krzykowal 23.04.04, 21:51 Rozumiem, że to coś www.airliners.net/info/stats.main?id=55 ma szansę latać od maja do Wawy? Ten kolorek jest ładny ;) tinyurl.com/3bv3l pzdr Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ander Re: Jetstream J31 IP: *.toya.net.pl 23.04.04, 23:24 LOT już przesunął o miesiąc uruchomienie dodatkowego połączenia, ponieważ przedłuża się załatwianie tych jetstreamów. W tej chwili to jest połowa czerwca, ale zapewne ten termin będzie jeszcze przesuwany... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albert Re: Jetstream J31 IP: *.toya.net.pl 23.04.04, 23:32 Od maja już na pewno nie. Przesunięto to na połowę czerwca, a jak będzie w rzeczywistości zobaczymy... Ciekawi mnie aktualna frekwencja na pozostawionych 4 rejsach do WAW. Coś napiszesz na ten temat wygadany Froście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FRT Re: Jetstream J31 IP: 217.153.156.* 26.04.04, 08:32 Jest nieźle (lepiej niż zimą)i ma być jeszcze lepiej. d PS Nie jestem wygadany tylko bardzo nieśmiały Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albert Re: Jetstream J31 IP: *.toya.net.pl 27.04.04, 19:54 Nieśmiały dywersant? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FRT Re: Jetstream J31 IP: 217.153.156.* 27.04.04, 21:33 Czy uważasz, że ktoś kto chłodno podchodzi do zaistniałych zdarzeń to dywersant? Was też proszę o trochę więcej rozwagi i spokoju w działaniu i pisaniu. Marcin juz nas zwalnia na prl-u. Nie sądźcie że Wasze agresywne działanie anty - lotowskie nie będzie miało wpływu na rozwój łódzkiego latania.Tam tez mają internet. dk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Jetstream J31 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.04, 23:54 I czemu piszesz NIEPRAWDĘ!!! Nikogo nie zwalnia co dosyć jasno napisałem. Ale Ty wolisz tanie sensacyjki i nieodmówienia w stylu: 1) Ale ten LOT jest dobry... sami zobaczycie 2) Ciiii, bo się LOT obrazi No więc niech się ta firemka zarządzana w sposób uwłaczający podstawowym zasadom zarządzania stoiskiem warzywnym, wyniesie. Łódź na tym nie straci, bo wydą ci wejdą (prędzej lub później, ale raczej prędzej) inni, którzy nie będą się musieli obtykać z konkurencją typu LOT. Sorry, ale skoro LOT od lat olewa Łódź i łodzian, to czemu ja mam mieć mniej oleczy stosunek do LOT? Były czasy kiedy LOT mógł pomóc Łodzi w rozwoju, pomóc w wyjściu z kryzysu oferując sensowne połaczenia. Co więcej gdyby nie było to połaczenia tylko z Wa-wą i tylko raz dziennie zapewne część z owych 300.000 łodzian latającyh z Okęcia udałoby się wyekspediować z Lublinka z korzyścią dla Łodzi, Lublinka i bez straty dla przewoźnika. Pracy dla pracowników LOT też byłoby wtedy więcej i nie groziłyby redukcje. Ale LOT miał to w nosie! Udawał, że lata tylko szkodząc lotnisku, a piloci niezagrożeni redukcjami mieli humory i fochy w nosie, że kominy itp. Powiem więcej - znam kilka osób, które przez olewczy stosunek LOTu do Łodzi WTEDY straciły pracę. Pewien inwestor zagraniczny wycofał się i poszedł na Śląsk, bo nie miał tu jak dolecieć i firma bez wsparcia finansowego padła. To nikogo z LOTu nie obeszło - nie ich stołki! Ale teraz jak redukcje zajrzały w oczka to inny ton?! Jak napisałem na p.r.l - NIKOMU nie życzę zwolnień jednak jeśli mam wybierać pomiędzy interesem LOTu, a Łodzi to wybieram interes Łodzi. Do LOTu mam zaś stosunek oziębły, wręcz lodowaty. A jeśli chodzi o sam LOT to zawsze może poprawić w Łodzi swój wizerunek, ot choćby tak: 1) małe samoloty i kilka razy dzienne połączenie z Wa-wą - BEZ ODWOŁAŃ 2) międzylądowanie w Łodzi dla Wa-wa Szczecin, czy Wa-wa Wrocław: choćby tylko w sezonie letnim 3) połaczenie międzynarodwe z Łodzi np do Kopenhagi (skoro może być ze Szczecina) Ale zaraz pewnie usłyszę, że to kłóci się z polityką LOTu. Jeśli tak to papa! MK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frt Re: Jetstream J31 IP: 217.153.156.* 28.04.04, 07:14 > I czemu piszesz NIEPRAWDĘ!!! Nikogo nie zwalnia co dosyć jasno napisałem. Ale Nikogo z nas nie jesteś w stanie zwolnić także jeśli nie zrozumiałeś kwaśniej nieco ironii, to przepraszam. > Ty wolisz tanie sensacyjki i nieodmówienia w stylu: ???????????????? Bo ja nie wiem. > 1) Ale ten LOT jest dobry... sami zobaczycie > 2) Ciiii, bo się LOT obrazi I dokładnie tu się z Tobą zgodzę w 200%. Wyobraź sobie że patrzyliśmy dzisiaj i w systemie na jesień jest Zielona i Bygdoszcz gdzie frekwencja jest również nieoszałamiająca. Dziś Łódź 22 IEG 10.IMO na odwołanie łódzkich rejsów złożyło się wiele czynników min kapitulacja Millera. Przykro mi jest że grupa zaangażowanych w sprawę Lublinka ludzi tak naprawdę zaszkodziła mu swoimi pochopnymi akcjami mailingowymii, agresywnymi wypowiedziami.Przecież to jawna antykreklama połączeń. > No więc niech się ta firemka zarządzana w sposób uwłaczający podstawowym > zasadom zarządzania stoiskiem warzywnym, wyniesie. Łódź na tym nie straci, bo > wydą ci wejdą (prędzej lub później, ale raczej prędzej) inni, którzy nie będą > się musieli obtykać z konkurencją typu LOT. Jak już się prztykamy to mogę Ci powiedzieć że Twoja firemka jest jeszcze gorzej zarządzana i chyba powoli wysadzana z siodła. LOT za to ma przed sobą niezłą przyszłość bez Łodzi niestety. Jesli chodzi o innych to nikt nie będzie dopłacał do interesu tak dlugo jak LOT i może się okazać że za rok EAE będzie dla Was be jak teraz jest LOT.Nie mówię ze wszyscy tam są starsznie mądrzy chociażby dlatego że bilet z Łodzi kupiony przed rejsem kosztuje już 260 PLN to dla mnie jest niezrozumiałe ale jest to jedyna linia która jak dotąd dała kredyt zaufania Łodzi zadna inna nie chciała.Na to wygląda że go nie "spłaciliśmy" pasażerami więc w dobie cięcia kosztów i silnego lobby antylotowkiego...... > Łodzi, Lublinka i bez straty dla przewoźnika. Pracy dla pracowników LOT też > byłoby wtedy więcej i nie groziłyby redukcje. Ale LOT miał to w nosie! Udawał, > że lata tylko szkodząc lotnisku, a piloci niezagrożeni redukcjami mieli humory > i fochy w nosie, że kominy itp. Piloci są od latania a nie od strojenia fochów. > Ale teraz jak redukcje zajrzały w oczka to inny ton?! Jak napisałem na p.r.l - > NIKOMU nie życzę zwolnień jednak jeśli mam wybierać pomiędzy interesem LOTu, a > Łodzi to wybieram interes Łodzi. Do LOTu mam zaś stosunek oziębły, wręcz > lodowaty. Za to widać że do EAE masz wręcz gorący stosunek. Jak myślę że czas pokaże czy słusznie.Życzę jak najlepiej tej firmie bo jej sukces na Lublinku oznacza również sukces Łodzi > A jeśli chodzi o sam LOT to zawsze może poprawić w Łodzi swój wizerunek, ot > choćby tak: > > 1) małe samoloty i kilka razy dzienne połączenie z Wa-wą - BEZ ODWOŁAŃ Były i paxów nie było stąd odwołania nie było wcale odwrotnie jak sądzą nie którzy. > 2) międzylądowanie w Łodzi dla Wa-wa Szczecin, czy Wa-wa Wrocław: choćby tylko > w sezonie letnim Kłóci się to z ideą LOTu o WAWie jako hubie cetralnym choć i mnie się to nie podoba bo z całą pewnościa tak dobra linia jaką jest LOT miałaby wielu paxów na innych krajowych trasach i międzynarodwych reginalnych. Poza tym każda linia operująca na Lublinku powinna mieć Waszą przychylność a nie tylko taka która stawia Wam bilety.A propos zaważyłem że Wasze szacowne grono z tego powodu znaaaaacznie się powiększyło. PZdr kmd Odpowiedz Link Zgłoś
krzykowal Re: Jetstream J31 28.04.04, 10:25 > Poza tym każda linia operująca na Lublinku powinna mieć Waszą przychylność a > nie tylko taka która stawia Wam bilety.A propos zaważyłem że Wasze szacowne > grono z tego powodu znaaaaacznie się powiększyło. > Noo, ja się tu nie pojawiłem dla biletów - zapewniam :)))) Co do LOTu - nie uwierzę, że firma rezygnuje z połączeń pod wpływem akcji mailingowej - za długo pracuję w dużej firmie by nie wiedzieć jak się tłumaczy pewne decyzje zupełnie innymi (łatwo sprzedajnymi hasłami). Mam nadzieję, że w ostateczności wyjdzie to Łodzi na dobre. Osobiście wolę Lufthansę od LOTu (z doświadczenia własnego :) - było by miło gdyby tu zawitała, choć czy tak będzie?... pzdr Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Jetstream J31 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.04, 10:53 Gość portalu: frt napisał(a): > > I czemu piszesz NIEPRAWDĘ!!! Nikogo nie zwalnia co dosyć jasno napisałem. > Ale > > Nikogo z nas nie jesteś w stanie zwolnić także jeśli nie zrozumiałeś kwaśniej > nieco ironii, to przepraszam. Odpowiedziałem takoż ironią. Ale widać w swoim oku belki nie widzisz... > > > Ty wolisz tanie sensacyjki i nieodmówienia w stylu: > ???????????????? Bo ja nie wiem. patrz poniżej > > > 1) Ale ten LOT jest dobry... sami zobaczycie > > 2) Ciiii, bo się LOT obrazi > > I dokładnie tu się z Tobą zgodzę w 200%. Wyobraź sobie że patrzyliśmy dzisiaj i > > w systemie na jesień jest Zielona i Bygdoszcz gdzie frekwencja jest również > nieoszałamiająca. Dziś Łódź 22 IEG 10.IMO na odwołanie łódzkich rejsów złożyło > się wiele czynników min kapitulacja Millera. Przykro mi jest że grupa > zaangażowanych w sprawę Lublinka ludzi tak naprawdę zaszkodziła mu swoimi > pochopnymi akcjami mailingowymii, agresywnymi wypowiedziami.Przecież to jawna > antykreklama połączeń. > Antyreklamą były głównie odwołania i nierealizowanie zapowiedzi prasowych. Zobacz odsetek odwołań za ostatnie 3 lata z Zielonej Góry, Bydgoszczy i Łodzi. Poza tym zobaczy kiedy i w jaki sposób LOT rozpoczął latanie do tych miast. LOT nigdy nie chciał latać do Łodzi. Zrobił to tylko z pobudek POLITYCZNYCH (vide Miller). A to, że nadal się waha czy przestać obsługiwać Łódź czy nie to obawa przed tym, czy aby premierem nie zostanie Belka z Łodzi i jeśli tak się stanie to LOT odwoła łódzkie połączenie dopiero za rok (po końcu kadencji i odejściu Belki). Cała sprawa ma szerszy kontekst i wywodzi się z lat 70 i koncepcji "centralnego planisty", która w zmutowanej i patologicznej formie przetrwała do dziś i widać ją głównie w: - braku normalnego lotniska w Łodzi - braku normalnych połaczeń kolejowych w Łodzi - braku dobrych dróg do Łodzi Tylko o drogach coś się obecnie mówi, ale mało się buduje (na razie buduje się autostrady koło Wrocłąwia i Poznania), a nawet to co się mówi też jest pozostałością planów z lat 70. Obecnie nikt z firm takich jak PKP czy LOT nie jest w stanie zaproponować nic nowego (czyżby brak kompetencji?) tylko z uporem maniaka trzyma się starej koncepcji wziętej z Francji, że w promieniu do 150km od Warszawy nie ma być wezłów kolejowych ani lotnisk tylko ludzie mają jechać do stolicy (we Francji była mowa o 200km i Paryżu, tylko, że tam nie ma drugiego miasta pod względem wielkości tak blisko Paryża jak Łódź Warszawy). W planach połaczeń lotniczych z Warszawą juz w latach 70 była Zielona Góra i Bydgoszcz i stąd ich stosunkowo łatwy powrót do siatki w latach 90. Poza tym ani Zielona Góra, ani Bydgoszcz w żaden sposób nie zagrażają Warszawie, a Łódź potencjalnie może, więc lepiej ubić za wczasu. > > No więc niech się ta firemka zarządzana w sposób uwłaczający podstawowym > > zasadom zarządzania stoiskiem warzywnym, wyniesie. Łódź na tym nie straci, > bo > > wydą ci wejdą (prędzej lub później, ale raczej prędzej) inni, którzy nie b > ędą > > się musieli obtykać z konkurencją typu LOT. > > Jak już się prztykamy to mogę Ci powiedzieć że Twoja firemka jest jeszcze > gorzej zarządzana i chyba powoli wysadzana z siodła. Owszem no i co? Nie bronię firmy tylko dlatego, że w niej pracuję. To głupota, szkodnictwo dla kraju i hipokryzja. Jednak patrząc z punktu widzenia Łodzi to moja firma zbudowałą tu bnajwiększą w Polsce serwerownię i zatrudniła kilkuset najwyższej kalsy specjalistów. W sumie duża inwestycja w naszym mieście. A co dla Łodzi zrobił LOT? > LOT za to ma przed sobą > niezłą przyszłość bez Łodzi niestety. A to pogadamy za rok. Raczej nie widzę żadnej przyszłości. Chyba, że wymieni się kadry zarządzjące. > Jesli chodzi o innych to nikt nie będzie > dopłacał do interesu tak dlugo jak LOT i może się okazać że za rok EAE będzie > dla Was be jak teraz jest LOT. Wiesz, może ktoś się skusi na tych 300.000 pasażerów z Łodzi. Może ich zechce zawieźć do Frankfurtu. I wtedy nie polecą dalej LOTem. Powiedz mi czemu i Ty insynuujesz, że łodzianie wolą jechać na Okęcie niż lecieć z Łodzi? Konkretnie. LOT dał kiepską ofertę (najgorszą w Polsce) i nic nie robił aby ją poprawić. Od dawna pisaliśmy, że przy takim połączeniu NIE da się na nim zarobić, i że generowanie strat jest na tej linii celowym działaniem LOTu mającym wykazać nieopłacalność połączenia i jego zamknięcie. I tak się dzieje. > Nie mówię ze wszyscy tam są starsznie mądrzy > chociażby dlatego że bilet z Łodzi kupiony przed rejsem kosztuje już 260 PLN > to> dla mnie jest niezrozumiałe ale jest to jedyna linia która jak dotąd dała > kredyt zaufania Łodzi zadna inna nie chciała.Na to wygląda że go > nie "spłaciliśmy" pasażerami więc w dobie cięcia kosztów i silnego lobby > antylotowkiego...... Patrz punkt wyżej. Linia dała ochłap ze względó politycznych. Ochłap tak skonstruowany, że musiał być nieopłacalny iteraz realizuje z góry zaplanowaną strategię wyjścia z Łodzi. > Piloci są od latania a nie od strojenia fochów. Ty mnie to mówisz? A bitwa o słynne kominy, z których piloci EAE się śmieją. > > Za to widać że do EAE masz wręcz gorący stosunek. Jak myślę że czas pokaże czy > słusznie.Życzę jak najlepiej tej firmie bo jej sukces na Lublinku oznacza > również sukces Łodzi Tak mam goracy stosunek do KAŻDEJ linii, która chce latać z Łodzi i kobinuje jak tu zwiększyć liczbę pasażerów. To powiedz mi Drogi Sympatyku LOTu ile razu: - LOT dał ogłoszenie w prasie łódzkiej o połaczeniu z Łodzi (dedykowane na rynek łódzki) - ile dał reklam na billboardach o połączeniu z Łodzi - ile zrobił akcji promocyjnych tego połączenia podczas targów, imprez, czy choćby jak EAE teraz w marketach ??????????????? I to powinno powinno zakónczyć dyskusję o tym jak to LOT NAPRAWDĘ chciał rozwijać to połaczenie. Litościwie nie będę tu specjalnie podkreślał jak w początkowym okresie działania połaczenia panie w biurze na Piotrkowskiej zapominały o informowaniu klientów o możliwości dolotu z Łodzi za darmo. Też pracownicy LOT... > > Kłóci się to z ideą LOTu o WAWie jako hubie cetralnym choć i mnie się to nie > podoba bo z całą pewnościa tak dobra linia jaką jest LOT miałaby wielu paxów > na innych krajowych trasach i międzynarodwych reginalnych. A Kopnhaga (lub jak ma być teraz Monachium) ze Szczecina się nie kłóci? Tylko w Łodzi, która leży wyjątkowo blisko Warszawy i mogłaby z tego powodu być traktowana inczej i miałby to uzasadnienie biznesowe, się kłóci. I tu sam podałeś przykład debilnego zarządzania firmą. Liczy się "polityka", a nie biznes i danie takiej oferty żeby zarobić. CHOROŚC!!!! > > Poza tym każda linia operująca na Lublinku powinna mieć Waszą przychylność a > nie tylko taka która stawia Wam bilety.A propos zaważyłem że Wasze szacowne > grono z tego powodu znaaaaacznie się powiększyło. Zupełnie niepotrzebna złośliwość i chwyt poniżej pasa. Więc wyjaśniam - linia NIE dała nam bietów. Linia przeznaczyła pulę biletów promocyjnych (głównie dla mediów) i to w Łodzi, Zarząd lotniska zaprosił 2 osoby z kręgu forumowiczów. My z Albertem wylosowaliśmy te bilety w uczciwym losowaniu. Tak więc chwyt poniżej pasa... A to, że ilość osób zainteresowanych łódzkim lotniskiem się zwiększa. No cóż ponoć sądzi się ludzi zawsze wg siebie więc jak niko z tej grupy (szcególnie tych nowo zaangażowanych) nie podejrzewam o interesowność i koniunkturalizm. Chyba obraziłęś parę osób swoimi podejrzeniami, ale to Twój problem... A LOT ile zrobił akcji promujących łódzkie połaczenie? > > PZdr > kmd Pzdr. MK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zagłoba Re: Jetstream J31 IP: 62.29.134.* 28.04.04, 11:21 > Poza tym każda linia operująca na Lublinku powinna mieć Waszą przychylność a > nie tylko taka która stawia Wam bilety.A propos zaważyłem że Wasze szacowne > grono z tego powodu znaaaaacznie się powiększyło. Bez przesady. Akurat jestem jednym z najświeższych forumowiczów, ale rozczaruję Cię - w Kolonii bywałem już tyle razy, że kolejna podróż wcale mnie nie kręci. I bynajmniej nie pojawiłem się tu, aby zabrać się za darmo samolotem EAE. Zagłoba Odpowiedz Link Zgłoś
default_user Re: Jetstream J31 28.04.04, 09:46 Gość portalu: MarcinK napisał(a): (ciach) > A jeśli chodzi o sam LOT to zawsze może poprawić w Łodzi swój wizerunek, ot > choćby tak: > > 1) małe samoloty i kilka razy dzienne połączenie z Wa-wą - BEZ ODWOŁAŃ Co ja słyszę!? A jak nie dalej niż 2 miesiące temu broniłem koncepcji Jetsteramów, toście mnie do UOKiK-u chcieli wyganiać!! I co?! Na moim stnęło! M..M P.S. Przepraszam ,nie mogłem się oprzeć ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Jetstream J31 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.04, 10:22 Owszem i UOKiK miałem rację. Pisałem, że NIE wierzę w małe samoloty i, że to tylko pretekst do likwidacji linii i DLATEGO trzeba ZA WCZASU pisać do UOKiK MK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mke Re: Jetstream J31 IP: 217.153.156.* 26.04.04, 22:20 Wedlug Zurawi (pisma wewnetrznego LOTu) z 19.04.2004, w preciadu dwoch tygodni (czyli do konca kwietnia), powinien "nastapic wybor kontrahenta i samolot wejdzie na siatke". M<am nadzieje ze juz 'kontrahent' jest wybrany :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
default_user Re: Jetstream J31 26.04.04, 22:41 No to na razie cisza, a raczej zastój, bo inaczej moje prywatne wiewiórki - szperaczki coś już by wiedziały. Ciekawe, czy Żurawie piszą o planowanym zwolnieniu minimum 100 stewardes i 50 pilotów? Jakie jest stanowisko redakcji wobec obniżki płac załóg o 20%? Moim skromnym zdaniem do opinii dyrektorskiej gazetki noszącej zaszczytne przezwisko, (uuups, przepraszam, w dobie Netu, to się Nick nazywa) „gadzinówka” nie należy przywiązywać zbytniej wagi. Bardziej przemawiają do mnie biuletyny związkowe. BTW. Jakiś czas temu LOT-owski dowcip słyszałem: Zebrała się zaszczytna rada przy „zielonym stoliku” i radzi -Idą trudne czasy, konkurencja dusi, musimy zacisnąć pasa, trzeba zwolnić 500 pracowników. -Ale mamy tylko 450 pilotów – padło z sali zapanowała konsternacja. W pewnej chwili słychać nieśmiały głos jednego z radzących -To zróbmy nabór! Przyjmie się do pracy 50, a później zwolni tylu, ilu potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mke Re: Jetstream J31 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.04, 16:18 Jaka jest opinia o Żurawiach dobrze wiem... taka Trybuna Ludu... nie mniej sądziłem że warto przedstawić tę informację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spott Re: Jetstream J31 IP: *.pai.net.pl / 212.191.172.* 28.04.04, 21:14 Panowie TIME OUT!!!!!!!!!! dajcie spokoj juz tej slownej przepychance bo nie prowadzi ona do niczego dobrego. Lepiej cos pokombinowac zeby jednak ten LOT nie wycofal sie z Lodzi. Odpowiedz Link Zgłoś