Dodaj do ulubionych

Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z mega...

IP: *.toya.net.pl 22.04.11, 17:59
Być może jest jakaś grupa ludzi którzy manipulują sądami czy ich orzeczeniem aby nie dopuścić do rozwoju Łodzi i być może skierować inwestycje gdzie indziej. Takie rzeczy nie powinny istniec na etapie przetargów że nagle coś z czegoś się rodzi i blokuje rozwój projektu. To jest hańba!
Obserwuj wątek
    • Gość: c Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z mega... IP: *.toya.net.pl 22.04.11, 18:00
      Jesli ktos mysli ze warszafka pozwoli tak blisko siebie postawic takie cudo to sie grubo myli.
      • Gość: Buncol A główne autostrady to gdzie się przecinają? IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.11, 20:51
        Z tego co wiem to nie pod Warszawą a pod Łodzą. Naprawde myślisz ze Warszawę cokolwiek obchodzi wasz dworzec? W Warszawie kończy się rozbudowa Okęcia, trwa budowa drugiej linii metra, na ukończeniu są dwa nowoczesne stadiony i most północny warz z fragmentami obwodnic. Warszawa ma naprawde dużo ważniejszych spraw na głowie niz jakiś dworzec w Łodzi
        • Gość: mcav Re: A główne autostrady to gdzie się przecinają? IP: *.smrw.lodz.pl 22.04.11, 22:28
          a teraz uwaga! UŻYJ MÓZGU!! gdzie wydadzą pieniądze jeśli nie zrobią tego w Łodzi ?
          Już Ci coś świta? troszeczkę? no, cokolwiek?

Pomogę Ci

Tam gdzie najwięcej na poparciu zyska Ryży placek i Bronek z ferajną.
          • Gość: Buncol Od ciebie też nie dostałem odpowiedzi IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.11, 08:37
            Własnie użyłem i dalej się zatanawiam, co PKP zrobi z tymi pieniedzmi których i tak nie ma. Warszawa i tak nie dpstanie nowego dworca przez najbliższe kilkanaście lat a obcene już są remontowane. Post powyżej mojego sugeruje że Miasto ST Warszawa będzie miało w tym interes a ja nadal nie otrzymałem odpowiedzi jaki.
            • kicikicituptuptup Można ze spokojem założyć wersję czwartą 24.04.11, 02:36
              Minister Grabarczyk, ktory ostatnio obarczyl winą za balagan na kolei pasażerów i obywateli, ktorzy źle planują podróże spokojnie doprowadzi do ruiny również ten projekt. A nawet jeśli powstanie, to się tak zastanawiam - Łódź wyda kupę kasy na to, żeby fajny, historyczny dworzec w centrum miasta wkopać w ziemię i schować. Po co? Żeby kilka działek się zwolniło dla kolegów rządzących? Czy w Łodzi naprawdę tak brakuje terenu, że nie można tego wszystkiego przeprowadzić taniej, a kasę przeznaczyć na bardziej potrzebne rzeczy?
              Bo kwestia wkopania tego dworca pod ziemię brzmi tak, jakby przyszłość miasta od tego zależała. A czy mnie to specjalnie obchodzi czy w prowincjonalnym mieście będę wysiadał z dworca na ziemi czy pod ziemią? Raczej i tak się nie pomylę, że to może końcowa stacja drugiej linii warszawskiego metra...
              Może lepiej pomyśleć, jak wydać tą kasę, żeby Łódź przestała być prowincjonalna? Bo ukrycie dworca pod ziemią na pewno tego nie zmieni.
              • Gość: MaB Re: Można ze spokojem założyć wersję czwartą IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.04.11, 13:05
                Cóż, twój post świadczy o całkowitym braku znajomości tematu. Napisałeś, by napisać, by powrzucać na Łódź, a okazałeś się ignorantem.

> A nawet jeśli powstanie, to się tak zastanawiam - Łódź wyda kupę k
                > asy na to, żeby fajny, historyczny dworzec

Obecny dworzec Łódź-Fabryczna jest całkowicie niefajny, nie jest historyczny, jest zwykłą oszczaną ruderą, których pełno w polskich miastach. Co w tym fajnego i historycznego? To, że pełno w około żuli, którzy kiedyś, wg swoich rodziców, mieli zostać kimś, ale się nie udało, nie czyni z dworca miejsca historycznego.

> w centrum miasta wkopać w ziemię i s
                > chować. Po co? Żeby kilka działek się zwolniło dla kolegów rządzących?

Nie dla kolegów rządzących, ale dla miasta, które planuje wybudowanie w tym miejscu Nowego Centrum Łodzi (NCŁ) , a tereny nad zakopanym dworcem Łódź Fabryczna stanowią część tego projektu.

>Czy w Ło
                > dzi naprawdę tak brakuje terenu, że nie można tego wszystkiego przeprowadzić ta
                > niej,

Nie, w Łodzi nie brakuje terenu, ale chyba nie wyobrażasz sobie budowy NCŁ gdzieś na zadupiu np. na Brusie lub Janowie. To tak jakby życie kulturalno-oświatowo-rozrywkowe Warszawy, przenieść do Ursusa lub Pruszkowa.

> a kasę przeznaczyć na bardziej potrzebne rzeczy?

No, tyle dzieciaków głoduje w Afryce. Skończ z tak głupią demagogią

> Bo kwestia wkopania tego dworca pod ziemię brzmi tak, jakby przyszłość miasta o
                > d tego zależała.

Po części masz rację. Budowa NCŁ jest ważną i potrzebną sprawą i to nie tylko dla Łodzi, ale dla wszystkich. Cała przyszłość i sens NCŁ zależy od wkopania dworca pod ziemię.
                Przebudowa dworca Łódź Fabryczna przyniesie również wymierne korzyści w usprawnieniu komunikacji. Powstaje dworzec multimodalny, który obsługiwać będzie ruch miejski, aglomeracyjny, krajowy, międzynarodowy. Przebudowana i usprawniona zostanie komunikacja kolejowa, przebudowana i usprawniona zostanie komunikacja autobusowa w ruchu międzymiastowym i międzynarodowym, przebudowana i usprawniona zostanie komunikacja tramwajowa i autobusowa w ruchu miejskim, przebudowana i usprawniona zostanie komunikacja samochodowa. Z tego bierze się ta wysoka cena, te 2mld nie idzie tylko na wkopanie dworca pod ziemię, a samo miasto Łódź jest również współinwestorem.

>A czy mnie to specjalnie obchodzi czy w prowincjonalnym mieści
                > e będę wysiadał z dworca na ziemi czy pod ziemią?

Ciebie nie, ale innych już tak, a ponieważ w Polsce liczy się głos ogółu, a nie jednostki, to nikt się nawet nie przejmie że jakieś "pussy" coś mówi.

> Może lepiej pomyśleć, jak wydać tą kasę, żeby Łódź przestała być prowincjonalna
                > ? Bo ukrycie dworca pod ziemią na pewno tego nie zmieni.

Zmieni i to bardzo, ale jak napisałem wcześniej, jesteś ignorantem i nawet nie pokusiłeś się o przeczytanie co to jest za inwestycja i co ona daje, ale głos zabierasz. Takie to typowe i prowincjonalne.
                Poczytaj sobie m.in. tutaj: www.ec1lodz.pl/nowe_centrum_lodzi.php
                • michal_powolny12 Re: Można ze spokojem założyć wersję czwartą 24.04.11, 20:26
                  Taa. Od zakopania dworca zależy byt tego prowincjonalnego miasta i od posiadania "lotniska". Przez lata Łódzi wystarczało lotnisko W-wa Okęcie i nikt nie płakał że Lublinek służył do tego do czego służył. Zamiast myśleć jak wykorzystać suchy port na Olechowie w połączeniu z uniklanymi położeniem w pobliżu skrzyżowań autostrad wraz z fantastyczym rolniczym regionem łódzkie oszołomy ględzą coś o KDP, podziemnym dworcu i innych pierdołach.
          • michal_powolny12 Re: A główne autostrady to gdzie się przecinają? 23.04.11, 17:11
            Czyżby z Szpitala przy ul. Aleksandrowskiej UM w Łodzi wypuścił cały oddział pacjentów z urojeniami? Tylko tak można wyjaśnić obecność na tym forum gości opowiadających smętne bujdy o rzekomym spisku i naciskach na sądy.
        • Gość: pawk Nie rozumiem Problemu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.11, 22:30
          nie znam się na panującym prawie budowlanym ani przetargowym w polsce, ale logiczne są dla mnie pewne rozwiązania:

jeśli na olimpiadzie na 100m wygrywa zawodnik, który (po fakcie) okazuje się że wspomagał się środkami dopingującymi złoto automatem przechodzi na osobę, która dobiegła jako druga. nie powtarza się całej olimpiady!

czemu po otrzymaniu uzasadnienia od sądu nie da się przekazać realizacji firmie, która przedstawiła drugą ofertę?
          • luni8 Re: Nie rozumiem Problemu! 23.04.11, 08:59
            > czemu po otrzymaniu uzasadnienia od sądu nie da się przekazać realizacji firmie
            > , która przedstawiła drugą ofertę?

Choćby dlatego że w przetargach nie ma drugiego miejsca.
            • Gość: gosc Re: Nie rozumiem Problemu! IP: *.xdsl.centertel.pl 24.04.11, 08:30
              Na olimpiadzie też nie ma, ale jeśli zwycięsca sie wspomagał to ten drugi dostaje pierwsze miejsce
          • Gość: Ged Re: Nie rozumiem Problemu! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.04.11, 11:41
            @pawk, dobrze myślisz. Dziennikarz, który pisał ten artykuł nie ma podstawowej wiedzy z zakresu zamówień publicznych.
            Jeżeli Sąd Okręgowy nakazał wykluczyć z postępowania jednego z wykonawców, to komisja przetargowa ma obowiązek dokonać ponownej oceny ofert i wybrać kolejną najlepszą ofertę innego wykonawcy. Unieważnienie przetargu w sytuacji, gdy wszystkie oferty mieszczą się w posiadanych środkach jest możliwe tylko gdyby pozostali oferenci odmówili przedłużenia obowiązywania oferty i wymaganego zabezpieczenia wadium. A to się w takich przetargach praktycznie nie zdarza.

A osobom węszącym tu spisek "warszafki" proponuję zrobić solidnego "baranka" o najbliższą ścianę. Naprawdę myślicie, że kogokolwiek w Warszawie interesuje łódzki dworzec? Warszawa ma dosyć własnych problemów z inwestycjami.
            • Gość: xyz Re: Nie rozumiem Problemu! IP: *.xdsl.centertel.pl 24.04.11, 20:49
              To wcale nie jest takie proste!

Zdecydowanie bardziej zmierzamy w kierunku unieważnienia przetargu.
              Nie można sobie ot tk wybrać drugiej oferty w kolejności. Fakt, że sąd nakazał wykluczenie konsorcjum, które złożyło ofertę z najniższą ceną powoduje, że na to miejsce powinna wskoczyć firma, która skargę do tego sądu złożyła. Skoro Zamawiający otworzył oferty nie czekając na wyrok to tym samym uniemożliwił temu wykonawcy złożenie oferty. Mamy tym samym do czynienia z niemożliwą do usunięcia wadą postępowania (art. 93 ust. 1 pkt 7 PZP).

A kasacja nie przysługuje nikomu poza Prezesem UZP:
              Art. 198g. 1. Od wyroku sądu lub postanowienia kończącego postępowanie w sprawie nie przysługuje skarga kasacyjna. Przepisu nie stosuje się do Prezesa Urzędu.
          • rozwado Re: Nie rozumiem Problemu! 23.04.11, 18:08
            Jesli to prawda, to sad dzialal w interesie jednego z uczestnikow przetargu. Dlaczego Warszawa - i Grabarczyk - mieliby zagarnac pieniadze od Lodzi. A gdzie samorzad?

Uniewaznianie przetargow i konkursow to stary wybieg ktorego celem jest zapewnienie zwyciestwa z gory wybranemu kandydatowi. Powszechnie stosowane w konkursach na rozne stanowiska.
            • michal_powolny12 Re: Nie rozumiem Problemu! 23.04.11, 19:00
              Bredzisz kolego bredzisz. Komisja popełniła błędy. Zdarza się. Jedyne wyjście, Unieważniamy przetarg i szybko ogłaszamy nowy. Da się zrobić?
        • Gość: jan ek I tiry zjeżdżają wprost do Łodzi IP: *.toya.net.pl 22.04.11, 22:51
          Cudowne! Na to czekaliśmy - tylu turystów czy tirystów, wszystko jedno.
    • Gość: Łodzianin Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z mega... IP: *.toya.net.pl 22.04.11, 18:01
      W tym mieście nic mnie już nie zdziwi.
      Non stop zawsze coś poprzednia jak i teraźniejsza władza są do bani, Łódź jest rozkradana
      zamiast się rozwijać tak jak inne miasta Polski to nasze miasto się cofa a wszystko przez nieudolne rządy naszych polityczków którym mówimy WON!!!!
    • Gość: roger Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z mega... IP: *.toya.net.pl 22.04.11, 18:02
      Jak zwykle w GW, kretyńska wstawka na końcu artykułu.
    • Gość: gość warszawka działa gazeta kibicuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.11, 18:07
      szybka kolej idzie przez emilie... to scenariusz samograj... tfu, tfu
      • Gość: ... Re: warszawka działa gazeta kibicuje IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.04.11, 19:45
        dlaczego samograj? KDP ominie Łódź,a czy przez Emilię? Raczej bliżej Kutna ją przesuną, by rozwiązać problem kalisko-ostrowski i sposób ominięcia Jeziorska. Jeziorsko miną daleko na północ, bezpośrednio do Poznania.
    • Gość: Ulisses Re: Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z me IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.11, 18:09
      Podsumowując Panów tu rozmowę
      1. SSS nie będzie
      2 CŁC nie będzie
      3 Zjawiskowych budynków Ghery'ego nie będzie
      4 dotacji z Unii nie będzie
      5 nie będzie dworca
      6. winnych tego stanu rzeczy także nie będzie

Cytując sławnego :-) KONONOWICZA, którego popiersie powinno być na ścianie ratusza: NIC BĘDZIE

Więc skromnie pytam: Co będzie z tego miała Łódź? Toż nic. Pieniądze wydano? Wydano. Ktoś je odda? Nie sądzę. To JEST kompromitacja dla władzy czy nie??

Mam w nosie wewnętrzne zapasy gryzipiórków. Jestem mieszkańcem tego miasta i widzę, jak powoli umiera...
      • Gość: mo-mo Re: Co dalej z "mega"? IP: 173.233.208.* 22.04.11, 20:16
        Mega-dworzec... mega-inwestycja? Co za ograniczony (przynajmniej - jezykowo) osobnik splodzil ten artykul?
      • Gość: xxx Re: Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z me IP: *.xdsl.centertel.pl 22.04.11, 22:44
        podziękuj koalicji PO-SLD, to oni od ponad półtora roku torpedują wszystko, a teraz PO nawet na nieszczęście zarządza tym miastem, za 4 lata zostawią tu juz tylko ruiny, oni nie mają żadnej wizji poza tym aby zniszczyc wszystko co wypracowali poprzednicy
      • Gość: jan ek Nic będzie IP: *.toya.net.pl 22.04.11, 22:55
        i to będzie cud-łódź na miarę XXI wieku i obietnic politycznych. Tak trzeba abyśmy przejrzeli na oczy i uszy i na dotyk i na powonienie nasze.
    • Gość: bleble Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z mega... IP: 178.73.48.* 22.04.11, 18:11
      Pisalem juz okolo 3 miesiecy temu, zeby w ogole tej inwestycji nie rozpoczynac, bo finasowanie nie jest 100% zapewnione. I dodalem, ze w przypadku rozpoczecia prac na zasadzie 'jakos to bedzie' Lodz zostanie z dziura w ziemi. Mozna ja oczywiscie zalac pozniej woda i zrobic wielki staw z zaglowkami, ale...

Lodz jest mistem skazanym na powolny upadek. Jest polskim Detroit i warto to sobie uzmyslowic i czem predzej spierda.ac :) Tego Wam zycze na te swieta. Otwarcia oczu, bo zycia szkoda.
      • Gość: lodzenmensh Re: Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z me IP: *.sydskane.nu 22.04.11, 18:42
        No oczywiście. ja nigdy nie wierzyłem w zrealizowanie tych projektow. Ale siedziałwem cicho, bo człek głupi jest i zawsze ma jakąs nadzieję, jakieś nieracjonalne uczucia, że a nóż, a może. Podejrzewam, że to zostało nadmuchane dla propagandy, ku pokrzepieniu serc, dla powstania iluzji, ze coś się robi, ze coś wielkiego może powstać. Ale "wielcy" od dawna wiedzieli, że to nie jest realne w Łodzi. I teraz podali gawiedzi powód porażki.
        • Gość: Autor Re: Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z me IP: *.4web.pl 22.04.11, 19:01
          Ten pomysł ze stawem w środku miasta to wypas jest! ;)
    • t.j.sienkiewicz Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z mega... 22.04.11, 19:02
      Obecna Pani Prezydent jest koło władzy od bardzo dawna. Przecież pracowała jeszcze za p. Bohdanowicza. Za Kropielnickiego też działała. Jest lojalna, świadczy o tym zatrudnienie jego ludzi na wysokich stanowiskach. Cała ta koteria od lat się popiera i podpiera czarnymi - Ziółkiem. Prawie 20 mln. trzeba będzie oddać za oczyszczalnię, minimum 7 mln. za hotel. A co jest jeszcze ukryte. Przecież bez zmiany władzy niesposób dotrzeć do wszystkich okumentów. O kretyniźmie i lekceważeniu sobie ludzi świadczy wypowieć głupka, że 7 mln. to sukces przecież chcieli dwa razy tyle. ZASTANAWIAM SIĘ TYLKO KTO JEST BARDZIEJ DURNY, WYBRANA WŁADZA, CZY WYBORCY, KTÓRZY DAJĄ SIĘ WYPROWADZAĆ W POLE I PO ODWOŁANIU KRETYNA POWOŁUJĄ K......Ę. Piszę pod swiom nazwiskiem, kto czuje się obrażony niech skarży.
      • Gość: lodzenmensh Re: Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z me IP: *.sydskane.nu 22.04.11, 19:18
        PO ODWOŁANIU KRETYNA PO
        > WOŁUJĄ K......Ę.

Nie można tak. Prezydent nie jest k...ą. Tak nazywamy osoby sprzedające sex, oczywiście za pieniadze bądż inne wymienniki. A tego przecież prezydent nie robi. Starajmy sie o dobór właściwych słów do poszczególnych sytuacji.
        • t.j.sienkiewicz Re: Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z me 22.04.11, 19:22
          Nie śmiałbym pisać o w ten sposób o Pani Prezydent. Nie miałem na myśli prowadzenie się, pisałem o przymiotach umysłu i działalności na rzecz Naszego Miasta.
        • Gość: MaB Re: Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z me IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.04.11, 19:51
          >Prezydent nie jest k...ą. Tak nazywamy osoby sprzedające sex

Pozwolę nie zgodzić się z tobą. Jak mawiała moja nieodżałowana babcia "prostytutka to zawód, ku*wa to charakter". Myślę, że poprzedniemu wpisującemu chodziło o ku*ewski charakter Zdanowskiej, a nie o to, iż jest zwykłą tuftą.
          • Gość: smutek Re: Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z me IP: *.toya.net.pl 22.04.11, 20:49
            Żałosne wpisy. Naprawdę chce się z tego miasta uciekać jak się takie rzeczy czyta. Smutek wielki :(
        • Gość: czru Re: Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z me IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.11, 21:07
          to Łódź jest k...ą bo daje się wszystkim dymać :(
      • Gość: jan ek O nie, przesadziłeś IP: *.toya.net.pl 22.04.11, 22:59
        chyba że pod skrótem kryje się coś innego niż myśli się zazwyczaj. Pani Prezydent nie ma łatwo, my jej płacimy, ale trzeba jednak zachować przyzwoitość słowną, nawet jeśli się nam to nie podoba.
      • Gość: gosc Re: Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z me IP: *.xdsl.centertel.pl 24.04.11, 08:32
        Wyborcy nie mając wyboru zostali w domach. Taka ordynacja, tacy byli kandydaci. I stąd taka prezydent.
    • Gość: Smyku Re: Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z me IP: *.bc.lnet.pl 22.04.11, 19:04
      WŁADZE ŁODZI POKAŻCIE CHOCIAŻ RAZ, ŻE MACIE JAJA!
      • t.j.sienkiewicz Re: Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z me 22.04.11, 19:08
        Przecież jest Wielkanoc pokażą święcone o dostaną obsolutorium.
    • Gość: zenon Grabarczyk vs. Kwiatkowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.11, 19:07
      Wiadomo, że Ci Panowie się nie lubią... i minister sprawiedliwości ma teraz okazję "przywalić".
    • franek31 Re: Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z me 22.04.11, 19:09
      Może warto się zainteresować przyczynami obywatelskich protestów - i to bardzo masowych i ostrych - przeciwko przebudowie dworca w Stuttgarcie.
      www.goethe.de/ins/pl/lp/kul/szd/tut/pl7146746.htm
      • Gość: MaB Re: Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z me IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.04.11, 19:55
        Myślę że warto byś zainteresował się korzyściami płynącymi z budowy podziemnego Fabrycznego i tunelu pod centrum.
    • minigry.amor.pl Ja kiedyś pisałem, zę Łódź jest sabotowana 22.04.11, 19:10
      to nikt nie wierzył. ESK to niestety też sabotaż anty-łódzki. Dlatego oficjalnie piszę za siebie, że jeśli Islam zaatakuje warszawę, jestem jego sprzymierzeńcem.
      • Gość: p-xii-p Re: Ja kiedyś pisałem, zę Łódź jest sabotowana IP: *.cm.umk.pl 23.04.11, 14:29
        Tak, atak islamu z chinczykami na Warszawe to byłoby to o czym marzę od 1960 roku. Definitywna zagłada Warszawy to cel godny nowoczesnej PO-lski.
        Dopiero wtedy kraj zacznie się rozwijać naprawdę.
        • michal_powolny12 Re: Ja kiedyś pisałem, zę Łódź jest sabotowana 23.04.11, 17:17
          Rany Julek. Pacjent psychiatryka CM UMK dorwał się do szpitalnego komputera. Jeżeli z twoją głową wszystko jest w porządku to jesteś zwykłym zerem, zerem które życzy stolicy swojego państwa i jej mieszkańcom zagłady.
    • Gość: :/ Re: Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z me IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.11, 19:13
      jesteście zdziwieni obrotem sprawy?
      nieprzypadkowo miesiąc czy 2 temu został przez Centralę przygotowany wariant z 'tymczasowym' objazdem Łodzi przez kolej Y.

był o tym wątek, przeszedł zupełnie bez echa forum.gazeta.pl/forum/w,63,122887972,122887972,Kolej_Duzych_Predkosci_pominiecie_Lodzi.html

Łódź tonie, a W-wa dolewa wody
      • Gość: barnaba Re: Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z me IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.11, 21:32
        Nieźle kombinujesz.
      • Gość: juleczek Re: Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z me IP: 213.77.117.* 22.04.11, 21:49
        > jesteście zdziwieni obrotem sprawy?
        > nieprzypadkowo miesiąc czy 2 temu został przez Centralę przygotowany wariant z
        > 'tymczasowym' objazdem Łodzi przez kolej Y.

Ten wariant jest nieaktualny. KDP przejdzie przez Łódź. Sprawa zaakceptowana. Po co bawisz sie w krakanie? Niezależy Ci na Łodzi?
        • Gość: MaB Re: Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z me IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.04.11, 22:13
          > KDP przejdzie przez Łódź. Sprawa zaakceptowana.

Przez kogo zaakceptowana, przez ciebie? Marna to pociecha.
          • Gość: ewtrgyrs Re: Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z me IP: *.toya.net.pl 22.04.11, 23:58
            Wybrana została południowa opcja przebiegu KDP przez centrum Łodzi wraz z budową tunelu, który będzie się kończył za wiaduktem nad Waltera - Janke. Wariant z pn obwodnicą Łodzi powstał tylko po to aby go odrzucić (normalka w procesie planowania). Dla potwierdzenia proszę się zgłosić z prośbą o udostępnienie materiałów do firmy Idom bądź Senes.
            • Gość: MaB Re: Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z me IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.04.11, 00:39
              Najważniejsza rzecz, jesienią wybory, a po nich to ta koncepcja zmieni się jeszcze wielokrotnie (vide zmiany przebiegu S8), a sama KDP może wcale nie powstać.
              • Gość: bfdzvg Re: Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z me IP: *.toya.net.pl 23.04.11, 09:53
                Nie rozumiem związku.
                • Gość: MaB Re: Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z me IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.04.11, 16:53
                  Twój problem. Przypomnij sobie jednak, jaka była koncepcja przebiegu S8 do 2005 roku i jaka się nagle stała obowiązująca po dojściu piśdzielców do władzy. (Polaczek wtedy był ministrem) i dlaczego w roku 2011 nie możesz jeszcze przejechać się S8
        • Gość: :/ Re: Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z me IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.11, 22:24
          > Ten wariant jest nieaktualny. KDP przejdzie przez Łódź. Sprawa zaakceptowana. P
          > o co bawisz sie w krakanie? Niezależy Ci na Łodzi?

zależy i to bardzo.
          ale zbyt dobrze znam łódzkie realia żeby napisać: uwierze to zobacze
    • Gość: bro. Łódź upadek miasta. IP: *.toya.net.pl 22.04.11, 19:22
      Ja już mam powoli dość mojej kochanej Łodzi ciągle coś ..

Wszyscy mają wy.....ne na Nas.

-Drogi ? Nie widziałem porządnej drogi w Łodzi.
      -Brak Stadionów
      -Atlas Arena jest tak paskudny że dziwię się kto zezwolił to postawić
      -Dworce to syf i malaria
      -Wszędzie brudno
      -Komunikacja taka że się cofa na samą myśl że mam czymś takim jechać

15-20lat i miasto opustoszeje. Zabite dechami i zapomniane.
    • jakub.hubert Rok 2032... 22.04.11, 19:56
      Minister Grabarczyk oglasza sukces - wlasnie rozstrzygnieto przetarg na dostarczenie wody na stworzenie najwiekszego basenu w historii europy w centrum miasta. Niewykorzystana do tej pory dziura stanie sie artakcja turystyczna na skale swiata.
      • jakub.hubert Rok 2034... 22.04.11, 20:01
        Minister Grabarczyk oglasza sukces! W zwiazku z tym, ze jak sie niedawno okazalo Łódź lezy na wyzynie cala woda splynela. Dzieki temu udalo sie stworzyc na Nowosolnej i kolo Zgierza najwieksza hodowle bobrow na swiecie, Łódź po raz kolejny jest liderem w branzy tekstylnej, a ze skorek bobrow produkuja ubrania swiatowej klasy marki.
        Ogloszony zostal przetarg na najwieksza na swiecie piaskownice w centrum miasta.
        • Gość: gfgvhj Re: Rok 2034... IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.11, 23:04
          cd: Łódź dowiaduje się (bo przeoczyła), że bobry są pod ochroną, fabrykę zamykają, tysiące oprawiaczy bobrowych skórek ida na bruk, Unia dowala miastu miliardową karę za mordowanie chronionych zwierząt. Historia zatacza koło i wraca do punktu wyjścia.
      • Gość: MaB Re: Rok 2032... IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.04.11, 20:02
        Akurat w tym wszystkim to Grabarczyka bym zostawił w spokoju. Gdyby nie on, to nie byłoby nawet planów budowy KDP jako Y, budowy KDP przez Łódź, budowy podziemnego Fabrycznego, budowy tunelu średnicowego. Oczywiście może się okazać, iż tylko jeden dworzec zostanie zmodernizowany (Widzew) ale to i tak dobrze, przynajmniej taki nasz zysk.
        • jakub.hubert Re: Rok 2032... 22.04.11, 20:07
          Gość portalu: MaB napisał(a):

> Akurat w tym wszystkim to Grabarczyka bym zostawił w spokoju. Gdyby nie on, to
          > nie byłoby nawet planów budowy KDP jako Y, budowy KDP przez Łódź, budowy podzie
          > mnego Fabrycznego, budowy tunelu średnicowego. Oczywiście może się okazać, iż t
          > ylko jeden dworzec zostanie zmodernizowany (Widzew) ale to i tak dobrze, przyna
          > jmniej taki nasz zysk.

Kiedy przestaniemy tlumaczyc politykow z niewykonania ich obietnic wyborczych?
          Minister Grabarczyk uczestniczyl aktywnie w kampanii wyborczej obecnej prezydent Łodzi, a dworzec mial byc i jego i pani Zdanowskiej ogromnym sukcesem.
          Ogrzewac sie przy monumentalnych inwestycjach chce kazdy - i pan Grabarczyk byl w tym pierwszy, ale jak sie wszystko sypie, to juz winnych nie ma. Jesli jest jak jest, to znaczy ze ktos odpowiedzialny nie przewidzial ze moze byc problem i nie wzial tego pod uwage przy planowaniu. I to nie bylem ja - naprawde.
          • Gość: sam Re: Rok 2032... IP: *.astral.lodz.pl 22.04.11, 20:38
            Bóg uchronił Łódź przed radnym Hubertem i prezydent Janowską. Amen.
            • jakub.hubert Re: Rok 2032... 22.04.11, 22:43
              Gość portalu: sam napisał(a):

> Bóg uchronił Łódź przed radnym Hubertem i prezydent Janowską. Amen.

Czemu akurat teraz, przed swietami, probujesz udowadniac ze Boga nie ma... ?
              Bo Bog nic tu nie zrobil - to tylko kasa PO :) No, chyba ze kasa to Twoj Bog.
          • jan12121 Re: Rok 2032... 22.04.11, 22:05
            No właśnie - nierealne obietnice to większy grzech, niż zaniechanie! Oni przecież obiecują tylko dla kariery, bo nasze społeczeństwo nie ma zdolności do pogonienia cwaniaków tego rodzaju. Tymczasem najtrudniej jest obiecać coś realnego i ważnego i tego dokonać, za to u nas nie cenią...
          • Gość: barnaba Re: Rok 2032... IP: *.lodz.msk.pl 23.04.11, 12:28
            Odchrzań się od Grabarczyka, bo gdyby nie jego wpływy, to:
            - S8 biegłaby przez Bełchatów
            - KDP przez Proboszczewice (i bez dworca- Łódź miałaby dworzec w Warszawie i Kaliszu)
            - S14 odłożono by na święty nigdy
            - a centralny port lotniczy planowano by w Modlinie, a nie między Łodzią a Warszawą.
            Tak więc, módl się, aby Grabarczyk utrzymał się na stanowisku jak najdłużej (i mówię to jako osoba, w której PO i liberalizm ekonomiczny wzbudza obrzydzenie).
            • jakub.hubert Re: Rok 2032... 23.04.11, 20:48
              Gość portalu: barnaba napisał(a):

> Odchrzań się od Grabarczyka, bo gdyby nie jego wpływy, to:
              > - S8 biegłaby przez Bełchatów
              > - KDP przez Proboszczewice (i bez dworca- Łódź miałaby dworzec w Warszawie i Ka
              > liszu)
              > - S14 odłożono by na święty nigdy
              > - a centralny port lotniczy planowano by w Modlinie, a nie między Łodzią a Wars
              > zawą.
              > Tak więc, módl się, aby Grabarczyk utrzymał się na stanowisku jak najdłużej (i
              > mówię to jako osoba, w której PO i liberalizm ekonomiczny wzbudza obrzydzenie).

To co proponujesz to panstwo mafijne. Cos sie dzieje, bo ktos ma wplywy u "szefa"... i gdyby nie te wplywy, to by bylo strrrrasznie. Mam wielbic ministra budownictwa ze buduje? A moze trzeba dac kopa wszystkim innym za to ze nei robia (jesli nie robia) tego od czego są?
              • Gość: MaB Re: Rok 2032... IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.04.11, 21:20
                Za bardzo uogólniasz. Chodzi o to, że na Grabarczyku można (a za niektóre sprawki nawet trzeba) wieszać psy, ale akurat Łodzianie powinni wiedzieć, że sporo inwestycji powstaje lub ma powstać dzięki osobistemu zaangażowaniu Grabarczyka.
                Pamiętasz Millera i jego "nadchodzi czas dla Łodzi!" ? No i nadszedł. ...Przyjechał sekretarz, gdy przecinano wstęgę... szkoda że w kołchozie z żyletką na sztandarze. Osobiście to jeszcze daleko mi do popierania opcji politycznej Grabarczyka, ale jak mówią ... oddajmy Cezarowi, co nalezy do Cezara.
                • jakub.hubert Re: Rok 2032... 23.04.11, 23:45
                  Gość portalu: MaB napisał(a):

> Pamiętasz Millera i jego "nadchodzi czas dla Łodzi!" ? No i nadszedł.

Pamietam. I Łodzianie mu za to podziekowali tak jak potrafili za czasow jego proby startu z list Samoobrony.

Tylko kurcze, poza obietnicami to gdzie te inwestycje dla Lodzi? I czy na pewno dla Łodzi? To byly obietnice wyborcze rzucane na kampanii pani Zdanowskiej. I poki co to tylko obietnice. Majac w pamieci Millera czas dla Łodzi czekam z pochwalami jak juz ten dworzec powstanie, autostrady-obwodnice nie beda platne, a autostrady miedzymiastowe nie beda kosztowaly dwa razy tyle w przeliczeniu na sile nabywcza co w Niemczech. Pozwol ze bede ocenial Grabarczyka po efektach. Poki efektow nie ma (po 4 latach!!!) to moja ocena jest jaka jest.
              • Gość: barnaba Re: Rok 2032... IP: *.lodz.msk.pl 23.04.11, 22:44
                > To co proponujesz to panstwo mafijne. Cos sie dzieje, bo ktos ma wplywy u "szef
                > a"... i gdyby nie te wplywy, to by bylo strrrrasznie.

Ja tego nie proponuję. Ja to obserwuję. Niemal codziennie.
                • jakub.hubert Re: Rok 2032... 23.04.11, 23:41
                  Gość portalu: barnaba napisał(a):

> > To co proponujesz to panstwo mafijne. Cos sie dzieje, bo ktos ma wplywy u
                  > "szefa"... i gdyby nie te wplywy, to by bylo strrrrasznie.
                  >
                  > Ja tego nie proponuję. Ja to obserwuję. Niemal codziennie.

A to juz inna sprawa... W moim malym nieprawdziwym (bo idealnym) swiecie niektore chociaz sprawy dzieja sie nie dlatego ze ktos o cos prosi znajomego, tylko dlatego ze ktos powinien je robic niezaleznie od koneksji.
              • Gość: gosc Re: Rok 2032... IP: *.xdsl.centertel.pl 24.04.11, 08:35
                To coś jak partia mafijna. Takie SLD rządzone przez młodych Lepperów czyli ludzi pokroju Jońskiego czy Napieralskiego
    • Gość: mieszkaniec Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z mega... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.11, 20:00
      Dworca nie będzie-brak kasy.
      • Gość: zenon Re: Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z me IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 20:38
        Bo po co nam dworzec, skoro muszą być stadiony dla kiboli. Nie wiem czy zauważyliście, ale wszystko jest w Łodzi mniej ważne niż stadiony. komunikacja , komunalka i nawet infrastruktura mogą paśc byle znalazło się koryto do budowania stdionów kibolom. co za chore miasto !
        • Gość: MaB Re: Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z me IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.04.11, 21:29
          Maruda jesteś. Już za czasów starożytnych władcy wiedzieli, że gawiedzi należy się rozrywka. I tak powinno być , inwestujemy i w infrastrukturę i w komunikację i w mieszkania komunalne oraz również w stadiony. Szkoda tylko, że przez takich złamasów jak kropaszenko i tomasieśki Łódź straciła już kasę na jeden porządny stadion, a może i na drugi straci lub np na jednorazowy zakup ponad setki nowych autobusów. Obecna władza wyuczona u takich tuzów intelektu jak wyżej wymienieni powiela ich błędy i np.buduje dwupasmową wylotówkę z niesamowitymi bajerami i świecidełkami za grube dziesiątki milionów w pole. A potem na forum wychodzi maruda zenuś, który dostał rano w łeb kropidłem i pierdzieli głupoty, że na to nie ma, na tamto nie ma .Chłopie, Kolumbem nie zostaniesz i Ameryki nie odkrywasz tym ględzeniem.
    • kpawlowicki Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z mega... 22.04.11, 20:04
      Z tego co pamiętam z Prawa Przetargów Publicznych to wyrok sądu nie jest przesłanką do unieważnienia przetargu. Uproszczona forma? Bzdura. Procedura uproszczona nie ma zastosowania dla takich sum pieniędzy.

Trzeba kontynuować procedurę przetargową i tyle.
      • Gość: MaB Re: Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z me IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.04.11, 20:15
        >Z tego co pamiętam z Prawa Przetargów Publicznych to wyrok sądu nie jest przesł
        > anką do unieważnienia przetargu

To poczytaj sobie ustawę PZP i zwróć uwagę zwłaszcza na Art. 51. 1, a potem dalej uważaj. że masz rację.
        • Gość: jastrzab27 Re: Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z me IP: *.toya.net.pl 22.04.11, 20:41
          Przeczytałem odnośny artykuł i odnośny punkt i nie widzę, żeby tam było coś przesądzającego w wyroku sądu.
          • Gość: MaB Re: Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z me IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.04.11, 22:24
            Przesądzającego nie, ale największa obawa jest o to, że wg art51, zaproszonych do składania ofert nie może być mniej niż pięciu. Teraz, po sądownym wykluczeniu PA pozostało tylko czterech, a to najprawdopodobniej wypełnia art 93 pkt 7 czyli : " postępowanie obarczone jest niemożliwą do usunięcia wadą uniemożliwiającą zawarcie niepodlegającej unieważnieniu umowy w sprawie zamówienia publicznego."
            Tego się najbardziej obawiają prawnicy.
            Gdyby szanowna komisja dopuściła do składania ofert więcej wykonawców, np: 7-8 problemu by nie było, gdyby szanowna komisja przesunęła o kilka dni (a wiedziała o sprawie w sądzie) otworzenie ofert, sprawy by również nie było.
            Wygląda to tak, jakby PLK i PKP za wszelką cenę chciały uwalić inwestycję z nieswojej winy. Można przecież i tak.
            • Gość: niestety uczestnik Re: Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z me IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.11, 22:58
              teraz PKP PLK wraca do etapu oceny wniosków. I znowu mamy 5 wykonawców. Tylko zamiast POL-AQUY jest Warbud. Gdyby od samego początku komisja oceniała wnioski zgodnie z tym co sama określiła w specyfikacji/ogłoszeniu, a nie wprowadzała własnych "interpretacji", to dworzec mógłby się już wyłaniać z ziemi. A wystarczyło tylko dopuścić 20 wykonawców, jak pozwala ustawa i byłoby ok. Bez protestów, odwołań i sądu.
    • Gość: Mark Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z mega... IP: *.toya.net.pl 22.04.11, 20:12
      Ministrze Grabarczyk.....nie przyjeżdża Pan ze swoimi "przydupasami" z PO i nie podnosi Pan triumfalnie kciuka....?????Nie ma Pana gdy są problemy....???????Tylko otwierać Pan umie i najczęściej to przy budowie czego i Pan i Pana zausznicy mieli najmniejszy udział.......
      • Gość: jan ek Grabarczyk powinien tu być IP: *.toya.net.pl 22.04.11, 23:10
        zawsze, gdy tylko pojawiają się problemy. Wtedy byśmy go zapewne docenili. Ale chowanie głowy w piasek jest nadal modne.
    • Gość: aaaa POL-AQUA miałem z nimi do czynienia na jednej z IP: *.rzeszow.vectranet.pl 22.04.11, 20:25
      budów. ludzie z łapanki, złodziejstwo i pijaństwo
      • Gość: brrr Re: POL-AQUA miałem z nimi do czynienia na jednej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.11, 20:45
        A czego się spodziewaliście. Kolej przez lata symbol niemożności, rozbita na dziesiątki spółek aby sprawniej niż Jezus pomnożyć stołki dla swoich kolesi zaplanowała wielomiliardowe inwestycje w całym kraju. Śmiech na sali i wybory. Ostatnio geniusze kolejowi lansują tezę o kolejach dużej prędkości, czyli 120km/h - nic dodać nic ująć gdy normalna prędkość w Eiropie jawi im się jako duża prędkość.
    • Gość: mirekso Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z mega... IP: *.150.155.237.internetia.net.pl 22.04.11, 20:54
      Osatni akapit udowadnia tylko że autor tego pieknego artykułu jest idiotą
    • Gość: Kagan Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z mega... IP: *.dsl.telepac.pt 22.04.11, 20:54
      Po co nam ta Unia i prywatyzacja? Gierek wybudowal CMK i Dworzec Centralny w Warszawie bez Unii i bez korupcjogennych przetargow.
      • Gość: Magda Re: Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z me IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.11, 23:27
        > Po co nam ta Unia i prywatyzacja? Gierek wybudowal CMK i Dworzec Centralny w
        > Warszawie bez Unii i bez korupcjogennych przetargow.

Na kredyt - albo drukując pieniądze bez pokrycia - to można wszystko zbudować.
        • Gość: jan ek My kredytem spłacamy kredyty a nie budujemy IP: *.toya.net.pl 22.04.11, 23:36
          Jest źle w Łodzi, to widać, a tu kara za karą nam przybywa.
    • Gość: chrabia Re: Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z me IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.11, 21:04
      no coz, 'wielka dziura Zdanowskiej' - to nie brzmi zbyt dumnie dla pani Prezydent...
    • arahat1 brakuje kasy na swiatynie opatrznosci a ci chca 22.04.11, 21:09
      nowy dworzec!! co za bezszczelnosc!!!
      widac ze kropownicki juz nie rozdaje kasiorki...

buddha.blog.onet.pl/
    • ukos Polak potrafi - wszystko rozj..ać 22.04.11, 21:19
      I chyba tylko to.
      • Gość: juleczek Placki na święta są a Hac nadal kracze IP: 213.77.117.* 22.04.11, 21:43
        P.S.. Placki na święta już są a Hac jak krakała tak kracze. Znajdź sobie Kobieto faceta z uśmiechem na twarzy i spójrz na świat optymistycznie.

Tymczasem dziekujemy Pani - do tej pory krakała Pani na własnym podwórku, teraz dzieki Pani pesymizmowi Łódź znalazła sie na ogólnopolskim forum. Zamiast wspierać działania - Pani snuje mętne teorie i kracze, kracze....i kto jeszcze chciał inwestować to po serii takich (żeby jeszcze prawdziwych) artykułów - ominie to miasto szerokim łukiem.

P.S. Drugą Marzanną i tak Droga Pani nie zostaniesz - tamta kracze ale ma pojecie o dziennikarstwie.. Pani do tego zawodu jest ciągle daleko....
        Jakże nisko upadła Wyborcza - przecież chyba większość dziennikarzy tam pracujących nie ma doświadczenie dłuższego niż 3-4 lata... smutne...
    • ww_lodz Łódź zostanie z wielką dziurą ? Co dalej z mega... 22.04.11, 21:57
      Gazeto, nie idźcie tą drogą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka