Dodaj do ulubionych

Ciekawe fotografie

02.03.02, 19:37
Drodzy Forumowicze!
Gdy tak pracuję sobie na komputerze (i zaglądam od czasu do czasu na Forum)
moją uwagę odwraca często stojąca w ramce na biurku fotografia - pamiątka.
Została ona wykonana w lipcu ubiegłego roku i przedstawia... mnie, siedzącego
na samym szczycie Świnicy (Tatry - 2301 m n.p.m.)

A czy Wy macie gdzieś w pobliżu jakieś ciekawe fotografie?
(pomijając zdjęcia najbliższych - choć i te mogą być ciekawe :))

P.S.
Zagadka - co znajduje się na samym szczycie w/w wzniesienia?
Obserwuj wątek
    • Gość: stv Re: Ciekawe fotografie IP: *.toya.net.pl 02.03.02, 19:53
      unikorn napisał(a):

> P.S.
      > Zagadka - co znajduje się na samym szczycie w/w wzniesienia?

puszka !
      :)
      pozdrawiam

też gdzieś tu mam zdjęcie ze Świnicy...
      ...o! jest!

• Gość: Ixtlilto Re: Ciekawe fotografie IP: *.tvsat364.lodz.pl 02.03.02, 20:09
        właśnie nie wiedziałam jak to nazwać... taka większa puszka z kijkiem... :)

pozdroofka dla tych co byli na Świnicy, Ixtlilto
        • michal.ch Re: Ciekawe fotografie 02.03.02, 20:15
          A winda tam jest? Jak nie to nie jadę. :-)

Oczywiście żartuję. Kocham łażenie po górach. Najlepiej gdy jest jak najmniej
          techniki (no, za wyjątkiem istniejących zabytków typu kolejka linowa na
          Kasprowy, która jest już trwałą częścią krajobrazu Tatr).
          • Gość: Ixtlilto Wątek górski :)) IP: *.tvsat364.lodz.pl 02.03.02, 20:23
            michał, czasem bez tej techniki nie wejdziesz... Jest kilka szczytów, na które
            bez linek, grabinek lub nawet uprzęży nie da się wejść.

pozdroofka, Ixtlilto, ceper
            • michal.ch Re: Wątek górski :)) 02.03.02, 20:37
              Ale mi chodziło o "technikę zaawansowaną" typu wyciągi, kolejki itp. Bez linki
              nie ruszam się w góry.
          • Gość: flip Re: Ciekawe fotografie IP: *.p.lodz.pl 03.03.02, 20:35
            Ta... - a Pilatus czym bylby bez Pilatusbahn, najstromciejszej zebatki na
            swiecie? A Jungfrau bez Jungfraubahn najwyzszej kolejki w Europie?? Itd, itp...
            Budujcie kolejki, dziewczeta.
            Budujcie - do jasnej cholery!
        • unikorn Re: Ciekawe fotografie 02.03.02, 20:17
          Gość portalu: Ixtlilto napisał(a):
          > właśnie nie wiedziałam jak to nazwać... taka większa puszka z kijkiem... :)
          > pozdroofka dla tych co byli na Świnicy, Ixtlilto

Właśnie miałem odpisać poprzednikowi, ale Twój wpis jest jeszcze lepszy...
          Fakt, rzeczywiście na końcu tego "kijka" jest coś na kształt puszki, ale
          ta "instalacja" :) spełnia określoną rolę. Zresztą tablica TOPR-u na ścianie
          (chyba północnej) wzniesienia powinna być najlepszą podpowiedzią...

Pozdrawiam Cię Ixtlilto!
          (a także wszystkich co byli - lub będą, być może w maju :) - na Świnicy)

Aha, zagadka #2 (teraz to już będzie formalność):
          Jaką funkcję pełni owa instalacja?
          • Gość: Ixtlilto Re: Ciekawe fotografie (zagadka 2#) IP: *.tvsat364.lodz.pl 02.03.02, 20:21
            odp. 2# może to cos ala piorunochron? nie wiem...
            • Gość: Ixtlilto Re: Ciekawe fotografie (zagadka 2#) IP: *.tvsat364.lodz.pl 02.03.02, 20:37
              drugi wariant odpowiedzi: czy ta puszka to nie pochodnia, lub stojak na
              pochodnię?
              • Gość: Ixtlilto Re: Ciekawe fotografie (zagadka 2#) IP: *.tvsat364.lodz.pl 02.03.02, 20:50
                trzeci wariant odpowiedzi (podpowiedziany przez mojego wujka-zapaleńca): "może
                ta puszka to spluwaczka, żeby nie zaśmiecać TPN-u"
                • unikorn Re: Ciekawe fotografie (zagadka 2#) 02.03.02, 20:57
                  To ja bym chciał zobaczyć, jak wujaszek spluwa do tej puszeczki...
                  Bądź co bądź, musiałby się nieźle pogimnastykować :)
                  • Gość: Ixtlilto Re: Ciekawe fotografie (zagadka 2#) IP: *.tvsat364.lodz.pl 02.03.02, 21:01
                    wujek jest wysoki :))
            • unikorn Re: Ciekawe fotografie (zagadka 2#) 02.03.02, 20:44
              > odp. 2# może to cos ala piorunochron? nie wiem...

Brawo!!! And the winner is... IXTLILTO!!!
              Tak, jest to coś na zasadzie piorunochronu. Jak wiadomo pioruny lubią walić w
              okolice Świnicy, a cyt.: "Przebywanie w czasie burzy grozi śmiercią".

W nagrodę możemy się wybrać na wspólne wędrówki bo tatrzańskich grzbietach w
              długi majowy weekend.

P.S. Kiedy zostało zrobione to zdjęcie, pogoda nie była najpiękniejsza...
              Już za Pośrednią Turnią niebo zrobiło się nieciekawe (ciemne, ciężkie chmury
              od słowackiej strony), ale nie można było zawrócić, będąc tak blisko.
              Potem już tylko parę klamerek, łańcuszków i już jesteśmy na szczycie z jednym z
              najpiękniejszych widoków na Tatry Słowackie, jak i nasze (i Zachodnie i
              Wysokie).

P.S.2: Nie, to nie na pochodnię :)
              • Gość: Ixtlilto Re: Ciekawe fotografie (zagadka 2#) IP: *.tvsat364.lodz.pl 02.03.02, 21:00
                unikorn napisał:

> Brawo!!! And the winner is... IXTLILTO!!! [...]
                > W nagrodę możemy się wybrać na wspólne wędrówki bo tatrzańskich grzbietach w
                > długi majowy weekend.
                Hmm... bardzo kusząca propozycja... zaważywszy na fakt, że 8 maja mam maturę :)

> P.S. Kiedy zostało zrobione to zdjęcie, pogoda nie była najpiękniejsza...
                HIhi.. kiedy ja wchodziłam było słońce. Upalne początki lipca, a nad zmarzłym
                stawem, tuż przed podejściem na zawrat: leżał śnieg :))) ALe słoneczko ładnie
                grzało i widoczność była całkiem dobra. NIe zapomnę koloru nieba: powyżej smogu-
                prawdziwy błękit!

> P.S.2: Nie, to nie na pochodnię :)
                a spluwaczka? :)))))

pozdroofka, Ixtlilto
                • unikorn Re: Ciekawe fotografie (zagadka 2#) 02.03.02, 21:12

> unikorn napisał:
                  > > P.S.2: Nie, to nie na pochodnię :)

> a spluwaczka? :)))))

Jak już wszyscy wiemy, to nie spluwaczka.
                  Wujek jest wysoki? Ja też do najniższych nie należę, a mimo to, pomimo iż rurka
                  jest pod kątem, splunąć do niej nie byłoby mi łatwo. Poza tym po co tam pluć?

Pozdrawiam Ciebie i wujka (i całą resztę rodziny także:))
                  • Gość: Ixtlilto Re: Ciekawe fotografie IP: *.tvsat364.lodz.pl 02.03.02, 21:21
                    Po co pluć? Żeby TPN-u nie zaśmiecać na szlaku :)))

pozdroofka, Ixtlilto

ps. ciekawych fotografii przy biurku nie mam, ale na szafce stoi:
                    Ixtlilto w wieku lat 3, oraz wystawa czasowa: Ixtlilto i koleżanka na
                    100dniówce, Ixtlilto i koleżanka i kolega na 100dniówce.
                    • michal.ch Re: Ciekawe fotografie 02.03.02, 21:28
                      Ja mam na biurku inną kolekcję (czekającą na powkładanie do stosownych albumów).
                      Na lewo dwa zestawy zdjęć z tramwajami, pośrodku 3 zestawy zdjęć z tramwajami,
                      po prawo pomiszanych xx zestawów z ... tym razem fotkami Łodzi (bez
                      tramwajów). :-)
                • zamek Re: Ciekawe fotografie (zagadka 2#) 03.03.02, 12:59
                  A ja byłem na Świnicy 2 razy i za każdym razem miałem
                  chmury, że hej. Za pierwszym to w ogóle samo mleko i
                  nic więcej, a za drugim widok kończył się na Zadnich
                  stawach - Gąsienicowym z jednej, a Polskim z drugiej.
                  Za to był wtedy mróz (mimo sierpnia), łańcuchy na
                  podejściu od Zawratu parzyły, a na samym wierzchołku
                  każda trawka miała elegancką własną chorągiewkę z
                  nawianego szronu. O śniegu w żlebie z Wrótek już nie
                  wspominam, bo to chyba oczywiste...
                  Pozdrawiam
                  • tulka Re: Ciekawe fotografie (zagadka 2#) 03.03.02, 13:09
                    Byłam na Świnicy kilka razy, ale ostatnio już się nnie wybrałam. Znajomi
                    opowiadali, że podchodzili tam w kolejce. A przed nimi szła pani w chińskich
                    tenisówkach i pan z reklamówką w dłoni :-(
                    • michal.ch Re: Ciekawe fotografie (zagadka 2#) 03.03.02, 16:01
                      Co za debile próbują zdobywać szczyty z reklamówkami w rękach i w "gumowych
                      sandałkach"?!
                      • unikorn Co za debile 04.03.02, 06:56
                        To jeszcze nic!
                        Kiedy ja schodziłem Zawratowym Żlebem (z Zawratu oczywiście)w stronę Czarnego
                        Stawu Gąsiennicowego, pogoda już była naprawdę nieciekawa - jak pisałem od
                        słowackiej strony waliły takie chmury, że hej. Na zawracie poznałem taternika z
                        Konina, który chciał iść na Kozi Wierch (szedł w/w żlebem w górę) ale ze
                        względu na pogodę zdecydował się zawrócić. Schodziliśmy więc razem w dół i
                        mijamy po kolei ludzi, informując o kiepskim stanie pogody (od strony północnej
                        żlebu nie było aż takie straszne niebo, wszystko ładnie widać z Zawratu).
                        Niektórzy od razu mówili, że oni tylko na Zawrat... Ok.
                        Ale patrzymy - idą trzy panny, króciutkie spodenki, króciutkie bluzeczki (temp.
                        ok. 12 stopni), jedna w butach Z OBCASEM (nie, nie - nie na szpilkach, coś jak
                        półbuty), my do nich, że pogoda nieciekawa, od południa burza ciągnie, a one,
                        że to nic, one TYLKO NA ŚWINICĘ...
                        Nie wiem co było dalej, ale pogoda się popsuła, i mam nadzieję, że zawróciły
                        zawczasu.
                        A dzień później dowiedziałem się, że zginął ktoś, schodząc z Koziego Wierchu...
                        Chłopaki zbłądzili we mgle, schodząc Żlebem Kulczyńskiego, a tam jest podobno
                        przepaść i trzeba uważać, by zawczasu skręcić w bok, zanim się zgubi szlak.
                        ...
                        • michal.ch Re: Co za debile 04.03.02, 18:52
                          Przyjechali ludzie "z miasta" i rządzą. Ale zapominają, że góry to nie miasto.
                          Tam działa potęga natury.
        • Gość: peter Re: Ciekawe fotografie IP: *.toya.net.pl / 10.0.215.* 03.03.02, 12:53
          Dzieki,potwierdzam bylem w ....styczniu 2000.
          Zachecam do zdobywania Tatr zima.

pozdrawiam peter
    • tulka Re: Ciekawe fotografie 02.03.02, 23:39
      Oj, zdjęć ci u nas dostatek... Nie tylko na biurku. Jesteśmy nimi wręcz
      obstawieni. W zasięgu wzroku:
      1. Ja i Por Borewicz na tle Geirangerfjorden;
      2. Nasze zdjęcie ślubne;
      3. Porucznik i ja na deptaku w Garruchy w Hiszpanii;
      4. Porucznik i ja przed domem zdrojowym w Krynicy;
      5. Porucznik przenoszący mnie przez próg;
      6. Nasza suczka Feta;
      7. Ja i porucznik na osiemnastce jego koleżanki z klasy, gdzie się poznaliśmy;
      8. Ja i porucznik na plaży w Hiszpanii.
      Ufff... To jeden pokój. Może kiedyś opiszę zdjęcia, które stoją i wiszą w
      drugim (tam akurat jest więcej zdjęć z gór)

Pozdrawiam
      Tulka- fotomaniaczka, żona Por. Borewicza- fotomaniaka :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka