Dodaj do ulubionych

Autobusy obok Tesco (os. Milionowa)

IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 26.05.04, 20:14
Doskonałym pomysłem okazało się skierowanie autobusów 75 na Widzewską, pod
Tesco. Wiele osób specjalnie czeka na ten autobus, żeby dojechać na osiedle
Milionowa (koło Kościoła, tzw. Górka Widzewska). Szkoda tylko, że nikt nie
odważył się skierować autobusu dalej ulicą Widzewską. Szkoda, że tak duże
osiedle nie ma linii autobusowej kursującej w obu kierunkach. A przecież to
takie proste:

Wariant I - najlepszy
Autobus 85 skręca w Widzewską, jedzie prosto aż do Przybyszewskiego, potem
Puszkina, Rokicińską i dalej właściwą trasą. 75 jedzie prosto Rokicińską.

Wariant II - ciekawy
Autobus 96 skręca z Przybyszewskiego w Widzewską. Jedzie nią do Rokcińskiej,
potem skręca w Puszkina i dalej Przybyszewskiego na Janów. 75 jeździ jak
dotychczas.

Wariant III - najtrudniejszy
Tworzymy linię 64A z pętlą Widzewska - Milionowa (da się zrobić taką jak ma
na Kurczakach 52 - wystarszy wylać asfalt na rogu, vis a vis szkoły, jeden
autobus (zwłaszcza krótki) się zmieści. Poza tym normalna linia 64 na
dotychczasowej trasie. 64A byłby oznaczany co trzeci kurs.

Wariant IV - najprostszy.
Autobus 75 skręca w Widzewską, jedzie nią do Przybyszewskiego, potem Puszkina
i na krańcówkę Rokicińska (zmiana w obu kierunkach jazdy) - trzeba dodać
jedną brygadę poza szczytem.

Wydaje mi się, że skoro na Chojnach można puścić autobusy środkiem osiedla,
to i na Widzewie coś takiego byłoby możliwe i jak sądze uzasadnione. Wierzcie
mi, że Widzewska stała się od czasu uruchomienia Tesco prawdziwą autostradą :)

A, najważniejsze. Przystanki na Widzewskiej przy szkole, w kier. Lodowej
również w miejscu gdzie rozpoczyna sie boisko szkolne.
Obserwuj wątek
    • geograf Re: Autobusy obok Tesco (os. Milionowa) 26.05.04, 20:58
      z tego co pamiętam, to kiedyś były plany (po przystosowaniu Lodowej na północ od Przybyszewskiego), aby zmienić trasę 75: ...-Tatrzańska-Przybyszewskiego-Lodowa-Widzewska-Rokicińska-Puszkina.
      Plany były (wg mnie trasa była zła..), ale jak widać na razie nie szykują się do wykorzystania tamtego odcinka. W zasadzie trudno jest wymyśleć linię zdolną do obsługi tejże trasy...przynajmniej w moim odczuciu
      • Gość: J.S. 82 IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 27.05.04, 00:48
        Kiedys Lodowa mialo jezdzic 82 (zamiast Niciarnianej)
      • teufel DLA STATYSTYKI!! 28.05.04, 18:36
        98 - Puszkina/Przyjaźni - 18.20 - Wysiadło 14 osób a wsiadło 7.
        • teufel Re: DLA STATYSTYKI!! 28.05.04, 18:37
          Sorry to miało na dół spaść!!
      • Gość: Berdzio do wszystkich krytykow tego pomyslu IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 28.05.04, 23:16
        Mam wrazenie szukacie problemu tam gdzie go nie ma. Zarzucacie mieszkancom tego
        osiedla ze uprawiaja prywate. Wiec powiedzcie nam malkontenci, kto powinien
        agitowac za ta linia? Chyba nie mieszkancy Retkini czy Teofilowa? To jasne ze
        kazdy stara sie zwrocic uwage na swoje problemy, przeciez mamy demokracje.
        Niemniej dziwi mnie wasz brak zyczliwosci.

jest problem - jest rada. Oto moj pomysl

82 - jedzie przez Widzewska i Lodowa do Przybyszewskiego
        55 - z Przybyszewskiego pojedzie Niciarniana potem Pilsudskiego do Puszkina,
        dalej dotychczasowa trasa
        55A - bez zmian

75,85,96,64,99,69 - takze bez zmian.

Same zalety:
        - osiedle ma linie (i niemalze do samego centrum)
        - Puszkina ma kolejny autobus
        - Najwazniejsze linie bez zmian
        - "Martwa" Niciarniana ma dobry kontakt z Janowem i Olechowem

Z uklonami!
        Berdzio
        • Gość: plastik Re: do wszystkich krytykow tego pomyslu IP: 212.191.201.* 29.05.04, 12:25
          > Mam wrazenie szukacie problemu tam gdzie go nie ma. Zarzucacie mieszkancom
          tego
          > osiedla ze uprawiaja prywate. Wiec powiedzcie nam malkontenci, kto powinien
          > agitowac za ta linia? Chyba nie mieszkancy Retkini czy Teofilowa?

100 % racji

> 82 - jedzie przez Widzewska i Lodowa do Przybyszewskiego
          > 55 - z Przybyszewskiego pojedzie Niciarniana potem Pilsudskiego do Puszkina,
          > dalej dotychczasowa trasa
          > 55A - bez zmian
          >
          > 75,85,96,64,99,69 - takze bez zmian.

chyba 98 a nie 99?
          Poza tym w zasadzie ok. Najmoadzejszy z dotychczasowych pomyslow. I tak 82
          mialo wg planow jezdzic tym odcinkiem. Nie udalo sie, bo protestowali ludzie
          pracujacy na Niciarce. Ale jak damy im 55, to zero podstaw do protestow.

> Same zalety:

Tylko jedna wada - konserwatyzm zarzadu MPK. Zrzucmy sie na mieszkanie w nowych
          blokach kolo SP nr 200 dla kogos z rodziny Presesa i mamy nie tylko autobus na
          Widzewskiej i Lodowej ale takze tramwaj na Alei Przyjazni.

> Z uklonami!
          > Berdzio

Ja tez sie nisko klaniam
    • Gość: michał_k Re: Autobusy obok Tesco (os. Milionowa) IP: *.toya.net.pl 26.05.04, 23:39
      Z Widzewską jest ten problem, że odcinek od Tesco do Przybyszewskiego jest
      strasznie wąski i pokręcony. nie bardzo wiem jak autobus szczególnie przegubowy
      będzie manewrował na tym odcinku.
      • Gość: lukasz lewandowski 85 to najlepszy pomysl IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 27.05.04, 08:48
        Wiesz... Duzo jest takich waskich odcinkow na ktorych jezdza autobusy. Pierwszy
        z brzegu, Rokicinska za Augustowem. Ja wiem, wiem, to bedzie modernizowane i
        poszerzane, ale poki co przegubowce jezdza i jakos sie mijaja. Drugi to
        Zakladowa za Hetmanska. Wcale Widzewska nie jest wezsza. Zwroc uwage, ze
        pobocza sa na Widzewskiej miekkie i mozna je utwardzil latwo na zatoczki dla MPK

Mnie sie najbardziej podoba pomysl z linia 85. Powinno sie ja puscic Widzewska
        i Lodowa w obu kierunkach a pozniej Puszkina i dopiero Rokicinska. To osiedle
        rzeczywiscie kuleje komunikacyjnie, mozna ukrasc jedna linie ktora jezdzi
        prosto, nic sie nie stanie, wezmy tez pod uwage ze jezdza tamtedy liczne
        tramwaje. Jakby puscic 85 Lodowa i Przybyszewskiego to jest jeszcze jedna
        korzysc, mianowicie cmentarz. Mysle ze kazdy kurs sie wydluzy o jakies 6 minut
        a to jest w sumie niewiele.

Panie Wasowicz, zrob Pan cos dobrego dla ludzi!
        • paudys Re: 85 to najlepszy pomysl 27.05.04, 09:29
          Bzdura totalna, w ogóle nie wiem kto się zgodził żeby miejski autobus zjeżdżał z
          trasy i podwoził ludzi pod drzwi supermarketu, od tego są marketowe darmowe
          autobusy. Może w ogóle puścimy wszystkie linie łacznie z tramwajami pod Tesco i
          inne tulipany? Będziemy wstawać pół godziny wcześniej żeby dojechać do pracy ale
          za to ile atrakcji po drodze zobaczymy.
          • Gość: lukasz lewandowski Re: 85 to najlepszy pomysl IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 27.05.04, 10:08
            Nieuwaznie czytasz!

Tu nie chodzi o podwozenie pod hipermarket, a zapewnienie autobusu mieszkancom
            duzego i wciaz rozrastajacego sie osiedla. Jesli mieszkasz na Al.Kosciuszki czy
            na Zgierskiej to pewnie zwisa Ci to ze jakies osiedle nie ma autobusu mimo ze
            wiekszosc innych ma.

Zaraz powiesz ze mozna autobusy jadace na Janow puscic Rokicinska, bo kto by je
            tam na Osiedle Zakladowa wysylal, przeciez mozna sie piechota przejsc pod OBI.
          • geograf Re: 85 to najlepszy pomysl 28.05.04, 21:37
            1. z tego co pamiętam, to TESCO nie tylko wybudowało na swoim terenie rpzystanek,ale i coś nie coś zapłaciło (płaci?) za taką korektę trasy...podobnie zresztą jak M1 -zapłaciło za wydłużenie tras 81 i 87....

2. czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby puszczenie-jeśli już-82 Widzewską,zamiast Niciarnianej?po Niciarnianej równie dobrze mogłoby jeździć 75 i tak jadące prawie puste Rokicińską..
    • Gość: mrZ Re: Autobusy obok Tesco (os. Milionowa) IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 27.05.04, 11:29
      Najlepszy wariant 4. I niewiele trzeba zmienic...
      • kamil.lisiecki Propozycja Kamila 27.05.04, 15:30
        Moja propozycja jest taka. Jako że po reformie komunikacyjnej w 2001 roku
        wielu mieszkańców osiedla Chrobrego narzekało ze zabrano im linię 85 narzekało,
        moja propozycja jest taka. Linia 85, trasa Czajkowskiego - Dw. Pólnocny. Trasa -
        Czajkowskiego, przybyszewskiego, Lodowa, Widzewska, Wałowa, i dalej taką trasą
        jak teraz. Linia 75. Trasa taka jak teraz oprócz "kręcenia wokól tesco" i
        przedłużamy ją na Janów prosto Rokicińską i zapłniamy lukę po 64. Linia 64
        powinna jeździć tak jak kiedyś z Dąbrowy na Pólnocny. Proponują trasę -
        Felińskiego/ Kruczkowskiego , Gojawiczyńskiej, Dąbrowskiego, Lodowa,
        Widzewska "kręci koło tesco" Rokicińska i taką trasą jak teraz do Pólnocnego. I
        w ten sposób mamy jeszcze jedno wolne miejsce na Pętli Rokicińska.
        Zapraszam do dyskusji. Kamil
        What is love?? Baby don't hurt me, no more!!
        • Gość: slavo propozycja Slawka IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 27.05.04, 16:21
          Calkiem dobry pomysl... Ja bym jednak odrobine zmienil:

75 - z pominieciem Tesco na Janow
          64 - Do Niciarnianej bez zmian a dalej Niciarnianą (prosto)-Przybyszewskiego-
          Lodowa-Dabrowskiego-Felinskiego-Gojawiczynskiej
          64A- dojezdza tylko do Lodowej (dawna krancowka 69 albo specjalnie stworzona
          petla na placu obok szkoly (jest tam odpwoeidnio duzo zachwaszczonego miejsca)
          85 - skreca w Prawo w Puszkina-Przybyszewskiego-Augustow-Rokicinska-Janow
          82 - prosto Pilsudskiego-Walowa-Widzewska-(jadac w kierunku Janowa skreca kolo
          Tesco)-Lodowa-Przybyszewskiego-dalej wlasciwa trasa.

Mysle ze 64 jadace Niciarniana szybciej przemierzy odcinek do Lodowej i tym
          samym bedzie to szybkie polaczenie Baluty-Dabrowa. Natomiast 82 jesli pojedzie
          przez Widzewska da temu nieszczesnemu osiedlu polaczenie z Centrum miasta. Na
          Czajkowskiego nic nie bedzie zakrecac ale przejezdzac tam bedzie tez 85, wiec
          mieszkancy dostaja inne polaczenie z Balutami.

64 - w niedziele nie kursuje. W dni powszednie co 3-ci kurs.
          64A- przez caly tydzien.

I tak oto dodajac raptem 4 autobusy (trzy na 64, jeden na 75) mamy calkiem
          fajnie rozwiazanie opuszczonego przez MPK osiedla Widzewska-Lodowa.
          • Gość: slavo Re: prop. Slawka - POPRAWKA IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 27.05.04, 16:46
            No wlasnie, tak sie zapatrzylem na propozycje Kamila ze sie troche
            zasugerowalem. Oczywiscie 64A w tej sytuacji moze miec krancowke tylko na
            Lodowej bo przez Widzewska by nie jechala.
          • prawy propozycja Prawego 27.05.04, 22:07
            No niestety nie całkiem dobry to pomysł.
            Wszyscy sugerujecie się przebiegiem linii a nie zastanawiacia się nad
            potrzebami mieszkańców i dokąd oni moga korzystając z tych linii dojechać.

Teraz pokrytykuję a później zaproponuję swoje rozwiązanie:
            > 75 - z pominieciem Tesco na Janow
            po co ?
            i tak od skrzyżowania marszałków jeździ prawie puste
            z janowa na dąbrowę nikt nie będzie jechał przez piłsudskiego bo to jakby do
            Poznania przez Gdańsk a jeśli będę chciał jechać dalej to pojadę sobie 55 lub
            96 i na tatrzańskiej się przesiądę i tak będę szybciej

> 64 - Do Niciarnianej bez zmian a dalej Niciarnianą (prosto)-Przybyszewskiego-
            > Lodowa-Dabrowskiego-Felinskiego-Gojawiczynskiej
            też po co ?
            cały dowcip z 64 polega na tym że wiezie ono ludzi z Widzewa przez Stoki na
            Brzezińską (m.in M1)
            a teraz zabierasz ten autobus osiedlu

> 85 - skreca w Prawo w Puszkina-Przybyszewskiego-Augustow-Rokicinska-Janow
            od skrzyżowania marszałków będzie się pokrywało z 98

> 82 - prosto Pilsudskiego-Walowa-Widzewska-(jadac w kierunku Janowa skreca
            kolo Tesco)-Lodowa-Przybyszewskiego-dalej wlasciwa trasa.
            no można... tylko co powiedzą na to pracujące na Niciarnianej osoby.

A teraz moje propozycje:
            75 - z Chojen do Tatrzańskiej/Przybyszewskiego bez zmian a dalej -
            Przybyszewskiego - Lodowa - Wałowa - Rokicińska - Augustów - Przybyszewskiego.
            55A - z Obywatelskiej do Przybyszewskiego/Niciarniana bez zmian a dalej -
            Niciarniana - Piłsudskiego - Wałowa - Lodowa - Przybyszewskiego i dalej na
            Janów.
            Reszta linii bez jakichkolwiek zmian !!!

Dlaczego tak ?
            Ludzie z Dąbrowy i Zarzewa dość szybko mogą się dostać na Widzew, poza tym
            autobusy przejeżdżają obok dwóch marketów stanowiących swoiste miejsce
            pielgrzymek dla mieszkańców tej okolicy
            • Gość: francesco Prawy ma racje!!! IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 27.05.04, 23:11
              75 nie musi jechac Smiglego Rydza, to jest tylko strata czasu! Kto che jechac
              do Pilsudskiego pojedzie 70, a kto che na Widzew powinien miec szanse dostac
              sie tam szybciej. Niech 75 jedzie Przybyszewskiego, Lodowa, Walowa i
              Pilsudskiego. Do tego zwiekszy sie czestotliwosc.

Widzewska i Lodowa powinna tez pojechac linia 85. Potem Przybyszewskiego,
              Puszkina, Rokicinska i Janow. Mozna dodac jedna brygade odjeta z linii 75.

55A powinno jezdzic normalnie.
              • Gość: tomaszek Re: Prawy ma racje!!! IP: *.lnet.pl 27.05.04, 23:25
                ale jezli tak, to jakas linia z dąbrowy w rejon piłsudskiego/geant powinna być,
                proponuje np. wydłużyć 54 i 54A od piłsudskiego trasą 75 na dąbrowę, a 75 z
                przybyszewskiego do lodowej
                • Gość: karvia Re: Prawy ma racje!!! IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 27.05.04, 23:41
                  I to jest wlasnie problem. Nikt nie wydluzy o tyle kilometrow 54(54A)

Dlatego lepiej zostawic 75 jak jest i na osiedle Widzewska/Lodowa skierowac 98.

>*Duzo bylo pomyslow ale moim zdaniem najlepszy jest najmniej zmieniajacy
                  >dzisiejszy uklad. 98 zamiast Puszkina jedzie Widzewska i Lodowa, potem
                  >Przybyszewskiego i dalej jak teraz.
                  >
                  >*Druga zmiana: 75 jedzie prosto (omija Tesco) do Rokicinskiej
                  >
                  >*EWENTUALNIE Trzecia zmiana: 90 startuje z Czajkowskiego dalej Puszkina,
                  >Rokicinska i obecna trasa (male wydluzenie linii jadacej w kierunku Selgrosu i
                  >OBI rekompensata za inna trase autobusow 98).
                  >
                  >Brak 98 na Puszkina nie bedzie tragedia, jezdzi tamtedy tramwaj, a dokładnie
                  >>tak jak dzisiejsze 98 jedzie tez bus "za złotowke".

tak to moim zdaniem warto pozmieniac...
    • Gość: LUC XP Re: Autobusy obok Tesco (os. Milionowa) IP: *.lodz.mm.pl 27.05.04, 16:36
      A nie wystarczy Autobus linii Tesco który by jeżdził przez
      przybyszewskiego,Puszkinię i Rokcińską,tak na około.
      • Gość: slavo Re: Autobusy obok Tesco (os. Milionowa) IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 27.05.04, 16:41
        Kupisz sobie? Nie chodzi o dowóz do tesco tylko przeprowadzenie przez to
        osiedle jakiejś sensownej linii prowadzacej do centrum.
    • Gość: francesco Jedno jest pewne - potrzebny jest tam bus! IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 27.05.04, 23:16
      jak w temacie.

Mozna sie spierac ktora linia, ale cos trzeba tam puscic. Najlepiej jednak cos
      w kierunku centrum.
      • Gość: karvia Re: Jedno jest pewne - potrzebny jest tam bus! IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 27.05.04, 23:34
        No potrzebny...

Dziwne ze ten odcinek tak "po macoszemu traktuja".

*Duzo bylo pomyslow ale moim zdaniem najlepszy jest najmniej zmieniajacy
        dzisiejszy uklad. 98 zamiast Puszkina jedzie Widzewska i Lodowa, potem
        Przybyszewskiego i dalej jak teraz.

*Druga zmiana: 75 jedzie prosto (omija Tesco) do Rokicinskiej

*EWENTUALNIE Trzecia zmiana: 90 startuje z Czajkowskiego dalej Puszkina,
        Rokicinska i obecna trasa (male wydluzenie linii jadacej w kierunku Selgrosu i
        OBI rekompensata za inna trase autobusow 98).

Brak 98 na Puszkina nie bedzie tragedia, jezdzi tamtedy tramwaj, a dokładnie
        tak jak dzisiejsze 98 jedzie tez bus "za złotowke".
        • teufel Re: Jedno jest pewne - potrzebny jest tam bus! 28.05.04, 08:11
          Chyba, żartujesz. 98 musi zostać na Puszkina!! Już teraz dużo osób przesiada
          się z tramwajów i autobusów na 98 lub 3. Co więcej ja uważam, że 75 powinno
          jeźdźić Puszkina do Czajkowskiego.
        • teufel Re: Jedno jest pewne - potrzebny jest tam bus! 28.05.04, 08:14
          > Brak 98 na Puszkina nie bedzie tragedia, jezdzi tamtedy tramwaj, a dokładnie
          > tak jak dzisiejsze 98 jedzie tez bus "za złotowke".

Jak żes taki mądry to puść linie za 1zł Widzewską. Pojedź sobie chodź raz 98 i
          zobacz ile osób wysiadana na przystanku Puszkina/Przyjaźni.
          • Gość: karvia Re: Jedno jest pewne - potrzebny jest tam bus! IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 28.05.04, 08:32
            Zrobiles ze mnie faceta - bardzo dziekuje :-))))

To niech 75 jezdzi do Czajkowskiego, ale 98 musi przejezdzac Widzewska. Z tego
            co pamietam poprzednia reforma byla konstruowana tak, zeby autobus dojezdzal
            tam gdzie nie moze wjechac tramwaj. Jezeli Ty masz watpliwosci czy pomysl z
            linia autobusowa na odcinku Walowa-Widzewska-Lodowa jest trafiony, to zrob
            sobie spacerek ta trasa, zaczynajac od przystanku przy Statoil na Pilsudskiego.

Caluski, Dorota
            • teufel Re: Jedno jest pewne - potrzebny jest tam bus! 28.05.04, 08:35
              Gość portalu: karvia napisał(a):

> Zrobiles ze mnie faceta - bardzo dziekuje :-))))
              ------
              Sorry

> To niech 75 jezdzi do Czajkowskiego, ale 98 musi przejezdzac Widzewska. Z
              tego
              > co pamietam poprzednia reforma byla konstruowana tak, zeby autobus dojezdzal
              > tam gdzie nie moze wjechac tramwaj. Jezeli Ty masz watpliwosci czy pomysl z
              > linia autobusowa na odcinku Walowa-Widzewska-Lodowa jest trafiony, to zrob
              > sobie spacerek ta trasa, zaczynajac od przystanku przy Statoil na
              Pilsudskiego.
              >

1. Na Przybyszewskiego jest dużo autobusów i tramwaj.
              2. Do Tsco jeźdźi 75.
              3. Z Tesco wyjezdzają 3 Tescobusy.

> Caluski, Dorota

<zawstydzony>
              • Gość: karvia Re: Jedno jest pewne - potrzebny jest tam bus! IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 28.05.04, 08:46
                Nie rozumiesz istoty rzeczy...

Nie chodzi o dojazd do marketu! Chodzi o polaczenie tego osiedla z centrum.
                Jedna linia poprowadzona tamtedy nie zrobi roznicy innym a mieszkancom tego
                osiedla rozwiaze problem spacerow. Od Przybyszewskiego do Pilsudskiego jest
                kawal drogi, taki sam jak od Zakladowej do Rokicinskiej (czyli Hetmanska).
                Ulatwmy sobie zycie... :-))))
                • teufel Re: Jedno jest pewne - potrzebny jest tam bus! 28.05.04, 08:51
                  1. Ja nie mam nic przeciwko puszczenia linii na Widzewskiej, ale nie 98!!
                  2. Ponieważ ja jestem szczegółowy to napisze, że z Zakładową to róznie bywa
                  tzn. raz jest dalej raz jesl bliżej - Rokicińska idzie trochę na południe:P
                  3. Ludzie mieszkająy na Tansmana też mają daleko:P
                  • Gość: karvia Wiec wymysl cos :-)) IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 28.05.04, 08:56
                    Wiec wymysl swoj pomysl na jakies zmiany. Moze 85?

Ps: Tansmana? No tak, ale pewnych rzeczy nie przeskoczysz. Tansmana nie ma
                    odpowiedniej drogi, a Widzewska tak. (Rozumiem ze to byl taki zaczepny zarcik?)
                    • teufel Re: Wiec wymysl cos :-)) 28.05.04, 09:03
                      Tak sobie teraz pomyślałem. Jak ten autobus ma jechać w stronę centrum. Nie
                      wiem czy przegubowy zmieści się na skręcie z Wałowej w Rokicińską.
                      • Gość: karvia Re: Wiec wymysl cos :-)) IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 28.05.04, 09:14
                        Nie, to nie jest problem. Jedzie wiaduktem i skręca w Rokicinską, tak jak
                        wyjezdza jeden z Tescobusow. Przeguby tez sobie poradza (ktoregos dnia, chyba w
                        wyniku awarii wlasnie stary przegubowy MAN jezdzil na linii Tesco) i wyjechal
                        normalnie.

Naprawde jest ktoredy jechac, kwestia tylko zeby wreszcie wyslano tamtedy jakis
                        autobus.

Prawda? :-))))
                        • teufel Re: Wiec wymysl cos :-)) 28.05.04, 09:21
                          1. Ja osobiscie nie widzialem w Łodzi przegubowego MAN-a
                          2. Proponuję pisanie do MPK zeby puścili autobus linii ............."B"
                          • kamil.lisiecki Teufel, genialne 28.05.04, 10:18
                            Teufel, to nie zastąpi tam potrzeb komunikacyjnych ale to świetny pomysł
                            przedłużyć linię "B" Kopcińskiego - Piłsudskiego - Widzewska - Lodowa -
                            Przybyszewskiego - Czajkowskiego. Ale to linia komercyjna,więc nie bardzo na
                            dojazdy rózne do pracy. Ale mam inny pomysł. co 3 kurs linii 69 puścić Lodowa -
                            Widzewska - Rokicińska. Linia 75 przystanek tam gdzie teraz. Linia 69 na
                            Lodowej od Przybyuszewskiego do Piłsudskiego przystanki : Lodowa -
                            Przybyszewskiego (koło bloków) Lodowa (tam koło szkoły) i Widzewska - Wiejska,
                            tam gdzie teraz 75. Wiem, że linia 69 w taki sposób nie będzie dojeżdżała do
                            centrum. Ale dobrze ułozyć rozkłady zgodnie z rozkładami linii 69 i jest
                            gitara :D
                            • teufel Re: Teufel, genialne 28.05.04, 11:34
                              Ale przez plac Darowskiego jedzie. I myslałem, żeby 69 puścić Widzwską a 69A
                              tak jak teraz.
                              • Gość: Grzegorz Kowalczyk jaka różnica między 69 a 75? IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 28.05.04, 14:05
                                Nie podoba mi się ten pomysł. Osobiście nie dostrzegam żadnej różnicy między
                                kursowaniem po tym odcinku linii 69 czy 75. Obie prowadzą w kierunku Dąbrowy,
                                Chojen. Nie o to chodzi. Chodzi o autobus w kierunku centrum. Zmiana jaką
                                proponuje mój przedmówca to żadna zmiana, lepiej pozostawić wszystko tak jak
                                teraz.

Wyjścia są trzy: 85, 98, 82. Każdy ma plusy i minusy. Tutaj można pokombinować.
                                Zdajcie sobie sprawę że propoycje typu 55A czy 69 to nawet nie półśrodki a
                                ćwierćśrodki. Ani się ucieszą mieszkańcy Widzewa, ani nie zasmuci nikt inny.

Co do linii B to zamiast zmieniać jej trasę, lepiej poczekać na jej
                                nieuniknioną śmierć, bo agonia nie będzie trwać w nieskończoność.
                                • teufel Re: jaka różnica między 69 a 75? 28.05.04, 14:44
                                  1.Jesli dla Ciebie 82 i 85 jeźdźi przez centrum do brawo.
                                  2. Co do 98 to się odczepcie!! Stańcie sobie na przystanku Puszkina/Przyjaźni i
                                  policzcie ile osób wsiada i wysiada!!
                                  • geograf Re: jaka różnica między 69 a 75? 28.05.04, 21:51
                                    82 podwozi ludzi do dobrego węzła przesiadkowego, jaki jest w okolicach Piłsudskiego i Niciarnianej (ew. Piłsudskiego-Kopcińskiego).
                                    Nie każdy może mieć bezpośrednie połączenie do centrum.
                                    Niektórzy mogą sie rpzesiadać,zwłaszcza że rpzesiadka przy Niciarnianej nie byłaby zbyt długa...
                                    • Gość: stirlitz Re: jaka różnica między 69 a 75? IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 28.05.04, 22:36
                                      Sluchaj, jasne ze tak... Niech to bedzie miasto przesiadek. Przesiadajmy sie ku
                                      chwale ojczyzny, siebie samych i prezesa MPK Pana Krzystofa Wasowicza....

Gdyby Pan Prezes Czeslaw Rydecki (ktorego z tego miejsca serdecznie pozdrawiam)
                                      nadal urzedowal to nie bylo by tego wszystkoego co mamy okazje teraz obserwowac
                                      (ale dosyc, bo omijam temat watku....)

A wracajac do meritum to ja mieszkam na Dabrowie i w pelni popieram propozycje
                                      mieszkancow Widzewa. Powinna isc tamtedy linia....
                                      • geograf Re: jaka różnica między 69 a 75? 28.05.04, 23:15
                                        wiesz- w takim razie powinniśmy przejść do dyskusji nad systemem łódzkiej edukacji:
                                        1)model dotychczasowy,czyli mniej linii,ale o dużej częstotliwości
                                        czy
                                        2)więcej linii (bezpośrednich), ale każda z nich o słabej częstotliwości.
                                        Co lepsze ?

Osobiście zapytam: czy przesiadki są naprawde takie straszne?
                            • geograf Re: Teufel, genialne 28.05.04, 21:48
                              który to byłby wariant tej linii?
                              4, czy 5 ?
                              i jak byś oznaczył te kursy? 69B?
                              Ludzie,litości..
                              myślcie globalnie, działajcie lokalnie.
                              Ja naprawde rozumiem potrzebę komunikacji tamtego fragmentu miasta,ale bez przesady!
                              może tramwaj tez powinniśmy tam zbudować,co ?
                          • Gość: karvia Re: Wiec wymysl cos :-)) IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 28.05.04, 14:12
                            Wybacz mi pomylke, mea culpa, juz mam we wlosach szufle pokutnego popiolu :-))))
                            To był przegubowy Mercedes, beżowo-zielony, dzisiaj jezdzi na trasie do
                            Galkowka.

Teufel, zamiast czepiac sie sczegolow skup sie na meritum. Czytalam Twoje posty
                            i wiem ze masz duza wiedze o MPK, pomysly tez w zasadzie niezle. Nie lap mnie
                            za slowka (lobuziaku :-))) tylko rusz glowa i pomysl jakie polaczenie z centrum
                            bedzie najlepsze na Widzewskiej. Wierze w Ciebie :-))))

Linia B? Nie! Nie! Nie!
                            69A? hahahahahahahaha!!!!!

Kombinujmy dalej....
                            • teufel Re: Wiec wymysl cos :-)) 28.05.04, 14:54
                              Gość portalu: karvia napisał(a):
                              > Wybacz mi pomylke, mea culpa, juz mam we wlosach szufle pokutnego popiolu :-
                              )))
                              > )

Wybaczam!!

> To był przegubowy Mercedes, beżowo-zielony, dzisiaj jezdzi na trasie do
                              > Galkowka.

Trzymam za słowo;)

> Teufel, zamiast czepiac sie sczegolow skup sie na meritum.

Lubię się poczepiać.

Czytalam Twoje posty
                              >
                              > i wiem ze masz duza wiedze o MPK, pomysly tez w zasadzie niezle.

Ja?? Miło, że ktos to zauważył:)

Nie lap mnie
                              > za slowka (lobuziaku :-)))

Ale ja lubie:D

tylko rusz glowa i pomysl jakie polaczenie z centrum
                              >
                              > bedzie najlepsze na Widzewskiej.

Poproscie Tesco by znów zrobili Tescobusa do Centralu!!

Proponuję:
                              82 i 82A. 82A tak jak teraz. 82 przez Widzewską
                              lub
                              85 i 85A. 85A jak teraz. 85 Widzewską, Lodowa, Przybyszewskiego, Augustów,
                              Rokicińska - JANÓW.

>Wierze w Ciebie :-))))

<Zawstydzony>

> Linia B? Nie! Nie! Nie!

Czemu??
                              • Gość: karvia Re: Wiec wymysl cos :-)) IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 28.05.04, 15:01
                                A Ty znowu swoje....

NIE CHODZI O AUTOBUS TESCO TYLKO MPK - dobitniej nie mozna :-)))
                                To MPK odpowiada za komunikacje publiczna a nie Tesco.

I jeszcze cos powiem...
                                Jesli podzielisz 82 czy 85 na A i "nie-A" to Widzewska pojedzie co trzeci kurs.
                                Czyli raz na godzine.

ŁASKAWCA!!!!

Powinna być ciągła, regularna linia o normalnej czestotliwosci.

ZROZUMIANO????

(teraz sie wkurzylam :-(((( )
                                • Gość: teufel Re: Wiec wymysl cos :-)) IP: *.toya.net.pl 28.05.04, 15:11
                                  1.85 jezdzi co 6 min w szczycie.
                                  2. 85 bez A - Widzewską, Lodowa, Przybyszewskiego, Augustów, Rokicińska - JANÓW.
                                  • Gość: J.S. Re: Wiec wymysl cos :-)) IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 28.05.04, 19:14
                                    Jakie "A"? Pan szanowny to sie jeszcze nie nauczyl do czego literka "A" sluzy?
                                    • teufel Re: Wiec wymysl cos :-)) 28.05.04, 19:34
                                      Nie musisz mi na Pan:P - król wystarczy;)))))
                                      • Gość: J.S. Re: Wiec wymysl cos :-)) IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 28.05.04, 20:25
                                        "hehehe"
            • geograf mam pytanie... 28.05.04, 21:44
              a ile ludzi mieszka w okolicy Lodowej/Widzewskiej,że linia 98 MUSI tamtędy jeździć?
              czy przypadkiem nie mieszka trochę mniej,aniżeli w okolicach Puszkina?
              • teufel Re: mam pytanie... 28.05.04, 21:52
                Tez tak uwazam. Tu są dowody: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
                f=391&w=12962804&a=13016467
                • geograf Re: mam pytanie... 28.05.04, 21:58
                  Teraz będziesz powtarzał te liczby jak nakręcona katarynka?
                  a ile ludzi wysiadło z kursu wczesniej? a ile z kursu, dwa kursy później?

teufel- Dlatego badania frekwencji trwają kilka tygodni,by we w miarę długim okresie czasu przyjrzeć się danej linii/trasie...to bardziej obiektywne...
              • teufel Re: mam pytanie... 28.05.04, 21:56
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=391&w=12962804&a=13016467
              • Gość: slavo jakie pytanie, taka odpowiedz IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 28.05.04, 22:58
                geograf napisał:

> a ile ludzi mieszka w okolicy Lodowej/Widzewskiej,że linia 98 MUSI tamtędy
                >jeździć?
                > czy przypadkiem nie mieszka trochę mniej,aniżeli w okolicach Puszkina?

To jest POST MIESIACA !!!!!!!!!!!!!!!!!

Walnales jak lysy grzywka o kant kuli. Pozwolisz ze odpowiem pytaniem na
                pytanie?

No to Panie geografie, ilu mieszkancow mieszka na Nowych Sadach, na Wedmanowej,
                na Pojezierskiej za skrzyzowaniem z Wlokniarzy, na Brukowej, na Puszkina za
                cmentarzem? (itd...)

Sam wiec widzisz, ze to akurat nie jest dobry argument. Gdyby tak bylo, to 82
                nie mialo by prawa jedzic Niciarniana a do pracy na ul.Brukowa chodzilbys
                pieszo od Zabienca.

A linia 98 nie MUSI tamtedy jezdzic, tylko moze i warto zeby jezdzila.
                Dostrzegasz ROZNICE? A zreszta moze to byc inna linia, niekoniecznie 98.
                • geograf Re: jakie pytanie, taka odpowiedz 28.05.04, 23:18
                  widzisz.
                  akcent na słowo "musi" połozyłem w odniesieniu do posta:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=391&w=12962804&a=12999659
                  na wspomnianych przez Ciebie osiedlach przemysłowych zapewne mieszka bardzo mało ludzi. to prawda. Jednakże ile ludzi tam pracuje, ile dojeżdza na szczecińską? oto jest pytanie...

weź wdech...i wydech zrób...
      • Gość: cypliak778 Szczerze: Czy to sie uda???? IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 28.05.04, 13:52
        Szczerze: Czy to sie uda???? Jest szansa na autobus na Widzewskiej?
        • geograf Czy ktokolwiek... 28.05.04, 21:56
          ...napisał już chociażby maila/list do ZDiT z pytaniem o taką możliwość?
          Czy ktoś powziął taką inicjatywę,czy wszyscy tylko snują plany?

Zatem?
        • Gość: slavo Re: Czy to sie uda???? Jak myslisz Lukasz? IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 28.05.04, 23:02
          Gość portalu: cypliak778 napisał(a):

> Szczerze: Czy to sie uda???? Jest szansa na autobus na Widzewskiej?

To pytanie warto zadac Lukaszowi S. - czas na jakis rozsadny glos!
          Jak myslisz Lukasz? Jest szansa na puszczenie linii przez ta czesc Widzewa?
    • teufel DLA STATYSTYKI 28.05.04, 18:37
      98 - Puszkina/Przyjaźni - 18.20 - Wysiadło 14 osób a wsiadło 7.
    • Gość: stirlitz Nie mieszkam na Widzewie ale popieram IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 28.05.04, 22:43
      Jestem z Dabrowy, ale popieram pomysl w 100 procentach. Mysle ze dodanie tych
      kilku przystankow do linii 85 to stosunkowo niewielka cena dla "wyposarzenia" w
      MPK jednej z bardziej ruchliwych ulic Widzewa. Niech wiec linia 85 wjezdza w
      ten odcinek a potem jadac Puszkina wraca na stara trase. To najlepszy z
      dotychczasowych pomyslow.
    • Gość: xyz Re: Autobusy obok Tesco (os. Milionowa) IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 28.05.04, 23:27
      Szczerze? Wydluzyc linie 80! Z wydawniczej na Czajkowskiego, przez to osiedle.
      Moze nawet troche rzadziej jezdzic, Tuwima czesto jezdzi 83, jest rowniez 74.
      Kto chce jechac z Widzewa na Retke szybko ma wybor 98 albo 10. Kto chce jechac
      do scislego centrum z Widzewa moglby wlasnie 80.
      • Gość: plastik Re: Autobusy obok Tesco (os. Milionowa) IP: 212.191.201.* 29.05.04, 12:45
        > Szczerze? Wydluzyc linie 80!

Szczerze? Pomysl o tyle dobry co fantastyczny. Szanse na powodzenie oceniam na
        10 %. Mowi sie za to o przedluzeniu 73. Raczej bym tutaj pokombinowal. Gdyby
        wycofano sie z linii B, to znalazly by sie autobusy do obslugi tej przedluzonej
        linii. Mozna przeluzyc 73 do Czajkowskiego ta trasa ktora proponowales dla 80.
        Albo mozna skierowac ja Niciarniana, a Widzewska i Lodowa moglbyby kursowac
        autobusy 82.

> Kto chce jechac
        > do scislego centrum z Widzewa moglby wlasnie 80.

O niebo lepsze bedzie jednak 73

Pozdrawiam
        • maciek-fm Re: Autobusy obok Tesco (os. Milionowa) 29.05.04, 13:24
          Dajmy sobie spokoj z przedluzaniem linii 80 czy 73. Zeby zachowac dotychczasowa
          czestotliwosc nalezy dodac z cztery autobusy*, co bedzie niewykonalne.
          Lepiej zmodyfikowac ktoras z tras Widzewskich.

* tych jak wiadomo nie ma, stoja w garazach jako dawcy narzadow.
        • Gość: J.S. Re: Autobusy obok Tesco (os. Milionowa) IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 29.05.04, 14:49
          > Mowi sie za to o przedluzeniu 73.

Gdzie sie mowi?
          • Gość: plastik Re: Autobusy obok Tesco (os. Milionowa) IP: 212.191.201.* 29.05.04, 15:12
            Gość portalu: J.S. napisał(a):

> > Mowi sie za to o przedluzeniu 73.
            >
            > Gdzie sie mowi?

Mowi sie "na miescie". Syn sasiada pracuje w UMŁ, ale moze to tylko plotki.
            • zielak820 Re: Autobusy obok Tesco (os. Milionowa) 29.05.04, 18:55
              A ja słyszałem o przedłużeniu linii 73 gdzieś na południe. Chyba na
              Paderewskiego.
              • Gość: J.S. Re: Autobusy obok Tesco (os. Milionowa) IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 29.05.04, 19:52
                Wydaje mi sie, ze obie koncepcje to raczej ploty, ktore narodzily sie w UML tuz
                po uruchomieniu linii "B" ("Bedzie nam MPK konkurencje robic? To my im
                pokazemy!"). Jesli nawet mialoby sie to zrealizowac to stawialbym raczej na
                linie 79 (mniej brygad, mniej wozokilometrow - a trasa podobna)
                • Gość: ST Re: Autobusy obok Tesco (os. Milionowa) IP: *.lodz.mm.pl 29.05.04, 22:27
                  Przedluzenie 73 to naprawde swietny pomysl...
                  Co do linii 80... Moze warto zachowac jej trase do Wydawniczej a potem
                  poprowadzic ja tak jak obecne 98 z kilkoma zmianami... 98 na duzym odcinku
                  pokrywa sie z tramwajami... Gdyby ktos pokombinowal na pewno znalazlby nwa
                  korzystniejsza wersje trasy dla 98... moze nawet nie na Widzew...przy zmianie
                  trasy 80
                  • Gość: plastik zamiast marzen - realizm... IP: 212.191.201.* 30.05.04, 13:17
                    Schodzimy z tematu....

Skoro rozmawiamy o linii autobusowej na widzewskim osiedlu, to trzymajmy sie
                    tego. I po dluzszym zastanowieniu namawiam Was jednak abyscie nie snuli
                    nierealnych planow wydluzenia 73 lub 80 na Widzew, bo nikt na to nie pojdzie,
                    trzeba by naprawde wyslac o 4 brygady wiecej.

Skupmy sie Kochani na jakims rozsadnym i realnym rozwiazaniu...Ktora linia z
                    Pilsudksiego albo Przybyszewskiego moze jechac przez rzeczone osiedle?
    • Gość: goo11 82 Nie musi jezdzic Niciarniana IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 29.05.04, 18:41
      Niech jedzie przez osiedle. Ilez to osob pracuje na Niciarnianej? Osiedle to
      wazniejsza potrzeba.

Niciarniana powinien pojechac jakis inny autobus (dodac mu sygnaturke A), moze
      ktorys z Przybyszewskiego skreci i pozniej Puszkina zawroci?
      • Gość: J.S. Re: 82 Nie musi jezdzic Niciarniana IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 29.05.04, 19:48
        "A" sluzy do czego innego
      • zygmunt1959 Re: 82 Nie musi jezdzic Niciarniana 30.05.04, 15:51
        Gość portalu: goo11 napisał(a):

> Niech jedzie przez osiedle. Ilez to osob pracuje na Niciarnianej? Osiedle to
        > wazniejsza potrzeba.

Bezdyskusyjnie. Ale fabryczny odcinek Niciarnianej nie moze byc zupelnie
        pozbawiony komunikacji.

> Niciarniana powinien pojechac jakis inny autobus (dodac mu sygnaturke A),
        moze
        > ktorys z Przybyszewskiego skreci i pozniej Puszkina zawroci?

64: od skrzyzowania z Pilsudskiego bez zmian, dalej Przybyszewskiego, Augustow,
        Rokicinska do krancowki na Puszkina.

82: Za wiaduktem w prawo, Widzewska do Lodowej i dalej na Olechow.

• zygmunt1959 dlaczego nikt na to nie wpadl? 30.05.04, 16:01
      Gość portalu: COOLa napisał(a):

> Wariant I - najlepszy
      > Autobus 85 skręca w Widzewską, jedzie prosto aż do Przybyszewskiego, potem
      > Puszkina, Rokicińską i dalej właściwą trasą. 75 jedzie prosto Rokicińską.
      >
      > Wariant II - ciekawy
      > Autobus 96 skręca z Przybyszewskiego w Widzewską. Jedzie nią do Rokcińskiej,
      > potem skręca w Puszkina i dalej Przybyszewskiego na Janów. 75 jeździ jak
      > dotychczas.
      >
      > Wariant III - najtrudniejszy
      > Tworzymy linię 64A z pętlą Widzewska - Milionowa (da się zrobić taką jak ma
      > na Kurczakach 52 - wystarszy wylać asfalt na rogu, vis a vis szkoły, jeden
      > autobus (zwłaszcza krótki) się zmieści. Poza tym normalna linia 64 na
      > dotychczasowej trasie. 64A byłby oznaczany co trzeci kurs.
      >
      > Wariant IV - najprostszy.
      > Autobus 75 skręca w Widzewską, jedzie nią do Przybyszewskiego, potem Puszkina
      > i na krańcówkę Rokicińska (zmiana w obu kierunkach jazdy)

Dlaczego nikt nie wpadl na takie rozwiazanie?

64: od skrzyzowania z Pilsudskiego bez zmian, dalej Przybyszewskiego, Augustow,
      Rokicinska do krancowki na Puszkina.

82: Za wiaduktem w prawo, Widzewska do Lodowej i dalej na Olechow.

Proste, prawda???

>
      > A, najważniejsze. Przystanki na Widzewskiej przy szkole, w kier. Lodowej
      > również w miejscu gdzie rozpoczyna sie boisko szkolne.

To prawda, jest cos takiego, ogrodzone metalowymi slupkami. Podobno pierwotnie
      szykowano tam przystanek dla autobusu....
      • maciek-fm Re: dlaczego nikt na to nie wpadl? 30.05.04, 20:39
        Brawo!

Fajnie to wymysliles. Ten pomysl stosunkowo najlatwiej byloby przeforsowac.
        Praktycznie cala trasa 64 zachowana i 82 jadace bez szkody dla Niciarnianej
        przez Osiedle Milionowa-Lodowa.
        • Gość: karvia Re: dlaczego nikt na to nie wpadl? IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 31.05.04, 08:30
          Ja osobiscie mam watpliwosci czy uda sie ten czy inny sposob przeforsowac.
          Ciezko jest namowic monopoliste na jakies zmiany. Moze gdybysmy (my:
          forumowicze) murem staneli za ktoras propozycja, to ktos by to przeczytal i
          wzial pod uwage. Ale niestety, spieramy sie co do linii, trasy i wszystkiego
          innego. To bez sensu! Juz lepiej wybrac jakas jedna propozycje i zwrocic na nia
          uwage stosownym wladzom.

Mysle, ze taka kompromisowa propozycja jest pomysl Zygmunta1959
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=391&w=12962804&a=13050390
          Nie ma tu zadnej rewolucji, tylko kosmetyczna zmiana. Warto to rozwazyc.
          • geograf Re: dlaczego nikt na to nie wpadl? 31.05.04, 20:19
            chciałbym tylko jedno przypomnieć:
            to nie MPK decyduje o czymkolwiek (ew. o utworzeniu linii komercyjnych), a Zarząd Dróg i Transportu...

Ponowię pytanie: kto z Was wysłał już pytanie, argumenty, propozycję do UMŁu????
      • teufel Re: dlaczego nikt na to nie wpadl? 31.05.04, 10:13
        > 64: od skrzyzowania z Pilsudskiego bez zmian, dalej Przybyszewskiego,
        Augustow,
        >
        > Rokicinska do krancowki na Puszkina.

Ale jak przedostanie się z Piłsudskiego na Przybyszewskiego?? Przefrunie??
        Pewnie chodziło Ci o Niciarkę. Trzeba było napisać, bo na pierwszy rzut oka
        było niezrozumiałe. Pomysł bardzo dobry, tylko ja 82 pomimo to puścił do
        Andrzejowa a nie na Olechów:P Tylko czy 64 zaspokoi potrzeby ludzi z Milionowej
        ( w sensie, że daleko do centrum)?? Gdyby Twoja propozycja nie przeszła to
        myslałem, żeby 85 puścic Widzewską - Lodową - Przybyszewskiego - Zakładowa i
        dalej do Janowa, a 96 do skrzyżowania Przybyszewskiego/Lodowa tak samo potem
        Lodowa - Widzewska - Rokicińska - JANÓW. Tylko moja propozycja moze byc zbyt
        rewolucyjna, ale ten odcinek miałby 2 autobusy:)
        • zygmunt1959 Re: dlaczego nikt na to nie wpadl? 31.05.04, 10:34
          teufel napisał:

> tylko ja 82 pomimo to puścił do
          > Andrzejowa a nie na Olechów:P

Ja oczywiscie tez - pomylilem sie.

>Tylko czy 64 zaspokoi potrzeby ludzi z Milionowej
          > ( w sensie, że daleko do centrum)??

Ja proponowalem 82 przez osiedle Milionowa, a 64 przez Niciarniana i
          Przybyszewskiego do Augustow, potem na krancowke Puszkina.

> myslałem, żeby 85 puścic Widzewską - Lodową - Przybyszewskiego - Zakładowa i
          > dalej do Janowa, a 96 do skrzyżowania Przybyszewskiego/Lodowa tak samo potem
          > Lodowa - Widzewska - Rokicińska - JANÓW. Tylko moja propozycja moze byc zbyt
          > rewolucyjna, ale ten odcinek miałby 2 autobusy:)

No tak, ale przez to osiedle jezdzily by same przegubowce, nie wiem czy w
          kazdym miejscu sie wymina. Ewentualnie 85 moze jechac tak jak piszesz, a 96
          skrecic z Przybyszewskiego w Puszkina i potem Rokicinska na Janow. Puszkina
          dostaje dodatkowa linie. Rokicinska jedna traci, ale ma za to az 3 tramwaje. No
          i 75 pojechac moze prosto.

W kazdym razie - sa dwa dobre pomysly. Zgodzisz sie chyba, ze obojetne ktory by
          przeszedl, to bedzie w porzadku...

Wypada to teraz zglosic. Tylko gdzie i jak? Moze ktos ze stalych forumowiczow
          moze pomoc?
          • teufel Re: dlaczego nikt na to nie wpadl? 31.05.04, 10:56
            > >Tylko czy 64 zaspokoi potrzeby ludzi z Milionowej
            > > ( w sensie, że daleko do centrum)??
            >
            > Ja proponowalem 82 przez osiedle Milionowa, a 64 przez Niciarniana i
            > Przybyszewskiego do Augustow, potem na krancowke Puszkina.

No i teraz ja się pomyliłem:)

No tak, ale przez to osiedle jezdzily by same przegubowce, nie wiem czy w
            > kazdym miejscu sie wymina. Ewentualnie 85 moze jechac tak jak piszesz, a 96
            > skrecic z Przybyszewskiego w Puszkina i potem Rokicinska na Janow. Puszkina
            > dostaje dodatkowa linie. Rokicinska jedna traci, ale ma za to az 3 tramwaje.
            No
            >
            > i 75 pojechac moze prosto.

Tez dobrze:)

> W kazdym razie - sa dwa dobre pomysly. Zgodzisz sie chyba, ze obojetne ktory
            by
            >
            > przeszedl, to bedzie w porzadku...

Zgodzę się:)

> Wypada to teraz zglosic. Tylko gdzie i jak? Moze ktos ze stalych forumowiczow
            > moze pomoc?

M@ile, m@ile i jeszcze raz m@ile!!
            • Gość: cypliak778 ale gdzie wysylac te e-maile? IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 31.05.04, 15:08
              Kto powinien byc adresatem takich maile z pomyslami? Prezes MPK czy raczej ktos
              z Urzedu Miasta?

A moze warto poprosic o pomoc media? Wiem ze na tym osiedlu mieszka
              dziennikarka Expressu i prezenter Classica, moze by cos pomogli?

A tak w ogole, to ile potrzeba takich mejli? Moze raczej zrobic na forum cos w
              rodzaju petycji? Jak to widzicie?
              • geograf Re: ale gdzie wysylac te e-maile? 31.05.04, 20:24
                na stronie ZDiTu można dowiedzieć się o takim mailu:
                adam.zeberkiewicz@uml.lodz.pl

a jak ktoś chce,może też do MPK: uwagi@mpk.lodz.pl
                do wyboru, do koloru. trzeba słać-to nic nie kosztuje.
            • Gość: karvia 75 tez wystarczy IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 01.06.04, 09:39
              Kochani, jesli idziemy na minimalizm to wystarzy zagrac tak:

75 Puszkina-Przybyszewskiego-Widzewska-Rokicinska-Pilsudskiego itd.
              (w obu kierunkach jazdy)

Tez bedzie dobrze. Prawie tak jak 82 :-)))
    • Gość: pudehl Re: Autobusy obok Tesco (os. Milionowa) IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 31.05.04, 19:57
      Czy to wazne jaka linie tamtedy skieruja?
      Wazne zeby jakakolwiek puscili.

Czy to bedzie 82 czy 85 to juz ma mniejsze znaczenie.
      Od czegos trzeba zaczac :)
      • Gość: remo Re: Autobusy obok Tesco (os. Milionowa) IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 01.06.04, 11:57
        To sie raczej nie uda. No chyba ze na tym osiedlu mieszka jakis radny. W innym
        przypadku zero szans. MPK ostatnio tylko ogranicza. Cud by sie stal gdyby cos
        ludziom dodali. Ale oczywiscie trzymam kciuki zeby sie udalo. Mieszkam na
        Zarzewie i nikogo w tej czesci widzewa nie mam, ale uwazam po prostu ze nic
        wielkiego sie nie stanie i nie bedzie zadnej katastrofy gdy taka zmiana
        nastapi. A odchodzac troszke od tematu to proponowal bym zeby przeprowadzic
        jeszcze jedna zmiane, mianowicie dac jakis autobus na odcinek od Strykowskiej
        przez Telefoniczna do Janosika. Zauwazcie ze mieszkancy takich ulic jak
        Bystrzycka czy Drwecka maja bardzo daleko od tramwaju i spory kawalek do
        Strykowskiej. Mozna tam dac 53 to by potem z Janosika pojechalo w prawo i do
        Nowosolnej.

Pozdrawiam
        Remek
        • zielak820 Re: Autobusy obok Tesco (os. Milionowa) 01.06.04, 16:42
          Takich białych plam jest więcej w Łodzi.
          Np. okolice:

- Konnej, Wyścigowej, Sportowej, Bosmańskiej, Ksawerowskiej, Orłowskiej,
          Rafowej (osiedle za Stawami Stefańskiego na Rudzie Pabianickiej, Czy jak to zwą
          Chocianowickiej)

- Odrzańska w końcu

- Ikara, czyli osiedle Lublinek

- ciąg ulic: Krakowska - Biegunowa

- Podchorążych (od Złotna do Szczecińskiej)

- Rojna od Szczecińskiej na zachód

- Romanowska (czyli Stary Romanów)

- ciąg ulic: od Aleksandrowskiej Zimna Woda, Kąkolowa, Spadkowa, Hodowlana do
          Szczecińśkiej

- Sianokosy - Okulickiego (od Szczecińskiej do Zgierskiej) (kiedyś jeżdziło
          tam, na Marianów "84")

- Okólna - Moskule na północ od Imielnika Nowego

- Iglasta od Pomorskiej do Brzezińśkiej

- dyskutowana Widzewska - Lodowa

- Sanocka, Unicka, Tuszyńska (rejon osiedla "Piastów" na Chojnach)

- szeroka ulica Arego Sternfelda

- Popioły do szpitala (sanatorium?)
          • Gość: slavo Re: Autobusy obok Tesco (os. Milionowa) IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 01.06.04, 21:01
            Zielaku, z calym szacunkiem...

Te ulice o ktorych mowisz nie sa w wiekszosci az tak ruchliwe jak
            Widzewska/Lodowa. Tu az prosi sie o autobus. Jest odpowiednia droga, jest
            szkola, market, 3 osiedla... Poza tym latwo jest wybrac jedna linie kursujaca
            tuz obok i skierowanie jej na ten odcinek. Duzo latwiej niz na przyklad na
            wspomniane przez Ciebie Popioly czy Lublinek. Tutaj jest tylko kosmetyka, a
            Twoje pomysly to jednak trudna do przeforsowania rewolucja. Chyba ze potrafisz
            skierowac na te trasy jakies istniejace linie bez uszczerbku dla innych, tak ja
            np pomysl jedego z dyskutantow zeby Widzewska i Lodowa do Przybyszewskiego i
            Puszkina jechalo 75.
          • geograf Re: Autobusy obok Tesco (os. Milionowa) 01.06.04, 21:10
            niestety te rejony zostaną białymi plamami na mapach Łodzi, dopóki po Łodzi nie zaczną kursować przynajmniej midibusy...
            Sam przyznasz chyba,że nawet Citaro, czy inny Solaris na Lublinku/Popiołach (i to przynajmniej co godzinę, bo inna linia sensu nie ma)- to nonsens?
            Szczególnie,że małe autobusy, pozwalają na zwiększenie częstotliwości,przez niższe koszty obsługi...
            etc etc
            • Gość: slavo Re: Autobusy obok Tesco (os. Milionowa) IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 01.06.04, 21:41
              A rejon poruszany w tym watku tez ma zostac biala plama?
              Chodzi mi o to nieszczesne osiedle...
              • geograf Re: Autobusy obok Tesco (os. Milionowa) 01.06.04, 21:44
                oczywiście, że nie.
                kiedyś polanowano 75 przez Dąbrowę, Zarzew, Przybyszewskiego na Widzew przez tamto osiedle.
                i ja jestem za.
        • teufel Re: Autobusy obok Tesco (os. Milionowa) 02.06.04, 08:10
          Zauwazcie ze mieszkancy takich ulic jak
          > Bystrzycka czy Drwecka maja bardzo daleko od tramwaju i spory kawalek do
          > Strykowskiej.

Rozumiem, że kolega ma jakąś rodzinę w tamtych rejonach:D Też mam:) Co prawda
          puścili ulicą Doły 56, ale jeźdźi raz na godzinę:/ a mieszka tam wiele
          starszych osób.
          • Gość: Remo Re: Autobusy obok Tesco (os. Milionowa) IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 02.06.04, 08:28
            Ja osobiscie nie, ale moja mama tak. I potwierdzam ze tam jest bardzo duzo
            starszych osob. W zasadzie prawie kazdy dom to emeryci. To chyba wystarczajace
            uzasadnienie? A przez Brzezinska jezdzi bardzo czesto 87 i 81 oraz 64 i 67.
            • teufel Re: Autobusy obok Tesco (os. Milionowa) 02.06.04, 10:57
              Do Brzeinskiej tez kawalek.
            • geograf Re: Autobusy obok Tesco (os. Milionowa) 02.06.04, 16:43
              chciałem tylko zauważyć,że zarówno dla MPK, jak i dla ZDiTu starsze osoby, szczególnie po 70-tce...nie są dobrymi pasażerami.
              Taka ekonomia- człek po 70-tce nie płaci za bilet. Więc czego się spodziewacie-że ktoś puści za miejskie pieniądze darmobus dla emerytów?

(co innego,że przydałoby się 56A, ale tylko na trasie Pl. Dąbrowskiego-Doły. Nie przez cały dzień,ale w godzinach szczytu, ew. przy porozumieniu z tamtejszymi zakłądami pracy...Ale czego ja się spodziewam-to nie Gdynia,że autobus mógłby przejechać raz, dwa razy dziennie...:/
              • teufel Re: Autobusy obok Tesco (os. Milionowa) 02.06.04, 22:56
                1. Są tam więzienia co przy dobrej obstawie kanarów były by zyski
                2. Są bloki wybodowane dla "klawiszy" ale obecnie mało jest osob ktorzy pracuja
                w tym zawodzie
                3. O PKS i WORDzie nie wspomnę.
      • Gość: karvia Re: Autobusy obok Tesco (os. Milionowa) IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 03.06.04, 10:17
        Wczoraj jakos miedzy 24 a 1 jadac autem mijalam na Lodowej za Widzewska autobus
        (mercedes z ZKA1) bez oznaczenia liniowego.
        Chyba jakis nocny mial zejscie... :-)))

Ale to chyba dowod, ze tamtedy moze cos jezdzic...

Pozdrawiam :-)))
        Dorota
        • Gość: plastik Re: Autobusy obok Tesco (os. Milionowa) IP: 212.191.201.* 04.06.04, 17:18
          > Ale to chyba dowod, ze tamtedy moze cos jezdzic...
          >

Pewnie że może. Skoro przegubowe wozy jakoś wykręcają na ciasnej pętelce przy
          Tesco to dlaczeg by nie minęły się na najwęższym nawet odcinku Widzewskiej?
          Jeśli ktoś twierdzi że nie można tam puścić autobusów właśnie z uwagi na
          warunki "drogowe", to radzę mu żeby wpierw się tamtędy przejechał.

Nawiasem mówiąc, ktoś z sympatyków komunikacji mógłby wreszcie zająć się sprawą
          tej trasy i powiadomienie kogo trza o pomyśle. W zasadzie każdy może to zrobić,
          ale Ci głębiej w tym siedzący mogliby pomóc w słusznej sprawie. No chyba że nie
          uzajecie tej sprawy jako słusznej.

Pozdrawiam - Janusz
          • geograf Re: Autobusy obok Tesco (os. Milionowa) 04.06.04, 17:49
            nie rozumiem jednego:
            dlaczego "ktoś z sympatyków" powinien się tym zająć,a nie mieszkaniec tamtego rejonu? "Ktoś z sympatyków" niekoniecznie mieszka w tamtym rejonie, a mieszkańcy-jak sama nazwa wskazuje...
            czemu nie zbierzecie się, nie napiszecie do ZDiT (badx to drogą elektroniczną, bądx listownie)?

Namiary?
            Zarząd Dróg i Transportu

ul. Piotrkowska 175, 90-447 Łódź
            sekretariat tel.: +48 (42) 638-49-59
            fax: +48 (42) 638-49-58
            e-mail: adam.zeberkiewicz@uml.lodz.pl

Jeżeli zależy na czymś mieszkańcom- to właśnie MIESKZAŃCY powinni o coś zabiegać, a nie liczyć że kto inny to zrobi...
            Ech...Polacy:/
    • zygmunt1959 Re: Autobusy obok Tesco (os. Milionowa) 08.06.04, 11:43
      Cos mi sie wydaje, ze bez petycji sie nie obejdzie.

Trzeba zaproponowac jeden pomysl i sie go konsekwentnie trzymac.
      Po namysle proponuje:

82: Walowa, Widzewska, Przybyszewskiego i dalej po staremu

a poza tym Nicarniana puszczamy jedna z mniejszych linii

55: Przybyszewskiego, Pilsudskiego, Rokicinska, Puszkina, Przybyszewskiego,
      Zakladowa i dalej po staremu.

55A bez objazdu.
      • studi001 Re: Autobusy obok Tesco (os. Milionowa) 08.06.04, 11:53
        zygmunt1959 napisał:

> Cos mi sie wydaje, ze bez petycji sie nie obejdzie.
        >
        > Trzeba zaproponowac jeden pomysl i sie go konsekwentnie trzymac.
        > Po namysle proponuje:
        >
        > 82: Walowa, Widzewska, Przybyszewskiego i dalej po staremu
        >
        > a poza tym Nicarniana puszczamy jedna z mniejszych linii
        >
        > 55: Przybyszewskiego, Pilsudskiego, Rokicinska, Puszkina, Przybyszewskiego,
        > Zakladowa i dalej po staremu.
        >
        > 55A bez objazdu.

To sie ci z Olechowa pogubia.... A jak beda narzekac podobnie jak z 69 na Nowych Sadach.

• Gość: tepliakov Re: Autobusy obok Tesco (os. Milionowa) IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 08.06.04, 12:19
          eeeee tam...... nie pogubia sie.......
          A co racja to racja, 82 to jest najlepsza linia na Widzewska. Lepszej po prostu
          nie znajdziemy....
    • Gość: Maciek JEST POMYSŁ!!! IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 14.06.04, 23:38
      Jechałem w niedziele wcześnie rano autem z Warszawy do Łodzi i zastanawiałem
      się nad tą linią. I mam!

Jeśli 82 pojedzie przez Widzewską i Lodową, to trzeba zapewnić autobus ulicą
      Niciarnianą od Przybyszewskiego do Piłsudskiego. I to powinna być 55A.
      Dlaczego? To proste! Tym odcinkiem jeźdzą ludzie którzy tam pracują. A skoro
      tak, to powinna to być linia szczytowa! I taką właśnie jest 55A! A jak ma
      jechać? Przybyszewskiego do wiaduktu bez zmian. Potem Niciarnianą prosto aż do
      pętli Nowogrodzka (k. stacji Łódź-Niciarniana). Czestotliwość co 30 minut. I
      tylko godziny szczytu (bo po co autobus poza szczytem na tych terenach? -
      lepiej i korzystniej wysłać linie 82 przez to osiedle). A na Janów pojechałaby
      linia 55, tak jak dotychczas.
      • geograf pewne ale... 15.06.04, 15:09
        55A wspomaga 55 i zapewnia mniej więcej 10-minutową częstotliwość z i na Olechów.
        taka trasa zmarginalizowałaby znaczenie 55A na Olechowie, do tego należałoby zwiększyć częstotliwość 55 (żeby utworzyć cykl z 55A), a to byłoby bzdurą,szczególnie na trasie za Al. Politechniki...

to może już lepiej, aby 55A robiło "kółko" przez Widzew, Rokicińską, Niciarnianą? Tylko,że to też takie rozwiązanie na siłe...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka