Dodaj do ulubionych

Dlaczego kamienica jest zielona? Miasto ciągle ...

IP: *.superkabel.de 27.10.11, 20:51
No bez żartów. Lepsza zielona niż szara. Ja się pytam, jak to możliwe, że ta pani z artykułu tyle myślała razem z tą wspólnotą i wymyślili szary.

Niedługo ze względu na barwy plac Wolności stałby się jakimś miejscem zbiorowych samobójstw. Ile można wytrzymać tej szarości?
Obserwuj wątek
    • Gość: bbb Re: Dlaczego kamienica jest zielona? Miasto ciągl IP: *.4web.pl 27.10.11, 21:00
      pomaluj sobie każdą ścianę w pokoju na inny kolor, może wtedy zrozumiesz czemu obszary chronione architektonicznie powinny unikać pstrokacizny
      • Gość: oko Re: Dlaczego kamienica jest zielona? Miasto ciągl IP: *.superkabel.de 27.10.11, 21:06
        Najpierw chciałbym, dla wyrobienia opinii, zobaczyć u Ciebie wszystkie ściany wymalowane na szaro. Jestem pewien, że szybko przekonasz mnie wtedy wszechobecnej szarości. Mógłbyś być skuteczniejszy niż łódzkie ulice, które na razie mnie nie przekonały do szarości.

Oczywiście w skrytości serca liczę na większy wybór idąc do sklepu z farbami. Tak abym nie musiał wybierać jaskrawo zielonego.

Poza tym, to uwielbiam te skrajne "pstrokate" przykłady. Jeśli jedna kamienica jest zielona, to taki przykład od razu mówi o "wszystkich ścianach w innych kolorach".
        • Gość: bbb Re: Dlaczego kamienica jest zielona? Miasto ciągl IP: *.4web.pl 27.10.11, 21:28
          a gdzieś napisałem o wszechobecnej szarości? czy może o unikaniu pstrokacizny? wyobraź sobie, że są inne kolory niż intensywna zieleń, które dużo lepiej komponują się z szarym budynkiem
        • Gość: . Re: Dlaczego kamienica jest zielona? Miasto ciągl IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.10.11, 15:29
          > Najpierw chciałbym, dla wyrobienia opinii, zobaczyć u Ciebie wszystkie ściany w
          > ymalowane na szaro.

Zapraszam serdecznie do siebie. Tak się akurat zabawnie złożyło, że mam w pokoju szare ściany.

> szybko przekonasz mnie wtedy wszechobecnej szarości.

A kto (poza Tobą) mówi o "wszechobecnej szarości"? Ano nikt. Ale łatwiej sobie taką tezę wymyślić i z impetem walić w nią jak w bęben, prawda? Jak na razie mamy raczej wszechobecną zielono-żółtość, bo to takie "modne kolory".

A na koniec uwaga, która już w ogóle może Ci w głowie zawrócić - nie ma złych kolorów, są tylko kolory źle dobrane do obiektu. Nikt nie mówi, że wszystkie kamienice mają być na szaro - bogato zdobione sztukateriami wręcz powinny być kolorowe i to częstokroć w żywych kolorach(vide np. Andrzeja 2). Ale są obiekty do których coś takiego nie pasuje - vide bloki przy pl. Wolności. Tam jest miejsce na szary, biel, ewentualnie - zgodnie z oryginałem - beże i brązy. Być może do tego jakieś niewielkie powierzchnie w weselszych kolorach. No i niezwykle ważne jest, aby wszystkie trzy budynki były pomalowane w ten sam sposób.
      • Gość: Piotr biurokracja IP: *.ip.netia.com.pl 27.10.11, 21:07
        Zanim projekt przejdzie przez Wydział Budynków i Lokali albo tzw plastyka potem przez nowy TWÓR Departament ble ble - gdzie kasę się zbija i ma w dupie kija, potem dalej i dalej , ale tam wszyscy na fashion week a już listopad za miedzą to się k.... rwa pomalowało na ten zielony i ch..j
    • Gość: a Dlaczego kamienica jest zielona? Miasto ciągle ... IP: *.toya.net.pl 27.10.11, 21:02
      "Napisała do nas mieszkanka domu pod numerem 5. "To niemal bliźniak kamienicy przy pl. Wolności 8. Tam też był remont, ale kolor elewacji pozostał szary, tak jak oryginalnie."

Bardzo mi przykro, ale z oryginałem to ta nowa elewacja nie ma nic wspólnego.
    • Gość: a Re: Dlaczego kamienica jest zielona? Miasto ciągl IP: *.toya.net.pl 27.10.11, 21:02
      > Lepsza zielona niż szara.

Bo ty tak mówisz?
      • Gość: oko Re: Dlaczego kamienica jest zielona? Miasto ciągl IP: *.superkabel.de 27.10.11, 21:08
        > > Lepsza zielona niż szara.
        >
        > Bo ty tak mówisz?

No autentyk! Mówię Ci!

Szarość powoduje depresję i odreagowanie agresywnością w sieci.
        • Gość: żem Re: Dlaczego kamienica jest zielona? Miasto ciągl IP: *.toya.net.pl 27.10.11, 21:29
          > Szarość powoduje depresję

Wow, to w Niemczech czy Francji muszą mieć dużo ludzi z depresją. Za to w Polsce gdzie wszystko jest pomalowane w kolor kukurydzy albo pistacji wszyscy aż promienieją.
          • Gość: no_pis_no_cry Re: Dlaczego kamienica jest zielona? Miasto ciągl IP: *.4web.pl 28.10.11, 18:47
            Nie promienieją bo jest szaroburo. A jak ktoś wyjdzie ze słuszną inicjatywą i spróbuje ożywić to obleśne miasto, to zaraz tacy jak ty wieszają na nim psy.
      • Gość: hm Re: Dlaczego kamienica jest zielona? Miasto ciągl IP: *.lodz.mm.pl 27.10.11, 21:24
        I ja też tak mówię. Lepsza zielona niż szara.
        • Gość: żem Re: Dlaczego kamienica jest zielona? Miasto ciągl IP: *.toya.net.pl 27.10.11, 21:30
          Gość portalu: hm napisał(a):

> I ja też tak mówię. Lepsza zielona niż szara.

No pewnie, wygląda tak dostojnie, a jak pięknie się komponuje z otoczeniem.
          • Gość: . Re: Dlaczego kamienica jest zielona? Miasto ciągl IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.10.11, 15:31
            > No pewnie, wygląda tak dostojnie, a jak pięknie się komponuje z otoczeniem.

Wesoła jest - dzieci będą na jej widok sikać w majtki z radości, a jak dorosną, to wybudują sobie pistacjową willę w Kalonce ze złotymi lwami na bramie wjazdowej.
    • puchatek321 czy na Placu Wolnosci wogóle coś do siebie pasuje? 27.10.11, 21:24
      no juz liderem w tej kwestii jest szklany bank tego nikt się nie czepia, a mysle ze jest on o wiele bardziej szkaradny niz ta bkamiennica.
      akurat ta częśc łodzi jest tak zapuszcona i obrzydliwa sama w sobie , brud smród i ubóstwo, fakt że dużo ladniej wkomponowałby się jakis jasny,kolor w odcieniu wpadający w żółty, ale chyba lepiej ze ktos chocby zajal sie w taki sposob tym budynkiem

Łódź to wogóle szczególny wybryk natury, ale przynajmniej wesoło tutaj mamy
      • Gość: żem Re: czy na Placu Wolnosci wogóle coś do siebie pa IP: *.toya.net.pl 27.10.11, 21:30
        > no juz liderem w tej kwestii jest szklany bank tego nikt się nie czepia, a my
        > sle ze jest on o wiele bardziej szkaradny niz ta bkamiennica.

Nie wiem ile masz lat, ale jak go stawiali, to owszem ludzie się czepiali. I jak go postawili też, bo miał jedno piętro więcej niż na wizualizacjach.
    • ulther kamienica? To blok! 27.10.11, 21:30
      Blok, blok, blok!
    • Gość: Jorge Dlaczego kamienica jest zielona? Miasto ciągle ... IP: *.mnc.pl 27.10.11, 21:32
      Odnoszę wrażenie, że w Łodzi ktoś daje darmo zielony i pistacjowy, a może bardzo lubi te kolory nadworny Plastik Miasta.
    • mesje Dlaczego kamienica jest zielona? Miasto ciągle ... 27.10.11, 21:33
      Jak nie pomalują - i tak będzie tam brzydko jak w mało którym innym mieście. Plac Wolności w Łodzi - miejsce które choć architektonicznie dość skromne - przede wszystkim powinno być wysprzątane! Widząc turystów z innych krajów pośród tych cuchnących uryną zakątków, upstrzonych psimi odchodami chodników,straszących zaciekami elewacji wyobrażam sobie jak oni to widzą, przypominam sobie - jak ja to widziałem gdy przyjechałem do Łodzi lat temu 11 po raz pierwszy... Plac Wolności wywołuje wrażenie smutku, nieporządku - nie chce się tu przyjezdnemu zatrzymać, nie ma czego oglądać (elewacje starszych budynków - może i przyciągające wzrok by były gdyby ktoś je odnowił), strach ("żule", brudni , natarczywi, pijani )- Plac Wolności odstręcza - jest brzydkim początkiem przechadzki po upadającej Piotrkowskiej lub marnym zwieńczeniem spaceru po niej . Tak pamiętam moje pierwsze widzenie Placu, tak pamiętam - opinie moich gości. Smutek. Ten zielony - ani psuje ani wpisuje się. Ganz egal. Smutny, brudny - a przecież mocno wyeksponowany swoją lokalizacją fragment Łodzi. Szkoda.
    • Gość: adamzdab Dlaczego kamienica jest zielona? Miasto ciągle ... IP: *.teosat.pl 27.10.11, 21:39
      w takich wypadkach jak ten, myślę sobie, że ktoś komuś gdzieś nieźle posmarował, by sprzedać tyle beznadziejnego koloru farby. to się w głowie nie mieści, żeby KTOKOLWIEK o zdrowych zmysłach wziął choćby pod rozwagę sensowność takiego koloru w takim miejscu. jakiś dramat i skandal. mam nadzieję, że wielkopaństwo za swoimi szanownymi biurkami na swoich szanownych czterech literach jakoś rozporządzą rozwiązanie tej żenującej sytuacji, bo przecież to jest SKANDAL!
    • Gość: łodziak Dlaczego kamienica jest zielona? Miasto ciągle ... IP: *.toya.net.pl 27.10.11, 21:47
      Lepszy zielony od szarego. Ciekawe jak wypowiadają się sami mieszkańcy tej kamienicy, czy kolor im odpowiada.

• kcramsib Dlaczego kamienica jest zielona? Miasto ciągle ... 27.10.11, 22:02
      Może i kolor bloku (nie kamienicy!) szkaradny ale chociaż wpisuje się w łódzką tradycję... tu zawsze, już w XIX wieku, kamienice malowano na pstrokate kolory. Dlaczego? Bo szybko się brudziły od dymu fabrycznego i szarzały - dzięki pstrokaciźnie kolor elewacji było dłużej widać.
      • marek.p.j Re: Dlaczego kamienica jest zielona? Miasto ciągl 28.10.11, 11:40
        kcramsib napisał:

> Może i kolor bloku (nie kamienicy!)

Blok = beton, tzw. wielka płyta
        Kamienica = murowany budynek mieszkalny w zwartej zabudowie, o wielu mieszkaniach. I do tego parter użytkowy można jeszcze dorzucić.
      • jakub_polewski Re: Dlaczego kamienica jest zielona? Miasto ciągl 28.10.11, 13:04
        kcramsib napisał:

> Może i kolor bloku (nie kamienicy!)

Dobrze jest napisane w artykule. Ten budynek jest późno-modernistyczną kamienicą z lat 1970-tych. Stoi w pierzei. Bloki są wolno stojącymi budynkami.

> szkaradny ale chociaż wpisuje się w łódzką tradycję... tu zawsze, już w XIX wieku,
        > kamienice malowano na pstrokate kolory.
        > Dlaczego? Bo szybko się brudziły od dymu fabrycznego i szarzały - dzięki pstro
        > kaciźnie kolor elewacji było dłużej widać.

Okej, ale to były budynki w stylu XIX-wiecznym (eklektyzm, historyzm), natomiast modernistyczne żelbetowe kamienice czy bloki zgodnie z zasadami modernizmu powinny być czarno-białe, szare.
    • Gość: lodzianka dlaczego każdy najemca maluje wokół własnych drzwi IP: *.toya.net.pl 27.10.11, 22:22
      Może ktoś mi powie, jak to się dzieje, że nie ma wspólnego koloru dla całej elewacji w wiekszości kamienic? Tylko każdy najemca lokalu na parterze maluje wokół swoich okien i drzwi jaki kolor chce? I tak na parterze od frontu mamy trzy, cztery kolory - od różowego po niebieski. I to jest dobiero ohydne i nikomu jakoś nie przeszkadza!
      • Gość: oi Re: dlaczego każdy jest kolorystą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.11, 03:17
        Sami koloryści :)
        Powiedz jaki kolor jest najlepszy, który z kolorów doskonale komponuje się z Łodzią? Stonowane pastele pewnie, bo wszystko tak malują, żeby tylko nie wzbudzić kontrowersji zróbmy kolor nijaki.
        Może jest taka barwa, albo chociaż jakaś grupa. Może tylko walor - brak koloru ... będzie najlepszym kolorem :)
        Jak dobrze rozumiem sens artykułu i Twoją wypowiedz to nie są to zielone i różowe do niebieskich ... Czyli pewnie czewienie też odpadają, zbliżona barwa do różowego. Między czerwonym a niebieskim mamy fiolety, czyli też "out", morskie i coś z okolic żółcieni zostaje jeszcze. To też jest sposób ... Łódź na morzu w blasku słońca. Tylko dlaczego nie może też być odrobiny nieba.
        To taka dygresja, pigułka na wzbudzenie połączeń synaptycznych.

Skoro o sklepach na parterze mowa.
        Chciałbym jeszcze dodać, że mnie nie interesuje na jaki kolor najemca sobie ścianę maluje, fajnie jak ściana jest pomalowana, a jest malowana gdy jest najemca. Niech nawet będzie to kolor którego nie lubię, byle nie było widać braku remontu od dziesięcioleci.
        Chyba że to twierdza ... twierdze najlepiej wyglądają jak są bardzo stare, poczerniałe i budzą groze.
    • Gość: zielona _zabka Dlaczego wszystko ma być szaro-bure, czy IP: *.toya.net.pl 27.10.11, 23:03
      po to aby pasowało do ponuraków w UMŁ? Cała Łódź pewnie jest wpisana do rejestru zabytków jako szaro-bure miasto, bo komuś się tak podobało.
    • Gość: bebe Dlaczego kamienica jest zielona? Miasto ciągle ... IP: *.toya.net.pl 27.10.11, 23:26
      Też myslę, że zielona jest lepsza niż szara. ta szara to jest dopiero paskudztwo. Jest po proestu beznadziejna, od samego patrzenia mam mdłosci. Cała elewacja, ktora była w oryginale dynamiczna i rozrzeźbiona, teraz sprawia wrażenie bardzo plaskiej ( mówię o tej pomalowanej na szaro). A pani Hac powinna najpierw trochę podszkolić sie w przedmiocie o ktorym pisze i wtedy by wiedziała, że te budynki na placu Wolności to nie jest wielka płyta. A tak przy okazji, to ocieplenie budynków powyżej 12m wysokości i kolorystyka wymagają pozwolenia na budowę i akceptacji plastyka miasta. A wrazliwośc służb konserwatorskich na kolory jest powiedzmy taka sobie. gdyby to od nich zależało całe miasto byłoby w kolorach sraczkowo- różowych. Podoba wam sie kolorystyka odnowionej elewacji przy ul. Piotrkowskiej 86?
      • marek.p.j Re: Dlaczego kamienica jest zielona? Miasto ciągl 28.10.11, 11:32
        Gość portalu: bebe napisał(a):

> (...) ocieple nie budynków powyżej 12m wysokości
        > i kolorystyka wymagają pozwolenia na budowę
        > i akceptacji plastyka miasta.

A jaki jest ulubiony kolor naszego pajacyka miasta, hę?
      • Gość: woland Re: Dlaczego kamienica jest zielona? Miasto ciągl IP: *.ip.netia.com.pl 28.10.11, 16:28
        -Podoba wam sie kolorystyka odnowionej elewacji przy ul. Piotrkowskiej 86?
        Co do tej kamienicy, to możesz sobie tylko popsioczyć. Te kolory są oryginalnymi wybarwieniami na tynku, więc odrestaurowanie tej kamienicy w tych, a nie innych kolorach jest aksjomatem konserwatorskim.
        Plastycy szary, podobnie jak biały i czarny nazywają "niekolorem" - to barwa neutralna, do której można dołączyć dowolny kolor. Dlatego z korzyścią dla pl. Wolności byłoby, gdyby wszystkie modernistyczne kamienice Molla zostały pomalowane w odcieniach bieli i szarości, natomiast kamienice stare, przedwojenne - mogą błyskać kolorem.
        • Gość: bebe Re: Dlaczego kamienica jest zielona? Miasto ciągl IP: *.toya.net.pl 28.10.11, 16:58
          Ja nie psioczę, tylko się pytam czy wam się podoba kamienica Piotrkowska 86. Nie interesuje mnie co na ten temat myśli czy mówi konserwator, ani czy kolory sa oryginalne czy nie, tylko czy sie podoba?
    • marek.p.j Re: Dlaczego kamienica jest zielona? Miasto ciągl 28.10.11, 11:29
      Dyskusje na temat, czy szary styropian jest ładniejszy czy zielony, to tak jakby rozmawiać, czy rzadkie góvvno jest ładniejsze od twardszego. Nie można robić wiochy w miejscu wpisanym obszarowo do rejestru zabytków. To nie jakaś Retkinia tylko centrum miasta. Miejsce historyczne, tak jak Stare Miasto, gdzie również ta zaraza dotarła czy Piotrkowska, gdzie też zaczynają okładać. Prymitywny lud to pochwala, a później narzekają, że Łódź jest obciachowa i wstyd tu mieszkać. Turyści przyjeżdżają i widzą, że Łódź to jakaś duża wieś.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka