Dodaj do ulubionych

Co trzecie badanie radiologiczne nadaje się do ...

10.02.11, 08:35
jedni świadomie nie dopełniają obowiązku rzetelnej diagnozy, drudzy świadomie nie dopełniają obowiązku rzetelnej kontroli nad wydatkowaniem publicznych piniędzy,- czy ktoś nad tym panuje?
Obserwuj wątek
    • Gość: Obserwator Co trzecie badanie radiologiczne nadaje się do ... IP: *.toya.net.pl 10.02.11, 11:22
      Sz.Panie profesorze,
      Najlepiej na tym audycie wyjdą prywatne gabinety rentgenowskie.Dlaczego? Pan to wie, zapewne b.dobrze.Czy NFZ da pieniądze na nową aparaturę w państwowych i samorządowych placówkach ochrony zdrowia?NIE DA!Czy w razie zamknięcia tych placówek pacjenci "zasilą" prywatne gabinety? TAK!Czy prywatne gabinety muszą się "oglądać" na NFZ - nie muszą, bo mają pieniądze, a jak mają mało -to wezmą kredyty, pożyczki etc... I wyjdą na swoje bo zapłaci pacjent, który będzie zmuszony ponieść koszty nowych zakupów, przeglądów i atestacji aparatury rentgenowskiej, choćby w ramach podwyżki opłat za zdjęcia.Oczywiście, pacjent nie mający dostępu do taniej pomocy medycznej, będzie musiał mieć "kasę" i nadal wątpliwą nadzieje, że ma prawidłowe zdjęcie i opis.
    • Gość: świadomypacjent Re: Co trzecie badanie radiologiczne nadaje się d IP: *.ip.netia.com.pl 18.11.13, 11:27
      Wydaje mi się, że lekarze nie ponoszą konsekwencji za źle opisane badania. Ja osobiście odbywałam staż studencki w firmie Hospital Investment Group zajmującej się opisem badań radiologicznych. I tam każdy Lekarz opisujący badanie podpisuje się elektronicznie pod opisem. A także z racji, ze ta firma "działa w chmurze" to wszystkie opisy badań są wysyłane na serwer i sprawdzane pod względem słuszności opisu i diagnozy. Takie rozwiązanie wymaga od lekarzy większej skrupulatności i dokładności. Co o tym myślicie? Dobre rozwiązanie?
      • Gość: pacjent w polsce Re: Co trzecie badanie radiologiczne nadaje się d IP: *.ip.netia.com.pl 18.11.13, 12:08
        Moim zdaniem problem zaniedbań i błędnych opisów leży w tym, że lekarze pracują w 3 miejsca nie maja czasu na nic, uciekają z dyżurów w Szpitalach do prywatnych gabinetów. Czytałam ofertę ofertę tej firmy Hospital Inwestment Group i wydaje się fajnym rozwiązaniem. Kontrolowani lekarzy jest potrzebne,a i takie opisy systemowe są sporym ułatwieniem w mniejszych miasta gdzie brakuje specjalistów.
        • Gość: pati Re: Co trzecie badanie radiologiczne nadaje się d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.15, 12:48
          z powodu bólów ciągłych, wydaje mi się żeber i przód i tył i mostek, choruj na chorobę scheuermanna mam guzki schmorla..... miałam robione rtg żeber i mostka. Ale na zmianie był sam jeden młody chłopak który mnie się pytał czy już kiedyś miałam robione bo on jest nowy i uczy się i nie wie czy skośne też trzeba czy nie... i żebym miała wyrozumiałość. Ze najwyżej jego pani doktor będzie po mnie dzwonić by mi dorobić. Pytał czy to po urazie czy co?? i nie wiem wynik odebrałam i jest napisane bez widocznych zmian pourazowych i tyle, nie wiem czy on coś zle zaznaczył ze opis tylko taki?. czy jest możliwość wysłania tych zdjęć komuś by opisał-sprawdził????
      • matkapolka987 Re: Co trzecie badanie radiologiczne nadaje się d 19.11.13, 11:25
        Wydaję mi się, że coś by to mogło pomóc.
        Chyba te środowisko lekarskie jest zamkniętym kołem. I nawet jak nie opisują dobrze badań to inni lekarze ich kryją bo oni kiedyś pokryli tych lekarzy.
        A o co chodzi z tym opisywaniem w chmurze? Jakaś nowa metoda czy jak?
      • Gość: młoda mama Re: Co trzecie badanie radiologiczne nadaje się d IP: *.ip.netia.com.pl 25.11.13, 15:50
        Myślę, że takie opisywanie badań w chmurze jest całkiem nie złym rozwiązaniem, ale to jest jedyna firma w Polsce? Bo nie bardzo wiem, czy lekarze oddadzą tak łatwo pracę na etacie w szpitalach.
        • Gość: Zmartwiony Polak Re: Co trzecie badanie radiologiczne nadaje się d IP: *.ip.netia.com.pl 23.01.14, 12:08
          No właśnie lekarze tak łatwo nie zrezygnują z 4 etatu w szpitalu. Więc znowu spotykamy się z murem
    • Gość: gamdan opisy? IP: *.tvsat364.lodz.pl 19.11.13, 16:56
      A po co komu opisy badań radiologicznych? Zlecasz badanie to musisz mieć tyle wiedzy, aby samemu wynik zinterpretować.
      Po co idziesz do muzeum lub galerii? Po to, aby obraz obejrzeć. Nie wystarczy przeczytać opis obrazka oglądanego przez kogoś innego.
      Zwłaszcza, że każdy widzi inaczej.
      • Gość: kot Re: opisy? IP: *.toya.net.pl 21.11.13, 07:48
        > A po co komu opisy badań radiologicznych? Zlecasz badanie to musisz mieć tyle w
        > iedzy, aby samemu wynik zinterpretować.

Bredzisz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka