 1000pln więcej niż u nas...

Łódź ma duszę? Gusta są różne, wiem to, ale takie trzymanie się nie-wiadomo-czego i brak sensownych argumentów w dyskusji to tylko strata czasu. Drogi przelotowe? Taak, pełne dziur głębokości 50cm, które korkują się, bo nie ma żadnych obwodnic. Jeżdżąc po Wrocku kląłem jak szewc, ale wiesz co? Wolałem kląć na ślimaki, wąskie uliczki i bruk, niż jechać 'przejazdowymi drogami' z chamskimi, niekulturalnymi, agresywnymi łódzkimi kierowcami, mający przerost własnej ambicji i myślącymi, że sa mistrzami kierownicy.

Musimy korzystać ze schematów wypracowanych przez inne miasta. Do tej pory tego nie robilismy, mielismy wlasna wizje Łodzi. Nic to nie dało oprócz straty funduszy.

Sorki, jestem myślącym człowiekiem, i wiesz co? Mając do wyboru gdzie mieszkać - we Wrocławiu czy Łodzi nie zastanawiałbym się nawet sekundy. Niestety trzymają mnie w Łodzi inne sprawy...
          • Gość: Łodzianin36 Re: Ekspertosss IP: *.4.rev.vline.pl 06.02.11, 15:26
            Weźmy przykład średniej ceny m2 mieszkania na rynku pierwotnym i wtórnym w Łodzi (5085 i 4534zł) i we Wrocławiu (odpowiednio 7271zł i 6779zł). Różnica kolosalna. Na korzyść Łodzi oczywiście. Różnica około 43% !!! Nie przesadzajmy więc z paliwem:) Wolę Łódź. Tu jest o wiele taniej- cen żywności, warzyw i owoców z Bałuckiego Rynku nie znajdziecie w Polsce. Tutaj się urodziłem, tu dorastałem tu studiowałem, tutaj a także na świecie pracuję. Tu chcę żyć. Proponuję malkontentom przyjrzenie się łódzkim organizacjom pożytku publicznego i ofiarowanie 1% na rzecz miasta a nie bliżej nie określonego dalekiego świata, bo potrzeb w Łodzi jest sporo.
            • Gość: Kruku Re: Ekspertosss IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 15:41
              Widzę, że ceny są uśrednione. Wszystko ok, ale jak napisałem zarobki są znacznie wyższe niż w Łodzi, standard życia również, a przy tym ceny artykułów czy żywnościowych czy innych mniejsze niż w Łodzi (swoją drogą wiele produktów jest tańszych w Warszawie niż w Łodzi). W Łodzi wynajmowałem dwa mieszkania 50m2 i 30m2 - pierwsze za 1400zl, drugie 1000zl. Stare, zrujnowane bloki. We Wrocławiu wynajmowałem dopiero co oddane przez dewelopera mieszkania 44m2 (2009r) za 1400zł. Znajomi zaś na Krzykach wynajmują 50m2 za 1200zł. Można? Można!

Widzę, że Pan jest emocjonalnie związany z Łodzią, dlatego Pan tak jej broni. Sam nie jestem malkontentem, jestem realistą i widzę jak jest w Poznaniu, Wrocławiu, Gdańsku... Łódź to dno i 10m mułu. Niestety i żaden patriotyzm lokalny tego nie obroni. Poza tym - skoro jest tak dużo malkontentów, to chyba z czegoś to wynika? Ludzie we Wrocławiu są inni niż tutaj - pogodni, weseli, skorzy do pomocy, inny świat. To moje prywatne spostrzeżenia a nie prawda absolutna, ale jednak mnie to urzekło.
              • Gość: Łodzianin36 Re: Ekspertosss IP: *.4.rev.vline.pl 06.02.11, 15:59
                W Łodzi można wynająć mieszkanie za 600- 800zł. Więc o połowę nawet taniej niż we Wrocławiu. Niestety we Wrocławiu nie są chętni płacić 2 razy więcej niż w Łodzi więc nie widzę przyjemności wyjazdu z Łodzi za chlebem do innego miasta. I teoria o niższych cenach w Łodzi ma podstawy i to duże. Także wszędzie dobrze gdzie nas nie ma;)
              • Gość: maciek Re: Ekspertosss IP: *.warszawa.mm.pl 06.02.11, 20:01
                TAk tak ludzie we Wrocvłąwiu i Poznaniu są weseli jak mieszkańcy Włoch i Afryki. Ich radosne twarze promirnieją na ulicach. Są niebywale uprzejmi cały swiat ściąga aby poznać ich uprzejmosć. Po prostu raj na ziemi.

Ps. A trochę więcej realizmu mozna kolego? Bo ja mam inną diagnoze moze kolega zbyt lokalnopatrioycznie patrzy na wszytsko ale ty niestety masz skrzywienie w drugą stronę czyli w Łodzi ciemnosć ciemność widzisz. Ale wystarczy trochę zastanowic sie aby stwierdzić, ze tak jak tamte miasta nie sa takie cudowne jak piszesz tak Łódź nie jest tak okropna jak próbujesz wmawiać.
                • Gość: Kruku Re: Ekspertosss IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 21:26
                  ok. wiecej realizmu kolego? coz, dziesiatki tysiacy mieszkancow widac sie myla...

moge dokladnie napisac to Panu. Ludzie maja dosc afer, rzadzacych, dziur, etc. Wez Pan mydl oczy komu innemu, mam dosc juz pisania i brania udzialu w jalowych dyskusjach, w ktorych zadne argumenty nie przekonuja drugiej strony. Dobra Łódz jest wspaniala i rozwojowa, to taki polski Nowy Jork, a firmy mamy swiatowe.

Jak napisalem, wysciub kawalek nosa poza Łódź, pozyj i porownaj, a potem pisz. Jesli tego nie robiles rownie dobrze moge napisac, ze najlepsze miasto w PL to Proboszczawice, chocby bylo cale z gnoju i g*na.
                  • Gość: Kruku Re: Ekspertosss IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 21:29

konczac temat z mojej strony pragne jeszcze dopisac, ze ludzie pracujacy w Wawie i sciskajacy sie na lodzkich peronach i w pociagach sa z pewnoscia zadowoleni z naszego miasta i cudownych miejscach pracy, czy zarobkach.
          • Gość: gm Re: Ekspertosss IP: *.xdsl.centertel.pl 07.02.11, 08:56
            Byłem we Wrocławiu w styczniu i nie zauważyłem istotnej różnicy: miasto szare, dziury w ulicach , błoto po nieuprzątniętym śniegu na chodnikach.
        • Gość: ylk Re: Ekspertosss IP: *.4web.pl 06.02.11, 13:18
          "A nikt nie widzi atutów tego miasta. Mamy bardzo dobrą komunikację (w porównaniu z Krakowem chociażby)"

Masz na myśli MPK i PKP? To chyba napisałeś ironicznie?

"lepsze drogi przelotowe (Wrocław niech się schowa z brukiem i wąskimi jezdniami w centrum)"

O ile drogami je można nazwać. Przecież u nas dobre drogi można na palcach jednej ręki wymienić, nie rozumiem o czym Ty piszesz?

"no i Piotrkowską która jest jedną z ładniejszych ulic w Europie"

No to chyba wypada ruszyć się na wakacje gdzieś poza Łódź, a najlepiej poza PL w stronę zachodnią :P Wtedy zrozumiesz, że słowa które napisałeś są po prostu śmieszne :)

"No ale miastu trzeba działączy a nie myślicieli. Trzeba posprzątać psie kupy i stosy folii i papierów na każdym łódzkim podwórku i trawniku."

No i właśnie takich działań w Łodzi zdecydowanie brakuje i nie zanosi się, by miało się to zmienić. Niestety Łódź najmniej "europejskim" miastem ze wszystkich większych miejscowości w PL. A kandydowanie z tym syfem do jakiegoś ESK to był jakiś ponury żart :(
          • Gość: Łodzianin36 Re: Ekspertosss IP: *.4.rev.vline.pl 06.02.11, 15:32
            To prawda, łódzka komunikacja jest bardzo dobra w porównaniu z krakowską czy poznańską. Mamy gęstą siatkę połączeń i jak "eksrerci" wskazują - również bardzo gęstą sieć dróg. Trasy przelotowe mamy jedne z najlepszych w Polsce- Al.Jana Pawła, Włókniarzy. Przez żadne miasto nie przejedziesz tak jak przez Łódź (płn-płd) i wcale do centrum nie wjeżdżasz. Moim zdaniem miasto będzie bardzo atrkacyjne za jakieś 3 lata gdy powstaną obie autostrady A1-A2. Powiem tak: ja się śmieję z ludzi którym lepiej w innym mieście a żyją wcale nie lepiej. Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma moi drodzy. Malkontentom z Łodzi mówię : dość !!!
      • Gość: maciek Re: Ekspertosss IP: *.warszawa.mm.pl 06.02.11, 20:03
        Kruku Lublin jest pięknym miastem uzo bardziej niz Wrocłąw, Poznań razem wzięte. Operujesz uprzedzeniami i kalkami. Zachodnia Polska jest dramatycznie biedna i to jest jej dramat całe rejony przygraniczne są po prostu biedne z wielkimi problemami i bezrbociem. TA ściana wschodnai ma sie lepiej iż zachodnie regiony Polski.
        • Gość: Kruku Re: Ekspertosss IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 21:30
          operuje tym co przezylem i jakie wnioski wysnulem. nic ponad to.
    • Gość: KOKO teraz w gw. bedzie juz tylko propaganda sukcesu IP: *.play-internet.pl 06.02.11, 11:33
      jak w tytule + od tej dyspozycyjnosci wyborczej bierze sie na wymioty
    • Gość: ja Ekspert Ernst&Young: Łódź jest fajna, trzeba to... IP: *.toya.net.pl 06.02.11, 11:34
      idealny doradca:
      forum.gazeta.pl/forum/w,72,103145232,103153816,Pawel_Panczyj_firma_Ernst_Young_.html
      • Gość: skandal Re: Ekspert Ernst&Young: Łódź jest fajna, trzeba IP: *.play-internet.pl 06.02.11, 11:43
        Cytuje:

Przetarg na zarządzanie pierwszą fazą projektu wygrało konsorcjum skupione wokół
        firmy Ernst & Young, w której całkowitym zbiegiem okoliczności pracuje Paweł
        Panczyj, wygnany z magistratu po tym, jak zorientowano się, że publicznymi
        pieniędzmi grał sobie na giełdzie.

to kim sie otacza Zdanowska, a popiera ja wyborcz - to skandal
      • Gość: Zdanowska- ustąp! Re: Ekspert Ernst&Young: Łódź jest fajna, trzeba IP: *.4.rev.vline.pl 06.02.11, 11:45
        Prosimy o wyjaśnienie sytuacji ! Zdanowska ale to już!
      • Gość: Barbie-ustap Panczyj IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.02.11, 12:59
        z Wrocka dostał kopa za szachermacher, teraz szuka kasy w Łodzi.
        Zdanowska kręci sobie bat na d....
    • Gość: kobos Ile z kasy UE poszło za "Łódź jest fajna?" od E&Y? IP: *.toya.net.pl 06.02.11, 12:22
      Czy Barbie sie poprzewracało we łbie?
    • Gość: lomika Ja to czuje każdego dnia , zwłaszcza psie kupy. IP: *.toya.net.pl 06.02.11, 12:22
      Co za miasto...
    • Gość: koalicjant Barbie musi odejść. Ona nic nie robi. IP: *.toya.net.pl 06.02.11, 12:25
      Ta kobieta robi jakies pseudo manewry a czas leci. Robi to co robi Donek: uśmiecha się ;)
    • Gość: Leon Ekspert Ernst&Young: Łódź jest fajna, trzeba to... IP: *.toya.net.pl 06.02.11, 12:34
      Łódź jest fajna, może to jest hasło dla promocji miasta? Zamiast przemysłów kratywnych i innych mędzeń.
    • Gość: uki a gdzie mieszka p.Paweł Panczyj?? IP: *.toya.net.pl 06.02.11, 12:37
      bo chyba nie w łodzi:)))
    • Gość: ylk Ekspert Ernst&Young: Łódź jest fajna, trzeba to... IP: *.4web.pl 06.02.11, 13:11
      Dla eksperta Ernst&Young może i jest fajna, bo na niej zarabia :)
      Foldery z miejscami do zwiedzania to jakieś kuriozum. Ciekawe co by w nich umieścili... Manufe i las łagiewnicki? Więcej atrakcji w tym mieście nie znam.
      • Gość: miki1238 Re: Ekspert Ernst&Young: Łódź jest fajna, trzeba IP: *.toya.net.pl 06.02.11, 14:54
        Jest np. MS2, jest cmentarz na Ogrodowej, jest cmentarz na Brackiej, Księży Młyn, kamienice na Piotrkowskiej. Inni jeszcze pewnie dopiszą. Cała historia Łodzi też jest ciekawa choćby historia Iry Aldridgea i wiele innych.
        Powinny byc foldery w Taxi i miejsce gdzie można spotkać przewodnika, który zna przynajmniej angielski.
        Bezwzględnie Straż Miejska powinna karać za brud, za psie kupy , podnieść drastycznie podatek od psów i egzekwować jego płacenie, wywozić meneli z Manufaktury, którzy chcą pilnować samochodów, Miasto powinno porządkować sprawy prawne i sprzedawać kamienice. Wprowadzić programy, podobny do tego jaki był dla hoteli, dla tworzących powierzchnie biurowe i restauracje ( w Łodzi ciężko jest z wolnym stolikiem w weekend).
        No i na koniec. Zacząć scalać tereny inwestycyjne.Kupować, zamieniać itp.
        Może da się podnieść np podatek od nieruchomości i wprowadzić system ulg dla terenów gdzie np ktoś zatrudnia conajmniej 20 osób. Pozwoli to na zmuszenie właścicieli terenów inwestycyjnych do sprzedaży działek po normalnych cenach a nie trzymanie i windowanie. Czekam na krytykę :)
    • Gość: marudny sąsiad Ekspert Ernst&Young: Łódź jest fajna, trzeba to... IP: *.retsat1.com.pl 06.02.11, 13:11
      To miasto można albo kochać, albo nienawidzić.
      A dlaczego jest brudne, szare i zaniedbane?? ano dlatego, że przez dziesięciolecia było traktowane jako jedna wielka fabryka i łupione na każdym kroku. Inne miasta miały i mają nadal trochę więcej szans. Warszawa - nie wspomnę, Kraków - ratuje go wspaniała historia, bo być może dzieliłby teraz los Łodzi. Trójmiasto - turystyka i mimo wszystko transport morski. Poznań, Wrocław - blisko granicy z Niemcami i widoczny wpływ tegoż sąsiedztwa. Dodatkowo Ci którzy tak się zachwycają Wrocławiem niech nie zapomną o tym, że to z pieniędzy podatników pół miasta było remontowane po wielkiej powodzi. Na tamtejszym rynku była taka sama patologia jak u nas, ale po powodzi ogłosili że budynki nie nadaja sie do zamieszkania i całe menelstwo wywalili. Najłatwiej jest stwierdzić tu jest ch...owo a tam fajnie. Dużo łatwiej narzekać na brud w mieście niż podnieść papierek z ziemi albo sprzatnac kupe po swoim psie. To miasto jest fajne i nie trzeba Ernst and Youg żeby to zobaczyć. Wystarczy wyjąć głowę z własnej d...y i zmieniać otoczenie na lepsze.
      • Gość: atam Re: Ekspert Ernst&Young: Łódź jest fajna, trzeba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.11, 17:31
        tak tak jest fajnie.wymarle ulice, brud, zaniedbania, smrod.ale grunt to byc optymista.jak to jest ze kazde inne miasto w pl mialo pieniadze - czy to powodzie,kleski,afery czy z korupcji i potrafilo cos z tym zrobic, a tylko ta mala szarutka biedniutka lodz zostala na uboczu, zdycha i kwicze, a bronia jej dzielni obywatele?
        jest sie czym zachwycac w innych miastach, trzeba tylko wyciagnac glowe z wlasnej d...y i pomieszkac gdzie indziej, aby to stierdzic.
        • Gość: r1 Re: Ekspert Ernst&Young: Łódź jest fajna, trzeba IP: 212.160.148.* 07.02.11, 11:38
          Walcz lub emigruj!
      • ojca Mylisz się w wielu sprawach 07.02.11, 12:36
        Gość portalu: marudny sąsiad napisał(a):

Trójmiasto
        > - turystyka i mimo wszystko transport morski. Poznań, Wrocław - blisko granic
        > y z Niemcami i widoczny wpływ tegoż sąsiedztwa.

Nie pisz głupot.

Dodatkowo Ci którzy tak się zac
        > hwycają Wrocławiem niech nie zapomną o tym, że to z pieniędzy podatników pół mi
        > asta było remontowane po wielkiej powodzi.

Przebudowa rynku we Wrocku była długo przed powodzią. Przed powodzią już remontowano Wrocław.

Na tamtejszym rynku była taka sama p
        > atologia jak u nas, ale po powodzi ogłosili że budynki nie nadają sie do zamies
        > zkania i całe menelstwo wywalili.

Nie prawda, we Wrocławiu dzielnica biedoty nie było ścisłe centrum jak w Łodzi lecz tzw trójkąt bermudzki itp. teraz w większym stopniu Brochów. Podczas powodzi trójkąt został zalany, a nie rynek.

Najłatwiej jest stwierdzić tu jest ch...owo a
        > tam fajnie. Dużo łatwiej narzekać na brud w mieście niż podnieść papierek z zi
        > emi albo sprzatnac kupe po swoim psie. To miasto jest fajne i nie trzeba Ernst
        > and Youg żeby to zobaczyć. Wystarczy wyjąć głowę z własnej d...y i zmieniać oto
        > czenie na lepsze.

Przejedź się swoim autem przez Wrocław, a potem przez Łódź i powiedz, że jest ok. Dlaczego we Wrocku mogą latać drogi, a w Łodzi wysłuchuje się bredni o jakichś nie podpisanych umowach na remonty dróg?

Wrocław miał poprostu w latach 90tych dobrego gospodarza- Zdrojewskiego, a Łódź?
    • Gość: tomek Re: Ekspert Ernst&Young: Łódź jest fajna, trzeba IP: *.toya.net.pl 06.02.11, 13:12
      Ludzie wykształceni w oficjalnych wypowiedziach nie powinni używać zwrotu "fajny".
    • Gość: ap kolejny bełkot na zlecenie duetu dziennikarzynek:) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.02.11, 14:00
      jakich wielkich inwestorów sprowadził? bo jakoś się ich w Łodzi trudno doszukać? no to miasto na pewno można poczuć, tylko czy komuś ten zapach np zaszczanego i obsranego centrum komuś się spodoba? no a dla tego magika od PR Łódź będzie zawsze fajna jak da zarobić jego oszukańczej agencyjce a PO jej daje oj daje hehehehehe
    • Gość: ekzberd Ernst&Young: Łódź jest fajna, dla E&Y bo daje kasę IP: *.run.pl 06.02.11, 14:49
      Już za Kropy E&Y robiło ekspertyzę na temat rozwoju Łodzi.

Kosztowało to dużo kasy i co z tej ekspertyzy E&Y dla Łodzi wynika?

Powtórka z rozrywki się szykuje?
    • Gość: Wahacz Ekspert Ernst&Young: Łódź jest fajna, trzeba to... IP: *.toya.net.pl 06.02.11, 15:32
      Łódź byłaby fajna gdyby nie duża część Łodzian. To nie zamiejscowi ani nie kosmici śmiecą na ulicach, bazgrzą po murach, okładają się po pyskach po meczach, nie sprzątają po psach i sikają po bramach. Do tego trzeba dodać nieudolne władze miasta, które nie potrafią wybudować trwałych dróg, odnowić kamienic, ściągnąć architektów potrafiących wybudować oryginalne budynki zamiast szaro-burych klocków, wyeksponować zabytki, zorganizować ciekawe imprezy... Nie pomogą tu abstarkcyjne pomysły na zrobienie z Łodzi Stolicy Kultury (Łódź nigdy taką stolicą nie była, nie jest i pewnie nie będzie) jeżeli najpierw nie załatwi się problemów podstawowych.
      • Gość: maciek Re: Ekspert Ernst&Young: Łódź jest fajna, trzeba IP: *.warszawa.mm.pl 06.02.11, 20:06
        A najgorszymi łodzianami są te jęczki na tym forum którzy nie potrafią znalexć nic dobrego i nie widzą jak wiele się w Łodzi na dobre zmieniło. I nie widzą tego jak wiele się w Łodzi zmieni. Ci zgorzknialcy niszczą zapał innych. Są bezproduktywni. FAjnie byłoby jakby wreszcie coś zrobili.
        • Gość: g Re: Ekspert Ernst&Young: Łódź jest fajna, trzeba IP: *.toya.net.pl 06.02.11, 21:12
          a co sie w łodzi zmieniło?
          • Gość: eman Re: Ekspert Ernst&Young: Łódź jest fajna, trzeba IP: *.toya.net.pl 06.02.11, 21:16
            no właśnie co się w Łodzi zmieniło bo od czasów E Gierka to raczej wszytsko niszczeje, zamyka się firmy, ogłasza w stan upadłości zakłady, rujnuje się zabytko, sprzedaje się szpitale, niszczy sie drogi i ich nie remontuje, obdziela się cwaniaczków na Piotrkowskiej, gnoi sie inicjatywy przez duże I, nie buduje sie szkół, szpitali, akademików jak za E Gierka, robole nie maja pracy tak jak kiedyś i na siłę wypycha sie ich do teatru i kina oraz na Festiwal 4 Kultur co by cos robili w wolnym czasie aby zapomniec o długach, głodzie i chłodzie

powiem krótko: wielkie gó... i gruba cwaniaków trzymajacych władze i rozdajacych miedzy soba kase na lewo i prawo
            złodzieje i gnojki

• Gość: dla niego też Re: Ekspert Ernst&Young: Łódź jest fajna, trzeba IP: *.smrw.lodz.pl 06.02.11, 16:38
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,9061877,Miroslaw_Drzewiecki_wystartuje_w_wyborach_z_ostatniego.html
    • Gość: M Ekspert Ernst&Young: Łódź jest fajna, trzeba to... IP: *.adsl.inetia.pl 06.02.11, 18:04
      Najlepiej poczuć można jadąc ulicą Edwarda pomiędzy Czechosłowacka a Pomorską - polecam wszystkim ;)
    • Gość: MAciek Ekspert Ernst&Young: Łódź jest fajna, trzeba to... IP: *.warszawa.mm.pl 06.02.11, 19:56
      Właśnie optymistami a nie narzekaczami. Z narzekaczami do niczego się dojedzie potrezbni sa optymiści z zapałem do pracy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka